FOTBAL  »  Superliga  »  FC BRAŞOV - STEAUA, SÎMBĂTĂ, 21:00, DIGISPORT ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Dorel Stoica rupe tăcerea pentru cititorii GSP: "Să dăm cărţile pe faţă!"

Articol de , - Publicat joi, 05 august 2010 00:00

Mijlocaşul spune că a plecat de la Craiova pentru a nu mai fi nevoit să joace gratis, renunţînd la peste 270.000 de dolari pe care Mititelu îi datorează din salariu şi prime.

Stoica dezvăluie de ce a jucat sub o presiune imensă contra Craiovei, anunţă ce obiective şi-a impus cu Steaua şi de ce fanii olteni sînt sub cei din Ghencea.

Dorel Stoica e poate cel mai bun fotbalist al Stelei în primele două etape. O spun cifrele firmei italiene care monitorizează jocurile din Liga 1. Olteanul a avut parte de un debut perfect la Steaua, însă nu se poate bucura pe deplin de acest lucru din cauza litigiului pe care îl are cu Craiova şi cu Mititelu, cei care îi solicită un milion de euro pentru că a semnat cu Steaua. Ieri, după antrenamentul de dimineaţă, după duş şi după un masaj scurt, a acceptat un dialog în care a vorbit în premieră, în detaliu, despre relaţia cu Adrian Mititelu.

- Dorel, te-ai acomodat cu Steaua?
- Nu sînt probleme. Îi mulţumesc lui nea Piţi că mi-a oferit şansa să evoluez la un club foarte mare, aşa cum este Steaua! Sper ca spectatorii să mă agreeze, iar eu să le ofer evoluţii foarte bune.

- Cum ai fost primit în vestiar?
- Toţi jucătorii care am venit acum au fost primiţi extraordinar de bine, acesta cred că e cel mai important lucru la un club serios, să nu se facă diferenţe între fotbalişti.

- Ce e diferit la Steaua faţă de Craiova?
- Respectul faţă de jucători, dar şi al jucătorului pentru el însuşi. Apoi, mai e ceva, seriozitate maximă la antrenamente.

"Mi-a fost teamă de reacţia fanilor"
- Cu ce a fost cel mai greu să te acomodezi pînă în momentul de faţă?
- Meciul cu Craiova l-am jucat într-o atmosferă infernală pentru că mă gîndeam ce s-ar fi întîmplat dacă făceam o eroare, dădeam o pasă greşită din care ar fi ieşit un gol al Craiovei. Cred că asta a şi fost cheia jocului meu, că am avut o concentrare de 200 la sută şi eram supermotivat şi superconectat la meci.

- Nu ţi-a fost teamă că suporterii nu te vor primi bine?
- Sincer, de reacţia suporterilor mi-era cel mai teamă. Dar am rămas plăcut surprins de fanii Stelei, care m-au primit extraordinar şi chiar ţin să le mulţumesc din suflet.

- Poţi să faci o comparaţie între fanii Stelei şi cei ai Craiovei?
- Eu vă dezvălui ceva. Atmosferă ca etapa trecută în Ghencea, cînd am învins Universitatea, eu n-am mai văzut! Absolut senzaţională a fost reacţia publicului, care la 0-1 şi imediat după acel gol anulat Craiovei a răbufnit şi ne-a purtat spre succes.

- Te simţi mai liber ca mijlocaş sau ca fundaş?
- Nu ştiu dacă mă simt mai liber. Depinde şi de calităţile jucătorului, dar pentru mine e mai bine să joc mijlocaş. Ca fundaş, în apărare, dacă greşeti e fatal. Cred că nea Piţi ştie cel mai bine unde dau randament maxim.

"Am făcut un bine Craiovei şi acum..."
- Cei de la Craiova continuă să te ameninţe că te vor forţa să te laşi de fotbal...
- Sînt surprins că în continuare văd că se bate la poarta mea. E momentul să dăm cărţile pe faţă în ceea ce s-a întîmplat cu Adrian Mititelu. Eu aveam un salariu de 400.000 de dolari pe an la Craiova, însă ultimele 6 luni am jucat gratis, n-am văzut nici măcar un dolar. Nimic.

- Dar...
- Staţi un pic. Mai aveam 5.000 de euro pentru fiecare victorie şi în acel sezon cred că am avut 15-16 victorii. Nici un ban din acei 75.000-80.000 n-am văzut. Am zis să plec de la Craiova şi să fiu băiat bun să nu pun clubul să plătească acele restanţe în valoare de peste 270.000 de dolari. Am plecat în Arabia şi am făcut un bine Craiovei. Am plecat ca să nu mai fiu nevoit să joc gratis la Craiova, asta trebuie să ştie lumea. În plus, Mititelu a vrut să mă dea afară de la Universitatea de vreo 3 ori şi tot de atîtea ori a venit la mine să ne împăcăm şi să mă-ntorc la echipă.

- Dar ai semnat clauza aceea care spune că trebuie să dai un milion de euro Craiovei dacă te duci la altă echipă din Liga 1?
- Da, am semnat-o, într-adevăr, însă după ce am revenit din Arabia am avut o discuţie cu Adrian Mititelu, mi-a zis că mă vrea înapoi şi eu i-am zis să mă sune să-mi facă o ofertă. Am aşteptat zi după zi, săptămînă după săptămînă aproape o lună. Nici un semn, nimic. Ce dorea oare Mititelu, să vin şi să-l rog să joc gratis? Apoi, m-a sunat domnul Piţurcă.

- Şi ce ţi-a zis?
- Că mă vrea la Steaua şi m-a întrebat dacă sînt ceva probleme cu Craiova că el nu vrea să se certe cu Mititelu. I-am spus că vin cu cea mai mare plăcere să lucrez cu dînsul. Ce era să fac, să-l aştept la infinit pe Mititelu? Să ajung pe drumuri, să n-am ce să le ofer copiilor de mîncare? Am o familie şi trebuia să o întreţin, nici nu mai am 22 de ani să nu mă gîndesc la bani.

- Şi Mititelu nu te-a mai căutat?
- Nu, a făcut-o în ultima zi din al doilea cantonament cu Steaua. M-a sunat şi mi-a zis să îngropăm securea războiului şi că mă aşteaptă la Craiova. Eu cred că el fie nu m-a dorit la Craiova, fie a avut alt motiv, iar acum văd că face ce face.

"Iau titlul cu Steaua şi voi juca în Europa"
- Ţi-e teamă că la comisii nu o să ai cîştig de cauză?
- Domnul Piţurcă mi-a zis să stau liniştit, să nu-mi fac probleme. Mititelu poate să mă bage şi la puşcărie, eu de unde să-i dau un milion sau 5 milioane dacă ar fi să pierd. Dar oare el uită că mi-era dator cu peste 270.000 de dolari şi că eu am renunţat de bună voie la acei bani?

- Victoria de sîmbătă a fost ca o revanşă?
- Nu, pentru că eu nu sînt un tip răzbunător. Apoi, ce răzbunare să am eu cu băieţii din echipa Craiovei? Sînt prieten cu ei şi am rămas în relaţii bune, ei nu mi-au făcut nici un rău.

- De ce ai ajuns atît de tîrziu să faci pasul spre fotbalul de înalt nivel?
- Pentru că provin dintr-o zonă, Turnu Severin, unde jucătorii nu au expunere şi nu prea sînt văzuţi. Tocmai din acest motiv îi voi fi recunoscător toată viaţa lui Nae Ungureanu, care m-a observat, a avut încredere în mine şi m-a luat la Caracal, în B.

- Nu crezi că e cam tîrziu acum, cînd ai ajuns deja la 31 de ani?
- Niciodată nu e tîrziu pentru nimic în viaţă. O să vedeţi că mai am multe de spus în fotbal, chiar dacă am trecut de 30 de ani. Mai am cîteva obiective încă neatinste pe care le voi obţine cu Steaua: să iau un titlu de campion şi să joc în cupele europene.

"Am vrut să renunţ la fotbal şi să merg la muncă în Spania"
- E adevărat că la un moment dat ai avut intenţia să renunţi la fotbal şi să mergi să munceşti în Spania?
- Da. Se întîmpla cînd eram la Caracal, acum vreo 6-7 ani, i-am şi zis preşedintelui de acolo că mă las de fotbal fiindcă nu cîştig suficienţi bani şi că mă duc în Spania, să fac orice ca să-mi cîştig existenţa.

- Cu ce echipă credeţi că o să vă bateţi la titlu?
- Cu Rapid, în primul rînd. E o echipă care a arătat bine în primele meciuri, e foarte puternică, dar sînt şi altele care s-au întărit şi vor campionatul.

- Peste 10 ani unde şi ce anume te vezi făcînd?
- Spre să fiu antrenor.

- Dacă nu ai fi ajuns fotbalist, ce crezi că ai fi făcut?
- Dacă făceam sport, cred că tenis de cîmp, îmi place şi chiar l-am jucat şi îl mai joc şi acum. Cînd eram copil mai jucam baschet, tenis de masă.

"Chiar dacă sînt printre cei mai în vîrstă în vestiarul Stelei, nu mă consider un lider. Toţi sîntem egali în faţa lui Piţurcă şi trebuie să ne respectăm"
Dorel Stoica

"Cu Gigi Becali n-am discutat deloc, numai după meciul cu U Cluj am bătut palma cu dînsul. Doar prin prestaţiile mele pot întreţine o relaţie bună cu patronul"
Dorel Stoica

"Nu sînt un clubber, ies rar cu amicii, dar nu exagerez. Timp de distracţii o să fie mai încolo"
Dorel Stoica

"Pentru mine, Rădoi e exemplul perfect şi încerc să-l copiez. Am copilărit împreună şi sper să nu dezamăgesc la echipa unde el a fost căpitan"
Dorel Stoica

Ce calitate crede că are
1. Ambiţia ieşită din comun. Nu suport să pierd
Ce defect crede că are
2. În toată cariera mea n-am băgat alunecări

De ce n-a mai bătut lovituri libere
Deşi în prima parte a perioadei de la Craiova era principalul executant al loviturilor libere, în ultima vreme Dorel Stoica nu s-a mai băgat să bată astfel de faze. "Înainte o făceam pentru că exersam mult după antrenamente, însă pînă să plec în Arabia Saudită am dat de doi-trei antrenori care mi-au interzis să repet loviturile. Îmi ziceau să plec la vestiare să nu cumva să mă accidentez", a explicat Dorel.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (141)
ciucaionut
ciucaionut  •  06 August 2010, 11:45

dorele o sa ajungi ca mutu o sa vezi

luciano86
luciano86  •  06 August 2010, 00:18

Respectele mele Dorel Stoica, nu te mai gandi la probleme din trecut, esti pe maini bune la Steaua,atata tot sa dai totul pe teren si se rezolva. Sper sa mai prinzi vreo 4.. 5 ani in fotbal. Ai grija de tine fizic si totul va fi bine.

mittic
mittic  •  06 August 2010, 00:12

Doamne cita rautate exista in tara asta si ne mai dam credinciosi ! Era unul pe net mai ieri care zicea ca blesteama pe Steaua , un oltean. Oamenilor, daca doriti raul altora veti suferi si voi de acelasi rau, e o lege a universului. Va veti consuma energiile cu acest Dorel sau cu acel Onicas in timp ce Mititelu va vinde meciuri pe sub "masa"

Vezi toate comentariile (141)
Comentează