FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

Giuleştenii n-au scăpat de teama falimentului » Ce spune un avocat contactat de GSP

Rapidiştii nu vor mai evolua pentru următoarele două sezoane în cupele europene.
Rapidiştii nu vor mai evolua pentru următoarele două sezoane în cupele europene.

Articol de - Publicat vineri, 21 decembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 20 decembrie 2012 20:13

Gazeta Sporturilor a discutat cu Marius Predoi, un avocat practician de insolvenţă, pentru a încerca să lămurească situaţia în care se află clubul din Grant.

- Domnule Predoi, care sînt principalele dezavantaje ale unei societăţi atunci cînd intră în insolvenţă?
- Cu siguranţă, avantajele sînt mai multe decît dezavantajele întrucît procedura e gîndită ca o protecţie pentru debitor. Principalul dezavantaj îl reprezintă pierderea încrederii în piaţă şi, mai ales, pierderea sau restrîngerea accesului la creditare.

- Totuşi, acestea nu sînt foarte importante pentru clubul din Grant.
- Sigur, în funcţie de specificul activităţii se pot produce şi alte consecinţe negative cum ar fi pierderea unor autorizaţii sau licenţe. Aşa cum e cazul Rapidului. Pentru a fi licenţiat trebuie să îndeplinească nişte criterii financiare, care se referă şi la lipsa unor datorii.

- De ce n-ar proceda la fel şi alte cluburi care doresc să scape de jucătorii cu salarii mari?
- Pentru că scopul procedurii nu trebuie să fie rezilierea unor contracte, ci plata creanţelor şi salvarea debitorului!

- Dar poate fi acesta scopul?
- Aveţi dreptate, din păcate, realitatea ne arată că se procedează în această manieră, care contravine scopului legii, şi în alte domenii. Există retaileri de electrocasnice care au intrat în insolvenţă pentru a rezilia sau a renegocia contracte sau, poate cel mai cunoscut caz, cel al Hidroelectrica.

- Ar putea ieşi din insolvenţă în cîteva luni?
- Teoretic, da. Practic, nu se întîmplă în cazul societăţilor comerciale care au avut şi activitate economică. Dacă problemele financiare nu sînt atît de grave încît pot fi rezolvate în cîteva luni nu se justifică intrarea în procedură. Situaţii de închidere în cîteva luni se întîlnesc doar la societăţi care trec direct la faliment.

"Dreptul de administrare nu a fost ridicat"

- Administratorul judiciar are dreptul de a rezilia contractele unilateral?
- Da, în vederea creşterii la maximum a valorii averii debitorului! Practic, decizia trebuie luată după consultarea conducerii clubului. Trebuie înţeles că administratorul judiciar este jurist sau economist, şi nu patron de club! Deciziile sale sînt justificate economic şi juridic, dar şi managerial, situaţie în care se va consulta cu specialişti.

- Deci să înţelegem că George Copos sau un alt conducător e cel care decide rezilierea contractului unui fotbalist?
- Nu, decizia finală îi aparţine administratorului judiciar, în cazul Rapidului, Cristinei Andronache. Oricum, lumea cred că n-a înţeles un lucru. În acest moment, societatea Fotbal Club Rapid SA se află în perioada de observaţie, adică perioada dintre momentul deschiderii procedurii şi aprobarea planului sau trecerea la faliment, iar dreptul de administrare nu a fost ridicat! Societatea îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii ca şi înainte de deschiderea procedurii, dar e supravegheată de administratorul judiciar.

"Insolvenţa nu i-ar ajuta cu licenţa"

- Deci Rapidul poate face transferuri?
- Da, dar numai cu acordul administratorului judiciar.

- Au giuleştenii emoţii cu licenţierea?
- Nu cunosc cazul, eu tot ce spun o fac la modul general. Totuşi, am înţeles că următorul termen în proces e 8 martie. Dacă aşa e cazul, atunci e clar că pînă la 31 martie, termenul limită pentru depunerea dosarului de licenţiere, planul de redresare nu va fi gata. Ceea ce înseamnă că pînă atunci, pentru a putea evolua în Liga 1 în sezonul 2013-2014, conducerea trebuie să nu mai aibă nici o datorie către jucători, angajaţi, cluburi sau stat.

Duru: "Nu contează insolvenţa"
Directorul de licenţiere, Viorel Duru, a explicat ce riscă Rapidul: "Acum sînt trei tipuri de licenţe. Prima e cea de Europa, care ţine cont de insolvenţă şi pe care giuleştenii nu au şanse să o obţină. Apoi, e cea pentru Liga 1, unde nu se ia în calcul insolvenţa, dar clubul nu trebuie să aibă datorii către alte cluburi, angajaţii relevanţi, adică jucătorii profesionişti, antrenori, staff-ul medical şi cel administrativ, şi către stat, însă numai cele aferente salariilor. Şi ultima e cea de Liga a 2-a, unde nu se iau în calcul nici insolvenţa şi nici datoriile către stat".

"Administratorul judiciar nu are cum să se priceapă la fotbal, deci e normal ca el să se sfătuiască cu cei care se pricep. Aceştia pot fi din cadrul clubului sau chiar din afară" ( Marius Predoi, avocat)

ALTE ŞTIRI DESPRE RAPID:

AFAN îl atacă pe Copos
Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN) a anunţat, ieri, printr-un comunicat, că a cooptat în echipa sa un specialist în proceduri de insolvenţă: "Dorim să împiedicăm transformarea acestui mijloc legislativ de redresare financiară, insolvenţa, în pîrghie folosită pentru ştergerea obligaţiilor salariale. George Copos, prin dubla sa calitate, respectiv cea de personaj care controlează în continuare societatea Rapid şi cea de cel mai important creditor, foloseşte starea de insolvenţă pentru a rezilia unilateral şi discriminatoriu contracte ale anumitor fotbalişti ai clubului. Acesta pare singurul deziderat important al insolvenţei de la Rapid".

Duarte e dorit de Levy
Situaţia de la Rapid îi surîde lui Ronny Levy, antrenorul lui Anorthosis Famagusta, liderul la zi din prima ligă cipriotă. Fostul tehnician al Stelei îl vrea din nou pe Rui Duarte (32 de ani), după ce a aflat că e posibil ca fotbalistul să devină liber de contract. Fundaşul dreapta e neplătit de 4 luni de zile şi a mai fost dorit în această iarnă şi de Steaua. Portughezul a negociat cu ciprioţii şi în vară, înainte de a parafa prelungirea angajamentului cu alb-vişiniii.

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (11)
ravaneli9d
ravaneli9d  •  27 Decembrie 2012, 08:48

pregatitiva vom merge rapidistilor la ora 11 sa va luati bilet din timp ca nu mai gasiti bilet vine timisoara craiova arges pe urma mergem pe gratis la div A

ravaneli9d
ravaneli9d  •  27 Decembrie 2012, 08:36

aveti dreptate cele mai iubite echipe din ROMANIA sunt PA datorita lui SANDU si DRAGOMIR ce lasa in urma DEZASTRU ne-a si bucuria vieti

birjovanu
birjovanu  •  21 Decembrie 2012, 18:03

e bine si in B sunt echipe interesante,cred ca mai interesante ca in liga 1,echipe cu suporteri care stiu sa faca atmosfera,ar mai fi una in liga 1 cu suporteri la fel,Petrolul,dar astia stau bine,ce meciuri frumoase ar fi cu Rapid,Poli,Dinamo,Craiova,UTA,U cluj,ca in vremurile bune cand se juca fotbal si vedeai spectacol,mergeai de grag la stadion

Vezi toate comentariile (11)
Comentează