FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - STEAUA, AZI, ORA 21:00, ÎN DIRECT PE DIGI1, LIVETEXT PE GSP.RO

Dinamo e mai ieftină ca ”Nilă”! » Trupa lui Ţălnar a cheltuit pe transferuri mai puţin decît a dat Becali pe Costea

Steliștii sînt viitorii campioni, ”cîinii” ocupă poziția a treia.
Steliștii sînt viitorii campioni, ”cîinii” ocupă poziția a treia.

Articol de - Publicat vineri, 10 mai 2013 00:00 / Actualizat joi, 09 mai 2013 20:14

Roş-albii şi-au făcut o echipă low-cost, în vreme ce rivalii lor au investit în transferuri sume-record pentru nivelul fotbalului din România.

Steaua a cucerit deja titul de campioană, Dinamo continuă să lupte în finalul de sezon pentru a-şi asigura un loc care să-i permită participarea în Europa League. Practic, e posibil ca ambele să reprezinte Liga 1 în ediţia viitoare a cupelor europene.

Asta în ciuda unor diferenţe cum demult n-au mai existat între cei doi uriaşi ai fotbalului din România, deosebiri provenite din nivelul investiţiilor pe care şi le-au asumat. Steaua a cheltuit enorm din 2006, de cînd s-a chinuit să cîştige un nou titlu.

Dinamo a scăzut cheltuielile după ce a ratat an de an calificarea în grupele Champions League şi a ajuns să aibă acum un lot format în majoritate din fotbalişti luaţi gratis, liberi de contract ori creaţi în centrul propriu de tineret.

Curtean, cel mai scump
Golgeterul Marius Alexe, fundaşul stînga Muşat, mijlocaşul ofensiv Stănescu nu au costat-o nimic pe Dinamo. Alţi oameni de bază, precum Bălgrădean, Rus, Boubacar, Dragoş Grigore au ajuns în Ştefan cel Mare fie gratis, fie contra unor sume mici achitate către cluburi submediocre sau către impresari.

Excepţiile pe care le-a moştenit noul acţionar majoritar Negoiţă: Curtean, achiziţionat de la Timişoara pentru 450.000 de euro, Strătilă, pe care "cîinii" i-au dat Astrei 250.000 de euro. Luchin constituie un caz special: a costat 300.000 de euro, bani pe care i-a încasat un agent, Cristea Opria, nu clubul Poli Timişoara, întrucît bănăţenii îi erau datori impresarului.

Becali şi-a construit lotul cu totul altfel, rulînd zeci de jucători şi sume foarte mari. Dintre fotbaliştii pe care Reghecampf îi are la dispoziţie acum, pe Tănase s-au plătit 1,8 milioane de euro, Mihai Costea a costat 1,4 milioane de euro, tot atît s-a achitat în schimbul lui Chipciu, Tătăruşanu a costat un milion şi jumătate.

Stoperii Szukala şi Chiricheş au făcut împreună un milion de euro. Comparaţia între stelişti şi "cîini", din punctul de vedere al valorii de achiziţie, e dezechilibrată. Numai Mihai Costea, un atacant care mai prinde rar primii 18, a fost mai scump decît tot lotul lui Dinamo!

Unul n-are, altul are prea mulţi
Ţălnar se roagă să-l aibă sănătos în seara asta pe Boubacar, ca să-şi încropească mijlocul. Senegalezul a fost accidentat şi nu s-a mai antrenat normal de mai bine de o săptămînă, dar "Ţînţarul" nu are la dispoziţie alte variante pentru centrul liniei mediane. La Steaua, situaţia e complet diferită, cu Reghecampf putînd alege dintre patru mijlocaşi centrali: Bourceanu, Pintilii, Prepeliţă, Lucian Filip.

Zgîrcenia l-a pierdut pe Chiricheş
Dinamo a fost foarte aproape să-l ia pe Chiricheş de la Pandurii înainte ca apărătorul, cel mai bine cotat fotbalist din Liga 1 în acest moment, să ajungă în Ghencea. "Cîinii" aveau acordul lui Condescu, în contul unei datorii a acestuia către ei, dar s-au împotmolit la tratativele cu jucătorul, din cauza unor diferenţe de ordinul sutelor de euro lunar. La jumătate de an după acest eşec al lui Dinamo, Becali a plătit 800.000 de euro pe Chiricheş şi l-a adus la Steaua.

La salarii se compară
Diferenţele financiare uriaşe se opresc la nivelul sumelor de transfer. În privinţa salariilor, ele nu mai funcţionează la fel de clar. Luchin cîştigă la Dinamo 12.000 de euro lunar, cît Szukala, Tănase sau Bourceanu la Steaua. Cătălin Munteanu are şi el 10.000 de euro, la fel Andrei Cristea. Adi Popa, un stelist din echipa naţională, primeşte doar 5.000 de euro lunar. Achiziţionat de la Chiajna la mijlocul anului trecut, el a costat 450.000 de euro, cît cel mai scump dinamovist, Curtean!

"E drept că avem unele probleme, dar e greşit să se spună că lotul lui Dinamo e unul slab. Cine spune asta exagerează" (Ionuţ Negoiţă, acţionar Dinamo)

"I-am tot auzit pe cei de la Dinamo vorbind despre proiecte, bazaconii. Aşa ceva nu există! La fotbal e simplu: ca să ai performanţe îţi trebuie foarte mulţi bani!" (Gigi Becali, patron Steaua)

100.000 de euro a costat Naumovski, portarul de rezervă al lui Dinamo, titularul Bălgrădean fiind luat gratis. Steliştii Stanca şi Tătăruşanu au costat împreună 1,75 milioane de euro

Cei mai scumpi stelişti:
1. Tănase 1,8
2-3. Chipciu 1,5
Tătăruşanu 1,5
4. Mihai Costea 1,4

Cei mai scumpi dinamovişti:
1. Curtean 0,45
2. Luchin 0,3
3. Strătilă 0,25
4. Naumovski 0,1
* sumele sînt exprimate în milioane de euro

Citește și:

„E jupân, face ce vrea cu echipa” » Prima reacție de la Craiova, după ce Mitriță a fost sărit din schemă de Iordănescu: „Să-și vadă de viața lui!”
Nationala
„E jupân, face ce vrea cu echipa” » Prima reacție de la Craiova, după ce Mitriță a fost sărit din schemă de Iordănescu: „Să-și vadă de viața lui!”
La 38 de ani și niciun minut jucat la Manchester City, a prelungit până în 2025. Explicația incredibilă
Campionate
La 38 de ani și niciun minut jucat la Manchester City, a prelungit până în 2025. Explicația incredibilă
Așteaptă un miracol! Lăsată acasă de Iordănescu, vedeta din Superligă mai are o singură speranță pentru a fi la EURO
Nationala
Așteaptă un miracol! Lăsată acasă de Iordănescu, vedeta din Superligă mai are o singură speranță pentru a fi la EURO

Mihaela Buzărnescu, fără rezerve la Open GSP: „O singură colegă mi-a dat un mesaj, în tenis trebuie să te păzești de dezamăgiri”

„Există prietenie în tenis?” » Sorana Cîrstea, răspuns tranșant: „Am o poveste care va face deliciul, că e cu Simona Halep”


Comentarii (19)
claudiu75
claudiu75  •  10 Mai 2013, 13:49

Ai dreptate domn' reporter, dar nu cred ca ca este vina celor de la Dinamo ca Steaua vrea sa-si infiinteze fanfara militara si isi cumpara trompete de 3,2 mil. euro (Tanase + Costea)

demolarii
demolarii  •  10 Mai 2013, 11:43

Autorul uita ca 80% din lotul Stelei au facut parte din echipa care a pierdut campionatul sezonul trecut. Chiar si sotul Anei recunoaste ca principalul merit il are preparatorul neamt in cresterea randamentului. Ipotetic vorbind, este posibil ca la Dinamo prin complectarea stafului tehnic pe segmentele deficitare (nicaieri in lume antrenorul nu mai face pregatirea fizica. El cere, preparatorul executa), promovand tineri ambitiosi, si avand o conducere cu o viziune clara, sa ia sezonul urmator titlu, sa aiba o prezenta onoranta in cupele europene. Sunt sigur ca in acest caz domnul Becali ar turba ca e din nou un caz "Matra Racing de Paris".

adimutu14
adimutu14  •  10 Mai 2013, 11:25

Uitati-va numai ce diferente! E normal ca dupa ce Becali a bagat atatia bani in echipa ei sa castige detasat campionatul iar noi sa ne batem pentru locul 4! Daca Negoita nu va baga banis seriosi in transferuri va fi totul deageaba!

Vezi toate comentariile (19)
Comentează