FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

ANALIZĂ GSP Argumentele lui Dică pentru numirea la FCSB: e supus lui Becali, dar și cel mai bun în ultimii ani!

Nicolae Dică / Sursă foto: Guliver/Getty Images
Nicolae Dică / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de , , - Publicat miercuri, 10 noiembrie 2021 22:37 / Actualizat miercuri, 10 noiembrie 2021 22:44

Gigi Becali îl vrea înapoi la FCSB pe Nicolae Dică din două motive: a fost un tehnician care l-a ascultat și care a produs cele mai mari rezultate bifate de roș-albaștri, atât în campionat, cât și în cupele europene, din 2015 și până în prezent. 

Cresc șansele ca FCSB să schimbe antrenorul în această pauză competițională. GSP a dezvăluit în ediția de azi că Gigi Becali nu-l mai vrea pe Edi Iordănescu, iar primul pe lista sa e un fost tehnician al echipei: Nicolae Dică. 

Alegerea patronului e aceeași cu cea din vară, atunci când înainte de a-l numi pe Dinu Todoran, Dică a fost ofertat și chiar a mers acasă la Becali pentru a discuta. Antrenorul a refuzat atunci fiindcă e sub contract cu FRF, însă acum va fi liber după jocurile cu Islanda și Liechtenstein.

Gigi Becali a intrat în direct: „Fac ceva pe contractul lui Edi Iordănescu!” + Ce schimbare voia cu Voluntari: „Îl scoteam în minutul 33”
FCSB
Gigi Becali a intrat în direct: „Fac ceva pe contractul lui Edi Iordănescu!” + Ce schimbare voia cu Voluntari: „Îl scoteam în minutul 33”

Dică a recunoscut că Gigi Becali se băga peste el 

Două sunt argumentele cu care Nicolae a devenit favorit pentru a-i succeda lui Iordănescu junior. În primul rând, finanțatorul a fost mulțumit de precedenta colaborare, cea dintre vara lui 2017 și finalul anului 2018. 

A fost o perioadă în care Dică a acceptat majoritatea imixtiunilor lui Becali în privința primului „11” și a schimbărilor din timpul jocurilor. Din această perspectivă, cel care conduce FCSB s-ar asigura că n-ar mai numi un tehnician care să nu-l asculte, așa cum se întâmplă acum cu Edward. 

L-am simțit pe domnul Becali, la discuțiile din vară, mult mai dispus să ofere libertate antrenorului”, a spus Dică foarte recent, însă chiar Gigi a susținut că după ce Iordănescu nu va mai fi antrenor, din orice motiv, va reveni la vechile obiceiuri.

Dică, la un punct de titlu în 2018 

Dică nu e văzut ca o soluție de către Becali doar fiindcă i-a fost supus. Actualul secund al naționalei a lăsat în urmă, probabil, cele mai bune rezultate pe care FCSB le-a obținut după plecarea lui Costel Gâlcă

Sezonul 2017-2018, singurul întreg pe care Dică l-a avut la roș-albaștri, a fost cel în care echipa a fost cel mai aproape de titlul de campioană. Practic, meciul care a făcut să se rateze trofeul a fost cel cu Poli Iași, din deplasare, când gazdele s-au impus, scor 1-0, grație golului marcat de Andrei Cristea. 

Dacă acel joc s-ar fi terminat la egalitate și rezultatele din ultimele două etape ar fi rămas cele care s-au înregistrat, atunci FCSB ar fi devenit campioană. CFR a luat titlul cu un punct avans.

Cifrele îl pun pe Dică pe primul loc 

Nu doar strict lupta pentru titlu e o bilă albă a lui Nicolae, în comparație cu alți tehnicieni pe care i-a avut FCSB, ci și alte cifre pe care el le are cât timp a antrenat gruparea din Berceni: 

1. Dică are în momentul de față cel mai bun procent al punctelor obținute în Liga 1, într-un raport cu tehnicienii care acum sunt pe prima scenă.

AntrenorProcentaj puncte
N. Dică67,24%
Reghecampf65,87%
D. Petrescu61,89
Ed. Iordănescu59,04

2. Dică e tehnicianul cu cel mai bun procentaj al victoriilor în Liga 1:

AntrenorProcentaj victorii
N. Dică58,08%
D. Petrescu52,71%
Ed. Iordănescu50%

3. Dică e tehnicianul cu cea mai bună medie a golurilor marcate în Liga 1:

AntrenorMedie Goluri marcate pe meci
N. Dică1,84
Reghecampf1,75
Ed. Iordănescu1,42
Hagi1,42

Dică, ultimul care a dus echipa în grupe și în primăvară 

Chiar și pe plan extern, FCSB s-a comportat cel mai bine în ultimii ani sub comanda lui Nicolae. În prima vară după ce a preluat echipa, el a calificat-o în play-off-ul Champions League, după ce a trecut de Viktoria Plzen

A pierdut „dubla” cu Sporting Lisabona, după ce reușise un 0-0 în Portugalia. Apoi, în grupa din Europa League, care a însemnat și ultima prezență a FCSB-ului într-o grupă a unei competiții europene, roș-albaștrii au reușit calificarea în primăvară. Unde adversară a fost Lazio, pe care Dică a reușit să o învingă pe Arena Națională, scor 1-0, probabil cel mai de valoare rezultat obținut de piteșteanul în vârstă de 41 de ani. 

Accesarea primăverii europene cu Dică a fost singura astfel de ipostază pe care FCSB a mai bifat-o de la campania formidabilă pe care a avut-o Reghecampf în 2012-2013, când a jucat optimi de finală în Europa League.

50%e procentajul lui Dică în privința victoriilor obținute în cupele europene. Comparativ, Reghecampf are un procentaj al succeselor continentale, tot cu FCSB, de numai 36%

Cu ce antrenori a jucat FCSB în primăvara europeană

SezonTehnicianCine a eliminat-o pe FCSB
2004-2005ZengaVillarreal
2005-2006Olăroiu*Middlesbrough
2006-2007OlăroiuFC Sevilla
2011-2012I. StanTwente
2012-2013ReghecampfChelsea
2017-2018N. DicăLazio
  • *a preluat echipa după ce FCSB se calificase în primăvară, sub comanda lui Protasov

Mi-a plăcut mult caracterul lui Dică. Eu am niște principii, iar unul dintre ele spune că trebuie să lucrez cu oamenii buni. Avea dreptul în contract să ceară 60.000 de euro când l-am dat afară, dar nu i-a cerut. Mă simt dator moral. Mă gândesc că, dacă rămânea el, poate luam campionatul.

 - Gigi Becali, în iunie 2019, la 6 luni după ce l-a demis pe Dică

M-am bucurat că m-a sunat. Înseamnă că am făcut ceva pentru club când am fost acolo, a apreciat munca mea. Pînă la urmă, domnul Becali a fost omul care m-a adus în prima ligă ca antrenor, singura echipă pregătită de mine în prima ligă este FCSB. Am un sentiment aparte pentru că m-a ajutat, să mă aducă la o echipă care se lupta pentru câştigarea campionatului, eu abia reuşisem să promovez cu FC Argeş din Liga a 3-a.

- Nicolae Dică, în vara lui 2021, după ce a fost ofertat de Becali

Dică s-a contrat cu MM Stoica

 După despărțirea de FCSB, Dică a aflat că nu doar Becali a dorit înlăturarea lui, ci și Mihai Stoica. „Pe final, i-am zis lui Gigi că e nevoie de un nou antrenor. I-am spus şi lui Dică în faţă, trebuie o schimbare”, a declarat MM. 

Acesta a fost contrat la vremea respectivă de Nicolae: „În niciun moment nu mi-a spus că ar fi fost mai bine să plec sau că schimbarea mea ar fi fost soluția! Dimpotrivă, în singura discuție pe care am avut-o pe subiectul ăsta, el a insistat să rămân! Am vrut să demisionez după înfrângerea de la Craiova și el m-a convins să continuu, să nu renunț. Păi, dacă ar fi adevărat, dacă mi-ar fi spus în față că era nevoie de alt antrenor, nu plecam pe loc? Nici n-aș mai fi fost supărat dacă s-ar fi întâmplat așa”. 

Ulterior, Stoica și Dică s-au împăcat și, în momentul de față, managerul ar susține și el varianta reîntoarcerii acestuia ca "principal"

VIDEO Ce spune Vivi Răchită despre situația lui Edi Iordănescu la FCSB: „E jucăria lui Gigi Becali, nu se poate schimba”

Citește și alte știri despre FCSB:

Gigi Becali a intrat în direct: „Fac ceva pe contractul lui Edi Iordănescu!” + Ce schimbare voia cu Voluntari: „Îl scoteam în minutul 33”

Becali îi pune vestiarul în cap lui Edi Iordănescu: „Nu l-a vrut la echipă! Mi-a zis: «Patroane, o să am probleme»”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (16)
wrx.
wrx.  •  11 Noiembrie 2021, 13:14
Postat de ucv1948 pe 11 Noiembrie 2021, 11:40

Cubanezule , acum 'vibrezi' pe articolele cu fcsb ? Ai minte cat are calul de pe stema voastra

Pentru ca voi qlonatii sunteti cu qiqistii ca fratii! Galerii de 150 de oameni, doua echipe capuse care au sau fura ixentitatea echipelor originale, doua echipe sustinute politic , iar patronii sunt copiii preferati ai anpr-ului! Tu tot qrostan ai ramas?

ucv1948
ucv1948  •  11 Noiembrie 2021, 11:40
Postat de wrx. pe 11 Noiembrie 2021, 09:16

Nicolai Dica = 2 x Breloc ?! Doamne Ajuta!

Cubanezule , acum 'vibrezi' pe articolele cu fcsb ? Ai minte cat are calul de pe stema voastra

cuviosul_pafnutie
cuviosul_pafnutie  •  11 Noiembrie 2021, 09:51

Dica?Cica „e supus lui Becali”Nu nene!Nicusor e supus,dar e supus lui...„nea Mihai”!Adica cui trebuie!Adevaratului„jupan”de la echipa(dupa cum le zicea chiar MM Stoica -in direct- lui Narcis Raducanu si lui Naum)!De altfel Becali a declarat in repetate randuri ca el nu va numi decat antrenori ACCEPTATI de„Mihai”!Cum de l-a numit pe Edy-care cica nu ar„avea treaba”cu nimeni?!Pai tocmai pentru...vocatia lui de secund(dupa cum tot„fratele Mihai”s-a exprimat)!Iar acum poate ca i-a intrat in cap(dupa sapte victorii),ca el ar fi„principalul”si nu mai fi atat de supus!Lui„nea Mihai”!Cu Dica,nu vor fi probleme d-astea!

Vezi toate comentariile (16)
Comentează