FOTBAL  »  Superliga  »  TRANSFERURI

EXCLUSIV Jucătorul dorit de Becali merge la CFR! Ce "perlă" din Liga 1 îi rămâne FCSB-ului

Alexandru Ioniță Foto: Cristi Preda
Alexandru Ioniță Foto: Cristi Preda

Articol de - Publicat sambata, 09 decembrie 2017 09:00

Există un acord între Astra și Cluj pentru transferul mijlocașului ofensiv pe care-l voia și Becali, Alexandru Ioniță. Gigi rămâne singur în cursa pentru tânărul de la Botoșani, Olimpiu Moruțan, o consolare de peste un milion de euro.

CFR Cluj nu glumește, chiar e pe cale să redevină forța din urmă cu câțiva ani! Și nu e vorba numai despre rezultatele la zi, ardelenii și-au recăpătat și puterea financiară, sunt din nou capabili să recruteze fotbaliștii cei mai interesanți de pe piață. Cea mai nouă lovitură: Alexandru Ioniță, de la Astra.

Cel mai bun de la giurgiuveni

Mijlocașul ofensiv în vârstă de 22 de ani e ca și transferat în Ardeal. Surse din Gruia dezvăluie că mai lipsește doar anunțul pentru oficializarea afacerii. Prețul ar fi de 700.000 de euro plus procente păstrate de Astra dintr-un transfer viitor al jucătorului.

Clujenii tocmai au mai achitat o sumă egală pentru Valentin Costache, extrema de la Dinamo. Și l-au mai adus și pe Mailat, de la Timișoara, alt tânăr interesant din campionat.

Ioniță constituie însă marea lovitură a iernii. Spre deosebire de Costache și de Mailat, Alex nu e doar un fotbalist de viitor, cu potențial, el este deja un om important din campionat. A rămas la Astra după exodul masiv care a avut loc în ultimul an și a devenit vedeta echipei din momentul în care au dispărut Budescu, Alibec și Teixeira.

Cu 8 goluri în 18 partide în acest sezon din Liga 1, Ioniță a urcat în mod surprinzător formația lui Edward Iordănescu pe loc de play-off. Forma bună a lui Alex a propulsat o echipă care părea greu de salvat de la retrogradare astă-vară, când pierduse aproape întreg lotul. Președintele Dani Coman și antrenorul Edi Iordănescu junior au reconstruit din mers vestiarul cu jucători liberi de contract pescuiți de unde s-a putut și valorificați și datorită sclipirilor lui Ioniță.

Copilul-minune

Mijlocașul crescut la juniorii Rapidului e primul produs de la Giurgiu pe care îl pierde Becali. Enache, Boldrin, De Amorim, Budescu, Alibec, Teixeira au trecut de la Dunăre în Berceni, în cantonamentul FCSB. Pe Ioniță n-a putut să-l ia Gigi, deși a anunțat public că e încântat de abilitățile sale.

"Sunt rapidist de mic și am crescut într-un spirit antistelist, deci n-am cum să joc vreodată acolo!" a fost răspunsul cu care Alex a încheiat orice negociere cu Steaua. Profită CFR, un club ale cărui culori sunt alb-vișiniu, întocmai ca ale Rapidului al cărui fan e Ioniță.

FCSB are la îndemână o consolare scumpă: Olimpiu Moruțan, de la Botoșani. Becali a stabilit cu Valeriu Iftime, președintele moldovenilor, că are prima opțiune pentru achiziționarea mijlocașului de 18 ani. Adică lui Gigi i se va oferi ocazia să egaleze cea mai valoroasă ofertă existentă pentru Olimpiu. Cluburile au anunțat că vor accelera tratativele după partida directă, programată duminică.

Moruțan e mai tânăr decât Ioniță cu patru ani, deci ar exista o marjă de progres mai mare în cazul lui. Realizările din momentul de față sunt mai puține. Format la juniorii de la U Cluj, el are doar două goluri în prima ligă deocamdată. Și ar veni la FCSB să concureze cu cel mai bun fotbalist din campionat, Budescu, pentru că evoluează exact în poziția din spatele vârfului. 

Injecție cu tinerețe

Dan Petrescu își schimbă planul, în ciuda rezultatelor bune pe care le-a obținut până acum. A pornit sezonul cu o formulă superexperimentată. Culio, Deac, Vinicius, Hoban, Mureșan, Camora, jucători trecuți de 30 de ani, au fost printre oamenii cei mai importanți în această primă parte a campionatului. Acum se caută fotbaliști tineri. Ioniță are 22 de ani, Costache are 19, tot 19 are și Mailat. Petrescu s-a plâns că nu are tehnică și viteză în echipa lui și transferurile sunt făcute ca să completeze aceste găuri pe care le-a sesizat tehnicianul.

Cum va arăta CFR cu achizițiile: Arlauskis - Cr. Manea, Vinicius, Boli, Camora - Culio, Hoban - Al. Ioniță (Costache), C. Deac, Mailat - Omrani

Caută și un vârf

Clujul va mai aduce măcar un jucător în iarna asta. Un atacant mai caută CFR. Ibrahima Balde a venit astă-vară cu un CV foarte bun, cu recomandarea faptului că trecuse pe la Atletico Madrid, dar nu a confirmat așteptările și va pleca în iarnă. Nici Vera nu e un vârf cum vrea Petrescu, deși spaniolul a marcat 4 goluri în campionat. Titular a devenit Omrani, un atacant pe care Petrescu l-a sancționat la un moment dat pentru indisciplină și l-a criticat și de curând: "Am auzit că-l vrea Steaua pe Omrani, mi se pare incredibil! Cum l-a remarcat Steaua, când el are doar un gol la noi? N-a făcut nimic important!".

Iordănescu se gândește să demisioneze

Plecarea lui Ioniță de la Astra îl împinge pe Edi Iordănescu să-și caute iar angajament. Edward a semnat cu giurgiuvenii astă-vară, și-a asumat un rol extrem de greu, într-un moment în care mai rămăseseră puțini jucători din formula utilizată în sezonul trecut. A reușit să reconstruiască echipa, dar acum își pierde omul cel mai important. Clubul încearcă să-l convingă pe Edi să continue și în partea a doua a sezonului, mai ales că există șanse de calificare în play-off, deci s-ar putea prinde un loc de Europa League. Antrenorul speră să găsească totuși, în iarnă, un alt job.

Steaua contraatacă

Activitatea lui CFR din mercato e concurată de FCSB. Becali nu se oprește, chiar dacă a rulat cei mai mulți jucători în ultimii trei ani și a consumat cei mai mulți bani. "Eu o să fac ce depinde de mine pentru titlu, adică o să mai aduc doi sau trei jucători în iarna asta. Mai departe, depinde de Dică și de fotbaliști să luăm campionatul", a anunțat Gigi la TV Digi Sport. Pe lângă Moruțan, FCSB mai vrea neapărat un atacant. Doar Gnohere a jucat bine dintre vârfurile existente. Alibec e o mare dezamăgire, iar Tănase și Coman nu sunt "numere 9" clasice. "Transferurile le voi face pentru titlu, nu pentru Europa League! Ce să aduc ca să mă bat cu Milan sau cu Arsenal? Câți bani mi-ar trebui? N-am cum să-mi propun așa ceva!", admite patronul vicecampioanei.

Îl voia și Șumudică

Ioniță nu i-a atras atenția doar lui Dan Petrescu. De el mai era interesat și Marius Șumudică. "Dar nu depinde doar de mine transferul", a recunoscut Șumi. CFR s-a mișcat mai repede decât Kayserispor și a ajuns la o înțelegere cu Astra. Pe postul lui Ioniță sunt nume importante la Kayseri. Există Deniz Turuc, un internațional turc, mai e și Boldrin, fost la Astra și la FCSB.

500.000 €a plătit Astra pentru Ioniță în 2014, când l-a cumpărat de la Rapid. Pentru giuleșteni a debutat în 2011, când avea 17 ani, într-un meci cu FC Brașov

15 goluria adunat Ioniță în 81 de partide bifate pentru Astra în Liga 1. Sezonul acesta, cu 8 goluri, e cel mai bun, are deja de două ori mai multe reușite decât în campionatul trecut

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (26)
10155074652718103
Muzzi Ciprian  •  10 Decembrie 2017, 05:59
Postat de Alex Slaniceanu pe 09 Decembrie 2017, 12:00

Pe Becali il intereseaza numai jucatori pe care sa dea 7-800.000 de euro si sa-i vanda in maxim 2 ani cu 30 de milioane. N-a reusit niciodata asta pentru ca drogurile care i se administreaza sunt de proasta calitate :))) Daca simte el ca pe un jucator pe care l-ar cumpara cu suma dorita l-ar putea vinde cu ,,doar" 15 milioane...nu-l ia! El vrea 30! Si mai vrea ca jucatorii cumparati sa fie viitori...adica: viitorul Messi, viitorul Sergio Ramos, viitorul Ronaldo, etc. Pana acum i-a iesit doar cu...Viitorul...de la care a cumparat toate greblele ca sa-si ajute nasul, despre care se tot abereaza ca produce nu stiu ce mari valori pe la Constanta. O sa avem noi fotbal cand mai mult de jumatate din echipele din campionat se bat cu sanse egale la achizitionarea unui jucator, nu doar doua, ca acum. Chiar si asa, e interesant sa vezi cum 2 echipe se burdusesc cu tot ce e mai bun in campionat, dezmembreaza celelalte echipe, isi fac adevarate multinationale si tot mai pierd si ele cate un meci in fata unora care traiesc de azi pe maine. Ceea ce denota adevarata valoare a celor mai buni jucatori din liga.

din pacate, ai dreptate! dar, vezi vreo solutie? Hagi, cu cozile lui de topor,macar incearca! in loc sa-l hulim, mai bine i-am multumi ! zicem toti, asta ne e valoare! ce facem ca sa schimbam? nimic! aia e problema! fac pariu ca multi de aici care critica, nu au mai calcat pe la stadion de ani de zile! ne e usor asa!

masinameaeata
masinameaeata  •  09 Decembrie 2017, 23:50

Sunt jucatori foarte buni la fel ca Ionita, ex,. ionut Zainea care a fost inainte la Pandurii Targu Jiu, a fost coleg cu Ionita si este la fel de tehnic si de bun.

widoqq
widoqq  •  09 Decembrie 2017, 14:15

Ai facut o alegere inteleapta. Bravo tie!

Vezi toate comentariile (26)
Comentează