FOTBAL  »  Superliga  »  DOSARUL

Decizie definitivă în dosarul "Mită pentru arbitri I" » Cornel Penescu şi "Vîlcea" - 5 ani cu executare, Sorin Corpodean - 4 cu suspendare!

Articol de , - Publicat joi, 05 februarie 2015 00:00 / Actualizat miercuri, 04 februarie 2015 22:36

Alţi patru ex-arbitri, Bogaciu, Lică, Dan şi Caia, au rămas cu pedepse cu suspendare, iar doi oameni ai lui Penescu au fost condamnaţi cu executare. Savaniu şi Prunea au fost achitaţi

După aproape 6 ani de la demararea Dosarului "Mită pentru arbitri I", aseară, Curtea de Apel Ploieşti a pronunţat verdictul în respectiva speţă, în urma recursului Parchetului ÎCCJ şi a procurorilor DNA. Completul Curţii de Apel a mărit pedepsele în cazul celor mai importante personaje din dosar: Cornel Penescu, fostul patron al lui FC Argeş, a primit 5 ani de închisoare cu executare, plus 3 ani interzicerea unor drepturi, la fel şi fostul şef al CCA, Gheorghe Constantin! Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi fostul director al Societăţii "PIC", Liviu Făcăleaţă.

"Poate am şi greşit, dar nu am luat mită!"
Imediat după aflarea sentinţei, Gheorghe Constantin "Vîlcea" a spus: "Pot să accept că am greşit în strategia de conducere a CCA, ar fi greu să spun că n-am făcut erori, dar să-mi pui în cîrcă acuzaţie de luare de mită, cînd, de fapt, n-a existat niciodată nici o mită, nu pot să accept. Dar mă ajută acum la ceva?! Mă voi preda imediat după ce primesc mandatul, ziua de joi mă va găsi la Colibaşi".
În vîrstă de 63 de ani, Constantin va executa cel mai probabil doar o treime din pedeapsă, deci 20 de luni. Cum a petrecut în perioada aprilie 2009 - ianuarie 2010 aproape 10 luni de arest preventiv, el va mai fi nevoit să mai stea în închisoare încă 10 luni, deci ar putea fi eliberat pînă la finalul anului.

Corpodean, sub control 8 ani
Sorin Corpodean se afla aseară la un meci de baschet, CSU Alba Iulia - Sepsi Sf. Gheorghe, cînd s-a dat decizia. Şi lui i-a fost mărită pedeapsa, la 4 ani cu suspendare. Va rămîne însă sub control judiciar 8 ani! "Nu ştiu nimic, aştept să văd decizia oficială. Nu comentez!". Corpodean anunţase că, dacă nu va fi achitat, renunţă la şefia AJF Alba.

Potrivit procurorilor, cazul a început pe 3 septembrie 2007, cînd Gheorghe Constantin a primit o sumă de 290.000 RON pentru a delega arbitrii preferaţi de Penescu la diferite meciuri ale Argeşului din L1.

Condamnaţi şi oamenii lui Penescu
În afara oamenilor din fotbal, Curtea de Apel Ploieşti a dictat o serie de condamnări şi pentru apropiaţii lui Penescu, aflaţi pe circuitul relaţiilor cu "fluieraşii". Cu 5 ani de executare, Penescu şi mîna sa dreaptă, Liviu Făcăleaţă, sînt urmaţi de: Cristian Libertatu (director OPC Argeş) - 3 ani cu executare, Cristian Mincă (preşedinte FC Argeş) - 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, Gheorghiţă Pieca (director PIC) şi Daniela Cîrstina (director PIC) - 3 ani de închisoare cu suspendare, ultimele două rămase de la instanţa anterioară.

17 zile stătuseră în arest preventiv arbitrii Corpodean şi Savaniu: 22 aprilie - 8 mai 2009

650628-pedepsele.jpg

Martiş şi Serea, 2 ani cu suspendare
Un dosar disjuns din "Mită pentru arbitri 1" a vizat doi arbitri, Marius Martiş şi Ionică Serea, precum şi pe acelaşi Penescu. În iunie 2014, ÎCCJ a pronunţat sentinţele definitive, toate cu suspendare: 3 ani la Penescu şi cîte doi ani la arbitri. Pe durata instrumentării cazului, 29 aprilie - 30 septembrie 2010, aceştia au stat în arest.

A patra condamnare!
Cornel Penescu, personajul de la care a pornit totul în 2009, e închis în prezent la Penitenciarul Mărgineni. Are încă trei condamnări definitive:
- 3 ani cu executare - dosarul de corupţie cu fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, căruia i-a dat 50.000 de euro spre a primi o autorizaţie de construcţie
- 2 ani şi jumătate cu suspendare - dosarul "Mită la Garda Financiară", a oferit bani unor inspectori pentru un control superficial la două firme ale lui Penescu
- 3 ani cu suspendare - în dosarul "Mită pentru arbitri 2", declarat vinovat că i-a oferit bani arbitrului Ionică Serea pentru a ajuta pe FC Argeş la un meci cu Steaua
Penescu mai are pe rol alte două dosare în care nu s-a dat o decizie definitivă!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
romeo_daniel7
romeo_daniel7  •  05 Februarie 2015, 11:12

JUSTITIA face o mare gresala daca 'Valcea' primeste 4-5 ani cu executare si cel mai mare 'spagar'si blatuitor din din Romania(CORPODEAN) a luat cu suspendare :-))) CORPODEAN a distrus fotbalul romanesc timp de 7-8 ani si astia ii dau cu suspendare??? EREA OMUL lui Borcea,rezolva toate meciurile pentru Dinamo,toata lumea stia si nu pateste nimic :-))

sakamoto
sakamoto  •  05 Februarie 2015, 10:35

Marii rechini din fotbalul Mafiot-Nasu&Corleone-asteapta nerabdatori ca DNA-ul, sa-i salte si sa-i depuna la Jilava. Iar uriasele lor averi facute din jaful asupra fotbalului romanesc, confiscate si trimise la case de copii si azile de batrini.Hai DNA, fa dreptate! Mafiotii la Bulau!

chronic
chronic  •  05 Februarie 2015, 10:07

corpodean nu ii ajuta pe dinamhusiti in meciurile cu steaua? isi merita soarta!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează