FOTBAL  »  Superliga  »  LUPTA ÎN LIGA 1

Disputa din spatele gazonului. Portretul necenzurat al celor 6 manageri care lucrează în umbra titlului

Managerii vor avea un rol determinant în stabilirea viitoarei campioane
Managerii vor avea un rol determinant în stabilirea viitoarei campioane

Articol de GSP - Publicat vineri, 22 iulie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 22 iulie 2011 14:23

De azi, Liga 1 începe o nouă ediţie, iar dincolo de jucători, antrenori şi arbitri, managerii vor avea un rol determinant în stabilirea viitoarei campioane.


Poate cîştiga titlul o echipă care nu are în organigrama clubului un manager de top? O întrebare pe care mulţi şi-o adresează în ziua în care începe campionatul Ligii 1. Şase echipe au ca obiectiv titlul în vara anului viitor, însă cine sînt oamenii din cadrul acestor cluburi care îndeplinesc rolul de ajutor "din umbră". GSP.RO le face un portret necenzurat celor 6 manageri de la Oţelul, Vaslui, Rapid, Steaua, Dinamo şi CFR, în ordinea ultimului clasament.


Marius Stan (Oţelul)
Membru al Cooperativei sau manager modern şi model?
Are 54 de ani şi provine dintr-un fost fotbalist, posturile pe care a evoluat fiind de fundaş central şi mijlocaş. A evoluat 7 ani la Oţelul, între 1983 şi 1990 şi apoi un sezon la Brăila. De la începutul anilor '90 a făcut echipă cu Mihai Stoica în conducerea Oţelului, însă după o colaborare perfectă de cîţiva ani, MM l-a debarcat cu ajutorul unei rude cu funcţie înaltă în Combinatul Sidex.
Stan are o imagine controversată, de fost "om al Cooperativei", mai ales că după momentul de declin, cînd a fost dat afară de la Oţelul, cel care l-a salvat, oferindu-i un post, dar şi un salariu, a fost Gigi Neţoiu, la Rocar. Adică omul şi echipa care au fost arătate cel mai mult cu degetul în ultimii 10-12 ani ca fiind implicate în meciuri strategice. Pe de altă parte, e cunoscut ca un manager care lucrează după reguli profesioniste, nu se bagă peste antrenor, nu pune presiune pe jucători, calităţi care l-au recomandat chiar pentru a fi ofertat de Piţurcă să vină preşedinte la Steaua în vara lui 2010.
După episodul Rocar, Marius Stan a ajuns la Vaslui, de unde însă a plecat cu mare scandal şi a revenit la Oţelul, nu înainte de a bifa un post şi în conducerea lui Poli Iaşi. A candidat, la alegerile locale din 2008, pentru postul de primar al Galaţiului din partea PNL, însă a obţinut un procent infim din voturi.

Constantin Zotta (Vaslui)
Pătat ca arbitru, controversat ca şi conducător
Are 49 de ani şi, teoretic, pînă acum 4 ani ar fi avut dreptul să activeze ca arbitru, profesia care l-a consacrat în fotbalul românesc. Totuşi, el a ieşit mult mai devreme din arbitraj, după mai multe scandaluri în care a fost implicat. Cele mai celebre, cele de la meciurile Naţional - Rapid, cînd a fost fugărit pe teren de Gino Iorgulescu şi de la Rocar - Steaua, cînd Victor Piţurcă, atunci antrenor la Steaua a dorit să scoată echipa de pe teren, scandalizat de ce face Zotta.
A ieşit pe uşa din dos a arbitrajului, însă la scurt timp a primit propunerea lui George Copos de a veni la Rapid. A acceptat, însă performanţele sale în fruntea clubului sînt aproape zero barat. A fost arătat cu degetul că în mandatul lui Peseiro a fost cel care a girat sumele colosale plătite pe diverşi jucători, sume care ar fi ajuns la firme de impresariat fantomă.
Copos l-a dat afară, iar următorul loc de muncă a fost Comisia Centrală a Arbitrilor, unde a făcut echipă cu Vasile Avram, Constantin Gheorge "Suceavă" şi Dan Petrescu. În urmă cu o lună a semnat cu FC Vaslui, echipă care în ultimul campionat a fost lovită în plin de erorile de arbitraj şi care vede în instalatea lui Zotta omul perfect pentru ca balanţa erori pro-erori contra să încline altfel în noul sezon.

Cum arăta Lista FIFA a arbitrilor în 2000, cu Zotta printre cei 7
1. Sorin Corpodean (Alba Iulia)
2. Marian Salomir (Cluj)
3. Viorel Anghelinei (Galaţi)
4. Constantin Zotta (Bucureşti)
5. Marcel Lică (Constanţa)
6. Florin Chivulete (Bucureşti)
7. Adrian Stoica (Bucureşti)


Dinu Gheorghe (Rapid)
Succes doar cu Luceştii
Va începe al doilea an consecutiv la conducerea Rapidului, club cu care a mai colaborat şi în trecut, chiar în două mandate. În ambele a cîştigat trofee, însă numai cînd pe banca echipei s-a aflat fie Mircea Lucescu, fie Răzvan Lucescu.
Greutatea numelui în viaţa publică provine din faptul că a fost un personaj extrem de influent în structurile administrative ale statului, ocupînd mulţi ani funcţia de şef al Vămii Române în Guvernul Adrian Năstase. Activitatea lui din această postură a fost una extrem de controversată, chiar la finalul anului 2010, Train Băsescu, în plin scandal al arestării mai multor vameşi, declarînd public: "Corupţia în vamă e de mult mai multă vreme. Vedeţi mai în urmă, la nume gen Dinu Gheorghe".
În urmă cu un an şi jumătate, Dinu "Vamă" a fost ofertat de Gigi Becali pentru a veni manager la Steaua, însă nu s-a ajuns la nici un rezultat, pentru ca în vara lui 2010 Copos să-l convingă să preia Rapidul. Acum, va face echipă cu Răzvan Lucescu şi va avea sprijin total în cîteva persoane, atît din fotbal, dar şi din afara acestuia, persoane cu care e extrem de bun prieten: Mircea Lucescu, Mircea Geoană, Adrian Năstase.

Mihai Stoica (Steaua)
Performanţe, dar mai ales scandaluri
S-a născut la Sibiu, în 1965. A fost un fotbalist mediocru în ligiile inferioare, însă chiar şi aşa, la începutul anilor '80 a fost advesar al lui Hagi într-un meci la Galaţi. Tot în anii '80, cînd locuia la Galaţi, era nelipsit de la Cenaclul Flacăra al lui Adrian Păunescu.
Imediat după '90, cînd încă nu împlinise 30 de ani, a devenit vicepreşedinte la Oţelul, fiind ajutat să ajungă în acest post de de tatăl său şi de naşul său de cununie, Florentin Sandu, ambii oameni influenţi în Combinatul Siderurgic din Galaţi. La jumătatea anilor' 90 l-a dat afară din club pe Marius Stan şi a rămas să conducă de unul singur, carisma de conducător, dar mai ales flerul şi "ochii" pe care îi avea la jucători şi la antrenori propulsîndu-l repede între cei mai apreciaţi conducători.
În vara lui 2002 a fost adus la Steaua, însă 2 ani n-a existat, fiind pus în umbră de stilul lui Piţurcă, actualul selecţioner decizînd totul la vremea respectivă în Ghencea. MM a fost chiar umilit în acea vreme înaintea unei deplasări a echipei în Anglia. Cînd se întocmea lista cu persoanele care vor merge în deplasare, MM nu s-a regăsit şi a întrebat de ce nu este şi el. "Mai e treabă de făcut şi pe aici, mai sînt garduri de vopsit pe la stadion" i s-a răspuns.
Din vara lui 2004, după plecarea lui Piţurcă a devenit numărul 1 în Ghencea şi din acel moment şi-a pus amprenta pe două lucruri: rezultate şi pe scandaluri. A obţinut două titluri, o Supercupă şi 3 calificări în primăvara europeană, însă a şi tîrît numele Stelei în multe scandaluri: a lovit cu pumnul un suporter chiar în tribuna din Ghencea, s-a certat violent cu aproape toţi ceilalţi conducători, a apelat la gesturi şi scene reprobabile chiar şi pe bancă în timpul meciurilor şi a fost acuzat la transferurile lui Elton şi Andrey că a direcţionat comisioane fantomă către firme de impresariat care avea sediul în diverse off-shoruri din Cipru.
A trecut la Urziceni în vara lui 2007, unde a continuat pe aceeaşi linie: performanţe şi scandaluri, scena în care Cristi Borcea i-a stins trabucul pe frunte pentru că MM venise în lojă să-l ameninţe fiind cea mai elocventă în acest sens. A plecat şi de la Urziceni după o ceartă violentă cu Dumitru Bucşaru, s-a întors în Ghencea şi va începe azi un nou campionat cu Steaua. Cel de-al 7-lea.

Cristi Borcea (Dinamo)
Foarte bun în "liceu", repetent la facultate
Şi-a pierdut mult din puterea şi din influenţa pe care le-a avut în fotbalul românesc pînă în urmă cu 3-4 ani. De fapt, de cînd Dinamo a cîştigat ultimul titlu, în sezonul 2006-2007. Cristi Borcea este managerul din Liga 1 cel mai titrat pe plan intern, avînd în ultimii 10-11 ani peste 10 trofee. Totuşi, pe plan extern, Borcea n-a reuşit nimic cu Dinamo: nici măcar o calificare în grupele Champions League. "Contează ce faci la facultate, unde obţii notele pe merit, nu ca la liceu, unde profesorii mai închid ochii, îţi mai cunosc părinţii, rudele, şi te mai ajută cu o notă bună", a comentat Mihai Stoica în urmă cu doi ani contrastul lui Cristi Borcea în privinţa rezultatelor interne şi externe.
Mai mult, Victor Becali a oferit o declaraţie interesantă în urmă cu ceva timp: "Acum, nici Borcea nu mai are influenţa pe care o avea în trecut asupra arbitrilor".

Gazeta Sporturilor a dezvăluit în 2009 modul în care Borcea încerca să facă lobby în rîndul unor "centrali" importanţi: i-a oferit lui Cristi Balaj să se ocupe pe zona de Transilvania de firma pe care o deţinea la vremea respectivă, Crimbo Gas, însă Balaj a refuzat.
Fără trofee şi fără influenţă în ultimii 4 ani, Cristi Borcea nu pare să mai fie în momentul de faţă unul dintre personajele de prim-plan din fotbalul românesc. Nunta cu Alina, viitoarea sa soţie, cu care are o relaţie de peste 8 ani, programată la finalul lunii august, e evenimentul pe care probabil Borcea îl aşteaptă cu mult mai mare interes decît startul noului campionat.

Iuliu Mureşan (CFR)
A performat cît timp nu s-a implicat
Fost medic înainte de 1989, Iuliu Mureşan a devenit preşedinte la CFR în baza prieteniei extrem de strînse pe care o are cu Arpad Paszkany de la începutul anilor '90. Tip civilizat, care n-a fost implicat niciodată în scandaluri, a reuşit să-şi treacă în plamares multe trofee şi rezultate bune cu o echipă care a promovat în Liga 1 în urmă cu doar 7 ani.
Totuşi, un fost colaborator al său la CFR a explicat de ce în ultima vreme echipa din Gruia a avut un declin într-atît de mare încît să nu prindă nici măcar un loc de cupă europeană pentru sezonul 2011-2012. "Mureşan, la început, nu s-a băgat deloc peste antrenor în aducerea de jucători. Antrenorul spunea numele fotbaliştilor doriţi şi el încerca să-i transfere. Cît timp s-a respectat această treabă, s-au luat trofee. Apoi, Mureşan a crezut că a început să se priceapă şi aducea el jucători, fără să mai întrebe antrenorul, iar concluzia s-a văzut, CFR a ajuns la jumătate clasamentului", a declarat fostul colaborator al lui Mureşan.

Cine a cîştigat titlul în ultimii ani
Anul Echipa Manager
2011 Oţelul Marius Stan
2010 CFR Iuliu Mureşan
2009 Urziceni Mihai Stoica
2008 CFR Iuliu Mureşan
2007 Dinamo Cristi Borcea
2006 Steaua Mihai Stoica
2005 Steaua Mihai Stoica

Cooperativa: a pierdut un om, l-a regăsit pe altul
Noul campionat al Ligii 1 nu-l va mai regăsi printre conduători pe Jean Pădureanu. Cel considerat unul dintre cei care au înfiinţat "Cooperativa" în fotbalul românesc nu se va mai afla în prima ligă, acolo unde a bifat 21 de ani consecutiv. În schimb, va reveni în Liga 1 un alt om care a fost arătat cu degetul că a participat la multe meciuri dubioase, denumite strategice de Anghel Iordănescu. E vorba despre Gheorghe Ştefan, care în trecut a fost patron al Ceahlăului, noua lui funcţie fiind cea de preşedinte de onoare.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (11)
catymioara2006
catymioara2006  •  22 Iulie 2011, 17:56

Reincepe balciul, se redeschide cocina.Macar am scapat de 2 indivizi, iancu si mititelu, borcea sa cumintit, daca mai scapam si de jiji si porumboiu poate veti promova si fotbalul, atat cat mai avem si dinasta...

jumega
jumega  •  22 Iulie 2011, 17:36

citind asta despre toti m-am decis, sun la rds sa nu bage gsp in retea :))))

bigbelly
bigbelly  •  22 Iulie 2011, 16:53

"Cooperativa" n-a infiintat-o tata Jean, ci Mircea Lucescu in anii '80. Tata Jean doar a reorganizat-o dupa revolutie, pe baze "business" de data asta, impreuna cu Tata Copos. Ceilalti, precum Pinalti sau Romica Pascu erau satelitii. Pe de alta parte, Marius Stan e sef pe bune la Galati abia de cativa ani incoace, la vremea Cooperativei piua-ntai acolo era mascariciu' de MM. Totusi, nu pot sa nu am un semn de intrebare: cum dracu' de-a inceput sa-i mearga in plin Otelului de cand e Stan in CEx. al FRF ?!? Cum s-a intamplat cu CFR pe cand era Muresan membru... Sau cu Dinamo si Borcea (ok, Borcea e si acum in CEx, da' nu mai e nimic la Dinamo, i se rupe...)

Vezi toate comentariile (11)
Comentează
Close