FOTBAL  »  Superliga  »  OŢELUL GALAŢI

El e omul care a înfiinţat în 1964 campioana României de azi » "Mi-am văzut visul împlinit"

Victor Vasilache FOTO: Adevărul
Victor Vasilache FOTO: Adevărul

Articol de - Publicat joi, 26 mai 2011 00:00 / Actualizat joi, 26 mai 2011 16:21

Victor Vasilache, 69 de ani, e mîndru de performanţa Oţelului, dar consideră că echipa de acum este mai slabă decît cea care în '88 a obţinut locul 4 şi victoria cu 1-0 împotriva lui Juventus Torino


Preşedintele care a pus bazele clubului Oţelul Galaţi, Victor Vasilache, trăieşte pe celălalt mal al Dunării, la Isaccea (Tulcea), bucuria cîştigării de către siderurgişti a primului titlu de campioni din istoria clubului. Vasilache a condus destinele Oţelului timp de 25 ani, între 1964 şi 1989, perioadă în care comuniştii au încercat de două ori să desfiinţeze echipa, dar a găsit de fiecare dată resurse să o ia de la capăt. În dreptul său figurează două mari performanţe: promovarea în primul eşalon (1986) şi răsunătoarea victorie cu 1-0 împotriva marii echipe Juventus Torino în Cupa UEFA (1988).

- Bucuros domnule Vasilache pentru performanţa Oţelului?
- Sînt extraordinar de fericit. Pentru mine nu e o surpriză că Oţelul a cîştigat campionatul. Nu visam eu la o asemenea performanţă în 1964, cînd am înfiinţat acest club. Am pornit din campionatul Municipal, iar comuniştii ne-au desfiinţat de două ori şi au mutat echipa la Adjud, apoi la Tecuci, fiindcă în oraş trebuia să existe doar FCM. De fiecare dată am luat-o de la capăt. Am înfiinţat pe ascuns trei echipe în cadrul Combinatului Siderurgic: LBR (Laminorul Benzi la Rece), Rapid UETU şi Venus Turnare Continuă. Sub titulatura LBR Oţelul am ajuns în C, apoi în B, prin '76 am mai fuzionat şi cu Metalosport. În fine, în 1986 am promovat în Divizia A.

- Înainte de '90 nu era posibil ca Oţelul să ia titlu?
- Pe atunci nu puteam visa nici la locurile 3-4, eram prea mici. Steaua şi Dinamo făceau legea cu echipele lor satelite. Cu toate astea a fost o excepţie fericită în '88, cînd am terminat pe 4 şi am bătut cu 1-0, la Galaţi, marele Juventus Torino în Cupa UEFA. Sînt cele mai frumoase amintiri din viaţa mea. Rămîn la convingerea că italienii ne-au umblat la jucători la meciul retur, unul dintre bănuiţi fiind Gagiu. Aveam echipă mult mai bună decît cea de astăzi. Spre exemplu fundaşi noştri centrali Agiu - Anghelinei erau mai buni decît stoperii Stelei şi ai "naţionalei", Belodedici - Bumbescu.

- Cum v-aţi înţeles cu Steaua şi cu Dinamo?
- Cu Steaua aveam relaţii mai bune, deşi aveam cunoştinţe şi la Dinamo, doar făcusem atletism la ei. Ion Alecsandrescu, Dumnezeu să-l odihnească, era un om extraordinar. Modest, nu "pîrlea" pe nimeni, îl avea în spate pe Valentin Ceauşescu. Îmi amintesc că înaintea unui meci la Galaţi, Valentin mi-a zis zîmbind: "Azi vreau să cîştige Steaua! Am adus şi eu o sticlă de whisky". N-aveai ce să faci, dacă te opunea-i era rău, îţi luam toată familia la întrebări. Cu cei de la Dinamo şi cu sateliţii lor, Victoria şi Flacăra Moreni, era pericol. Nu îţi ziceau nimic, treceau direct la fapte.

- Concret?
- Dumitru Dragomir, pe care nu vreau să-l mai văd, m-a dus la Miliţie fiindcă n-am vrut să le dau dezlegarea lui Agiu şi lui Vaşcovici la Victoria Bucureşti. M-au ţinut sechestrat vreo şapte ore la sediul Miliţiei Capitalei, abia am scăpat. Am trăit şi episoade amuzante. La un meci cu Flacăra Moreni, cînd conduceam cu 1-0, un colonel de la paşapoarte i-a luat fanionul asistentului şi a arbitrat el. A ţinut numai ridicat steagul! Antrenorul lor, Nunweiller III, cu care eram prieten, se uita săracul la mine, nevinovat! În final am bătut 1-0!

- Credeţi că se va descurca onorabil Oţelul în Liga Campionilor?
- Cu trei-patru transferuri bune poate face o figură frumoasă. E nevoie de cîţiva jucători cu experienţă, care să-i strunească pe puşti. Dacă în '88 am putut să bătem marele Juventus Torino, de ce n-ar reuşi să obţină rezultate bune şi acum în compania echipelor puternice din Europa.

- Şi dacă pică în grupă cu Barcelona?
- Meciul începe de la 0-0, iar dacă Messi şi ceilalţi jucători mai beau şi ei cîte un pahar de vin înainte de meci, cine ştie?, se ameţesc şi facem un egal sau le dăm un gol!


"Sînt mîndru de urmaşii mei. Marius Stan şi Mihai Stoica au demonstrat că sînt conducători foarte buni. Ambii au cîştigat campionatul României"

"Voi merge săptămîna viitoare la Galaţi să-i felicit pe băieţi pentru cîştigarea campionatului. Nu am pretenţia să primesc vreo medalie. E doar meritul celor de acolo. Vremea mea s-a dus"

"Dorinel Munteanu este un antrenor serios, îşi iubeşte meseria. Mijlocul «naţionalei» s-a rupt de cînd s-a lasăt el"
Victor Vasilache, fost preşedinte Oţelul

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (11)
iulian_luk
iulian_luk  •  28 Mai 2011, 01:02
Postat de gtotolici pe 26 Mai 2011, 17:56

Sa nu uitam ca in anul in campionatul acela (sub "comanda" lui Dinu) Otelul a retrogradat !

Performanta Otelului a fost obtinuta sub comanda lui Costica Radulescu si pt. ca incepuse sa "deranjeze" granzii ( era chiar agasanta ) a fost "trimis" la Galati marele filozof Cornel Dinu tocmai pt. a tempera "elanul " Otelului. Patatul si-a facut treaba exemplar, anul urmator Otelul retrogradeaza in B si Dinu pleaca chiar inainte de finalul editiei.Si uite asa se laud unii cu un palmares doldora de j'de mii de titluri, distrugand alte echipe . Baia Mare este un exemlu edificator in ce inseamna victima de "granzi " In meciul retur cu Juventus ( 0-5 ) se presupune ca prin intermediul lui Dinu s-a "umblat "( cei de la Juventus ) la cativa j

dyzzy
dyzzy  •  26 Mai 2011, 23:42

Nu este nimic senzational ,toata lumea stie ca astfel s-a cladit istoria unor cluburi precum stoaia si dimano,Si nea mitica dragomir ar cam fi timpul sa ne mai lase .Dar vezi ca Dumnezeu nu doarme ?Cit rau au facut ei i-a pedepsit Doamne Doamne cu virf si indesat .Lu mitica I-a murit un copil si mircea sandu ati vazut ce panarama de fata are la usa,nici macar nu stie cu cine a facut copilul ,atit de beata si drogata putea sa fie.Nici o graba toti vom primi dupa rasplata dupa faptele noastresi nu trebuie sa platim in viata asta ,mai avem copii ...nepoti.Nu e timpul pierdut

bignuc
bignuc  •  26 Mai 2011, 20:16

I-am vazut jucand pe Anghelinei si Agiu. Aveti dreptate d-le Vasilache

Vezi toate comentariile (11)
Comentează