FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - STEAUA, AZI, 20:30, DIGISPORT ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Hagi dezvăluie cum reuşea să îngenuncheze marea rivală: "Poveştile Regelui"

Articol de - Publicat miercuri, 17 martie 2010 00:00

Hagi a rememorat cele mai frumoase, haioase, triste, spectaculoase, dar şi inedite întîmplări trăite în derby-urile cu Dinamo

A fost o dată ca niciodată... Aşa începe orice poveste cu Făt-Frumos şi Ileana Cosînzeana. Pentru Steaua, orice poveste a derby-urilor cu Dinamo din a doua jumătate a anilor '80 ar trebui să înceapă cu expresia: "A fost odată Hagi". Cel care a venit în Ghencea în 1987 şi în doar 3 ani şi jumătate a reuşit să devină naşul marii rivale din Ştefan cel Mare a acceptat, înainte de disputa cu număr 122 dintre cele două echipe, să dezvăluie cîteva episoade neştiute pînă azi.

POVESTEA NR. 1
Mateuţ şi zăpada

"Una dintre amintirile haioase de care îmi aduc aminte cu plăcere e un moment din multele dueluri pe care le aveam cu Mateuţ. Se juca în Groapă, în decembrie 1987, un meci care s-a terminat 0-0. A început să ningă şi se depusese un strat subţire de zăpadă. Prin repriza a doua am beneficiat de o lovitură liberă de pe la 23-25 de metri. M-am dus să-mi aşez mingea şi am dat la o parte zăpada, ca să stea mingea bine şi să o pot lovi ca lumea. Mateuţ a venit repede şi mi-a pus zăpada la loc. Eu o îndepărtam, el o punea la loc. M-am enervat, am început să ne împingem şi a intervenit arbitrul şi ne-a potolit".

POVESTEA NR. 2
Marca în ghetele primite cadou de la Il Luce

"Nea Mircea Lucescu ţinea mult la mine şi, el fiind şi la lot, îmi mai făcea rost de ghete cu care să joc. Le-am încălţat de multe ori şi am şi marcat în partidele cu Dinamo", a rememorat Hagi.

POVESTEA NR. 3
"Roşu" pentru prietenul Balint

Gică a dezvăluit şi motivul pentru care a avut o ieşirea necontrolată în meciul Steaua - Dinamo 0-3, din toamna lui 1989, cînd l-a atacat violent pe Lupescu, sărindu-i cu genunchii în spate, gest pentru care a fost eliminat: "Mi-am apărat un prieten. Lupescu avusese un conflict cu Balint, iar eu am sărit să-mi apăr neamul şi glia, cum se zice".

POVESTEA NR. 4
"Nu scăpam de Mihăescu nici pe pistă"

Hagi îşi reaminteşte şi de adversarii direcţi cei mai redutabili: "În afara disputelor cu Dinamo, erau Negrilă şi Ungureanu. Erau răi, răi. Înainte de meciuri îmi arătau crampoanele şi mă întrebau pe care parte joc. Apoi, în derby-urile cu Dinamo, oamenii mei erau Varga şi Mihăescu. Pe ultimul, nea Mircea Lucescu îl punea să mă urmărească om la om peste tot. Şi pe pista stadionului dacă mă duceam, venea după mine".

POVESTEA POVEŞTILOR
Superlativele lui Gică

"Regele" se decide greu asupra celui mai frumos gol, meci şi prestaţie a sa în meciurile Steaua - Dinamo în care a evoluat. "Gol fantastic a fost şi cel din tuşă la acel 2-2, dar şi cel din finala Cupei din 1989, de la 30 de metri. Totuşi, cum întotdeauna un gol static e mai greu de dat, cel din tuşă îl pot considera cel mai frumos. A fost cam ca la Mondialul din 1994, cu Columbia. Cel mai reuşit meci al meu? Revedeţi meciul Dinamo - Steaua 2-2, din 1990, să vedeţi meci de clasă mondială, în care am jucat senzaţional! Recital a fost", a spus Hagi, care a primit nota 9 în cronica meciului din ziarul "Sportul".

"Cînd intram pe teren la un meci cu Dinamo nu mai cunoşteam pe nimeni. Nici măcar pe prietenii mei apropiaţi Mateuţ, Klein şi Andone, cu care ieşeam apoi, seara, la restaurant să comentăm meciul"
GICĂ HAGI

20 de ani s-au împlinit pe 15 martie 2010 de la ultimul meci Steaua - Dinamo în care a evoluat Gică Hagi

Hagi - Dinamo: 5-1 la trofee
Steaua, din momentul în care Hagi a venit în Ghencea, şi Dinamo şi-au disputat nu mai puţin de 8 trofee, 4 titluri şi 4 finale de Cupa României. Una dintre finale a rămas însă fără cîştigător deoarece Steaua s-a retras de pe teren în 1988, iar finala din '90 s-a jucat fără Gică. Din celelalte 6 trofee, Hagi şi-a luat partea leului, cîştigînd nu mai puţin de 5. Singura dispută pierdută: campionatul din sezonul 1989-1990.

Palmares fabulos
Cifrele lui Hagi ca jucător al Stelei sînt impresionante. În 3 ani şi jumătate, cît a evoluat pentru trupa din Ghence, a bifat 128 de meciuri, reuşind să marcheze 92 de goluri şi să dea 52 de pase de gol. :O

Borcea: "Gică mi-a făcut zile negre"
Oficialul lui Dinamo l-a vrut ca antrenor pe Hagi în Ştefan cel Mare, îl doreşte pe fiul acestuia Ianis la juniorii "cîinilor", şi nu-l vrea pe "Rege" adversar, ca tehnician al Stelei: "Nu e bine că Gică şi Gigi s-au împăcat. Hagi ne-a făcut zile negre ca jucător şi nu aş vrea să ne facă şi ca antrenor". Într-un interviu apărut pe www.stelisti.ro, fostul mare fotbalist afirmase: "Dinamo şi săracul Stelică mă vor ţine minte pentru ce le-am făcut ca jucător".

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (24)
 •  17 Martie 2010, 20:13
Postat de pe 17 Martie 2010, 09:33

pt prima data in istorie un meci dinamo steaua nu va fi televizat in romanika

E televizat, dar din păcate, pe un post care-a apărut acum câteva luni de zile, dar nu are acoperirea necesară, ca să-l poată vedea toată lumea.... Este pentru prima oară, după ani de zile, când nu pot vedea meciul la tv... Ruşine, să le fie celor care, au aranjat de-aşa manieră treaba, încât juma' de tară, să nu poată vedea meciul, şi nu numai pe-ăsta..!!! Hai, Dinamo...!!!!

inima_de_caine
inima_de_caine  •  17 Martie 2010, 17:13
Postat de pe 17 Martie 2010, 10:34

AFLATI DE AICI CUM PUTETI FACE B/\NI CU SITEUL NE08UX. MAI AM AICI SI DOVEZILE DE PLATA. INTRATI SI CONVINGETI-VA CAT DE USOR PUTETI FACE SI VOI B/\NI PE INTERNET CA MINE. EU AM FACUT PESTE 47 $$ PANA ACUM. VOI CATI $$ PUTETI FACE? _____________________w w w. f a ba ni. b i z .l y

Ai fost plătit?! Zău??! De cine... de Becali??? :D

inima_de_caine
inima_de_caine  •  17 Martie 2010, 17:09
Postat de pe 17 Martie 2010, 10:36

Suporteri romani ar trebuisa ia exemplu celor englezi care canta tot meciul indiferent de pozitia echipei in clasament si nu injura sau sa se ia la bataie. DUPA MECI SUPORTERI CELOR 2 ECHIPE SE DUC LA UN SUC SI COMENTEAZA MECIUL .ADEVARATI SUPORTERI SUNT IN ANGLIA

Apropo de Anglia, patria huliganilor skinhead... îmi amintesc un episod din urmă cu câţiva ani buni, când, în ultima etapă, Manchester City juca pe teren propriu contra lui Everton. City nu mai avea nici o şansă să se salveze de la retrogradare. Că partida s-a terminat 2-2 n-are nici o relevanţă. Ce contează e doar că pe City of Manchester Stadium au fost peste 40.000 de spectatori care, la finalul meciului, aplaudau, cântau şi plângeau...

Vezi toate comentariile (24)
Comentează