FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

Doi ”cîini” sînt peste toţi roş-albaştrii! » Steaua are cea mai tînără şi neexperimentată echipă

Dănciulescu şi C. Munteanu sînt cei mai experimentaţi jucători din Liga 1
Dănciulescu şi C. Munteanu sînt cei mai experimentaţi jucători din Liga 1

Articol de - Publicat vineri, 03 februarie 2012 00:00 / Actualizat joi, 02 februarie 2012 21:24

Dănciulescu şi Cătălin Munteanu sînt mai titraţi decît întreg lotul Stelei. Ilie Stan trebuie să recupereze opt puncte faţă de lider cu un lot neobişnuit să cîştige trofee.

Steaua are cel mai tînăr lot al ei din ultimii ani şi media de vîrstă cea mai scăzută dintre toate candidatele la titlu. Asta include şi o problemă cu care se confruntă Ilie Stan: tinereţea roş-albaştrilor e însoţită de lipsa lor de performanţe.

Staff-ul a remarcat asta încă din prima parte a sezonului. Mai ales reacţia pe care fotbaliştii o aveau după eşecuri le-a demonstrat şefilor că ei sînt mai obişnuiţi cu înfrîngerile decît cu victoriile: "Nu par foarte dezamăgiţi, ăsta e semn că provin de la formaţii unde eşecurile nu reprezentau probleme prea mari. Un campion, un jucător cu trofee în CV, arată preocupat după o înfrîngere sau după un egal pe propriul teren, se vede pe el că suferă". Steliştilor le lipsesc în continuare astfel de fotbalişti experimentaţi şi învingători. În tot lotul lor sînt doar patru inşi care ştiu cum e să fie campioni: Brandan, Rusescu, Bălan şi Iliev. Primii trei au cîştigat titlul în Liga 1 cu Unirea Urziceni, în vreme ce bulgarul a terminat de două ori pe primul loc în Bulgaria, cu ŢSKA Sofia.

Dintre primele cinci clasate, doar Steaua stă atît de prost. Toate celelalte patru concurente ale "militarilor" sînt mai obişnuite să învingă. Pe lîngă campioana Oţelul, care şi-a păstrat, în mare, lotul cu care a triumfat anul trecut, şi Dinamo, şi CFR Cluj, şi Rapid au fotbalişti mai titraţi decît sînt steliştii. Cea mai mare experienţă o au ardelenii. Oamenii lui Jorge Costa au împreună 13 titluri, aproape triplu faţă de roş-albaştri!

Cel mai experimentat stelist e o rezervă!
Lotul lipsit de performanţe al Stelei conţine un paradox: cel mai experimentat jucător, Andrei Prepeliţă, nu prinde echipa! Prepe are 241 de partide în Liga 1, cu mult peste colegii lui, dar n-are loc între primii 11 decît dacă lipseşte vreun mijlocaş central.

Au vîndut campionii
Steaua a ajuns în situaţia de a miza pe jucători tineri, bine cotaţi, dar fără CV-uri bogate, după ce a cedat mulţi fotbalişti importanţi. În ultimele 18 luni au lăsat tricoul roş-albastru opt oameni care cîştigaseră minimum cîte un titlu de campion: Galamaz, Nicoliţă, Dică, Apostol, Onofraş, Bilaşco, Marinescu şi Ricardo Gomes.

Cei mai tineri "granzi"
Echipa Media de vîrstă
Steaua: 24,8 ani
Dinamo: 25,9 ani
Oţelul: 26,8 ani
CFR: 27,4 ani
Rapid: 28,4 ani

Ce campioni au candidatele la titlu:

Steaua: Brandan, Tibi Bălan, Rusescu, Iliev (două titluri, ambele în Bulgaria, cu ŢSKA)

Dinamo: Dănciulescu (patru titluri, dintre care două cu Dinamo şi două cu Steaua), Cătălin Munteanu (3 titluri, unul cu Dinamo şi două cu Steaua), Moţi, Scarlatache, Pulhac (două titluri), M. Niculae (o dată campion în România şi o dată în Portugalia, cu Sporting), L. Ganea (un titlu)

CFR Cluj: G. Mureşan, Panin, Peralta, Cadu (cîte două titluri), Nuno Claro, Piccolo, De Zerbi, Maftei, E. Kone (cîte un titlu)

Rapid: Deac (două titluri), Pancu (unul cu Rapid, unul cu Beşiktaş), Burcă, Grigorie, N. Grigore, Alexa (cîte un titlu)

Oţelul a păstrat toţi jucătorii pe care i-a folosit în sezonul trecut, la finalul căruia a devenit campioană.

Cum arată clasamentul acum:
1. Dinamo 40p
2. CFR Cluj 39
3. Rapid 37
4. Steaua 32
5. Oţelul 31

238 de goluri au împreună Dănciulescu şi Cătălin Munteanu în Liga 1, cu cinci mai multe decît a strîns întreg lotul Stelei

5 ani şi jumătate au trecut de la ultimul titlu cîştigat de Steaua. Cu Olăroiu antrenor, roş-albaştrii au triumfat la finalul stagiunii 2005-2006. De atunci s-au mai ales doar cu o Cupă şi cu o Supercupă

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (11)
flafy
flafy  •  03 Februarie 2012, 15:48
Postat de spectatorul pe 03 Februarie 2012, 10:48

Ii cresteti dar ii tineti ori rezerve ori la Dinamo 2 si in locul lor mai apare o babaciune expirata de 80 de ani. Stanescu ala, din cate am inteles, e foarte bun, de ce nu joaca? Am impresia ca e si impresariat de clan.

nu joaca din cauza lui Ciobi, antrenorii care au trecut de 5 ani la Dinamo au promovat tineri dar Ciobi este la inceput si este fricos...Dinamo cred ca este o echipa totusi prea mare pentru el.....inca nu e antrenor de echipa care se bate la titlu...dar de una care se bate la EL da...

spectatorul
spectatorul  •  03 Februarie 2012, 10:48
Postat de flafy pe 03 Februarie 2012, 10:32

vor promova tineri talentati...avem destui stai linistit! mereu vom avea jucatori tineri si talentati la echipa! nu uita ca noi am adus cei mai multi bani Romaniei din strainatate pe transferurile facute! si noi crestem dinamovisti care vin de la 7-8 ani la grupele noastre, voi ce jucator ati scos de la grupele de copii si juniori?

Ii cresteti dar ii tineti ori rezerve ori la Dinamo 2 si in locul lor mai apare o babaciune expirata de 80 de ani. Stanescu ala, din cate am inteles, e foarte bun, de ce nu joaca? Am impresia ca e si impresariat de clan.

flafy
flafy  •  03 Februarie 2012, 10:35

Dinamo are o medie de varsta foarte buna, combina foarte bine experienta cu tineretea unor fotbalisti, cred ca avem una dintre cele mai bine puse la punct pepiniere din Romania...

Vezi toate comentariile (11)
Comentează