FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - STEAUA, DUMINICĂ, 20:30, DIGISPORT ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Florin Călinescu: "Derby de România? Ce derby? E o ruşine, o mizerie, o ofensă adusă fotbalului!" :X

Articol de GSP - Publicat sambata, 16 octombrie 2010 00:00

Actorul Florin Călinescu vorbeşte despre fundamentul greşit al derby-ului dintre Steaua şi Dinamo şi consideră că partida este doar un produs al epocii comuniste. Cunoscutul om de televiziune nu se aşteaptă la un nivel ridicat de joc în meciul de duminică, fiind de părere că valoarea redusă a celor două echipe nu promite spectacol în Ştefan cel Mare.

- În ultimii ani, meciurile dintre Steaua şi Dinamo au fost branduite cu "Derby de România". Sînteţi de acord cu sintagma?

- Ce derby de România? E un omagiu adus Moscovei, o vizită la muzeul comunismului, o amintire a unui fotbal mincinos. Dacă se reînfiinţau echipele de tradiţie după 1990 şi îşi disputau ele titlul ăsta, era altceva.

- Vorbim totuşi de cel mai aşteptat meci al sezonului.

- Aşteptat? De ce? Ce fotbal să vreau eu de la Steaua şi Dinamo? Nu de la echipele astea vin şi jucători la naţionala României? E ca un meci între un şchiop căruia îi lipseşte şi-o mînă şi un orb care nici n-aude.

- Totuşi...
- A vorbit foarte bine Andone despre modul în care decurg lucrurile în România. Ai salariile plătite la timp, ai fotbal. Nu ai, stai şi te uiţi. O iubeşte Kapetanos pe Steaua? Sau N'Doye ori Andrei Cristea pe Dinamo? Nici vorbă.

"Derby? E o ruşine a fotbalului, o mizerie"

- Cifrele dezvăluie totuşi interesul publicului pentru Dinamo - Steaua, chiar disputat în condiţiile despre care vorbiţi.
- Eu rămîn la părerea că e o ruşine a fotbalului şi a istoriei. N-am 18 ani, eu nu pot fi păcălit. Ca mine sînt mulţi care ştiu cum s-a făcut şi echipa Stelei care a luat Cupa Campionilor Europeni în '86. Au fost luaţi cu japca jucătorii cei mai buni din ţară şi duşi acolo pentru că era Partidul care hotăra tot.

- Cu toate acestea, e cea mai importantă performanţă a fotbalului românesc pe plan internaţional.
- Şi Liverpoolul meu are multe Cupe, dar nu ştiu să fie vreuna luată după ce a venit Regina şi a dictat să fie aduşi jucători cu forţa pe Anfield.

"Nici un jucător să nu fie mîndru că a jucat la Steaua sau Dinamo înainte de '89"

- Reducînd meciul simboluri, pe băncile tehnice vor fi foşti fotbalişti emblematici pentru istoria cluburilor.
- Nu cred că nici un fost jucător al Stelei sau al lui Dinamo ar trebui să fie mîndru că a jucat acolo. În afara celor născuţi în Bucureşti, care poate că au început fotbalul la Steaua sau Dinamo, restul nu cred că au prea multe motive. Să fi stat Andone la Corvinul să facă performanţă sau Lăcătuş la Braşov, atunci eta altă situaţie. Cum e Carragher la Liverpool.

- Din nou Liverpool! :)

- Da, sau Raul pentru Madrid. Trebuie să-ţi scoţi pălăria în faţa lui. Nu ca Rooney care a fugit după bani de la Everton la Manchester United. Nu există să nu poţi face performanţă dacă îţi doreşti asta cu orice preţ. Banii nu contează cînd e vorba de cinste, onoare. mîndrie.

- E prezent acest spirit la o altă echipă din România?
- Îmi doresc să ia în fiecare an titlul Clujul, Vasluiul, Timişoara, Bistriţa sau oricare alta. Atmosfera în jurul acestui derby fals este "extraordinar de mult prea superioară" celei care trebuie să fie de fapt. Asta ca să găsim o exprimare sugestivă pentru situaţia de faţă :) Mi se pare chiar o jignire pentru celelalte competitoare atenţia exagerată acordată acestui joc, adică ceilalţi sînt figuranţi sau ce? Repet, e o mizerie, o ruşine!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (995)
axl41
axl41  •  21 Octombrie 2010, 11:59

Calinescu are dreptate. Sportul este sport si ar trebui sa ramana asa. Din nefericire, odata cu invazia trupelor sovietice, in Romania politicul a invatat sa se amestece si in sport. Trist este ca dupa '89 nu ne-am dezvatat de aceasta practica. Din contra, ea a fost amplificata. Inainte era un singur partid care intervenea atunci cand ii era solicitat sa o faca. Acum sunt 100 de partide care se baga mereu in seama chiar daca nu le cere nimeni asta. De-aia sportul romanesc e varza.

mihaicatalin74
mihaicatalin74  •  20 Octombrie 2010, 19:11

tu vorbesti de onoare si statornicie? esti nascut in bucuresti ? daca nu , de ce ai venit in capitala? si inca o intrebare. intai parca ai fost la PNL . acum parca te-ai dat cu PD-L . lasa-ne mai cu onoarea si cu onoarea , mandria si cinstea . mai faci afaceri cu armata?

sebaka07
sebaka07  •  20 Octombrie 2010, 12:33
Postat de sebaka07 pe 20 Octombrie 2010, 12:31

Exagereaza el putin, dar in principiu are dreptate. Migratia jucatorilor se face exact ca si a fortei de munca, pentru bani. Nu putem sa-i impunem lui Rooney sa stea o viata la Everton. Oricum , ce faceau steaua si dinamo inainte de 90 nu avea legatura cu piata fortei de munca, era un mediu viciat si tot ce dicta era interesul politic. De pe o parte a Stelei si cealalta a lui Dinamo. Din aceasta cauza derbyul e o minciuna si tot din aceasta cauza iubesc Craiova si respect orice inafara de s si d

scuze ca am scris mizeriile cu majuscule.

Vezi toate comentariile (995)
Comentează