FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Fenomenul Octavian Popescu redeschide controversa: fotbal versus școală!

Articol de , , - Publicat luni, 07 martie 2022 16:37 / Actualizat luni, 07 martie 2022 16:55

Fotbalistul FCSB-ului, Octavian Popescu, a ieșit din nou la rampă în weekend, cifrele lui sunt comparabile cu ale unor superfotbaliști din ultimul deceniu, precum Adailton, Sânmărtean și Budescu, își subordonează toți colegii de generație, însă continuă să șocheze la flash-interviurile de după meci, când e incapabil să răspundă unor întrebări simple, dar și să fie coerent și logic în ceea ce spune.

Se naște o nouă stea în fotbalul românesc? Prestațiile lui Octavian Popescu, progresul său remarcabil din ultimul an și jumătate, produs la o vârstă foarte mică, e născut în decembrie 2002, sunt argumente care determină fotbalul nostru să spere că în categoria superfotbaliștilor cu gleznă fină din ultimii 25 de ani, de la Hagi, Ilie Dumitrescu și Adrian Ilie până la Mutu, Cernat și Sânmărtean, își face din ce în ce mai des loc și puștiul FCSB-ului.

Octavian Popescu redeschide controversa: fotbal versus școală!

FOTBAL. Duminică, în meciul cu Voluntari a ieșit din nou la rampă, mai ales prin execuția fabuloasă de la ultima fază, cu care a reușit să deblocheze tabela. Apariția lui însă, la interviul de după meci, acordat televiziunilor deținătoare de drepturi, aproape că a șocat. Din nou. 

Octavian Popescu a fost aproape incapabil să răspundă unor întrebări simple, banale. Un exemplu, a fost rugat să vorbească despre golul pe care l-a înscris. Reacția lui? A oftat, a făcut o pauză, după care a zis: „Sunt foarte fericit că am reușit să marchez pentru că am câștigat la ultima fază".

ȘCOALĂ. Contrastul uluitor pe care Octavian Popescu l-a arătat în ultimul an în raportul randament fotbalistic versus mod de exprimare redeschide o controversă mai veche în fotbalul nostru. Cât contează școala în cariera unui fotbalist și cât influențează în evoluția unui jucător nivelul său de IQ. 

Cariera puștiului de la FCSB e abia la început, însă deja există două direcții pe care merge apăsat de ceva vreme: ne arată că e megatalentat, dar în același timp, lasă să se înțeleagă, prin aparițiile în fața ziariștilor, că școala pe care a făcut-o nu e la același nivel cu randamentul ca fotbalist.

Edward Iordănescu amenință: „Dacă  Gigi Becali mai face asta, special nu-l mai iau pe Tavi Popescu”
ROMÂNIA
Edward Iordănescu amenință: „Dacă Gigi Becali mai face asta, special nu-l mai iau pe Tavi Popescu”

Octavian Popescu e unicat în ultimul deceniu

Golul marcat împotriva Voluntariului duminică nu e întâmplător. Execuția de la distanță face parte dintr-o serie foarte lungă de astfel de reușite. Exclusiv în acest campionat, Popescu a înscris de nu mai puțin de 5 ori din afara careului de 16 metri. Nu doar că nu are rival, dar stabilește, la acest capitol, cea mai bună performanță din ultimul deceniu.

Au mai fost jucători care au înscris de 5 ori de dincolo de careu, însă Octavian Popescu a reușit acest lucru într-un moment în care sezonul e la 75% din desfășurarea lui. Iar compania în care se regăsește Tavi e deosebită: Budescu, Adailton, Sânmărtean, Cicâldău. 

+14 FOTO

Ultimul jucător care a marcat peste această ștachetă a fost Claudiu Niculescu, care în 2010-2011, când evolua pentru U Cluj, a marcat de 7 ori. A fost atunci un sezon senzațional din punctul de vedere al golurilor de la distanță, pe următoarele două locuri fiind alți doi grei ai Ligii 1 all-time: Adailton (6) și Eric (5).

SezonFotbalistGoluri din afara careului
2011-2012Adailton (Vaslui)4
2012-2013Sânmărtean (Vaslui), Budescu (Astra)4
2013-2014Budescu (Astra)5
2014-2015Budescu (Astra), Albin (Petrolul)3
2015-2016Budescu (Astra), Ad. Bălan (Voluntari)4
2016-2017Bole (Poli Iași)4
2017-2018Budescu (FCSB)4
2018-2019Gorobsov (Chiajna)4
2019-2020Cicâldău (Craiova), Păun (CFR)4
2020-2021R. Deaconu (Gaz Metan)5
2021-2022Oct. Popescu (FCSB)*5
* campionatul mai conține încă 10 etape  

26 de goluria marcat Eric în Liga 1 din afara careului, brazilianul fiind cel mai bun marcator străin all-time în Liga 1

33% din golurilereușite de Budescu în Liga 1, 25 din 76, au fost din afara careului

64% din goluriînscrise de Octavian Popescu, 7 din 11, au fost reușite din afara careului

Spulberă vârfurile generațiilor de la Steaua 2000-2003

Monitorizarea firmei InStat arată că Octavian Popescu e la distanță mare față de ceilalți jucători, care îndeplinesc criteriul regulii U21 și care au și același profil ofensiv. Fotbalistul de la FCSB are un Index de aproape 250, un nivel foarte ridicat. De fapt, peste el există un singur jucător, dintre toți cei care au jucat în Liga 1, indiferent de vârstă, e coechipierul său, Florin Tănase.

JUCĂTORINDEX INSTAT
1. Oct. Popescu (FCSB)249
2. Petrila (CFR)233
3. Câmpanu (U Craiova)225
4. Miculescu (UTA)220
5. Baiaram (U Craiova)218
6. R. Ilie (Rapid)217
7. A. Pitu (Farul)213
8. Ișfan (FC Argeș)203
9. Markovici (U Craiova)200
10. I. Stoica (FCSB)177

  • Indexul InStat constituie o evaluare, ca medie, după toate criteriile relevante pentru prestația unui fotbalist. Pintre realizările luate în calcul: minute jucate, dueluri câștigate, pase precise, șuturi la poartă, goluri marcate, ocazii create, volumul minutelor jucate etc.

Interviu șocant după meci: „Spune-ne despre golul tău” / „No... Sunt foarte fericit că am reușit să marchez”

La mai puțin de 5 minute după ce a reușit golul fabulos în poarta Voluntariului, Octavian Popescu a apărut în fața microfoanelor TV. Fiind desemnat omul meciului, a fost nevoit să vorbească primul dintre toți jucătorii. La fel ca în precedentele vizite la flash-interviu, prestația lui aici a fost extrem de ciudată. 

Fără să spună mare lucru, în mare parte din așa-zisul dialog a fost incoerent, dar și lipsit de logică, din moment ce atunci când a fost rugat să vorbească despre golul său s-a blocat, după care a spus: „Sunt foarte fericit că am reușit să marchez”.

- Bună seara, Tavi. Omul meciului, autorul golului într-o victorie importantă pentru voi. Cum a fost meciul?
- Bună seara. Suntem foarte fericiți că am reușit să câștigăm. N-am mai înscris de două meciuri. Două sau trei meciuri. Și e foarte bună victoria la moral.

Tavi Popescu, MVP în FCSB – FC Voluntari » Cine a dezamăgit + ce notă a luat Târnovanu
FCSB - FC VOLUNTARI 1-0
Tavi Popescu, MVP în FCSB – FC Voluntari » Cine a dezamăgit + ce notă a luat Târnovanu

- Cât de importantă este această victorie după ultimele rezultate?
- Foarte importantă. Mai ales că ne crește moralul. Mai ales că începe play-off-ul. Și e bine că am reușit să mar... să câștigăm.

- Spune-ne despre golul tău. O nouă execuție marca Tavi Popescu. Șapte din golurile tale, înscrise din afara careului. 
- (oftează) No... Sunt foarte fericit că am reușit să marchez pentru că am câștigat la ultima fază a meciului și cu terenul foarte greu. Și e foarte important.

- Te gândeai sau vă gândeați ca o astfel de execuție să deblocheze meciul?
- Sincer, nu mai speram. Nu mai... Eu mai ales, nu știu colegii.

- Ai prins curaj mai mult acum?
- Am prins. Am început foarte bine anul și e bine că marchez foarte frumos.

- Ce înseamnă pentru tine că tot timpul patronul vorbește frumos despre tine și chiar a spus că ești motivul pentru care mai continuă în fotbal?
- Sunt foarte fericit. E o ambiție în plus, vă dați seama. Trebuie să trag mai tare. Trebuie să trag echipa după mine.

- Și să bați lovituri libere.
- Am bătut una în tribună...

Nu s-a prezentat la BAC: „A spus că n-are el timp de examene”

În vara trecută, Octavian Popescu a surprins opinia publică prin faptul că n-a dorit să se prezinte la școală pentru a susține examenul de bacalaureat. A preferat să evolueze în amicalele cu Viitorul Pandurii, Concordia Chiajna și Chindia Târgoviște, în loc să se prezinte la BAC, pe care ar fi trebuit să-l susțină în comuna Nucet, din Dâmbovița. 

„Făcea cursuri online și a terminat clasa a 12-a la el acolo, în comună, la Nucet. Dar nu l-a interesat să dea și BAC-ul. A spus că n-are timp el de examene, că are antrenamente și ceva meciuri amicale pe la București. Colegii lui au fost la Bacalaureat, iar acum se pregătesc de facultate. El a zis că poate vine pe la toamnă, dacă o să aibă timp", a spus unul dintre profesorii pe care i-a avut.

9,16 a fost mediape care Radu Drăgușin a obținut-o la Bacalaureat, susținut la Cluj, el fiind născut în același an cu Octavian Popescu, 2002

MM Stoica: „Școala e factor perturbator”

În septembrie 2021, încercând să explice de ce Octavian Popescu a preferat fotbalul în locul examenului de Bacalaureat, Mihai Stoica i-a luat apărarea fotbalistului:

Cel mai important pentru Popescu acum este fobalul. Am avut un jucător care a vrut să îl învoiesc ca să meargă la școală. L-am învoit și nu a ajuns fotbalist, deși avea foarte multe calități. Pe mine mă interesează fotbalul. Alexandru Pantea nu e bun la școală, dar dacă îl intrebi cine e fundaș stânga la Bayern Munchen și când e născut, știe.

În plus, managerul general al roș-albaștrilor a oferit apoi un argument șocant: „Eu, între a studia nu știu ce materie, chimie, și a studia Bayern, prefer să studieze Bayern. Nu mă interesează niciun factor perturbator, iar școala poate fi un factor perturbator!”. 

Ulterior, MM și-a nuanțat discursul: „Mai important decât școala sunt cei șapte ani de acasă, iar Octavian Popescu îi are! E un băiat cu un bun-simț ieșit din comun, e timid”.

Dumitru Dragomir, despre FCSB: „Nu prinde nici locul 2!”

CITEȘTE ȘI: 

Dezvăluire incredibilă a unui fost jucător român: „Am de recuperat două milioane de dolari din Rusia. I-am trecut la pierderi”
GSP LIVE
Dezvăluire incredibilă a unui fost jucător român: „Am de recuperat două milioane de dolari din Rusia. I-am trecut la pierderi”
Cum a reușit FCSB să-l transfere pe Octavian Popescu » De ce nu a rămas la Rapid sau la Universitatea Craiova
FCSB
Cum a reușit FCSB să-l transfere pe Octavian Popescu » De ce nu a rămas la Rapid sau la Universitatea Craiova

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (57)
449402853631732
Adrian Stefanescu  •  08 Martie 2022, 00:13

Si e ma bun deca Dobrin, Hagi si Neimar!???????????? Parca asa sustine Jiji! Voi nu vedeti ca nivelul fotbalului din Liga1 e maxim la nivelul Diviziei C din anii '80? Normal ca Popescu pare mai bun decat restul fotbalistilor submediocri. Dar e ca o Daci1300 inconjurata de Trabanturi. Nu ca un Mercedes intre Opel, Gord, Renault!!! Si in plus are 1,80m si 60kg...daca bate vantul mai tare il da Jos!!! Cat despre masmedia noastra care promoveaza cancanurile lui Jiji si Dragomir ca asa face audienta, ce sa mai vorbim! Fiti demi, vertical, critici cand trebuie si echidistanti...daca mai vreti sa faceti prea si sa fiti apreciati. Pentru ca sunteti vinovati moral de decaderea fotbalului in special si a sportului in general, atat timp cat mai promovati cancanul, mediocritatea si in plus faceti jocul anumitor interese meschine. In curand ne va batea si Feroe...caci Albania ne surclaseaza deja.

715333876085063
Madalin Mataragiu  •  07 Martie 2022, 22:04

vai de ei de ziaristi ce fenomen este acest Octavian Popescu? ce a castigat el ca jucator?NIMIC .in meciurile cu niste baieti de prin KAZAHSTAN ce a facut acest fenomen?absolut nimic valoarea unui jucator trebuie sa se vada in cupele europene nu in meciuri cu Voluntari,Clinceni sau alte echipe de care nu stie nimeni in EUROPA hai sa fim seriosi nu trebuie laudat pentru ca nu a aratat absolut nimic in meciurile alea adevarate asta e adevarul asa era si Man,asa era si Fl.Coman jucatori umflati cu pompa intr un campionat un de jucatori de liga a treia sau a patra din Occident la noi sunt staruri ne mintim singuri daca credem ca un jucator ca el poate fi noul Hagi sau nu stiu cine

archibald
archibald  •  07 Martie 2022, 20:14

Acest biban trebuie vândut la preț de șalău! Și cum se poate realiza acest lucru...printr-un marketing agresiv! Mai este un Enes Sali forțat națională la vârsta la care alții sunt copii de mingi! Acum a revenit printre ei! O.P. va ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (57)
Comentează