FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV El e salvarea lui Dinamo? Un controversat miliardar din Est poate fi investitorul din umbră al "câinilor"! Portretul omului de afaceri

Articol de , - Publicat sambata, 31 martie 2018 09:45

Adrian Thiess vrea să ia Dinamo și să urmeze un proiect inspirat de patronul lui Dinamo Kiev, Igor Surkis. Sursele Gazetei Sporturilor susțin că acesta ar fi unul dintre misterioșii investitori din spatele masonului Adrian Ragnar Thiess.

Adrian Thiess a ținut o conferință de presă în care a dezvăluit că vrea să cumpere Dinamo alături de mai mulți investitori: "E un mix perfect. Unii sunt elvețieni și sunt implicați în managementul mai multor cluburi. Sunt de mai multe naționalități. Se va adopta modelul lui Igor Surkis, tiparul Dinamo Kiev. Ne vom baza pe jucători români, dar vom aduce și 2-3 jucători străini, jucătorii pe care, acum, clubul nu își permite să îi aducă. Acest grup de investitori deține și fotbaliști, care vor veni la echipă". 

Sursele Gazetei susțin că Igor Surkis, patronul lui Dinamo Kiev, este unul dintre investitorii misterioși aflați în spatele lui Thiess, deci modelul ales de mason nu este întâmplător. Gazeta l-a contactat pe Thiess pentru a detalia implicarea lui Surkis, dar acesta a evitat să dea detalii: "Tot ce am avut de zis am spus în întâlnirea cu presa. Când vor apărea date noi, o să le comunic la fel de transparent ca și până acum".

3.500.000.000 €este averea lui Igor Surkis

Cine este Surkis

08 afp igor surkis

Pentru a înțelege modelul invocat de Thiess, Gazeta vă prezintă în detaliu cine sunt frații Surkis și modul în care au preluat și controlează Dinamo Kiev:

- În 1993, în climatul economic tulbure de după prăbușirea URSS, clubul Dinamo Kiev s-a privatizat, devenind societate pe acțiuni, cu Grigori Surkis președinte. Autoritățile locale din Kiev au decis să ofere clubului două terenuri de antrenament și stadionul Dinamo. 

- La fel ca în cazul lui Dinamo București, Dinamo Kiev a rămas o perioadă sub influența Ministerului de Interne ucrainean. Directorii ministerului, ai serviciilor secrete, ai trupelor de grăniceri și ai procuraturii s-au alăturat unui consiliu de administrație mixt. 

- Finanțatorii clubului, frații Grigori și Igor Surkis, sunt doi oameni de afaceri de origine evreiască, implicați în privatizările controversate de după 1990.

- În primii ani sub conducerea lui Grigori Surkis, Dinamo Kiev a fost protagonista unui scandal uriaș, în urma căruia clubul a fost suspendat din cupele europene. Oficialii clubului oferiseră două haine de blană și 30.000 de dolari arbitrilor spanioli ai unui meci cu Panathinaikos. 

- În timp ce conducea Dinamo Kiev, Grigori Surkis a devenit președintele Ligii ucrainene de fotbal, perioadă care a coincis cu întărirea dominației clubului asupra fotbalului ucrainean. Din 1998, Surkis a intrat în Parlament, iar între 2000 și 2012 a fost președintele Federației Ucrainene de Fotbal. 

- Partener de afaceri cu unul dintre sponsorii lui Vladimir Putin, ucraineanul Surkis l-a consiliat pe președintele rus chiar și după ruperea Crimeii de Ucraina și alipirea la Rusia. 

- Pe aceeași relație, în 2007, Surkis și președintele Federației Ruse, Vitali Mutko, ajutați de Mircea Sandu și cipriotul Marios Lefkaritis, au înclinat balanța votului în favoarea lui Michel Platini, care a fost ales președintele UEFA. Drept răsplată, Surkis a intrat în Comitetul Executiv și a fost numit vicepreședinte UEFA.

- După intrarea lui Grigori în structurile politice, clubul Dinamo Kiev a rămas în grija fratelui mai mic, Igor. 

- În administrarea clubului este implicată o companie offshore de consultanță din Insulele Virgine Britanice, Newport Management. Transferul lui Florin Cernat de la Dinamo București la Dinamo Kiev, incriminat de procurorii români în Dosarul Transferurilor, a fost efectuat prin firma Newport Management!

- Fiscul ucrainean a descoperit că Dinamo Kiev plătea jucătorilor salarii de 6 ori mai mari decât cele declarate în acte, într-un caz de evaziune de zeci de milioane de euro. Cazul a rămas nefinalizat

 "90% din conducere va fi formată din români, există și un potențial președinte. E tânăr și n-a condus niciun club. Dar are expertiză și multă școală. Are legătură cu Dinamo. Spre finalul lunii mai ar trebui să se semneze actele" Adrian Thiess

sada

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (13)
1198766430181192
Abigail Laslas  •  01 Aprilie 2018, 00:05
Postat de para.para pe 31 Martie 2018, 12:20

Mai mult ca sigur ca asta cu detinerea de jucatori este bagata de gigistii de la hartia de impachetat guvizi care habar n-au legile fotbalului. Pentru ei sportul inseamna doar fcsb, becali si simona halep.

acuma cat vrei sa scrie de lupta la retrogradare?

theplayerr
theplayerr  •  31 Martie 2018, 21:52

Predictie confirmata : a aparut miliardarul din est...saptamana viitoare vine un fond de investitii din Singapore iar peste 2 saptamani Nostradamusul presei sportive europene ne va aduce un consortoiu chinez. Nu stiu cum va mai suportati , mizerabililor...

10205708568547632
Vladimir Bogdan  •  31 Martie 2018, 15:44

GSP, vă discreditați cu toată această sarabandă de zvonuri. La câte datorii ascunse și șmecherii savante are Negoiță, nu se bagă nimeni să strângă mortu-n brațe. Bătaia de la Juventus Colentina este dangătul clopotului de înmormântare! Amin.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează
Close