FOTBAL  »  Superliga  »  MITĂ PENTRU ARBITRI 2

După reţinerile lui Serea şi Martiş, firele duc către oficilii Ligii! Urmează valul trei!

Articol de , - Publicat sambata, 01 mai 2010 00:00

Tribunalul Piteşti a confirmat ieri mandatul de reţinere pe numele arbitrilor anchetaţi joi seara. Ambii au primit 29 de zile de arest preventiv. DNA ar extinde cercetările către asistentul Dan Roşu şi observatorul Nicolae Dobrescu, omul de la Ligă al lui Dragomir.

"Dosarul Penescu 2", cu Serea şi Martiş arestaţi preventiv, ieri, pentru 29 de zile, înseamnă doar introducerea în "nivelul trei" al cazului de corupţie instrumentat de DNA Piteşti. Surse judiciare vorbesc despre faptul că Procuratura din Trivale pregăteşte pentru perioada imediat următoare un nou set de audieri şi reţineri într-o speţă disjunsă din ancheta iniţială.

Iar trimiterea ar fi către partida FC Argeş - Oţelul (3-2), disputată în noiembrie 2008. Acea întîlnire a fost condusă de Marius Martiş. Unul dintre asistenţi, Marcel Savaniu, şi observatorul arbitrilor, Marcel Lică, sînt deja trimişi în judecată în "dosarul Penescu 1", aflat pe rol la Tribunalul Prahova. Primul e acuzat că a luat mită de 3000 de dolari, celălalt de 2000 de dolari.

"Roşu e «fratele meu»"
Următorii vizaţi ar fi al doilea tuşier, Dan Roşu, şi supervizorul de joc, Nicolae Dobrescu. Arbitrul a mai fost audiat la Piteşti, anul trecut, chiar la începutul cercetărilor.

În stenogramele aflate la dosar, numele său apare într-un context foarte apropiat în raport cu unul dintre proaspeţii arestaţi de la Piteşti: "Făcăleaţă poartă o discuţie telefonică cu Marius Martiş, pe 22 noiembrie 2008, ora 17:29. (...) Despre Dan Roşu îi spune că acesta este «fratele meu»". "A căzut la mijloc într-un război care nu e al lui. Sînt doar speculaţii. Nu e vinovat cu nimic", a explicat Bogdan Tohăneanu, avocatul lui Roşu.

"Pachet de băuturi pentru Dobrescu"

Dobrescu face parte din lotul de observatori ai LPF. El este unul dintre apropiaţii şefului Ligii. La începutul anilor '90, cînd Dragomir patrona cotidianul "Sportul românesc", Dobrescu era administrator şi contabil al afacerii lui Mitică. Şi el e pomenit la un moment dat în convorbirile interceptate de procurori: "Pe 19 noiembrie 2008, Făcăleaţă îl apelează pe Cristian Mincă şi stabileşte să-i pregătească observatorului Nicolae Dobrescu un pachet cu băuturi alcoolice".

"Pe Penescu nu l-am cunoscut niciodată, l-am văzut doar în trecere la acea întîlnire. Iar eu, în calitate de responsabil cu organizarea, n-am nici o treabă cu arbitrii. Doar la final notez cartonaşele. N-am nici o emoţie! A fost o confuzie!", a punctat Dobrescu.

Bani ca să nu dea cartonaşe
În paralel, ieri s-a scurs o zi agitată pentru Serea şi Martiş. După ce, joi seară, fuseseră reţinuţi pentru 24 de ore, Tribunalul Piteşti a decis arestarea lor preventivă pentru 29 de zile. Serea e acuzat de luare de mită, iar Martiş pentru complicitate, dar asupra lor acţionează prezumţia de nevinovăţie pînă la o hotărîre definitivă a instanţei. Decizia de acum poate fi atacată cu recurs.

Conform rechizitoriului DNA, Serea ar fi primit 21.000 de dolari din partea lui Cornel Penescu, prin intermediul lui Martiş şi al lui Făcăleaţă, pentru ca FC Argeş să obţină un rezultat favorabil în partida cu Steaua, de pe teren propriu, în returul sezonului trecut. Meciul s-a încheiat la egalitate, 2-2.

În plus, procurorii DNA susţin că, pentru suma primită, Serea ar fi trebuit să nu acorde cartonaşe argeşenilor, iar aceste sancţiuni să-i vizeze doar pe stelişti. "Centralul" nu a dictat nici o eliminare, ci a arătat doar 4 avertismente: unul pentru piteşteni, trei pentru Steaua.

"Am încredere în justiţie şi în Dumnezeu"
Foştii arbitri au ajuns la Tribunalul Argeş încătuşaţi, iar după două ore au aflat verdictul judecătorilor. Au părăsit sediul Tribunalului cu capetele plecate, la fel cum o făcuseră şi la sosire.

Serea a spus şoptit, ca pentru sine: "Sînt nevinovat!". În schimb, Martiş părea mai relaxat: "Am încredere în Justiţie şi în Dumnezeu!".

"N-am dormit un minut de două zile şi două nopţi. Vreau să se termine repede povestea asta. Va trebui să discut şi cu băieţelul nostru de 13 ani situaţia tatălui lui şi sînt sigură că va înţelege. Ionică e nevinovat!"
Livia Serea, soţia lui Ionică Serea


Penescu audiat iar

În timp ce Serea şi Martiş se aflau la Tribunal, Cornel Penescu şi Liviu Făcăleaţă erau audiaţi de procurorii DNA. Cei doi au dat declaraţii mai bine de trei ore în noul dosar în care au fost reţinuţi Serea şi Martiş. Cornel Penescu a plecat în trombă de la DNA fără a face declaraţii.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (35)
williamfaulkner
williamfaulkner  •  05 Mai 2010, 12:24

Iar povesti de adormit copiii. Toata lumea a laudat prestanta lui Serea de la meciul FC Arges-Steaua. Era primul lui meci dupa o lunga pauza si toti ziceau ca si-a revenit si ca a arbitrat ireprosabil. Daca i-a dat Penescu bani, atunci de asta i-a dat, sa arbitreze corect. Cel putin acesta a fost rezultatul. Restul sunt fabulatii, care nu-si au acoperire in ceea ce s-a vazut pe teren. Ce a facut Serea inainte si dupa aceea e alta poveste.

 •  05 Mai 2010, 09:24
Postat de pe 01 Mai 2010, 02:35

Firele duc la .....Becali. Toate firele duc la Becali! O sa vedeti!

Esti obsedat de Becali? Deocamdata din ce se vede Becali si Steaua au cam fost furati! De aia sunt bune valizele in fotbalul romanesc. Acum se vede de ce se opun unii, gen Muresan, sa fie premiate echipele pentru a juca numai in teren. La tv sunt cei mai "corecti" si mai "morali" iar in spate aranjeaza ierarhia Ligii, aratand cu degetul spre Becali si Steaua!

 •  02 Mai 2010, 08:27
Postat de pe 01 Mai 2010, 11:39

Dar escrocii cei mari?Devalizarea RAFO,FLOTA,TELEFOANELE,PETROM?ATATA TEVATURA CA A LUAT GAINARUL DE SEREA 20000E.MAREA CORUPTIE A TARII E LA FOTBAL.CHIAR SINTEM UN POPOR DE TAMPITI.

Perfecta dreptate! DNA a descoperit buba! Acum sigur marinarul va rezolva criza. L-au prins pe Penescu si 5 arbitrii de 2 lei, si gata acum va fi liniste pe pamantul romanesc. Senatorii, deputatii si ministrii nu vor mai fura, nuuuuuuuu! Penibila tara, penibili oamenii care o locuiesc! Chiar nu vedeti fratilor cum sunteti dusi de nas? Va lasati manipulati de media, astia sunt doar fosti militieni, pe care i-au trimis la scoala, si acum i-au facut procurori!

Vezi toate comentariile (35)
Comentează