FOTBAL  »  Superliga  »  INTERIVU

EXCLUSIV Romică Pașcu, poveste incredibilă înainte de Revoluție: „Cei de la Securitate mi-au zis să «bag aspiratorul». Am plecat la Cluj, dar am uitat geanta cu valută”

Romeo Pașcu
Romeo Pașcu

Articol de - Publicat marti, 30 iulie 2019 12:56

Romeo Pașcu, 75 de ani, fost conducător la Bistrița, Baia Mare, FC Bihor, FCM Brașov, Astra și Petrolul și unul dintre numele grele din vechea „Cooperativă”, a acordat un interviu amplu pentru Gazeta Sporturilor despre momente tumultoase din viața lui.

Pașcu a vorbit despre Revoluția din 1989, care l-a prins cu o sumă mare de bani în casă și a povestit că a fost la un pas să piardă o valiză cu mulți bani.

Iată un fragment din interviul care poate fi citit integral AICI

- Domnule Pașcu, Revoluția v-a prins în calitate de director general la FCM Brașov. Cum ați trăit acele zile și luni după căderea lui Ceaușescu?
- E o poveste lungă și specială. Când au început mișcările în Brașov, am ieșit în stradă în momentele în care veneau oamenii de la fabrica de elicoptere Ghimbav. M-a recunoscut unul și mi-a cerut să facem schimb de haine: i-am dat sacoul meu, pe care-l luasem din Italia, și mi-a dat o pufoaică ponosită. Dar am stat mai mult în casă, fiindcă mă temeam când am văzut că se trage. Aveam o vilă chiar în centrul orașului și mi-era frică să nu murim nevinovați. Apoi, pe 18 decembrie, am făcut o vizită specială la București.

- La cine?
- La cineva din DSS. Direcția Securității Statului. Se știa ce se petrece la Timișoara și mi-a zis: „Du-te acasă, că se vor întâmpla lucruri neașteptate! Ai grijă de familie și bagă «aspiratorul» în funcțiune!”. „Păi, soția face curățenie, nu eu!”. „Romică, ești prea emoționat! Nu înțelegi? Vin vremuri complicate. Pune-ți la adăpost valorile, aur, bani, bijuterii, ce ai prin casă!”. Atunci mi-a picat fisa!

"Să cad jos când nevastă-mea uitase o geantă cu bani în casă!"

- Și cum ați procedat?
- A doua zi, pe 19 decembrie, mi-am luat soția, ne-am urcat în mașină și am plecat să ne ducem lucrurile importante undeva în Ardeal, spre Cluj. Și fiică-mea urma facultatea acolo, la Universitatea unde decan era profesorul Liviu Maior, tatăl fostului șef al SRI. Pe drum ne-am dat însă seama că nevasta uitase la Brașov o geantă cu bani mulți, de diferite valute: dolari, mărci, ruble, forinți, șilingi. Să cad jos când mi-a spus! 

- Cam cu câți bani v-a prins schimbarea de regim?
- Mulți! Închipuie-ți că încasam câte 20.000 de lei pe lună, aveam primă 5.000 de lei acasă și 10.000 de lei în deplasare. Dolarul era trei lei și ceva. Dacă mergeam la Praga, Budapesta sau Viena cu diferite probleme de serviciu sau extra, schimbam acolo leii la orice bancă. La o sută de mii de lei, scoteam cam 30.000 de mărci, de exemplu. Iar la graniță nu mă întreba nimeni nimic, încă din perioada când fusesem președinte sau vice la Oradea, în intervalul 1978-1987. 

romeo pascu
Romeo Pașcu, înainte de Revoluție

- Să revenim! Ați mai găsit geanta cu valută în casă când v-ați întors?
- Era în hol, la vedere! Un ditamai diplomatul! Dar n-avea cine să intre, fiindcă aveam o ușă de stejar, cu un sistem șmecher cu două clanțe și un câine lup mai deștept decât mine. Turlin îl chema și mi-l oferise Nicu Ceaușescu de la Școala de dresaj a Miliției de la Sibiu. În fine, i-am dat geanta colegului meu de la club, directorul sportiv Ilie Luca, a băgat-o în portbagajul unei Dacii, a pus perne și pături peste ea și a plecat spre finul lui. Pe drum i-au oprit gărzile patriotice, i-au controlat superficial și i-au lăsat să treacă mai departe, că altfel adio, lovele! I-am recuperat când am plecat în America și băgasem deja „aspiratorul”. 

Citește și:

EXCLUSIV Dubla viață secretă a lui Romică Pașcu » Detalii în premieră despre legătura lui cu Securitatea: „N-am făcut rău nimănui”

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
godot
godot  •  30 Iulie 2019, 14:22

E senil rău, săracul. La 100.000 lei lua 30.000 mărci...

soad
soad  •  30 Iulie 2019, 14:13

la cate articole cu personaje din "Epoca de aur" cred ca la gsp ii dor de perioada cooperativei.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează