FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

Doar unul e ca "Făt-Frumos"! » Gazeta vă prezintă cum au evoluat cotele vedetelor din fotbalul românesc în ultimii ani

Cota lui Chiricheş este una din puţinele care au crescut constant în ultimii ani.
Cota lui Chiricheş este una din puţinele care au crescut constant în ultimii ani.

Articol de GSP - Publicat duminica, 06 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 05 ianuarie 2013 20:52

Cota lui Chiricheş a explodat în ultimul an, preţul său crescînd cu 3,8 milioane de euro, la polul opus aflîndu-se rapidiştii Marius Constantin şi Romeo Surdu.

România se chinuie să exporte fotbalişti în Vest, pe bani mulţi, în condiţiile în care echipa naţională nu s-a mai calificat la nici un turneu final din 2008, iar performanţele cluburilor în competiţiile europene înseamnă maximum ajungerea în primăvară.

Avem un singur reprezentant la o echipă importantă din Europa, Cristi Chivu, la Internazionale Milano. Dar şi acesta a ajuns rezervă, măcinat fiind de accidentări. Chiar şi în aceste condiţii conducătorii de cluburi tot visează să încaseze milioane de euro pe fotbaliştii autohtoni.

Gazeta s-a gîndit să vă prezinte, cu ajutorul celui mai credibil site de evaluare a cotelor jucătorilor, transfermarkt.de, cum a variat cota celor mai importanţi fotbalişti români în ultimii ani şi care sînt campionii la creşteri, dar şi la micşorări de sume de transfer, în funcţie de randamentul lor.

În acest mercato de iarnă, Gigi Becali speră să dea lovitura prin transferul lui Vlad Chiricheş la AC Milan pentru 10 milioane de euro. Adică dublu decît valorează stoperul de 23 de ani conform site-ului transfermarkt.de. Potrivit aceluiaşi site, Chiricheş a avut cea mai mare ascensiune în acest an dintre toţi fotbaliştii din Liga 1.

Din decembrie 2011 şi pînă în prezent, valoarea fundaşului de 23 de ani a crescut cu 3,8 milioane de euro! La polul opus, cea mai cruntă scădere au cunoscut-o rapidiştii Marius Constantin şi Romeo Surdu, a căror cotă s-a depreciat cu 800.000 de euro. De ultimul, giuleştenii s-au şi despărţit!

548526-cota2.jpg

Rapidul e, de altfel, cu totul în cădere liberă. Dacă ar fi vrut Copos să vîndă fotbalişti din Giuleşti, conform lui transfermarkt.de, ar fi fost promoţie de Crăciun. Evoluţiile dezastruoase ale echipei au scăzut valoarea tuturor jucătorilor!

548525-cota1.jpg

Stranierii în picaj
Jucătorii români ce evoluează în străinătate nu o duc deloc bine. Doar unuia dintre cei pe care Victor Piţurcă se bazează la echipa naţională i-a crescut cota de piaţă: Bogdan Stancu. În rest, jale! Cea mai mare scădere pe piaţa fotbalului o are Cristi Chivu, retras de sub tricolor şi mai mult accidentat la Inter Milano! Adrian Mutu a ajuns, la 33 de ani, după o carieră prodigioasă, să fie evaluat la numai 900.000 de euro.

548527-cota3.jpg

Singurul român de succes e în China
Dacă stranierii ce cochetează cu echipa naţională nu o duc deloc bine, avem un reprezentant care i-a înnebunit pe chinezi. Cristian Dănălache a marcat 23 de goluri pentru vicecampioana Jiangsu Sainty şi a reuşit să-şi adjudece titlul de golgeter al primei ligi chineze. Evoluţiile foarte bune i-au triplat şi cota, el fiind evaluat acum de transfermarkt.de la 1,5 milioane de euro, faţă de 500.000 de euro, cît era cota sa de piaţă în 2011, pe cînd evolua pentru israelienii de la Hapoel Bnei Sakhnin.

7 goluri a marcat Bogdan Stancu în acest sezon pentru Orduspor, fiind la doar patru lungimi de liderul din clasamentul golgeterilor, Umut Bulut (Galatasaray)

2,5 milioane de euro pe sezon cîştigă Cristi Chivu la Internazionale Milano, el evoluînd în doar trei partide în acest sezon, în Europa League, Serie A şi Cupa Italiei

3 reuşite are Gabriel Torje pentru Granada în cele 17 partide jucate, fiind cel de-al doilea marcator al echipei, după marocanul Youssef El-Arabi

1 milion de euro este cota de piaţă a lui Gabriel Iancu, transferat de Steaua de la Viitorul. Cu un an în urmă, fotbalistul de 18 ani valora doar 25.000 de euro

600.000 de euro este cota lui Steliano Filip, cel mai promiţător tînăr jucător al lui Dinamo, aceasta dublîndu-se în ultimele patru luni

1.700.000 este cota de piaţă a lui George Ţucudean, fiind dinamovistul care s-a apreciat cu 1,1 milioane de euro în ultimul an

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
pophki
pophki  •  06 Ianuarie 2013, 17:40

artikol scris la comanda ciobanului sef...nu le cade odata un stalp,un tavan ceva in cap sa nu mai aud de el(ei)...nishte gunoaie de oameni fara educatie si caracter au ajuns sa ingenuncheze poporul Roman...pfff ce sa ajuns acolo si se continua spre mai tragic,pacat.

alpin
alpin  •  06 Ianuarie 2013, 09:46
Postat de rrt1947 pe 06 Ianuarie 2013, 09:27

bivole, cotele sunt luate de pe treanfermarkt.de . Daca aia nu se pricep, site specializat in valoarea de piata a fotbalistilor , poate stii tu mai bine inteligentule. A cazut pdl-ul sa vedeti cum va duceti pe pustiu...o sa ceara Arpi sa va mutati in Ungaria...U Cluj echipa romanilor din CLuj!!!!!!!!!

Prostul nu-i prost destul, daca nu are... sigla Stelei! "Inteligentule", U Cluj este echipa de suflet a Bocului de la PDL!!! Si a ajuns si aceasta slUga a ciobanului acolo unde a ajuns si PDL-ul care sustine: la lada de gunoi! Mai trebuie sa ajunga acolo si seful cel mare..., cel de pe Deal...

rrt1947
rrt1947  •  06 Ianuarie 2013, 09:29

ce dracu calcul au facut ziaristii astia??? la Sougou au mai bagat de la ei 1 milion crestere :))))))

Vezi toate comentariile (8)
Comentează