FOTBAL  »  Superliga  »  CEAHLĂUL - STEAUA, DUMINICĂ, 20:30, DIGISPORT 1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

EXCLUSIV GSP Tătăruşanu vorbeşte despre banderola predată lui Bourceanu şi prietenia cu MM Stoica: "Nu-mi impune nimeni prietenii!"

Articol de - Publicat joi, 17 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 16 noiembrie 2011 19:49

Portarul Stelei şi al "naţionalei" explică de ce ţine în continuare legătura cu fostul manager şi de ce are impresar italian. Ciprian are o metodă inedită de concentrare înaintea meciurilor: "Stau singur, îmi imaginez faze de joc şi caut soluţii să le rezolv"


Ciprian Tătăruşanu e şi în afara terenului la fel ca în poartă, un băiat hotărît şi direct. Şi, în exclusivitate pentru Gazetă, a acceptat să vorbească despre viaţa trepidantă pe care o trăieşte pe linia porţii. Pe cît de taciturn pare din exterior, pe atît de amabil răspunde tuturor întrebărilor.

- Ciprian, există un lucru care te motivează şi îţi dă încredere înaintea partidelor?
- Nu. Eu singur ştiu cum să mă pregătesc pentru a intra concentrat în poartă. După jocuri mai vorbesc cu foştii mei antrenori, dar înainte nu, mă motivez singur.

- Cum?
- Stau singur şi îmi imaginez faze la poarta mea. Mă concentrez să găsesc soluţii pentru a le rezolva, ca şi cum aş fi în timpul meciului. Sînt acţiuni care se repetă de la joc la joc, dar apar şi destule necunoscute pe care n-ai cum să le anticipezi. Mingile considerate normale încerc să le apăr cît mai bine. Par ele uşoare, dar dacă greşeşti una şi iei gol e mult mai grav decît dacă eşti învins dintr-un şut imparabil.

"Am ieşit hazardat cu Belgia"
- Ce senzaţie are un portar cînd e sigur pe o minge, dar ia gol dintr-o deviere, cum s-a întîmplat la autogolul lui Cociş din Belgia?
- E ciudat. Eşti concentrat la minge, te duci exact pe ea, însă dintr-o dată apare neprevăzutul care o deviază în altă parte şi intră în poartă. Practic, nu mai ai nici o şansă, rămîi fără replică. Doar dacă devierea e provocată de la distanţă mai poţi interveni, altfel e imposibil să eviţi golul!

- Apropo de meciul de la Liege, ce s-a întîmplat acolo cu tine?
- Am făcut nişte greşeli pentru care nu caut scuze, dar se întîmplă oricărui portar să prindă şi zile mai nefaste. Cea mai mare greşeală a fost la golul anulat Belgiei, cînd am avut o ieşire hazardată.

- A contat şi faptul că abia ai revenit după accidentarea la gleznă?
- Normal, am resimţit că am stat două luni departe de gazon şi că n-am avut meciuri în picioare. Sper ca în următoarele partide din campionat să revin cît mai repede la forma de dinaintea accidentării.

"După meciuri îmi analizez evoluţia"
- Cum reuşeşti să te remontezi din punct de vedere psihic după ce iei gol?
- Cînd eram mai tînăr, la începutul carierei, depăşeam mult mai greu momentele încasării vreunui gol, mai ales dacă era şi din greşeala mea. Acum trec repede peste supărare, fazele se succed foarte rapid şi chiar n-are rost să mă gîndesc la golul primit. Dacă m-aş gîndi: "Doamne, ce gol am luat!", n-aş mai fi concentrat la miza partidei. Zic: "Gata, trebuie să-mi ajut echipa în continuare!". Orice gafă o iau ca pe o lecţie pe care nu vreau să o mai repet pe viitor. După meciuri, mă gîndesc ce-am făcut bine şi ce nu, revăd reluările şi îmi analizez prestaţia.

- Ce te face să îţi intri în mînă?
- Cum la jucătorii de cîmp e important să nu greşeşti prima pasă, la noi, la portari, e vital să rezolvi prima minge grea. Dacă o faci bine, atunci meciul e ca şi rezolvat. Bine, regula asta nu e valabilă tot timpul. Se poate întîmpla să scoţi în primele 15 minute nişte mingi fantastice, apoi să iei un gol uşor. Fotbalul e imprevizibil.

"Nu pot să-mi divulg punctele slabe"
- Te consideri un goalkeeper complet?
- Niciodată nu poţi să zici că eşti un fotbalist complet sau, cazul meu, un portar complet. Întotdeauna mai e ceva de învăţat. Am şi eu puncte slabe, dar nu le pot divulga pentru că le-ar afla adversarii şi ar profita de ele.

- Care e calitatea ta principală, reflexele pe lina porţii sau ieşirile pe centrări?
- (se gîndeşte cîteva secunde) Calitatea mea principală este calmul pe care îl am între buturi, indiferent ce se întîmplă şi cît este scorul. Niciodată nu-mi pierd capul şi nu-mi pun echipa la pămînt.

- În ce campionat te vezi evoluînd cînd vei pleca de la Steaua?
- Sincer, nu ştiu. Sînt multe campionate puternice şi frumoase, dar nu pot spune acum care mi se potriveşte. Vom vedea unde voi ajunge.

"Cum să mă deranjeze criticile lui Duckadam?!"
- Gigi Becali a anunţat că eşti transferabil în străinătate, dar pentru a lua pe tine 5-6 milioane de euro trebuie să renunţi la colaborarea cu impresarul tău italian şi să semnezi cu verii lui, Ioan şi Victor Becali. Ce vei face?
- E prima oară cînd aud despre acest subiect. În ultima perioadă n-am citit presa, nu ştiu ce să spun pentru că nu ştiu ce s-a vorbit.

- Te deranjează faptul că nu mai eşti căpitanul Stelei?
- Nu. Aşa s-a decis şi sper ca Bourceanu să poarte banderola cît mai mult timp.

- Dar criticile lui Helmuth Duckadam?
- Absolut deloc! Dînsul a fost un portar mare de tot şi orice critică din partea lui e bine venită pentru mine.

- Faptul că ai rămas în relaţii bune cu fostul manager general, Mihai Stoica, îţi creează probleme?
- Eu am relaţii de prietenie cu cine vreau eu, nu-mi impune nimeni cu cine să fiu prieten şi cu cine nu! Sînt prieten cu oameni cu care mă înţeleg.

Ronaldo şi Giuleştiul
- Care dintre cele nouă meciuri disputate la "naţională" îţi este cel mai drag?
- Amicalul cu Brazilia, de astă-vară, cînd am avut în faţă numai adversari de calibru.

- Asta şi pentru că i-ai apărat lui Ronaldo două şuturi grele din apropierea porţii, refuzîndu-i o retragere cu gol din selecţionata cariocas?
- Nu neapărat. Acea partidă nu o voi uita niciodată pentru că un fotbalist nu are ocazia să joace de prea multe ori în carieră contra unei reprezentative precum cea a Braziliei. Cît despre fazele respective, pur şi simplu s-a întîmplat ca Ronaldo să şuteze, iar eu să apăr. Nu i-am refuzat golul.

- Dar la Steaua?
- Acel 1-0 cu Rapid, din Cupa României, disputat anul trecut în Giuleşti, cînd am apărat tot şi ne-am calificat în semifinale.

"Mi-ar fi plăcut ca derby-ul Dinamo - Steaua să se dispute pe Naţional Arena. Ar fi fost mult mai mulţi spectatori decît pe Dinamo, iar atmosfera mult mai frumoasă. Asta e, vom merge în Ştefan cel Mare să cîştigăm"
Ciprian Tătăruşanu, portar Steaua

"Mi-au plăcut toţi portarii care au fost înaintea mea la «naţională». Mă refer la Stelea, Prunea, Lobonţ şi Coman, fiindcă doar pe ei i-am văzut apărînd"
Ciprian Tătăruşanu, portar Steaua


Îi plac "Numerele fatale"

Tătăruşanu îşi "omoară" timpul liber din cantonamente vizionînd filme pe DVD. El a dezvăluit că ultimul film pe care l-a vizionat este "Knowing" ("Numere fatale"), cu Nicolas Cage în rolul principal: "E un film mai vechi care mi-a plăcut şi pe care l-am revăzut de mai multe ori". E vorba de un action-thriller care aduce omenirea faţă în faţă cu cele mai terifiante previziuni despre viitorul planetei, iar actorul Nicolas Cage este cel care trebuie să lupte împotriva numerelor fatale.

S-a oprit la 3 meciuri fără gol primit
Tătăruşanu a ratat în "amicalul" de vinerea trecută cu Belgia, 1-2, şansa de a egala recordul de invincibilitate în poarta "naţionalei" deţinut din 2005 de Bogdan Lobonţ. Pînă la golul lui Van Buyten, portarul Stelei nu mai scosese mingea din plasă trei partide consecutive: San Marino - România 0-1, Luxemburg - România 0-2 şi România - Franţa 0-0. Goalkeeperul lui AS Roma are patru meciuri consecutive fără gol primit: România - Armenia 3-0, România - Andorra 2-0, România - Cehia 2-0 şi Finlanda - România 0-1, toate în preliminariile CM 2006.


6 goluri a primit Tătăruşanu în cele 9 selecţii la "naţională", cele mai multe încasîndu-le în amicalul cu Belgia, 1-2. În patru meciuri n-a fost învins deloc

1,5 milioane de euro a plătit Steaua Bistriţei în schimbul lui Tătăruşanu. Salariul lui actual e de 140.000 de euro

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
juliusmad
juliusmad  •  17 Noiembrie 2011, 09:58
Postat de nicudogaru pe 17 Noiembrie 2011, 02:27

R:Care e meciul de cosmar al carierei ? T: Acel 5-1 in Giulesti, acolo parca ne asteapta Iadul! Imi parae rau ca dupa acul meci echipa noastra s-a ales cu supranumele de 5teaua

R: Amintiri placute? T: Am multe amintiri placute. Parca aud si acum comenatatorul strigand "Apara Tatarusanuuuuu". Imi aduc aminte cu placere si de eliminarea "campioanei morale" din cupa Romaniei si din Europa League. Unii se mandresc cu cu niste rezultate intamplatoare pe cand altii, cum ar fi clubul Steaua, se mandresc cu performatele.

red77
red77  •  17 Noiembrie 2011, 07:52

prietenele , iubitele ! era mai corecta exprimarea !

mad_musu
mad_musu  •  17 Noiembrie 2011, 07:51

tatarusanu este unul dintre putinii fotbalisti care cand deschide gura nu scoate perle sper sa se transfere in strainatate la o echipa unde sa ajunga sa faca performanta bafta tatarusene si sa te mentii vertical indiferent de ce o sa iti comenteze ciobanu sef

Vezi toate comentariile (5)
Comentează