FOTBAL  »  Superliga  »  CANDIDAT-SURPRIZĂ LA PREŞEDINŢIA FRF

Iacov: "Am să-l dobor pe Mircea Sandu şi sistemul lui corupt!"

Articol de - Publicat luni, 14 septembrie 2009 00:00

Fostul investitor de la FC Naţional, Constantin Iacov (38 de ani) s-a decis să intre în lupta pentru şefia de la Casa Fotbalului la alegerile din 2010

După ce a condus gruparea FC Naţional în perioada 2005-2007, Constantin Iacov a dispărut din peisajul fotbalistic prin 2007. A reapărut sporadic, în special în scandaluri. Un tip incomod. A avut "meciuri" spumoase cu toţi greii din fotbal, cu Mircea Sandu, cu Dumitru Dragomir, cu Gigi Becali. Prin declaraţiile sale la DNA a şi declanşat începerea urmăririi penale a lui Mitică şi a lui Gino Iorgulescu, pentru afacerea în urma căreia s-a construit noul sediu al Ligii Profesioniste. De curînd, s-a descis să revină în fotbal. Dar nu oricum. Vrea să candideze la alegerile din 2010 de la FRF, împotriva lui Mircea Sandu. Şi e convins că va cîştiga.

-Domnule Iacov, cum v-a venit ideea să candidaţi?
- Sincer? Prietenii m-au convins. Vorbim mereu de fotbal, de corupţia care sufocă acest sport de atîţia ani. Amicii mei s-au săturat. Mi-au zis, "băi Costi, dacă tu, care ai fost acolo, cunoşti sistemul, ştii ce se întîmplă, nu vrei să faci nimic, atunci ce rost mai are să mai vorbim?!". Asta m-a pus pe gînduri. Aşa m-am decis să candidez.

- Şi ce vreţi să schimbaţi?
- Cam tot (rîde). Fotbalul românesc e în colaps din cauza celor care îl conduc şi-l administrează. E corupt, e plin de blaturi, de aranjamente, de bani negri. Dovada? Iată, se fac arestări în lumea fotbalului. Şi vor mai fi! Dar gata! Trebuie schimbate legile şi regulamentele, dar şi oamenii care le aplică. Toată lumea trebuie judecată la fel. Trebuie să reînfiinţăm centrele naţionale de juniori. Mă uitam la Gaz Metan cu Steaua. Ce jucător, Pîrvulescu! Şi noi cumpărăm fotbalişti mult mai slabi de afară. De ce? Pentru că totul e la pămînt.

- Altceva?
- Sistemul competiţional. De ce să avem şapte Ligi, să ne lăudăm la UEFA că avem competiţie, în timp ce zeci de echipe renunţă din lipsă de fonduri. Ce-i aia ca Steaua, Dinamo şi alte cluburi mari să aibă echipe satelit în Liga a II-a, dar care nu au voie să promoveze. Nu încurajăm blaturile astfel? Pentru că echipele alea trebuie să mai şi piardă, nu? Voi reînfiinţa campionatul de tineret. Voi restructura sistemul competiţional. Echipele din ligile inferioatre să joace cu 3 juniori printre titulari, nu doar cu unul. Sînt multe de pus la punct. Şi se pot face dacă ai un proiect. Eu îl am.

"La alegerile din 2005, Mircea Sandu promitea cinci arene mari, că ştie un grup de investitori americani care vor să facă asta. Unde sînt acele stadioane?"
Constantin Iacov

"Eu nu dau mese şi nu cumpăr voturi"
- Mircea Sandu îl anunţa recent pe Marin Condescu să nu-şi facă iluzii, că va cîştifga alegerile cu peste 200 de voturi. Credeţi că aveţi vreo şansă?
- Eu cred că am peste 60 la sută şanse. Şi nu mă bazez pe Marin Condescu. Mircea Sandu pare sigur pe el, dar eu zic că am să-l dărîm şi, o dată cu el, tot sistemul corupt din fotbal. Am discutat deja cu investitori şi conducători din fotbalul mic. Le- am spus ce vreau să fac şi sînt de partea mea. Eu n-o să dau mese, nu o să încerc să cumpăr voturi. Nu promit avantaje nimănui, ci doar că legea va fi aplicată indiferent de nume sau de club. Cumetriile, prieteniile, vor dispărea. Am să aduc alături de mine profesionişti în Drept, oameni de fotbal asupra cărora n-au existat niciodată nici măcar suspiciuni de implicare în jocuri de culise sau în corupţia din fotbal. 

- Vorbiţi de un sistem corupt. Ştiţi ce se întîmplă la ligile inferioare. Nu se respectă nici regulamentele FRF, dar toţi sînt mulţumiţi. De ce şi-ar dori cineva o schimbare, de ce v-ar urma?
- Ştiu ce se întîmplă în fotbalul mic. Au fost lăsaţi să facă toate aceste lucruri pentru că sistemul este putred. Dar, credeţi-mă, sînt mulţi care nu mai vor să-şi fure singuri căciula. Însă pînă acum n-au avut altă variantă. Eu nu vorbesc de şefii de AJF-uri, care fac parte din "familie". Eu vorbesc de investitori, de conducători. Unii mi-au spus că n-a venit niciodată nimeni să le vorbească, să le explice. "Nu mai vrem să contăm doar cu o săptămînă înainte de alegeri, cînd ni se dă o masă la Mogoşoaia", aşa mi-au spus.

"Fără prime la federali, vom plăti doar munca şi performanţa!"
- Ce proiecte mai aveţi?
- Hai să discutăm şi despre bani. Federaţia are conturile pline, dar nu face nimic. De ce şi-au luat federalii prime de cîte 150.000 de euro pentru calificarea echipei naţionale la Euro 2008? Gata! În mandatul meu vor lua bani doar jucătorii şi staff-ul tehnic. Unde sînt cei 5,6 milioane de euro cîştigaţi din procesul cu Loteria? Se pot accesa fonduri europene pentru dezvoltarea de proiecte sportive. Dar pe cine interesează?

- Şi cum veţi proceda?
- Am discutat cu primari. Le-am spus că îi pot ajuta. Să facem parteneriate între FRF şi primării, să aceesăm aceste fonduri, să construim baze, în comune, în mici orăşele, să creştem copii. Cu antrenori profesionişti, cu doctori specialişti, toate plătite de Federaţie. Iar cluburile mici care cresc jucători ce ajung în Liga I sau la echipa naţională să fie răsplătite financiar. La fel şi antrenorii care s-au ocupat de ei. Oricum Federaţia cîştigă, fie din banii din transferurile internaţionale, fie din performanţele acestora ca "tricolori". Vreau să plătim doar munca şi performanţa, ca în ţările civilizate. Gata cu şpaga, cu pilele, cu intervenţiile!

"Trebuie să încurajăm şi să reorganizăm creşterea copiilor şi juniorilor. Aşa  vor apărea 100 de Mihai Roman. Dar nu din întîmplare, cum s-au petrecut lucrurile cu băiatul acesta"
Constantin Iacov

- Aţi eşuat la FC Naţional, cum o să reuşiţi la Federaţie?
- Eu am dus FC Naţional în finala Cupei României şi pe locul 4 în clasament. Am făcut performanţă cît am fost lăsat. Apoi a început scandalul cu Srhoj şi Abiodun. Am cîştigat la toate cele 3 instanţe posibile din fotbal. La o masă de final de an la Federaţie, după ce a băut cîteva pahare, Mircea Sandu mi-a spus: "Sîntem noi prieteni, Costi, dar tot ţi iau pe Srhoj şi pe Abiodun". Atunci au inventat o nouă comisie, cea de Revizuire. Mi-au luat jucătorii cu japca, apoi, după o lună, au desfiinţat-o. Acum am cîştigat iar la TAS. De acolo a început declinul. M-au făcut cu arbitrajele. Au demonstrat că au forţa să distrugă un club.

"Mi s-a propus şi mie să-mi ţin gura şi FC Naţional va avea parte de tratament preferenţial, va face parte din 'familie'. N-am vrut şi m-au retrogradat"
Constantin Iacov

"Să nu mai fie cluburile la bunul plac al preşedintelui Federaţiei sau a cine ştie cui! Să nu mai piardă jucători sau palmaresuri cu japca! Să fie respectată legea!"
Constantin Iacov

"În 2005 l-am sprijinit pe Mircea Sandu. N-am vrut ca fotbalul românesc să încapă pe mîinile familie Becali. Pentru că asta ar fi însemnat dacă ar fi cîştigat Gică Popescu. Nu voiam să schimb o mafie cu alta!"
Cosntantin Iacov

"Eu ştiu că Gică Hagi nu va candida. Iar Gică Popescu e compromis. Cînd a plătit acei bani la Fisc a recunoscut că a participat la evaziune fiscală şi spălare de bani. Oameni ca aceştia nu au ce să caute în fruntea Federaţiei"
Constantin Iacov

"Eu am bani, nu vin să-i cîştig din fotbal. Mircea Sandu a cîştigat atîţia ani din fotbal. Ştiu că mă va ataca. Şi el, şi Mitică Dragomir, şi alţii. Au făcut-o mereu, dar n-au găsit nimic, pentru că n-am intrat niciodată în sistemul lor".
Constantin Iacov

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (34)
ronaldo666
ronaldo666  •  15 Septembrie 2009, 12:27

dupa ce a distrus progresul vrea sa distruga sh federatia

 •  15 Septembrie 2009, 11:42

Nu e un ziarist mai "dezinteresat" sa-l intrebe pe asta cam cati bani a scos din National, prin offshore-ul lui din Cipru? Cati a bagat si cati a scos? Cum a venit s-a pus pe vanzari de jucatori si cand a terminat s-a retras. Asta-i marele om de fotbal, Iacov, sifonarul..

 •  15 Septembrie 2009, 10:24

nu inteleg dc i se iau interviur acestei nulitati , nu are nicio treaba cu fotbalul , e un nimeni ... nu are c cauta intr`un ziar d sport

Vezi toate comentariile (34)
Comentează