FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Primul om de fotbal care îndrăznește să facă un raport lucid despre fiul lui Hagi: ”Ianis nu e top class!”

Articol de GSP - Publicat sambata, 03 februarie 2018 09:00

Fostul fotbalist Narcis Răducan, acum analist TV, îl exclude pe Ianis Hagi din categoria fotbaliștilor de clasă mondială, din care făcea parte Gică.

- Narcis, când revii în fotbal? Ai vreun plan?
- Nici n-am ieșit total, mai comentez la DigiSport și am început doctoratul la UNEFS. Universitatea e acreditată la nivel internațional și m-am convins că lucrurile sunt serioase, oamenii sunt pregătiți. M-am înscris fiindcă managementul sportiv e un domeniu vast și am nevoie de cunoștințe, chiar dacă nu se cere licență ca să conduci un club din România.

- Ce rost are doctoratul, dacă sunt cluburi care obțin rezultate fără doctori în conducere?
- E și o ambiție personală și poate la un moment dat poate voi lucra în străinătate. Se deschid piețe noi în Arabia, în China, e posibil și să însoțesc un antrenor român la un club de afară. Una dintre bunici mă alinta când eram mic "hai, docentul meu!". Și acum am zis să mă înscriu și chiar să devin doctor, să confirm previziunea bunicii.

- Ai zis "chiar dacă nu se cere licență pentru președinte de club". Ar trebui să existe criteriul acesta?
- Eu zic că da, deși o să mi-i pun în cap pe colegii de breaslă. Nu să le ceri oamenilor să facă Facultatea de Sport, dar să parcurgă un master sau cursurile de management pe care le organizează FRF, acelea durează 6 luni.

"Dacă vrei să decizi nu te duci la Steaua"

- În practică, ai colaborat și cu Becali, și cu Hagi. Cu care e mai complicat de lucrat?
- Diferența principală e că Becali nu are cunoștințe tehnice, de aceea îi poți vorbi într-un anumit fel. Pe Hagi nu poți să-l iei pe ocolite când îi propui o strategie, cu el funcționează alte argumente. În general, amândoi trec peste limita procedurilor, decid ei cam tot. Și atunci, pui în balanță: iei viața în piept sau accepți să lucrezi cu acești oameni.

- Tu de ce te-ai dus la Steaua? Ce te-a atras?
- După experiența senzațională de la Urziceni am considerat că-mi prinde bine. Eram înconjurat de oameni profesioniști: Argăseală, MM... Inclusiv omul care face echipamentul e foarte bun la Steaua, pentru că toți au un volum de muncă atât de mare încât e imposibil să nu se priceapă! Nu stabileam eu achizițiile, nu puteam să aleg nici măcar modelul de echipament sau strategia de amicale din antrenament. Aveam o opinie despre orice, însă atât. Opinie, nu decizie! Dacă vrei mai mult, strângi mâna și pleci!

- După ce ai strâns mâna, ai plecat și ai înșirat multe cluburi, aproape un campionat întreg.
- Am schimbat multe cluburi, dar s-a dovedit că nu eu eram problema, sistemul e defectuos. Dovadă că au urmat insolvențe, faliment. La Târgu Mureș n-am avut niciun merit în alcătuirea lotului, Daniel Stanciu făcuse asta. Totuși, am gestionat o situație grea, fără salarii și doar cu prime am fost aproape să câștigăm campionatul. La Târgu Jiu am schimbat eu cu Edi 14 jucători și am terminat pe podium înaintea lui Dinamo.

"Pervers sau nu, Rednic era cel mai bun la Dinamo!"

- Cum procedează un club din România când aduce un jucător străin?
- E un sistem relațional pe care îl are fiecare manager. Unii îl au mai vast, mai performant. Una poate să aducă Juventus sau Sepsi, altceva poate să ia CFR. Depinde de cât de bun e managerul, de cât de credibil e clubul. Eu am 8-9 agenți buni, pe care i-am probat de-a lungul timpului. Managerii mai tineri vă pot confirma că la începutul ferestrei de transferuri îți scriu 20 de impresari, fiecare cu câte 10 jucători.

- Și cum îi studiezi? Cum îți dai seama care ar fi bun și care e de evitat?
- Îi văd pe toți, nu merg niciodată pe încredere. Bine, nu-i văd pe viu, că de multe ori am preluat o echipă azi și a trebuit să aduc mulți jucători într-un timp scurt, n-aveam cum să mă deplasez să-i observ pe toți. Le cer agenților numele întreg și corect și apoi trec la InStat, la WyScout. Primul filtru: cifrele. Pe urmă, în InStat există și mici filmulețe, te duci la un fotbalist și selectezi lovituri libere, faze defensive, partea ofensivă. Durează 15-20 de minute. Dacă-mi place profilul trec mai departe.

- Antrenorul poate să-i facă să pară mai buni decât sunt?
- Olăroiu a zis de curând ceva important: "Mi-e mai ușor să joc contra unei echipe cu jucători buni și cu antrenor slab decât împotriva unei formații din fotbaliști mediocri cu antrenor bun!". Antrenorul e cel mai important, el îți ridică echipa. Uite, Rednic la Dinamo! Pervers cum spune lumea că e Rednic, el a dus-o pe Dinamo la nivelul maxim la care o putea duce cineva în acel moment.
Scouting cu antrenorul de portari

- Îl întrebi și pe antrenor ce părere are?
- Eu cu Edi ne așezam la masă, da? Pentru că ne cunoșteam foarte bine, scoteam din calcule bănuiala că ar avea vreunul o combinație, ceva! Dacă eu propuneam un jucător și Edi nu-l accepta, renunțam la el. Când eram de acord le mai prezentam acel fotbalist altor trei persoane din staff. Că uneori se întâmplă să remarce careva ceva. Vine antrenorul de portari și zice "băi, portarul ăsta pe care-l vreți voi are doar 1,82 m!". Un club din străinătate are departament cu 5-6 scouteri, noi improvizăm ceva apropiat, ne adunăm 5 oameni și studiem un jucător.

- Pentru că simpatia pentru un stil te poate induce în eroare.
- Exact! MM are un defect... Defect, poate nu e defect! Îi plac mijlocașii centrali invizibili: Hoban, Pintilii. Pe astfel de jucători îi supraestima când vorbea despre ei. Mie îmi plac driblangiii, mă atrage un astfel de fotbalist și s-ar putea să nu-i mai văd clar defectele.

- Tu ziceai că încropești un departament de scouting cu "principalul", cu secunzii?
- Da, la noi se face românește, cum repari Dacia în drum. Polonezii se apropie acum de ce se întâmplă în campionatele bune, ei au copiat în miniatură modelul din campionatele de top. Iei Arsenal și vezi că un club din Polonia e organizat la fel, la scară mai mică. Cu bugete de 6-7 milioane de euro, polonezii au reușit să facă asta și vor crește foarte mult în anii următori.

"Străinii s-au prins că românii nu confirmă"

- Cu toată organizarea lor, nu fac rezultatele pe care le are Steaua în Europa.
- Da, însă heirupismul de la Steaua nu mai există în altă parte! Și atunci, poate aici contează și brandul, tradiția, anvergura acestui club.

- De ce crezi că Becali nu lasă echipa pe mâna unor oameni competenți, verificați în fotbal?
- Gigi poate să spună "mie nu-mi trebuie mai mult". Clubul produce bani și-i dă lui ocazia să fie manager. E bine așa! Dacă n-ar mai funcționa societatea ar vinde-o sau ar numi un manager. Acum spune că o să vândă un jucător pe o sută de milioane și pare o poveste cu care își bate joc de oameni. Dar n-am crezut nici când a zis c-o să dea un fotbalist pe 10 milioane. Și l-a vândut pe Stanciu cu suma asta! În condițiile în care valoarea reală a lui Stanciu nu depășea 3-4 milioane. Becali are un avantaj față de mine și de alt manager.

- Care?
- Dacă mi s-ar fi oferit 7 milioane pentru Stanciu eu aș fi zis da. Gigi a putut să-și asume să ceară 10, fiindcă n-avea cine să-l tragă la răspundere pe el dacă pica afacerea. Eu m-aș fi gândit să nu plece oamenii cu oferta de 7, m-aș fi dus după ei și până la aeroport. Becali e cel mai bun să-și vândă marfa.

- Cât o să se mai vândă și marfa asta, dacă ea pleacă și se întoarce, refuzată din străinătate?

- Voi ați făcut o analiză în ziar cu jucătorii plecați de la Steaua care nu confirmă în străinătate. Cluburile de afară au și ele acces la analiza asta a voastră, la toate datele. M-a întrebat managerul de la Nijmegen când l-am vândut pe Mihai Roman: "Narcis, ce se întâmplă? Că din 5 români 4 se întorc!". Se pare că s-a păcălit și el, s-a întors și Roman.

- Și ce i-ai zis?
- I-am zis că undeva e o greșeală. Nu-mi dau seama unde exact: în antrenamente, în educație, în marketare. Că nu toți fotbaliștii care pleacă sunt golani, nu toți sunt idioți să se apuce de băutură! Și totuși aproape toți eșuează.

"Nu-i mai compătimiți, că tremură să-i ia Gigi!"

- Tu ești prieten cu Edi Iordănescu. De ce el nu e ofertat de FCSB, deși e stelist?
- Nu știu dacă nu e ofertat. OK, oferta înseamnă ceva public, dar eu sunt convins că au fost discuții, unele au apărut și prin presă. Discuții de tatonare au existat și eu cred că e o chestiune de timp până când Edi va ajunge acolo. E prea ancorat în viața Stelei ca să nu antreneze acea echipă!

- Există impresia că Edward n-ar accepta să fie condus cu telecomanda și d-aia nu e la FCSB. Pare corectă?
- E puțin exagerată asta cu telecomanda. Chiar dacă Dică ascultă de patron într-un grad mai mare decât ascultă alți antrenori, el face multe lucruri și dacă nu le-ar face bine echipa ar fi mai slabă. Când ai de-a face cu jucători plătiți cu 20.000 de euro pe lună și unii dintre ei nu prind să joace, nu e ușor de gestionat situația. S-a calificat în primăvara Europa League, ceea ce iar nu e ușor. Dacă iei un om de pe stradă și-l duci la Barcelona, n-o să reușească! D-aia nu sunt de acord că Dică e o marionetă.

- Aproape o marionetă. Chiar și așa, se găsesc în continuare destui care visează să ocupe acel post.
- Gigi știe că Steaua e o trambulină pentru antrenori și că e o atracție. Eu mi-am dat seama de psihologia tehnicianului care vine la Steaua, că am prins 6 numiri de antrenori numai într-un an! Fiecăruia i se furnică pielea atunci când e ofertat. Se gândește "pot să iau campionatul, că am cei mai buni fotbaliști la dispoziție. Dacă încep bine, mă lasă și Gigi în pace, nu mă bate la cap. Și dacă m-a ajutat Dumnezeu să bifez un titlu, pe urmă oi prinde eu o panaramă de prin Turcia, Arabia sau China!".

- Iordănescu junior s-ar încadra în profil? Ne întoarcem la el.
- Poate. Edi nu acceptă orice, poate n-o să fie de acord să-i aleagă patronul căpitanul. Dar un 10 la sută e posibil să accepte și Edi. Să nu vă gândiți că se întâmplă doar în România! Nu-ți imagina că afară antrenorii sunt de capul lor! Eu nu las bucătăria în mâinile bucătarului, cum să lași un club cu cifră de afaceri de sute de milioane pe mâinile unui om? Păi, poate omul ăla o ia razna! Sau e într-un punct al carierei în care regresează.

- Ție ți-a transmis Becali indicații pe care să le pasezi antrenorilor?
- Da, de multe ori. Am știut să gestionez situația și când n-am mai știut, am plecat. Trebuie să înțelegeți clar: acolo te duci doar dacă vrei, nu e nicio sclavie! Când oamenii din staff câștigă 5.000, 3.000 de euro pe lună, nu e nicio sclavie! Nu te obligă nimeni să te duci la Steaua. Dimpotrivă, e coadă! Nu e nimeni de compătimit, așa cum se mai spune "săracul X, ce pățește cu Becali!". Nu, "săracul" tremura de emoție să-l ia Gigi!

"Ianis trebuie analizat, ca să nu mai sufere!"

- Între Man și Ianis Hagi pe care ai alege să-l cumperi?
- N-au profil chiar asemănător. Man e mai exploziv, e posibil să ajungă să aibă o cotă mai mare. Bine, asta cu cota e relativă. Ianis are cumva profilul lui Stanciu, care a ajuns cel mai scump jucător român. Dacă aș vrea un jucător de atac l-aș lua pe Man. Dacă aș căuta un fotbalist de construcție l-aș alege pe Ianis.

- Spui că pot juca împreună?
- Sigur! Problema cu Ianis e că lumea trebuie să înțeleagă... Poate ar fi bine ca Hagi să-l analizeze, că el e cel mai credibil din România... Să spună ce poate face Ianis și ce nu poate. A încercat Gigi ceva la televizor, însă nu cum trebuie. Lui Ianis îi lipsește ceva ce au doar câțiva jucători din lume: primii 3-4 metri. Îi aveau Hagi, Adrian Ilie, Mutu. Accelerația aia! Pe care o avea Romario, pe care o avea Saviola, o are Messi. Lui Ianis îi lipsește. Fără calitatea asta e greu să ajungă printre cei mai buni din lume, deci iese din categoria în care a fost Gică.

- Adică îl delimitezi de categoria "clasă mondială".
- Dacă nu delimitezi clar, Ianis va avea de suferit în continuare de pe urma comparației! E ca și cum mie mi s-ar fi zis că sunt al doilea Hagi, deși eu nici măcar nu eram stângaci! Din start n-aveam cum să fiu al doilea Hagi. Accelerația pe primii 3-4 metri e ceva nativ, nu poate fi antrenată. Ianis încă nu are nici forță în picioare, dar asta se lucrează, nu e o problemă. Are niște chestii chiar peste Gică. Numai că, din păcate pentru el, calitățile pe care le are în plus față de tatăl lui sunt mai puțin importante decât e accelerația.

- Ce are în plus?
- Are ambele picioare, Hagi juca doar cu stângul. Ianis e altruist, motiv pentru care e foarte iubit în echipă. Gică era nesuferit, morocănos. Cu Ianis toți ar vrea să fie colegi de cameră! Ceea ce e meritul familiei, fiindcă l-a educat în direcția asta. Mai are clarviziune... Poate deveni un jucător foarte bun. Eu știu că el e dreptaci. A ajuns să lovească atât de bine cu ambele, că nu mai înțeleg care e piciorul de bază!

- În afara accelerației, ce-i mai lipsește?
- Nu e la fel de bătăios ca Hagi. Gică se bătea pe teren, era obraznic, dădea un cot în gură. Ianis, nu. El are, în schimb, o capacitate de efort foarte mare. Eu așa văd corect, să fie analizat concret Ianis, cu calități și cu defecte, nu să spunem "e printre primii 100 din lume" și atât.

- Fără explozia despre care vorbeai, până unde poate ajunge Ianis?
- Sunt excepții... Fabregas nu e exploziv și a jucat toate posturile posibile și a câștigat toate trofeele. Altul cu viteză mare poate n-a ajuns ca Fabregas, că n-are creierul lui.

"Orice antrenor se duce la Steaua visează să dea lovitura pe termen scurt. Nu cred că e vreunul care-și dorește să stea 5 ani cu Gigi!"
Narcis Răducan

"Străinii văd Steaua ca pe o terasă a unui restaurant mișto, adică o anexă a fotbalului mare. Când zici Pandurii sau Oțelul, ei văd deja subsolul acelui restaurant"
Narcis Răducan

"Antrenorul e locomotiva, el poate să-i facă pe jucători să pară mai buni decât sunt. Olăroiu chiar a zis recent: «Prefer să joc contra unei echipe cu jucători buni și antrenor slab decât a unui adversar cu jucătorii mediocri și antrenor bun!»"
Narcis Răducan

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (29)
10155074652718103
Muzzi Ciprian  •  04 Februarie 2018, 10:37
Postat de dinamo_fan pe 03 Februarie 2018, 16:07

cel mai bun raspuns. multi arunca vorbe aiurea, putin inteleg fenomenul. mie Hagi chiar mi-a placut cu Astra, e un jucator evident peste media campionatului nostru. are executie, are implicare in joc. cel putin mie mi-a placut mai mult de Hagi decat de impiedicatul ala de Chitu care a ratat vreo 2-3 ocazii monumentale.

Chitu saracu` are picioarele prea scurte (cca juma de metru) si poarta ghete cu 2 numere mai mari, nu e vina lui! :D

dinamo_fan
dinamo_fan  •  03 Februarie 2018, 17:57
Postat de cpt.ahab pe 03 Februarie 2018, 16:26

Tac'su pune cea mai mare presiune pe el, nu altcineva. Daca ar fi putin mai cerebral si l-ar lasa sa-si faca drumul propriu, in ritmul lui, i-ar fi mai bine lui Ianis. Dar asa.. Sa-l impingi in permanenta in fata, sa-l pui capitan la 15 ani, ca-n cartea lui Jules Verne, sa te ratoiesti la selectioneri ca nu ti-l vad, sa-l trimiti necopt la Fiorentina si sa ai pretentia sa-ti mai si joace, sa-l readuci si sa-l impui iar capitan, asta e prea mult pentru copil! Pur si simplu, copilul da dovada de mai mult bun simt si maturitate decat tac'su. Ma rog, in patria nepotismul feroce, merge foarte bine stilul asta, dupa care tot noi sa avem motive sa ne vaitam ca n-avem competente si specialisti in nici un domeniu.

cu tot respectul..mie nu mi se pare ca faptul ca e capitan e vreo presiune. juniorul mereu mi-a parut genul de jucator care se desprinde din grup. si la echipa nationala face acelasi lucru desi acolo nu e capitan. pentru el presiunea e ca e fiul lui tasu si probabil el insusi isi impune mai mult decat poate. cat despre chestia asta ca il impinge Gica de la spate... o face pe batatura lui, pe investitia lui, pe banii lui si sincer e treaba lui. orice parinte in locul lui ar face la fel. problema cu noi romanii e ca avem anumite asteptari de cele mai multe ori nefondate si atunci cand nu sunt satisfacute incepem sa aruncam cu noroi. asta e o meteahna de care nu cred ca scapam nici peste alti 2000 de ani. si la tennis toti o lauda pe Simona..de la Federer la Navratilova...doar romanasii de rand ii gasesc nod in papura ca nu a castigat un turneu de GS.

dinamo_fan
dinamo_fan  •  03 Februarie 2018, 17:47
Postat de pihus.magnificus. pe 03 Februarie 2018, 16:18

Aaaa nu uita ca din caiza blaturilor si a "omeniilor " unor oameni li sa sters un an de munca si au retrogradat pe nedrept . Crezi ca eu merit 2 palme ?

meriti mai multe. vorbesti numai tampenii.

Vezi toate comentariile (29)
Comentează