FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

E Steaua în întîrziere pentru Twente? » Elevii lui Stan se vor antrena cu mingea abia de marţea viitoare

Strategia aleasă de Ilie Stan pentru pregătirea din această pauză de iarnă stîrneşte şi alte semne de întrebare, în afara utilităţii stagiului montan
Strategia aleasă de Ilie Stan pentru pregătirea din această pauză de iarnă stîrneşte şi alte semne de întrebare, în afara utilităţii stagiului montan

Articol de GSP - Publicat sambata, 21 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 20 ianuarie 2012 21:25

Antrenorul din Ghencea a anulat toate antrenamentele cu mingea din Poiana Braşov, iar fostul director al Şcolii de Antrenori, Mircea Rădulescu, spune că roş-albaştrii se află "în urmă cu pregătirea în vederea meciului cu olandezii".

Steaua s-a antrenat şi ieri tot în zăpadă. De fapt, jucătorii au alergat, din nou, aproape 10 kilometri prin nămeţii din Poiana Braşov, Ilie Stan luînd o decizie extrem de importantă în privinţa pregătirii din această pauză de iarnă. A anulat toate antrenamentele cu mingea pe care le programase înainte de a urca la munte din cauza faptului că singurul pe care l-a făcut, pe terenul din Ghimbav, a fost un fiasco total întrucît suprafaţa de joc era complet acoperită cu zăpadă. De aici, rezultă o concluzie şi un mare semn de întrebare, ambele cu ţintă directă cel mai aşteptat meci al primăverii: prima manşă cu Twente, programată la mijlocul lunii februarie pe Arena Naţională.

Concluzia: cum jucătorii se vor întoarce azi de la munte, apoi vor primi două zile libere şi abia marţea viitoare vor ajunge în Antalya, înseamnă că se vor antrena pentru prima dată cu mingea pe un teren cu iarbă cu numai trei săptămîni înaintea confruntării cu olandezii.

Marele semn de întrebare: e de ajuns pentru o echipă, care oricum nu a mai jucat un meci oficial de peste o lună şi a şi avut o vacanţă de 3 săptămîni, să se antreneze cu mingea în jur de 20 de zile şi să se prezinte în vîrf de formă la o partidă cum va fi cea cu Twente? Mircea Rădulescu, fost "principal" la mai multe echipe de club din ţară, dar şi selecţioner al României şi, ulterior, director al Şcolii de Antrenori din cadrul FRF, a încercat să lămurească această dilemă.

- Domnule Rădulescu, Steaua va susţine abia marţea viitoare primul antrenament cu mingea pe acest an.
- Şi meciul cu Twente pe cît e, pe 16 februarie parcă, nu?

- Exact.
- Ar fi cam 3 săptămîni. Mda, eu cred că sînt într-o întîrziere din acest punct de vedere. Şi primul amical cînd îl au?

- Pe 29 ianuarie.
- Da, îmi confirmă părerea că sînt puţin în urmă.

- Şi ce ar trebui să facă pentru a recupera acest decalaj?
- Aici va conta enorm atitudinea jucătorilor în Antalya. Adică de marţi, cînd încep antrenamentele, şi pînă la ora jocului cu Twente, orice şedinţă de pregătire trebuie să fie la sută la sută, nu relaxare că e perioadă de pauză. Chiar ar fi indicate antrenamente care să încerce să simuleze cît mai mult dintr-un joc propriu-zis.

- Ilie Stan s-a axat în acest stagiu montan exclusiv pe pregătire fizică.
- Da, asta e filosofia lui. Eu spun că el a cam întîrziat un pic antrenamentele cu mingea, însă nu e obligatoriu să se vadă acest lucru la meciul cu Twente, Steaua să se califice şi tot ce am zis eu aici să fie doar o pripeală.

- Cum ar trebui să arate o pregătire, într-o astfel de pauză, ca să fie catalogată perfectă?
- Din experienţa mea, e nevoie de 9-10 meciuri de verificare, eu nu le zic amicale. Apoi, v-am zis, fiecare antrenor e cu filosofia lui. Sînt unii, gen Jorge Costa, care le dau mingea jucătorilor din prima zi după reunire, alţii, ca Ilie Stan, care pun accent pe fizic. În orice condiţii însă, în această perioadă, dacă nu rezolvi problema din punct de vedere fizic, în partea a doua a sezonului eşti mort.

"Aşa, la prima vedere, la cum a structurat Stan pregătirea din această pauză, ai crede că Steaua are primul joc oficial la 1 martie, nu la jumătate lui februarie" (Mircea Rădulescu, fost director Şcoala de Antrenori)

"CFR e de deja de cîteva zile în Antalya, Steaua ajunge peste 4 zile, dar CFR are meci oficial la 10 zile după Steaua. Să vedem care strategie va fi cîştigătoare" (Mircea Rădulescu, fost director Şcoala de Antrenori)

36 de zile vor trece pentru jucătorii Stelei între ultimul meci oficial din 2011, cu Voinţa Sibiu, şi primul antrenament cu mingea pe teren cu iarbă, marţea viitoare, pe 24 ianuarie

Staff-ul tehnic: "Altfel nu se putea"
Antrenorii roş-albaştrilor au explicat de ce pregătirea a fost structurată în acest mod: "Ca să faci o pregătire perfectă ai nevoie de 6 săptămîni, dar de unde să le iei dacă programul e de aşa natură încît nici de cînd ne-am reunit pînă la meciul cu Twente nu sînt, în total, 6 săptămîni. Apoi, am căutat să-i pregătim bine fizic şi am ales acest stagiu. Am comprimat unele perioade şi ne-am bazat pe faptul că, fiind excelent pregătiţi fizic, jucătorii vor lucra mult mai bine în Antalya. Acum, că Twente joacă 4 meciuri oficiale pînă la partida cu noi şi că Olanda reia campionatul pe 21 ianuarie, iar Liga 1 abia o lună mai tîrziu, cu ce sîntem noi vinovaţi?! Astea sînt dezavantajele noastre".

Olandezii deja joacă primul "oficial"
Dacă Steaua încă n-a făcut nici un antrenament cu mingea, în schimb, Twente va juca deja diseară cel dintîi meci oficial din 2012, pe teren propriu, cu Waalwijk, în etapa de debut pe acest an din Eredivisie. La jumătatea întrecerii, adversara Stelei e pe locul 3, la 5 puncte de Alkmaar şi la 4 de PSV.


Zenga şi Oli, cîte 5 săptămîni cu mingea
Anul Data primului meci Debutul antrenamentelor cu mingea Antrenorul Stelei
2005: 16 februarie / 11 ianuarie / Zenga
2006: 15 februarie / 10 ianuarie / Olăroiu
2007: 15 februarie / 10 ianuarie / Olăroiu
2012: 16 februarie / 24 ianuarie / Stan

5 amicale în 11 zile
Deşi dintre toate echipele Ligii 1 Steaua e cea care va debuta cel mai devreme într-un meci oficial, trupa lui Ilie Stan va susţine cele mai puţine partide de verificare, doar 5. Primul va fi pe 29 ianuarie, iar ultimul pe 8 februarie, cu 8 zile înaintea turului cu Twente.

Programul amicalelor Stelei în Antalya
Data Meciul
29 ianuarie: Steaua - Levski Sofia (Bulgaria, locul 3)
31 ianuarie: Steaua - Legia Varşovia (Polonia, locul 2)
3 februarie: Steaua - Mlada Boleslav (Cehia, locul 4)
5 februarie: Steaua - Kuban Krasnodar (Rusia, locul 8)
8 februarie: Steaua - Debrecen (Ungaria, locul 1)

8 meciuri de verificare va disputa CFR în Antalya, unde va sta nu mai puţin de o lună de zile

În anii '80 era la fel
Situaţia în care se regăseşte Steaua acum e aceeaşi cu cea din urmă cu 20-30 de ani. În anii '80, turul se termina undeva în prima jumătate a lunii decembrie şi se relua la finalul primei săptămîni din martie. Şi în 1985-1986 şi în 1987-1988, cînd s-a ajuns în primăvara europeană, Steaua a jucat primul meci oficial în Europa, venind după doar maximum 3 săptămîni de pregătire cu mingea.

"Teoretic, Twente e în avantaj. Noi avem o singură şansă: să ne impunem singuri, să tratăm amicalele ca şi cum ar fi oficiale. Doar aşa ne reobişnuim cu miza şi cu presiunea" (Tiberiu Bălan, mijlocaş Steaua)

"M-am uitat pe programul amicalelor din Turcia şi sînt doar adversare tari. Asta e bine, că n-avem cum să jucam cu relaxare, ne obliga sa fim responsabili" (Răzvan Stanca, portar Steaua)

"Ilie Stan ştie ce face, e normal să avem încredere în programul şi în planul lui. Dacă a ales aşa, înseamnă că aşa e bine" (Paul Pîrvulescu, mijlocaş Steaua)

"Degeaba vorbeşti despre tiki-taka, dacă tu nu eşti în stare să alergi. Nu există fotbal fără efort! Cele mai mari performanţe din istoria Stelei s-au obţinut după stagii montane" (Ilie Stan, antrenor Steaua)

Citește și:

România - Ucraina » Echipa de start gândită de Edi Iordănescu pentru primul meci de la EURO 2024
Nationala
România - Ucraina » Echipa de start gândită de Edi Iordănescu pentru primul meci de la EURO 2024
Sârbii au izbucnit la adresa lui Bellingham » Gestul englezului, taxat aspru: „Rușinos! Marii fotbaliști nu fac așa ceva”
Euro 2024
Sârbii au izbucnit la adresa lui Bellingham » Gestul englezului, taxat aspru: „Rușinos! Marii fotbaliști nu fac așa ceva”
FRF, mână-n mână cu politicul și la Euro! » Burleanu n-a uitat cine l-a „uns” ca să ajungă șeful fotbalului românesc. Cadrele surprinse de reporterii GSP
Nationala
FRF, mână-n mână cu politicul și la Euro! » Burleanu n-a uitat cine l-a „uns” ca să ajungă șeful fotbalului românesc. Cadrele surprinse de reporterii GSP

România - Ucraina » Echipa de start gândită de Edi Iordănescu pentru primul meci de la EURO 2024

Adrian Ilie a fost condamnat la 8 luni de închisoare! » Ce se întâmplă cu „Cobra”


Comentarii (10)
alenb
alenb  •  21 Ianuarie 2012, 23:18
Postat de vvalyy pe 21 Ianuarie 2012, 15:57

Si tu esti intarziat mental ca nici macar nu stii sa scrii corect.Dak si twente e echipa mare inseamna ca u nu ai treaba cu fotbalul dute si uitate la desene:))

"dute" si scrie tu corect.. Fata de steaua, Twente e echipa

haideusicfr
haideusicfr  •  21 Ianuarie 2012, 22:05

Bravo Steaua si Dinamo ! La ce va mai trebuie minge daca le dati drumul celor mai buni jucatori ? M Niculae ,Brandan ,Geraldo ??!! Lasati-l in pace pe J Costa .Are o mentalitate invechita ! E portughez si astia iubesc mingea .Jucatorii portughezi si brazilieni au fotbalul in sange .Si mingea. Ba fraierilor! Pierdeti pe mana voastra !

vvalyy
vvalyy  •  21 Ianuarie 2012, 15:57
Postat de jiji_ssheepyard pe 21 Ianuarie 2012, 14:29

La ce valoare are Twente , Steaua e inatarziata cu 10 ani !

Si tu esti intarziat mental ca nici macar nu stii sa scrii corect.Dak si twente e echipa mare inseamna ca u nu ai treaba cu fotbalul dute si uitate la desene:))

Vezi toate comentariile (10)
Comentează