FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

GSP.RO îi ocupă tot timpul lui Copos » După Decebal Rădulescu, i-a răspuns şi Mariei Andrieş

Articol de GSP - Publicat sambata, 08 decembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 08 decembrie 2012 10:17

George Copos nu stă degeaba! Nu a mai vrut să discute cu presa sportivă din România după cererea insolvenţei, dar petrece timpul în continuare pe GSP.RO.

I-a răspuns lui Decebal Rădulescu după ce editorialistul Gazetei l-a acuzat că a distrus Rapidul şi nu a uitat-o nici pe Maria Andrieş, un alt editorialist al Gazetei Sporturilor. A făcut-o chiar la comentariile editorialului "30 de milioane de mistere".

Citeşte aici editorialul Mariei Andrieş

"Sînteţi o distinsă reprezentantă a presei sportive. Sînt convins totodată că sunteţi o bună gospodină şi o excelentă specialistă în arta culinară. Cred că coaseţi foarte bine şi îngrijiţi flori cu mare talent. Având toate aceste calităţi nu vă pot suspecta că aţi plătit vreodată un salariu, că aţi semnat vreodată o factură sau un contract, că aţi efectuat vreodată vreo operaţiune de export, că aţi făcut vreodată un „headging” ori că sunteţi familiarizată cu cash-ul colateral sau cu operaţiunile pe piaţa valutară.

Nu cred că ştiţi să dezamorsaţi tensiunile cu organizaţiile sindicale. Nici nu vă pot cere aşa ceva. Nu e lumea dumneavoastră. În acest context rămân împietrit de uşurinţa cu care comentaţi realităţi economice cu care, să mă iertaţi, sunteţi total „în paralel”.

Cel mai recent articol al dumneavoastră îmi dă nenumărate ocazii de a rămâne perplex. Este genul de perplexitate în care rămâne un specialist care discută cu un profan şi constată că acesta din urmă nu înţelege nimic din ce i se explică. Ce să facă un bancher care explică unui om simplu ce e creditul de construcţie, cel pe termen lung, cel de TVA şi care e diferenţa dintre ele, iar omul nu pricepe nimic!

Cam aşa perplexitate mă cuprinde şi pe mine când văd cu câtă „inocenţă” plină de preţiozitate vă referiţi la mecanisme economice şi comerciale, altfel simple pentru cunoscători, dar pe care nu le puteţi stăpâni, ele fiind dintr-o altă lume decât jurnalismul. Pot să vă dau multe exemple, culese din textul dumneavoastră:
-    vă miraţi de faptul că datoria este de “29,4 sau 29,5 milioane de euro”: e simplu: unele sume sunt în lei; rata de schimb euro – leu se modifică; în funcţie de rata de schimb aplicată (la momentul plăţii sau la un alt moment) suma este mai mare sau mai mică;
-    „aproximativ 21 de milioane reprezintă datorii către domnul Copos şi firmele sale. Rapid are datorii către propriul patron”: AŞA ESTE: Rapid are datorii faţă de societăţi din cadrul Holdingului, cu care a încheiat contracte de împrumut; banii, stimată doamnă, nu se pot scoate dintr-o societate aşa cum scoateţi dumneavoastră pasta din pix; procedura este complicată, este reglementată de legi şi se face cu contabili, cu avocaţi, cu bancheri. E o treabă foarte complicată;
-    Datoriile faţă de societăţi comerciale trebuie onorate, căci există legi şi pentru aceste situaţii; din Holding sau de aiurea, societăţile comerciale trebuie să îşi recupereze creanţele, care nu pot să dispară, pur şi simplu, aşa cum le-ar fi putut face să dispară prietenul dumneavoastră Mesmer, la care faceţi referire;
-   „Nu vom afla niciodată meandrele contractelor dintre Copos şi Copos, nu vom şti cîţi bani - pe ce “portiţe” legale, de unde, către unde şi de ce - au circulat prin conturile clubului”: ba veţi afla, dacă va fi ceva de aflat; pentru asta există procedura de insolvenţă, pentru ca toate lucrurile neclare să se clarifice iar situaţiile neclare, incorecte sau ineficiente, dacă există, să fie corectate. Trebuie să ştiţi că finanţatorii au sarcina de a finanţa cluburile. Ei nu se ocupă şi de contabilitatea curentă; poate de aceea apar situaţii cum este cea de la Rapid: nu am fost suficient de atenţi cu modul de cheltuire a banilor!
-    „De vreme ce patronul Copos a cerut insolvenţa, are dreptul de a numi administratorul clubului. Are dreptul de a desemna un om de încredere care să se ocupe de reorganizare. Nu va veni nici un expert din afară să studieze evidenţele contabile şi să afle cum de s-a ajuns la 30 de milioane de euro datorie”: e părerea dumneavoastră. Noi dorim, într-adevăr, să redresăm clubul. Pentru aceasta vom propune un administrator judiciar cu o reputaţie neştirbită, a cărui imparţialitate să fie deasupra oricărei discuţii; este interesul nostru, în primul rând;
-    „Ştim atît: George Copos şi firmele lui au de recuperat 21 de milioane de euro de la Rapid. Asta nu înseamnă că George Copos şi firmele lui au virat în conturile clubului 21 de milioane de euro.”: ba da, asta înseamnă. Din păcate ! Cu 21 de milioane de euro făceam un hotel de 5 stele !
-    „Economia reprezintă un domeniu tare sofisticat, în amestec cu fotbalul.”: de această dată sunt de acord cu dumneavoastră. Ceea ce se întâmplă în sportul românesc, în fotbal, cu precădere, este un rezultat al dezinteresului guvernamental faţă de sport, arătat timp de peste 20 de ani. Sportul a fost fie ne – reglementat (a se citi ne – sprijinit), fie a fost reglementat după regulile aplicabile în general societăţilor comerciale: şi celor din agricultură, şi celor din siderurgie şi celor din industria de pantofi. A aplica unor oameni / fotbalişti reguli aplicabile strungurilor, monitoarelor de calculator sau măturilor, considerându-i „active ale societăţii” şi plătind TVA pe ei, nu poate fi nici benefic şi nici funcţional, pe termen lung. În aceşti 20 de an de „economie de piaţă romantică” am încercat, şi eu, şi alţii, să găsim soluţii. Acum nu mai avem nici imaginaţie, şi nici putere, şi nici nervi, şi nici bani. Şi, sincer, găsindu-ne „Singuri împotriva Tuturor”, uneori nu mai avem nici disponibilitate;
-    „Condiţiile de licenţiere de la noi sunt mai relaxate. Şi aşa vor rămâne.”. Inexact. Condiţiile de licenţiere de la noi sunt cele impuse de forurile fotbalistice internaţionale;
-    În fine: „Creditorul George Copos şi firmele lui au cerut dobânzi mari la împrumuturi?”: glumiţi, doamnă; în România există legi şi Banca Naţională a României, astfel încât dobânzile nu sunt la latitudinea oricui; există reguli de la care nu te poţi abate, nici în sus şi nici în jos.

În final permiteţi-mi ca, impresionat de apetitul dumneavoastră faţă de economie şi de cunoştinţele în acest domeniu pe care le aveţi, să vă fac o propunere: nu aţi fi interesată să preluaţi clubul Rapid ? Vi-l ofer la preţul de 1 leu şi renunţ şi la mai mult de jumătate din datorii, cele faţă de mine personal ! Şi nu sunt puţine ! Sunt convins că aţi fi un foarte bun administrator. Până şi Paris Hilton ar fi invidioasă pe dumneavoastră!"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (53)
masinameaeata
masinameaeata  •  12 Decembrie 2012, 23:11

Copos are dreptate! Rapidul nu putea sa obtina licenta in anul competitional urmator, decat prin plata datoriilor la zi sau prin insolventa. De fapt cum ajuta insolventa clubul Rapid? Simplu: Toate datoriile firmei pana la deschiderea procedurii insolventei, creditorii daca vor sa le mai recupereze sunt obligati sa formuleze cerere de insciere la masa credala. Cine uita sa formuleze cererea in termenul legal este decazut din termen si astfel creanta este prescrisa(asa se scapa legal de un creditor fara sa-i mai dai nimic). Toate creantele solicitate de creditori se trec intr-un tabel de creante.Daca se admite un plan de reorganizare, unele creante se pot plati partial in mod legal daca sevot

alegzander19
alegzander19  •  08 Decembrie 2012, 23:04

Partea proasta pentru RAPID este ca insolventa se va intinde pana la achitarea datoriilor, nu merge sa iesi cand vrei chiar dc societatea/clubul a fost cel care a cerut insolventa. Astfel insolventa poate fi pe mai multi ani. Administratorul judiciar va fi cel care administreaza clubul, nu vor exista jucatori transferati la Rapid, atat timp cat are datorii nu poate cumpara/ angaja jucatori marind astfel datoriile. Faptul ca tot Copos este si creditor majoritar poate sa incurce administratorii judiciari care vor reprezenta clubul Rapid, sau mai bine zis sa "indrume" acele achitari de plati catre creditorii majoritari!!!

alegzander19
alegzander19  •  08 Decembrie 2012, 22:50
Postat de apoca pe 08 Decembrie 2012, 13:38

pai si pana la urma cu ce-l ajuta? va avea voie sa vanda activele rapidului sa-si recupereze banii, dar asta putea face oricum. si in plus care sunt activele astea? jucatorii inteleg, dar in afara de jucatori ce mai are rapidul?? iar daca voia sa ii vanda ii vindea oricum. cred ca e doar un tertip de a lua licenta fara sa plateasca datoriile la stat dar problema la baza ramane aceeasi. singura varianta e sa vanda dar nu stiu cine da 20 mil acum pe rapid

Pai da il ajuta. 1) creditorii minoritari (banci, datorii catre jucatori sau angajati, statul) nu mai pot cerere executare silita sau penalitati. 2) Firmele sale fiind majoritare aproba reesalonarea dupa cum vor (ex extrem: firmele lui copos primesc 500k E /luna restul cate 5 lei pt urmatorii 20 ani) 3) Cu planul de reorganizare aprobat Rapid poate primi licenta pt Liga I, chiar daca are datorii catre stat (Gloria acum 2 ani nu a primit licenta tocmai din aceasta cauza) 4) Dc se da sentinta de insolventa comisiile LPF nu mai pot, sub amenintarea depunctarii/ retrogradarii/ blocarii transferurilor, cere platile catre jucatorii care au depus cereri.

Vezi toate comentariile (53)
Comentează