FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Dinamo a rămas fără oameni creativi şi fără executanţi de faze fixe » Se caută trăgător de elită

Articol de GSP - Publicat miercuri, 05 ianuarie 2011 00:00

Claudiu Niculescu şi Adrian Cristea au fost ultimii meseriaşi dinamovişti la loviturile libere

Cine va mai face diferenţa la mijlocul terenului şi cine va mai executa loviturile libere la Dinamo? E întrebarea care-i macină pe suporterii roş-albilor după ce din Ştefan cel Mare au plecat Claudiu Niculescu, în vară, şi acum Adrian Cristea, cel care putea face diferenţa cu un dribling, cu un şut de la distanţă sau cu o pasă filtrantă. Problema e reală cînd priveşti statistica primei jumătăţi a sezonului: un singur gol marcat în acest sezon din fază fixă, opera "Prinţului"!

"Nu-i interesează nici pentru bani!"
Unul dintre cei mai tehnici fotbalişti care au evoluat în Liga 1, Dănuţ Lupu, a comentat subiectul: "Contează foarte mult să ai într-o echipă fotbalişti care să ştie să-ţi bată o lovitură liberă, care, uneori, e mai bună decît un penalty. Asta, bineînţeles, în cazul în care ai un executant bun! Dacă mergem prin ţară şi ne uităm cîţi jucători rămîn după antrenamente să exerseze cu ajutorul unui zid mobil, probabil că vom descoperi că nici unul! Pe vremea mea stăteam de plăcere după program, dar acum unii nu fac asta nici pentru bani".

"Unul nu poate, celălalt nu ştie"
Din vară, cînd Niculescu a părăsit-o pe Dinamo, executantul numărul 1 al loviturilor libere a devenit Adrian Cristea. Acum, că şi "Prinţul" a plecat la U Cluj, cei care vor prelua rolul de a destabiliza apărările adverse sînt Cătălin Munteanu şi Gabriel Torje. "Cătălin e bun, dar nu cred că are forţa necesară pentru fazele fixe, iar Torje nu loveşte încă atît de bine balonul, asta şi deoarece nu are experienţa necesară", a explicat Lupu.


"Ca să baţi bine o lovitură liberă, trebuie în primul rînd să îţi placă şi apoi să ştii să loveşti mingea. Nu trebuie neapărat să dai tare în ea, ci să o plasezi cum trebuie"
Dănuţ Lupu, ex-mijlocaş Dinamo

"Niculescu şi-a găsit liniştea la Cluj, nu e stresat. La Dinamo, în ultima vreme, a jucat slab, probabil şi din cauza atmosferei de la echipă"
Dănuţ Lupu, ex-mijlocaş Dinamo

"Eu voi trage tare la antrenamente pentru a demonstra că pot fi util echipei. Mai am contract pînă în vară, cu opţiune din partea clubului, şi vreau să conving că pot continua aici"
Cătălin Munteanu, mijlocaş Dinamo

Cum ar putea arăta Dinamo în 2011
Dolha - Scarlatache (Rubio), Dr. Grigore, Moţi, Diabate - D. Kone (Mărgăritescu), C. Munteanu - Torje (G. Păun), Dănciulescu, Alexe - L. Ganea (M. Niculae)

Cristea era şi golgeter
Pe lîngă faptul că avea rolul coordonatorului de joc şi era responsabil cu fazele fixe, Adrian Cristea a fost şi cel mai prolific fotbalist al lui Dinamo în prima jumătate a sezonului. Mijlocaşul de 27 de ani a marcat pentru "cîini", în Liga 1 Bergenbier, şapte goluri, fiind golgeterul echipei! "Prinţul" mai are o reuşită şi în cele 4 partide jucate în Europa League.

Nu mai au nici şuteur
O dată cu plecarea lui Ousmane N'Doye, Dinamo a rămas şi fără un fotbalist care să pună în pericol poarta adversă prin şuturi de la distanţă. Senegalezul era unul dintre cei mai temuţi jucători din campionat datorită şutului său foarte puternic. În tur, africanul de 32 de ani i-a fost util lui Dinamo: 5 goluri în campionat şi unul în Europa League.

Speranţa în Stănescu
Dinamoviştii au un executant bun de "libere" chiar în curtea proprie. Raphael Stănescu (17 ani) e unul dintre cei mai talentaţi mijlocaşi de vîrsta sa şi, pe lîngă tehnică, are şi execuţii precise la fazele fixe. El a marcat printr-o asemenea execuţie chiar în derby-ul echipelor secunde ale lui Dinamo şi Stelei. Colegii de la echipa mare l-au poreclit deja noul Clau-gol, iar în 2011 Andone plănuieşte să-i ofere mai multe şanse la seniori.

Eric ar rezolva problema
Vedeta Mediaşului, Eric de Oliveira, e în continuare un vis pentru dinamovişti, care speră să reuşească transferul său. Pe lîngă faptul că este un mijlocaş de creaţie, brazilianul înscrie des şi e un executant foarte bun al loviturilor libere.


Marcatori din faze fixe în ultimele 5 sezoane la Dinamo

2005 - 2006
Fotbalist Goluri din lovitură liberă
Claudiu Niculescu 4

2006 - 2007
Fotbalist Goluri din lovitură liberă
Claudiu Niculescu 6
Adrian Cristea 1

2007 - 2008
Fotbalist Goluri din lovitură liberă
Claudiu Niculescu 1
Adrian Cristea 1
Gabriel Torje 1
Ionel Dănciulescu 1

2008 - 2009
Fotbalist Goluri din lovitură liberă
Gabriel Boştină 1
Adrian Cristea 1

2009 - 2010
Fotbalist Goluri din lovitură liberă
Claudiu Niculescu 2


4 goluri a marcat Niculescu pentru Universitatea Cluj, din lovituri libere, în prima parte a sezonului

Torje după Dzeko
Dinamoviştii au discutat din nou cu reprezentanţii lui Wolfsburg pentru transferul lui Gabriel Torje în Bundesliga. Nemţii au transmis că vor întîi să rezolve transferul atacantului Edin Dzeko, care va pleca fie în Premier League, fie în Serie A pentru minimum 30 de milioane de euro, apoi vor mai avea o rundă de negocieri pentru micuţul mijlocaş. Germanii n-ar vrea însă să dea 5 milioane de euro pe Gabi, cît solicită "cîinii".

Inbox:
- Dinamoviştii au găsit cea mai ieftină modalitate de transport pentru cantonamentul din Turcia, din perioada 18 ianuarie - 10 februarie. "Cîinii" s-au cuplat cu Universitatea Cluj şi mai caută încă o echipă pentru a închiria împreună un charter cu zbor direct în Antalya.
- Dănuţ Lupu despre eventuala numire în funcţia de manager sportiv: "Am spus că îmi doresc, dar nu sînt genul care să se autopropună. Parcă văd că o să vină cineva care n-a avut legătură cu Dinamo, nu m-ar mira!"
- Cristi Pulhac a început să prindă şi el echipa la Hercules Alicante. Luni a fost integralist în înfrîngerea cu Mallorca (0-3). Fostul dinamovist, împrumutat în Spania pînă în vară, joacă şi pentru că Drenthe, concurentul său, e în conflict cu conducerea clubului.
- Dinamoviştii au lămurit ieri problema cu Astra în privinţa dorinţei de a-i transfera pe Alexe şi Torje: "Marius e cotat la 4 milioane de euro, iar pe Torje vrem 6. Doar în condiţiile astea pleacă de aici!".
- Dumitru Dragomir: "În timpul meciului, Borcea mănîncă trabucuri, înghite brichete, îşi pierde controlul. Eu spun să se ducă la un spital să se trateze sau să-şi ia medicamente înainte de meci, din astea care te fac ca o legumă".

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
raduzz10
raduzz10  •  05 Ianuarie 2011, 17:04

@sdoru : stai linistit ca nu andone hotaraste tot ! mai primeste si indicatii de sus , pe cine sa bage sau pe cine sa dea afara din echipa. ;) Si Danciulescu chiar nu ar trebui sa plece de la Dinamo pt ca el este liderul vestiarului iar cu mai multa pregatire , incredere si sustinere ar redeveni un golgheter! inca nu si-a pierdut calitatile , nu "inoata" pe teren si pune f mult "osul" la treaba ! si plus de asta isi doreste f mult sa ramana la Dinamo si se vede ca vrea sa fa

sdoru
sdoru  •  05 Ianuarie 2011, 11:03

de ce dinamo plateste fotbalisti mijlocasi care nu stiu sa traga la poarta gen margaritescu?sau gen munteanu care nu are vigoare,prospetime si forta?sau atacanti care nu marcheaza gen danciulescu,niculae?sau fundasi care gafeaza mereu gen moti,scarlatache,bordeanu?RASPUNS:PT CA SUNT IMPRESARIATI DE SAMSARII BECALI!!!cat timp dinamo nu are o strategie si face lotul pe cumetrii,sentimentalisme si smecherii aici nu se va face performanta!!!MI-E RUSINE CA SUNT DINAMOVIST!andone este un ratat!

ultras_forever
ultras_forever  •  05 Ianuarie 2011, 05:02

daca am scapa de catalin munteanu scarlatache si mai ales de margaritescu am avea o echipa mai promitatoare in care multi tineri de valoare si ar face loc in primul 11..nu am sa inteleg niciodata dc margaritescu care se taraie pe teren ca un schiop joaca inainte lui kone care ara terenul si nu pierde un balon

Vezi toate comentariile (3)
Comentează