FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA - DINAMO, AZI, DIGISPORT ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Derby de România a murit la alte sporturi

La rugby, Steaua-Dinamo inca mai stringe suporteri pe stadion (foto: Gabriela Arsenie)
La rugby, Steaua-Dinamo inca mai stringe suporteri pe stadion (foto: Gabriela Arsenie)

Articol de - Publicat luni, 25 aprilie 2011 00:00 / Actualizat luni, 25 aprilie 2011 12:16

Diseară, la ora 20.30 (în direct pe DigiSport şi LIVEtext pe GSP.ro), Derby de România sigur va mai trezi emoţii printre fanii fotbalului românesc. Cu cîţiva ani înainte, mulţi dintre membrii galeriilor care mergeau în peluză la meciurile de fotbal veneau şi în tribunele sălilor de sport, la alte discipline. La baschet sau hochei de gheaţă însă, derby-ul Steaua-Dinamo nu mai este de multă vreme derby de România.

În clasamentul Ligii 1, înainte de derby-ul de diseară, Steaua ocupă locul 5, iar Dinamo o urmează pe locul 6. Nişte poziţii dezamăgitoare pentru susţinători, care îşi doreau ca echipele favorite să fie mai sus cu şase etape înainte de finalul campionatului. Cu toate acestea, fanii celorlalte sporturi la care Steaua şi Dinamo au avut, sezon de sezon, confruntări pasionante, au motive să fie şi mai trişti.

Baschet

Baschetul masculin a inclus mereu rivalitatea dintre stelişti şi dinamovişti. În anii '70-'80, sălile se umpleau şi jucători ca Petre Brănişteanu (Steaua) sau Dan Niculescu (Dinamo) erau iubiţi şi cunoscuţi. Anul acesta, derbyul Steaua-Dinamo nu există în campionatul de baschet. Asta pentru că Dinamo a retrogradat la finalul sezonului trecut, pentru prima dată în istoria de secţiei. Echipa de 22 de campioană a României s-a văzut învinsă de problemele financiare. Steaua, în schimb, o duce destul de bine. Are jucătorii cel mai bine plătiţi din campionat, a terminat pe locul 4 sezonul regulat, a jucat sferturile de finală cu BC Tîrgu Mureş şi s-a calificat în semifinale. Steaua se bate la titlu în acest an. Dinamo speră să revină în prima divizie.

Handbal

La handbal masculin, derby de România este o struţo-cămilă cu picioarele rupte. Motivele ar fi multe. În primul rînd, echipa bucureşteană Dinamo s-a mutat la Braşov din 2010. După ce a fost la un pas desfiinţare, echipa de handbal alb-roşie a fuzionat cu o formaţie braşoveană, în speranţa că va face faţă noii ediţii de campionat. Nu s-a întîmşlat aşa. După 20 de etape, Dinamo Municipal Braşov se află pe locul 10, cu 14 puncte. CSA Steaua Bucureşti o duce însă şi mai prost. Steliştii ocupă poziţia a 12-a, cu 10 puncte. În turul actualei ediţii, cele două formaţii au făcut egal, 27-27, la Bucureşti, iar la Braşov au învins dinamoviştii, 30-28.

Rugby

La rugby, atît Steaua, cît şi Dinamo se află în Superliga de opt echipe care reprezinta elita acestui sport. Pînă acum s-a jucat numai Steaua-Dinamo (26-16), urmînd ca returul să se dispute pe 22 octombrie. Deocamdată, Steaua este pe locul 2, cu 22 de puncte, iar Dinamo - pe 6, cu 8 puncte.

Volei

La masculin, Dinamo a terminat sezonul regulat pe locul 2, iar Steaua, pe poziţia a 6-a. Dinamo a ajuns în semifinalele campionatului, Steaua însă nu. În campionat, Dinamo a învins de două ori, 3-1 şi 3-1.

Hochei pe gheaţă

Pe vremuri, oamenii care îşi respiră viaţa prin hochei în secuime spuneau că marele derby între Regat şi Transilvania nu era Steaua-Miercurea Ciuc, ci Dinamo-Miercurea Ciuc. Derby-ul Bucureştilor era tot Steaua-Dinamo. De la Dinamo au provenit, de-a lungul vremii, jucători importanţi de la echipa naţională, cum ar fi Gheorghe Huţanu sau Eduard Pană. Din 2005, Dinamo nu mai are însă secţie de hochei pe gheaţă. Deci, un derby în minus.

Polo pe apă

Acesta este un sport unde atît Steaua, cît şi Dinamo ţin stindardul sus. La finalul campionatului, Steaua se afla pe locul 2, iar Dinamo pe 3, în spatele echipei CSM Digi Oradea. S-au disputat deja două turnee finale, la care participă primele patru clasate. În această ediţie de campionat, Steaua s-a impus de 3 ori în faţa lui Dinamo, cele două echipe făcînd un egal.

 

 

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (1)
ravanelly
ravanelly  •  25 Aprilie 2011, 14:34

nu mai exista interes pt celelalte sporturi si de acea nu mai vin nici sponsori. fara sponsori sportul e mort. astazi oameni bogati vor fotbal ca acolo devin mai cunoscuti intr-un scurt timp. le e destul sa faca 2 3 scandaluri si gata sunt celebri.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează