FOTBAL  »  Superliga  »  CORESPONDENŢĂ DIN NISA

Dialog surprinzător cu Dumitru Dragomir: "Fără Dragomir, Kassai, Goga, eşti curăţat la şefia FRF. Îl voi susţine pe Gică Popescu!"

Dumitru Dragomir nu intenţionează momentan să renunţe la şefia LPF. +1   FOTO
Dumitru Dragomir nu intenţionează momentan să renunţe la şefia LPF.

Articol de - Publicat miercuri, 29 august 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 29 august 2012 10:49

Şeful ligii crede că Ionuţ Lupescu ar avea un dezavantaj în cursa pentru succesiunea lui Mircea Sandu, în 2014, fiindcă jobul de la UEFA îl ţine departe de contactul direct cu fotbalul românesc. De ce vrea să facă o vacanţă în India şi ce jucător din Liga 1 i se pare indispensabil la "naţională".

Mergem către Ajaccio, să prindem primele zile din experienţa corsicană a lui Mutu, iar în avionul Bucureşti - Nisa nimerim parcă la şedinţa ad-hoc a unui Comitet Executiv al federaţiei! E drept, absentează preşedintele Mircea Sandu, dar în cursa spre Coasta de Azur e trioul Dumitru Dragomir - Adalbert Kassai - Octavian Goga.

Toţi merg în Franţa pentru Supercupa Europei, Chelsea - Atletico, meci programat vineri la Monte Carlo, dar cîteva zile de relaxare înainte nu strică la casa omului. Împreună cu soţia, şeful LPF ocupă prima banchetă de la Bussiness.

S-a afundat după decolare în lectura unei cărţi, dar îi închide coperţile pentru jumătate de ceas. Urmează un dialog purtat la 10.000 de metri altitudine, cu inconfundabilul Dragomir: spontan, pişicher, cînd pacifist, cînd ofensiv!

- Domnule preşedinte, sînteţi pe drumuri de zeci de ani, aţi calculat cam de cîte ori aţi făcut ocolul Pămîntului?
- Nene, am văzut peste 80 de ţări şi am psihologia avioanelor şi a bulevardului. Adică am o experienţă de viaţă care trece dincolo de postura de oracol din Bălceşti! Uite, acum îmi programez o vacanţă specială în India. Voi merge la Mumbay. Vreau să stau acolo o lună de zile, să înţeleg şi eu cum reuşesc oamenii ăia să renască din mizeria în care au fost şi încă mai sînt. Va fi o chestie tare călătoria asta, pe care vreau neapărat s-o fac în următorii doi ani.

India, fascinaţia lui Mitică

- Dar ce vă mînă, ca să zic aşa, tocmai spre India?
- E un loc în care nu am ajuns şi e o ţară care, alături de China, Rusia şi Turcia, a reuşit să treacă fantastic peste criza asta mondială. În China am fost şi e uluitor cum o mînă de comunişti ţin în frîie, şi cu armata, un miliard de oameni, înţelegînd care e mersul adevărat al economiei. Păi, cei mai mari bogătaşi sînt acum chinezi, nu ruşi!

- Aţi urmărit Olimpiada?
- Da. Mă aşteptam la mai multe medalii şi la un comportament mai elevat din partea tuturor. S-au dus cu capetele plecate, s-au întors cu capetele şi mai aplecate, mi s-a părut că participarea noastră la Londra n-a fost însoţită de o propagandă suficientă. Luaţi şi ratingurile televiziunilor şi o să vedeţi cam ce atenţie a trezit în public! Oricum, cei care au reuşit acolo merită toate aprecierile, au făcut nişte performanţe venind dintr-o ţară cu o sărăcie lucie!

"N-am văzut meci mai distractiv decît Rapid - CFR"

- Hai să venim spre fotbalul nostru cel de toate zilele! O să-mi spuneţi că, după Rapid - CFR Cluj 3-2, Liga 1 îşi merită toţi banii!
- În viaţa mea n-am văzut un meci mai distractiv! Să pleci de la 0-2, să ai un om eliminat şi să reuşeşti apoi o revenire formidabilă! Vă spun însă că aici i-a ajutat şi galeria, care a părăsit stadionul la 0-2. I-a făcut pe jucători să intre pe teren cu ambiţie, frică, orgoliu.

- Probabil că Sabău nu s-ar fi simţit prea bine dacă pierdea în maniera primelor 45 de minute!
- Sabău ar fi avut ultimul avertisment, dacă nu era chiar dat afară! Aşa, a dat el ultimul avertisment şi suporterilor, şi celor care nu mai credeau în revenirea Rapidului. Sabău e un antrenor bun, un tip foarte calculat, iar stilul ăsta al lui, aşa, bisericos îi dă o notă de seriozitate. Nu l-am văzut niciodată să intre în clinciuri, te obligă să-l respecţi!

"Prea se văita Dorinel în ultima vreme!"

- Dar adevăratul CFR care e? Cel din Giuleşti sau cel de la Basel?
- Ăla de la Basel! Dincoace, a schimbat mulţi jucători şi asta a contat. Nu mă hazardez să dau verdicte pentru efectele pe care le va avea înfrîngerea cu Rapid la returul cu elveţienii. Ando e acolo, el ştie ce are de făcut!

- Credeţi că ar avea forţă CFR-ul să treacă anul ăsta şi de grupele Champions League?
- Nuuuu!! Trebuie să ai băgaţi în echipă vreo sută de milioane ca să ai şanse să treci de bariera asta!

- De ce n-a mai rezistat Dorinel la Galaţi?
- Domne', eu anticipam plecarea lui! Prea se văita în ultima vreme, era semnul clar că se întîmplă ceva. Dar asta-i viaţa! Cînd n-ai rezultate, eşti îndepărtat!

"Borcea era o coardă înnăscută"

- Dinamo a ratat turul cu Metallist, iar Bonetti lasă deseori impresia unui antrenor fluctuant, nesigur. Va conta Dinamo cu adevărat în lupta la titlu?
- Deocamdată are plus 5 la "adevăr", asta se traduce printr-un start promiţător. Iar despre Bonetti, n-am luat ca pe un afront declaraţia pe care a dat-o despre mine, că "există oameni pricepuţi care se mai pot păcăli", dar experienţa mă împinge, de obicei, să nu fac greşeli de apreciere. Oricum, dacă Dinamo iese din Europa League, o să încercăm să-i programăm în octombrie pentru restanţa cu Rapid.

- Se simte că nu mai lucrează mîna lui Borcea la Dinamo?
- Iertaţi-mi expresia, dar Borcea era o coardă fotbalistică înnăscută! Mi-a zis că nu se mai întoarce în fotbal, i-a ajuns că a fost trimis pe la DNA fiindcă a băgat bani în club transferînd unii jucători şi de două-trei ori! Borcea e dracu' pe pămînt! Orice problemă trebuia să rezolve, o rezolva! Îmi place însă şi tînărul ăsta care a venit în locul lui Cristi, Negoiţă. E însă alt gen de om.

"Nu ştiu cît îl ţin nervii pe Reghe la un insucces!"

- La Steaua se poate vorbi deja despre un stil Reghecampf?
- E un băiat echilibrat, are stăpînire de sine, dar nu ştiu cît îl ţin nervii la insucces. E prea devreme să vorbim despre un "stil Reghecampf". Să mai treacă o etapă, două, să vedem cu ce rezultate continuă!

- Gigi Becali îl plasa însă peste Dan Petrescu!
- Fugi, domne', d-aici! Dan Petrescu e o certitudine. Dacă e lăsat în pace la Dinamo Moscova, îi sparge pe toţi! Ajunge direct la Chelsea, ascultaţi ce vă zic!

"Batem cu 1-0 la Tallin, gol Sînmărtean!"

- Rusescu şi Ţucudean au explodat în startul sezonului, aţi vrea să-i vedeţi pe teren şi contra Estoniei, la echipa naţională, săptămîna viitoare?
- Nu vreau să răspund la această întrebare. Sînt prieten cu Piţurcă şi nu vreau să-l supăr. Dar există în ţara asta un jucător pe care orice conducător şi l-ar dori. E Sînmărtean. Cînd nu joacă la Vaslui, echipa n-are identitate! Cred că băiatul ăsta ne poate aduce victoria la Tallin. Batem cu 1-0 acolo, gol Sînmărtean!

- Daţi-ne un motiv ca să fim optimişti în calificările la Mondiale!
- Avem o pleiadă de tineri care au crescut mult în ultimii ani. Mai vine din spate Ţucudean, e şi Stanciu. Sînmărtean şi Mutu ar fi cu experienţa, aşa că pronosticul meu e că mergem la Mondiale şi apoi la Euro.

- Şi un motiv de îngrijorare?
- Mă tem că, la primul insucces, lumea se va inflama şi nu va mai avea răbdare. Mă refer aici la suporteri.

"Relaţiile, atu-ul lui Popescu"

- Aţi zîmbit puţin cînd Mircea Sandu a declarat diplomat că se va retrage din fruntea FRF în 2014?
- Chiar se retrage! Vă spun eu! Precis! Va rămîne preşedinte de onoare şi se pare că va cădea la pace cu cel care va veni în locul său, fiindcă următorul şef al federaţiei va avea nevoie de sprijinul lui Mircea Sandu la UEFA. Va fi o coabitare sănătoasă

- Cu cine? Cu Gică Popescu sau cu Lupescu?
- Domne', atuul lui Popescu îl consituie relaţiile. Şi Lupescu e băiat bun, dar lipseşte din ţară şi nu are contactul direct cu votanţii. Ca să ajungi preşedinte la FRF, trebuie să te bazezi pe nişte oameni şi să-i ai în spate pe Sandu, pe Dragomir, pe Kassai, pe Goga. Dacă nu, eşti curăţat! Concurezi degeaba!

"Se vor schimba multe după plecarea lui Mircea Sandu"

- Sînteţi, prin urmare, susţinătorul lui Gică Popescu la şefia FRF?
- Eu nu ştiu dacă Popescu va candida, dar spun asta fiindcă el a fost mereu un tip manierat, s-a comportat civilizat şi n-am motive să nu-i întorc această atitudine. Eu, gură bogată!, am mai scăpat cîte o apreciere sau un comentariu, dar el n-a ieşit niciodată cu nu ştiu ce atacuri. Nici el, nici Dan Petrescu. Doi gentlemani! Aşa că spun aşa: da, îl voi susţine pe Gică Popescu dacă va intra în cursa pentru federaţie!

- Plecarea lui Mircea Sandu va crea şi pentru Piţurcă o stare inconfortabilă. Selecţionerul are contract pînă în 2016, dar un nou preşedinte în 2014 ar însemna alt proiect şi la lot, nu?
- Se vor schimba multe odată cu plecarea lui Mircea Sandu. Da' multe! Nu mă puneţi însă să vă explic ce înseamnă asta. Trageţi concluziile singuri!

- Cu cine ţineţi la Supercupa Europei?
- Cu Barcelona...

- ???
- Cu ăştia, cu...Chelsea, domne! Merg pe mîna lui Chelsea, cum am mers şi la finala de la Munchen. Dacă puneam la pariuri, dădeam un tun mare. Au cîştigat însă alţii pe ce le-am zis eu! (n.r. Supercupa Europei va fi pe 31 august, la Monte Carlo, între deţinătoarea Ligii Campionilor, Chelsea, şi cîştigătoarea Europa League, Atletico Madrid).

"Am urmărit şi eu criza politică de la noi. O zi am crezut că au dreptate unii, a doua zi mi s-a părut că dreptate au ceilalţi, numai că dreptatea asta absolută n-a descoperit-o nimeni de mii de ani, o s-o găsim noi acum?" (Dumitru Dragomir, preşedinte LPF)

"Pandurii a pornit frumos, dar nu cred că poate duce ritmul pînă la final. Dar şi acolo s-a făcut o treabă serioasă. O să zîmbiţi, însă mie îmi place mult de la Pandurii de băiatul lui Grigoraş. Are viteză şi e disciplinat!" (Dumitru Dragomir, preşedinte LPF)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (10)
deadlock
deadlock  •  30 August 2012, 20:19

Multumesc pentru interviul dat nea Mitica cine este baiat destept are multe de invat de la dumneavoastra exact cum ziceti dumneavoastra. O zi buna

mimnea
mimnea  •  29 August 2012, 20:36

se vede ca are papagal dar de ce nu aminteste nimic de cazul Baciu de la Steaua ,nici el si nici Sandu ,nu cumva protejeaza pe cineva caci an cazul Craiova si Timisoara nu sau lasat pana nu le-au terminat prima a dezafiliato iar a doua a retrogradato,mare dreptate aveau si au an continuare Mititelu si Iancu

sexilian
sexilian  •  29 August 2012, 16:42

zgaila nu mai pleca cu avionul ,te-am visat mort.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează