FOTBAL  »  Superliga  »  UNIREA - STEAUA, SÎMBĂTĂ, 20:30, ANTENA 1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Ilie Dumitrescu a acceptat să prezinte cum arată o zi ca "principal al Stelei » Jurnal de antrenor

Articol de , - Publicat joi, 09 septembrie 2010 00:00

Fostul număr 8 spune că nu are nevoie de ceas pentru a se trezi dimineaţa la 7:30, povesteşte cum se relaxează călcîndu-şi propriile cămăşi în timp ce ascultă muzică clasică şi de ce cumpără doar produse Bio din Hipermarketuri.

L-aţi văzut pe Ilie Dumitrescu pe banca Stelei. L-aţi văzut în cîteva instantanee şi la antrenamente, dar şi la conferinţele de presă. Pînă în august, cînd a preluat-o pe Steaua, l-aţi văzut şi în calitate de analist tactic la DigiSport. Nu l-aţi văzut însă dincolo de viaţa profesională, iar GSP i-a propus să dezvăluie cum arată, oră cu oră, viaţa sa de zi cu zi. Ca antrenor al Stelei.

"Cereale cu lapte fierbinte la micul dejun"
Povesteşte stînd pe fotoliul din biroul său din Ghencea. "Nu mă trezesc niciodată, dar niciodată, indiferent la cît adorm, mai tîrziu de 7:30-8:00. Nici măcar nu am nevoie de ceas", spune rîzînd şi explică de ce e aşa matinal fără soneria telefonului sau a ceasului: "De cînd am venit la Steaua dorm puţin, am multe gînduri, sînt preocupat şi nici somn nu mai am".

"În fiecare dimineaţă, primul lucru pe care îl mănînc sînt cerealele cu lapte, dar laptele să fie fierbinte, nu rece. Apoi beau un espresso scurt. De fapt, beau multe cafele pe zi. Îmi aleg apoi hainele cu care mă îmbrac, niciodată nu o fac cu o seară înainte, nu mă gîndesc de seara ce cămaşă sau ce sacou să port". În schimb, are la stadion tot ce-i trebuie, haine de schimb, pantofi, chiar şi trusa pentru bărbierit. "Mă rad în Ghencea în ziua meciului atunci cînd sînt în cantonament şi nu mai ajung p-acasă".

Revista presei la Hanul cu Tei, pe Lipscani
Jurnalul continuă pentru o zi în care are un singur antrenament, făcut aproape întotdeauna seara. "Plec de acasă pe la 9:30 şi mă duc la Embassy Hanul cu Tei, restaurantul meu, de pe strada Lipscani. Stau la terasă, beau un fresh de portocale şi un espresso şi citesc presa. Sînt şi zile în care de acasă mă duc direct la stadion, atunci cînd avem antrenament şi de dimineaţă. Trebuie să traversez tot oraşul. De la locuinţa mea din Pipera, de pe Erou Iancu Nicolae, pînă în Ghencea, fac în jur de 45 de minute".

Pe poarta stadionului intră în jurul prînzului. "Cam pe la 12:00-12:30 ajung în Ghencea, dacă nu am vreo întîlnire importantă, cum am avut ieri cu patronul", spune Ilie, care îşi parchează maşina, un Porsche Cayenne ultimul model, de peste 100.000 de euro, fie în tunelul de la vestiare, fie undeva la umbră, ferit de canicula de afară.

Petrece 10 ore în birou
"Nu mă duc pe teren, nu merg în altă parte, ci direct în biroul meu, unde îmi petrec aproape tot timpul. Vin şi colaboratorii mei şi începem să pregătim şedinţa de pregătire de seară sau studiem adversarul", povesteşte Dumitrescu. Pe masă, în faţa lui stau multe cărţi în italiană despre metode de antrenament, tactică şi scheme, iar una, intitulată "Soluţii ofensive şi defensive în sistemul 4-2-3-1, de Massimo Luchessi", e deasupra celorlalte.

"Tot timpul trebuie să cauţi şi să găseşti metode diferite faţă de ce ai făcut ieri la antrenament pentru a nu-i plictisi pe jucători, dar toate aceste metode să-ţi ajute în planul tactic pe care îl gîndeşti, au acelaşi obiectiv, tocmai de aceea mă inspir de multe ori şi din aceste cărţi".

"Piept de curcan, salată verde şi fructe"
La ora 13:00, Ilie Dumitrescu mănîncă de prînz la stadion. "Meniul nu e un secret pentru nimeni. Piept de pui la grătar şi salată verde. Atît. Plus, din nou, un espresso, v-am zis că sînt băutor de cafea". Între mese, Ilie nu face excese de nici un fel. Fără prăjituri, fără dulciuri. "Pe la ora 4, mănînc fructe: struguri, piersici, nectarine".

Cum antrenamentul e la ora 19:00, Dumitrescu îşi cheamă jucătorii la stadion cu un ceas mai devreme. "Vorbesc cu ei înainte, le transmit ce aştept la şedinţa de pregătire, apoi îmi anunţ şi colaboratorii că începe antrenamentul şi mă duc şi eu pe teren. Pentru o oră şi jumătate, atît cît durează şedinţa, nu mai contează pentru mine decît jucătorii şi ce avem de făcut, nimic altceva. Vreau concentrare şi implicare totală".

Pleacă de la stadion la ora 22:00
Ora 19:30. "Revin în birou şi, deşi jucătorii pleacă acasă, încep alături de Edi Iordănescu, Michele Bon şi Marius Nae să analizăm ce s-a făcut la antrenament". La ce oră pleacă de la stadion? "Cred că mai devreme de 21:30-22:00 nu se întîmplă".

Programul de seară e diversificat. "Depinde. Dacă nu e foarte tîrziu, mă reîntorc la restaurantul meu, Hanul cu Tei, pentru că acolo, la terasă, mă liniştesc foarte mult stînd la un suc". Aici are parte, aproape la foc automat, de atenţia oamenilor, care vin să-i solicite un autograf sau să se fotografieze cu el. "Nu e ceva nou pentru mine, aşa se întîmpla şi înainte de a veni la Steaua. Respectul oamenilor şi atenţia lor sînt printre lucrurile cele mai de preţ pe care fotbalul mi le-a întors după cîte am făcut".

Ştiri şi meciuri pe DigiSport la miezul nopţii
"Seara nu mai mănînc decît, eventual, tot ceva uşor, ceva de pui la grătar, o salată. Dacă nu mai pot să fac efortul fizic pe care îl făceam atunci cînd eram jucător activ, acum trebuie să am grijă la ce mănînc şi le dau un sfat tuturor: să urmărească acel mesaj care închide pauzele publicitare la TV, eu cred că acel promo e cea mai bună reclamă care a existat vreodată în România: «Pentru o viaţă sănătoasă, evitaţi consumul de sare, zahăr şi grăsimi!».

Acasă ajunge înainte de miezul nopţii, însă seara nu se încheie aici. "Dau drumul la televizor şi nu caut un film, ci tot sport. Prefer să mă uit la DigiSport şi, în special, la buletinele lor de ştiri, pentru că e vorba de actualitate, dar şi de informaţii fotbalistice, fără scandaluri. Apoi, comut pe DigiSport Plus şi prefer un meci, fiindcă ei transmit toate campionatele tari din Europa".

Ascultă Edit Marquez în maşină
Mai există însă şi un alt drum pe care Ilie îl face seara. "Deşi am femeie de serviciu în casă, care îmi face curat, prefer să merg eu să fac cumpărăturile. Am două hipermarket-uri favorite, Metro şi Carrefour. Angajaţii de acolo sînt miraţi un pic cînd mă văd cu coşul mergînd printre rafturi. De obicei zăbovesc mult în dreptul produselor Bio, sînt adeptul acestora şi doar din această categorie cumpăr".

O altă plăcere a lui Ilie Dumitrescu e "să ascult muzica lui Edit Marquez în timp ce merg cu maşina prin oraş. Dau volumul tare şi e o senzaţie foarte plăcută, mă calmează". În plus, antrenorul Stelei are un tabiet pe care mulţi bărbaţi, dar mai ales foşti fotbalişti, cu siguranţă nu-l au. "Îmi calc singur cămăşile, iar în timp ce fac acest lucru ascult muzică clasică. E un alt lucru care mă relaxează teribil şi la care nu renunţ pentru nimic în lume".

"Ziua se încheie dincolo de miezul nopţii. Adorm tîrziu, mă gîndesc încontinuu la Steaua, la ce trebuie să fac a doua zi la antrenament, la meciul care urmează, la metode, la soluţii. Acesta e ultimul meu gînd şi cred că de-asta mă şi trezesc devreme, fără să am nevoie de ceas. Şi mă trezesc cu aceleaşi gînduri cu care adorm".

"Am mult mai puţin timp liber de cînd am venit antrenor la Steaua, dar am mult mai multă energie şi satisfacţie că mi s-a împlinit visul de a antrena la clubul pe a cărui poartă am intrat prima oară acum 33 de ani"
Ilie Dumitrescu, antrenor Steaua

Vorbeşte de două ori mai mult la telefon
Unul dintre obiectele de care nu se desparte niciodată e telefonul mobil. "Vorbeam mult şi înainte de a veni la Steaua ca antrenor, dar acum...nici nu se compară. Vă dau un singur exemplu, imaginaţi-vă că, după un meci, cînd am ajuns în birou şi m-am uitat pe telefon, aveam 270 de sms-uri de felicitare".

Ziua liberă e dedicată copiilor
Programul lui Ilie Dumitrescu suferă schimbări majore în ziua liberă ca antrenor al Stelei. "Ultima a fost duminica trecută. Mi-am petrecut-o alături de copiii mei cei mici. A fost ceva deosebit, m-am simţit extraordinar în braţele fetiţei mele şi de aici înainte nu mă voi abate de la această regulă, să stau cu copiii atunci cînd sînt liber".

Cameră de cantonament ca a jucătorilor
În preziua unui meci, programul lui Ilie se modifică din nou. "Intru şi eu în cantonament, la fel ca jucătorii, şi rămîn peste noapte la stadion. N-am o cameră diferită de a lor, e la fel ca şi cea în care dorm Stancu şi Răduţ".

Mesaj pentru prietenii de pe facebook
Contul pe care îl are pe facebook e un alt lucru pe care Ilie Dumitrescu nu-l neglijează. "Lumea să ştie că e contul meu, nu e un Ilie Dumitrescu fals. Însă, chiar dacă intru şi postez acolo, atunci cînd am timp, doar afişez mesaje, nu interacţionez cu cei care îmi pun întrebări sau comentează".

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (73)
teacher_bonjasky
teacher_bonjasky  •  12 Septembrie 2010, 18:27

ce antrenor mai baiatule ? Tu esti antrenor ? Jurnal de nimeni la Steaua ! Iti vine bine costumul. Pardesiul sau paltonul nu te prind la Steaua> Du-te la Ivanovici si comenteaza

utaaradan
utaaradan  •  10 Septembrie 2010, 21:19

alta petarda de antrenor !venit din neant la steaua de unde cind va pleca iar nu veti mai auzi de marele antrenor ! toti cei care vin de nicaieri sa antreneze la steaua si dinamo sint mari doar aici ,pe urma daca pleaca la alte echipe ,canci performante !

requiem911
requiem911  •  10 Septembrie 2010, 18:29
Postat de requiem911 pe 10 Septembrie 2010, 18:28

de la 19 la 19.30 o oara jumate

"ora"

Vezi toate comentariile (73)
Comentează
Close