FOTBAL  »  Superliga  »  ANTRENOR LA STEAUA

Gigi l-a pus pe Cîrţu, MM l-ar fi vrut pe italianul Giampaolo. A procedat bine Becali?

Marco Giampaolo
Marco Giampaolo

Articol de - Publicat marti, 08 martie 2011 00:00 / Actualizat marti, 08 martie 2011 12:58

Antrenorul de 43 de ani, dat afară acum două luni de Catania, a fost pe lista lui Juventus în vara lui 2009. Foarte bine pregătit, are însă lacune tactice, iar echipele sale au fost acuzate că joacă prea defensiv.

Gigi Becali a decis ca în locul lui Marius Lăcătuş să-l aducă pe Sorin Cîrţu, un antrenor de 55 de ani, al doilea cel mai experimentat antrenor din Liga 1, cu 432 de jocuri, după Viorel Hizo, care are 446 de partide.

Antrenorul de 43 de ani, dat afară acum două luni de Catania, a fost pe lista lui Juventus în vara lui 2009. Foarte bine pregătit, are însă lacune tactice, iar echipele sale au fost acuzate că joacă prea defensiv.

Gigi Becali a decis ca în locul lui Marius Lăcătuş să-l aducă pe Sorin Cîrţu, un antrenor de 55 de ani, al doilea cel mai experimentat antrenor din Liga 1, cu 432 de jocuri, după Viorel Hizo, care are 446 de partide.

După ce l-a adus pe Walter Zenga la Steaua, în 2004, Mihai Stoica a fost aproape să repete manevra cu încă un antrenor italian. Managerul general al Stelei l-a vrut pe Marco Giampaolo în locul lui Lăcătuş, dar Gigi Becali a refuzat mutarea, patronul din Ghencea preferîndu-l pe experimentatul Sorin Cîrţu.

Dar cine este acest Giampaolo, invitat în urmă cu două săptămîni de Mircea Rădulescu, şeful Şcolii Federale de Antrenori, să ţină o prelegere despre "tendinţele tactice actuale în fotbalul european, în general, şi din fotbalul Italian, în special, şi implicaţiile în antrenamente"? Şi ce putea face la Steaua?

Licenţă Pro din 2007
Tehnician tînăr (43 de ani), din noul val scos de prestigioasa Şcoală de la Coverciano, are şase sezoane de experienţă în Serie A. Este obişnuit însă cu schimbările neaşteptate: a fost demis de patru ori de la 3 echipe. Ultima dată, Catania l-a dat afară la mijlocul lui ianuarie, deşi abia venise în vară. Cagliari l-a aruncat chiar în două ocazii, rechemîndu-l cînd patronul nu a fost mulţumit de înlocuitorul găsit. Giampaolo are însă coloană vertebrală şi nu se lasă călcat în picioare. Aşa a procedat cînd preşedintele Cellino a vrut să-l readucă din nou la Cagliari în decembrie 2007. L-a refuzat şi a explicat că "sînt conştient de daunele economice ce vor deriva din decizia mea, dar renunţ. Orgoliul şi demnitatea nu au preţ".

L-a pregătit pe Codrea
Cea mai bună perioadă a trăit-o la Siena, unde l-a avut elev pe Paul Codrea. "În primul său sezon, a impresionat prin fotbalul spectaculos şi foarte eficient. Nu degeaba în vara lui 2009 s-a aflat pe lista lui Juventus, care l-a preferat însă pe Ciro Ferrara", povesteau jurnaliştii italieni acum 2 ani. Marco a salvat de la retrogradare fără emoţii echipa toscană, egalînd recordul de puncte al clubului într-un sezon de Serie A. Şi-a făcut bagajele în timpul sezonului succesiv, nereuşind să păstreze ştacheta.

Decepţie la Catania!
Mutarea la Catania, în locul lui Mihajlovici, trebuia să fie un pas înainte în carieră. "Este foarte bine pregătit, unul dintre cei mai buni tineri din Italia", l-au lăudat jurnaliştii sicilieni. În cîteva luni însă, Giampaolo a eşuat cu proiectul său. Adept al sistemului 4-4-2, transformat în 4-1-4-1, n-a confirmat aşteptările, obiectivul fixat în vară fiind un loc de Europa League. "Are lacune tactice şi în multe momente critice n-a ştiut să-şi motiveze echipa, să-i inspire răutate şi cinism în teren. A sacrificat pe altarul concepţiei tactice personalitatea şi agresivitatea echipei. Începea convins meciurile, gestiona aproape perfect adversarul, indiferent de nume, dar echipa îşi crea puţine ocazii. Era suficient să primească gol şi intervine căderea. Joacă defensiv şi încearcă prea mult cu mingi lungi aruncate pe vîrful avansat, sărind construcţia peste mijloc", l-au criticat ziariştii.

Suspendat două luni
La începutul carierei sale în Serie A în mandatul de la Ascoli, în sezonul 2005-2006, Giampaolo a antrenat fără să posede licenţa de prima categorie. În acte el a fost trecut secund, pentru a fenta regulamentele, dar a fost depistat. Comisia de Disciplină l-a suspendat în la finele stagiunii două luni. Asta nu l-a împiedicat să salveze liniştit echipa de la retrogradare şi apoi să plece la Cagliari.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (32)
bdgeorge
bdgeorge  •  10 Martie 2011, 01:01

scuze tradu-mi si mie ce sa faci esti enervant

bdgeorge
bdgeorge  •  10 Martie 2011, 00:59

Daniele te rog traduce-mi si mie ca nu mai inteleg nimic :cum e :Foarte bine pregătit, are însă lacune tactice? pregatit fizic sau la matematica la ce ?ca la fotbal vad ca are lacune tactice?? Lacune= Lipsuri cred ca asta ai vrut sa spui ?? hai ca esti pro st pe bune!!

sibelius
sibelius  •  08 Martie 2011, 19:52
Postat de rippersash pe 08 Martie 2011, 17:04

Baia tata aici nu e vorba de cine sa vina la Steaua si cine nu. E o singura conditie daca dorim iar performanta si aceea este ca ciobanul sa plece. Nu sunt singurul cred care s-a saturat de aceasta capusa

Ceea ce iti doresti tu e(din pacate) imposibil. JJ nu va pleca decat daca destinatia urmatoare e inchisoarea sau cimitirul.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează