FOTBAL  »  Superliga  »  FURTUNĂ ÎN FOTBAL

Gunoi şi zîmbete din culise » Detalii spectaculoase din şedinţa FRF în care s-a decis dezafilierea Craiovei şi audierile de pînă acum

Fotomontaj GSP
Fotomontaj GSP

Articol de GSP - Publicat marti, 22 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 21 noiembrie 2011 20:30

Surse din anchetă dezvăluie că membrii CEx au ştiut înaintea votului că Ştiinţa n-a dat în judecată Federaţia, iar Dragomir a fost susţinătorul nr. 1 al înlocuirii oltenilor, în Liga 2, cu Juventus Bucureşti. Şeful LPF a făcut show în faţa procurorilor, dar a amuţit în faţa probelor


Pe 20 iulie, membrii CEx al FRF au decis dezafilierea clubului oltean. Procesul-verbal al şedinţei se află la DNA. Federaţia a refuzat, prin Mircea Sandu, să facă publică o copie a lui. Motivul: "S-au discutat şi alte lucruri atunci!". Pentru Vasile Avram, aflat în arest pînă ieri în cazul "Mită în elicopter", documentul pare a fi esenţial în susţinerea ideii că şeful FRF îl îndemna să discute cu preşedinţii de cluburi din Liga 1.

Surse din anchetă reconstituie scene şi dialoguri din timpul acestei şedinţe, prezente fără modificări esenţiale şi în procesul-verbal. Procurorii cercetează dacă există şi stenograme complete ale discuţiilor, precum şi înregistrări audio-video. La audieri, cîţiva membri ai CEx au declarat că totul se află pe bandă, în schimb ce alţii au negat vehement!

Au ştiut şi au tăcut: "Fir-ar a dracu' de eroare!"
Adrian Stîngaciu: "Am primit o informare, cum că Universitatea nu ar fi acţionat FRF în instanţele civile, şi că e vorba doar de o eroare materială, la nivel de grefier"
Mircea Sandu: "Fir-ar a dracu' de eroare!"

Deşi la şedinţă au participat cei 12 membri şi juristul FRF, procesul-verbal abundă în replici ale lui Sandu şi Stîngaciu: ceilalţi fie au tăcut, fie intervenţiile lor nu s-au consemnat. Cert e că membrii CEx au luat la cunoştinţă de faptul că FRF n-ar fi fost chemată în judecată de Craiova, iar situaţia de fapt s-ar fi născut dintr-o eroare.

Cum nici în scrisoarea de informare a Craiovei şi nici în documentul emis de Curtea de Apel nu se face referire la o eroare de grefier, se presupune că Stîngaciu a interpretat acest detaliu. Răspunsul lui Mircea Sandu, oricare ar fi cheia lui, ironică sau vădit nemulţumită, nu înlătură realitatea: membrii au ştiut, înainte să voteze, că e posibil ca Universitatea să nu fi dat în judecată FRF! Adică tocmai motivul forte pentru care Ştiinţa a fost dezafiliată!

Kassai i-a prevenit, "Naşu'" i-a îndemnat
Adalbert Kassai: "Nu faceţi greşeala să votaţi dezafilierea, că e de rău! Găsim o soluţie, măcar mai amînăm, dar să nu faceţi asta!"
Mircea Sandu: "Ascultaţi-mă ce vă spun! Aveţi încredere că e un lucru normal, nu se mai poate! Dacă nu rezolvăm, vin FIFA şi UEFA peste noi!"

Se pare că înaintea şedinţei, secretarul general al FRF a lansat un mesaj de precauţie în rîndul membrilor CEx. Semnalul lui de alarmă s-a năruit însă în urma intervenţiei lui Mircea Sandu: "Naşu'" i-ar fi ghidat pe votanţi către decizia care s-a şi luat, invocînd chiar presiunea forurilor fotbalistice.

Mitică, apărătorul Bucureştiului :)
Dragomir: "Domnilor, şi eu cred că Juventus trebuie să ia locul Craiovei! Nu se poate ca Bucureştiul, care e Capitala ţării, să nu aibă o echipă în Liga 2! Ne facem de rîs în Europa, chiar şi în lume, cu aşa ceva! Juventus reprezintă totuşi zona cea mai importantă a ţării!"

Singura intervenţie notabilă a preşedintelui LPF în faţa CEx se pare că a avut loc spre finalul şedinţei, cînd s-a discutat ca Juventus Bucureşti să înlocuiască U Craiova în Liga 2. Clubul patronat de Marian Rusen a obţinut locul oltenilor, dar se pare că toate criteriile regulamentare au pălit în urma discursului lui Dragomir: acesta a îndemnat votanţii să ia în considerare un criteriu mai degrabă geografic sau demografic!

Dragomir în dosarul "soţia preşedintelui": "Daţi-mi o frînghie, că aici mă spînzur!"
Procuror: Domnule Dragomir, ce reprezintă acest document?
Dragomir: ....
Procuror: Liga virează o sumă de bani într-un cont. Ştiţi despre ce e vorba?
Dragomir: E legal! Totul e legal! Legal! E legal!
Procuror: Liniştiţi-vă...
Dragomir: Mă liniştesc. Dacă îmi daţi o frînghie, aici mă spînzur, acum!

La audieri, Dragomir nu s-a dezminţit şi a afişat acelaşi discurs zgomotos şi impacientat. Şeful LPF a repetat obsesiv, indiferent de întrebările procurorilor: "Dom'le, eu lucrez numai cu legea! Cu regulamentele şi cu statutele!". Unul din comisari, iritat, a vrut să-i demonstreze că nici anchetatorii nu sînt străini de argumentele invocate şi i-a reprodus cuvînt cu cuvînt cîteva articole din regulamentul LPF. Moment în care Dragomir a amuţit. Dar era doar începutul.

Cînd a ieşit la iveală documentul prin care Liga a virat banii din drepturile tv cuvenite Gloriei Bistriţa în contul soţiei lui Mircea Sandu, Dragomir a rămas fără reacţie timp de cîteva minute bune. După care a explodat şi s-a calmat la fel de repede, trăgînd o concluzie amară, ca pentru sine.

"Nu eu, Vali şi «Zimbru»!"
Dragomir: Aşa, şi Vali...
Procuror: Care Vali?
Dragomir: Valentin Alexandru. El şi "Zimbru'"...
Procuror: Care "Zimbru'"?
Dragomir: Mircea Cezar Ionescu.
Procuror: Bun, dar revenind la legitimarea lui Găman şi Bărboianu...
Dragomir: Aici e problema comisiei! Ei răspund!
Procuror: Care comisie?
Dragomir: Compartimentul Competiţii al LPF!
Procuror: Deci compartiment, nu comisie.
Dragomir: E răspunderea următoarelor persoane: Alexandru Valentin şi Ionescu Cezar Mircea.
Procuror: A, deci Vali şi "Zimbru'"!
Dragomir: Exact!

Reacţiile şefului LPF în faţa procurorilor nu au mai fost aceleaşi cînd a venit vorba de legitimările fotbaliştilor Craiovei. Se pare că a fost momentul în care Dragomir a aruncat responsabilitatea spre colegii LPF din subordinea sa, la care iniţial făcea referire în termeni amicali şi pe care i-a indicat apoi cu nume şi prenume, distanţîndu-se total de ei!

Atitudinea umilă în sediul DNA pare să fi fost o caracteristică a tuturor membrilor CEx audiaţi. Un episod antologic l-ar avea drept personaj principal pe Cornel Şfaiţer, reprezentant al cluburilor din Liga 2. Întrebat în debutul discuţiei din cîţi membri e format Comitetul Executiv, Şfaiţer a cedat nervos şi a replicat uluind anchetatorii: "N-a fost premeditat!".

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (106)
antalmihai
antalmihai  •  15 Februarie 2012, 10:30

Pacat ca un i au dat fringia , poate nu e totusi prea tirziu acum...

suiac
suiac  •  13 Decembrie 2011, 17:46

Da luati-i mai fratilor odata pe hotii astia din fotbalul romanesc si bagati-i la zdup ca ne-am saturat de minciunile , hotiile si excrocheriile lor ! Au facut o feuda din fotbalul romanesc si isi bat joc de toti romanii cinstiti ! Pana cand o mai lungiti cu ei ?

stiintza4ever
stiintza4ever  •  23 Noiembrie 2011, 23:51

IMPOTRIVA CORUPTIEI DIN FOTBALUL ROMANESC facebook.com/impotrivafotbaluluicorupt

Vezi toate comentariile (106)
Comentează