FOTBAL  »  Superliga  »  AVERTISMENT

Fotbalul românesc în pericol » Platini nu e metaforic cu Mircea Sandu: "Ştim tot! Dacă nu luaţi măsuri, va fi de rău pentru voi"

Articol de GSP - Publicat vineri, 05 octombrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 05 octombrie 2012 13:03

Preşedintele UEFA, Michel Platini, i-a trimis o scrisoare şefului FRF, Mircea Sandu, prin care îşi exprimă preocuparea şi îngrijorarea faţă de actele cu caracter rasist petrecute la derby-ul Steaua - Rapid (1-0).

Platini cere conducătorilor fotbalului românesc luarea unor măsuri urgente de combatere a rasismului pe stadioane. Altfel, în cazul în care asemnea acte vor continua, "UEFA ar fi forţată să ia cele mai severe măsuri împotriva cluburilor româneşti"

Iată conţinutul integral al scrisorii publicate azi de site-ul FRF şi datată cu 3 octombrie:

"Dragă domnule Sandu,
După cum ştiţi, lunea trecută (24 septembrie), peste 30.000 de spectatori prezenţi pe Arena Naţională din Bucureşti, au urmărit, alături de milioane de telespectatori, meciul dintre FC Steaua Bucureşti şi FC Rapid Bucureşti, din cadrul primei Ligi române.

Am fost informaţi cu privire la serioase incidente de sorginte rasistă, care au avut loc în timpul jocului, multe dintre ele prin intermediul bannerelor şi scandărilor care se refereau în cel mai inuman mod la comunităţile Roma.

Am înţeles că actele rasiste au inclus următoarele:
1. Scandări care exprimau ura împotriva ţiganilor;

2. Un banner vizibil expus şi de dimensiuni considerabile, pe care se putea citi “Respect Eugen Grigore” (am fost informaţi de oameni de încredere că Eugen Grigore a fost condamnat, ca ucigaş a 24 de Roma, în 1970);

3. Acţiuni provocatoare din partea unor persoane apropiate clubului Steaua înaintea meciului şi după încheierea acestuia, incluzîndu-l pe Gigi Becali, care şi-a exprimat încrederea în propria-i echipă prin asocierea adversarului cu Roma, folosind sintagma “s-au înecat înainte de a ajunge la mal”. Ştim că alţi oficiali au fost văzuţi luînd parte la acest comportament abuziv, atît în momentul când se aflau pe terenul de joc şi lângă el, cît şi după încheierea partidei.

Reiese că, în ultimii ani, multe meciuri dintre cele două echipe au fost marcate de incidente rasiste, numai că interacţiunea pe care am observat-o se află dincolo de orice rivalitate rezonabilă din sportul nostru. Pericolele unor asemenea acte sunt multiple.

Ţara dumneavoastră va dori să evite deteriorarea reputaţiei sale, care ar putea reieşi din imaginea României ca nefăcând parte din comunitatea fotbalului european, şi din faptul că UEFA ar fi forţată să ia cele mai severe măsuri împotriva cluburilor româneşti dacă acestea vor etala asemenea practice în competiţiile noastre.

Fotbalul european este conştient de poziţia UEFA şi a mea personală faţă de rasismul în fotbal. Partenerii noştri în lupta împotriva discriminării, reţeaua FARE, ne-au informat în legătură cu acţiunea pozitivă pe care deja aţi întreprins-o deja în această privinţă. Noi sprijinim acest demers şi vă solicităm să dezvoltaţi identificarea soluţiilor de combatere a acestei probleme.

Sper că toate cluburile şi Liga Profesionistă Română vă vor urma exemplul şi că vor privi aceste probleme ca fiind urgente.

Al dumneavoastră sincer,
Michel Platini Preşedintele UEFA"

Citeşte şi: Comisia LPF şi observatorul Nedelescu ne iau la mişto » Explicaţii halucinante pentru bannerele rasiste şi incidentele de la Steaua - Rapid!

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (186)
sms23
sms23  •  09 Octombrie 2012, 00:13

Bravo Platini, rusine celor care sunt rasisti in Romania!! nu ma refer la suporterii stelisti care sunt normali la cap, ci la cei care ne zic tigani, si alte nesimtiri!! E cazul sa inceteze cu jignirile la adresa noastra! In alta ordine de idei, fortza Steaua si CFR in Europa!

supereduardo10
supereduardo10  •  07 Octombrie 2012, 13:29

hopa vine cucuveaua..e cu mai faceti mahh mistouri ca a imitat vulturu ca nu sunt scandari rasiste ca bine le-a facut ala ca a omorat n oameni ca si voi faceaiti la fel..MINTE DE BIBILICA OAMENI APALUDACI FARA PIC DE RESPECT PENTRU CIVILISATIE atsta reprezinra Steaua o mizerie. Pana si Uefa in jultul ei de clestar s-a sesizat..in curand steaua va sta mult si bine pe bara competitiilor europene pentru ca nu are ce cauta acolo!

iceman77
iceman77  •  06 Octombrie 2012, 07:10
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

O sa vina dar inca NU ! nu o sa apuci tu ziua aia gunoi mic ! Cat despre rasism CATEGORIC sunt impotriva !

Vezi toate comentariile (186)
Comentează