FOTBAL  »  Superliga  »  UNIREA - STEAUA, MÎINE, 20:30, ANTENA 1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Ilie Dumitrescu inovează în Ghencea şi face pregătirea folosindu-se de meciurile trupei lui Guardiola » Modelul Barcelona

Articol de , - Publicat vineri, 10 septembrie 2010 00:00

Aseară, Stancu şi compania au văzut la studiul video un rezumat al meciului Real Madrid - Barcelona 0-2. Antrenorul Stelei le-a arătat elevilor săi cît de scurtă poate să fie echipa Barcelonei, dorind aceeaşi supunere tactică pe care o au Messi şi Xavi.

Nu numai transferurile de marcă de la Urziceni o transformă pe Steaua după plecarea lui Piţurcă, ci mai ales metodele de antrenament aduse în Ghencea de Ilie Dumitrescu. Noul tehnician şi-a uimit elevii prin faptul că pune mare preţ pe antrenamentele tactice, însă aseară aceştia au avut parte de o nouă surpriză.

"Ce fac Xavi şi Messi să faceţi şi voi!"
Ilie i-a chemat pe toţi în sala de studio video, după care a scos un DVD pe care era scris cu marker-ul "Real Madrid - Barcelona 0-2". Dumitrescu le-a prezentat mai multe faze din "El Clasico", disputat pe 11 aprilie pe Bernabeu, scopul fiind acela de a le arăta disciplina tactică a oamenilor lui Guardiola şi în special cît de scurtă a fost echipa Barcelonei în acel derby.

O fază din minutul 17, în care 9 dintre cei 10 jucători de cîmp ai Barcelonei creează o densitate fantastică pe maximum 20 de metri distanţă, a fost cel mai mult analizată. "Ne-a explicat că dacă un fotbalist mare ca Messi sau ca Xavi se poate supune disciplinei de grup şi coboară să se apere şi să creeze astfel o echipă scurtă, atunci oricare dintre noi poate face la fel şi astfel vom putea crea şi noi o mare echipă", a dezvăluit aseară unul dintre fotbaliştii Stelei.

"Tranziţie perfectă apărare-atac"
"Nu se poate face performanţă dacă nu ai o organizare tactică şi o echipă scurtă. Priviţi aceste faze pe care vi le-am selectat şi o să vedeţi cît de uşor le e celor de la Barcelona dacă reuşesc aşa ceva. E vorba despre tranziţia din apărare în atac. În momentul în care ai o echipă foarte scurtă, imediat cum ai luat mingea ai soluţii multe, pentru că ai densitate şi poţi construi mai uşor" a fost o parte din speech-ul antrenorului, Tănase, Onofraş, Răduţ, Surdu, Stancu fiind printre cei vizaţi.

Toate schemele pe laptop
Pe lîngă fazele selecţionate din meciul Real - Barcelona, Ilie Dumitrescu are descărcate pe laptop mai multe poziţii şi scheme de joc salvate într-un fişier. Şi pe acestea le-a prezentat şi le-a explicat elevilor săi aseară tocmai pentru ca Tănase şi compania să înţeleagă mai bine ce anume le cere.

Studio video pus în practică la antrenament
După ce le-a prezentat în teorie ce vrea pe viitor de la ei, Ilie Dumitrescu şi-a scos elevii pe teren. A urmat un antrenament care s-a intitulat chiar "tranziţia apărare-atac" şi întreg studiul video a fost pus în practică prin exerciţii specifice.

"Meciul Real Madrid - Barcelona din primăvară poate fi predat la orice seminar pentru toţi antrenorii din lume"
Ilie Dumitrescu

"Tot timpul trebuie să cauţi metode diferite faţă de ce ai făcut ieri la antrenament pentru a nu-i plictisi pe jucători, dar toate aceste metode trebuie să-ţi ajute în planul tactic pe care îl gîndeşti şi să aibă acelaşi obiectiv"
Ilie Dumitrescu

Ce a realizat Barcelona cu Guardiola antrenor
1. A cîştigat Liga Campionilor în 2009
2. A cîştigat două titluri consecutive: 2009 şi 2010
3. A cucerit Cupa Intercontinentală în decembrie 2009
4. S-a impus şi în Supercupa Europei în 2009
5. A cîştigat de două ori Supercupa Spaniei: 2009 şi 2010
6. În sezonul trecut a cîştigat campionatul cu 99 de puncte în 38 de etape, pierzînd doar 15 puncte în tot sezonul

2,5 goluri marcate pe meci a fost media realizată de Barcelona în campionatul trecut, avînd 98 de goluri în 38 de etape

0,6 goluri încasate pe meci a fost media realizată de Barcelona în campionatul trecut, avînd doar 24 de goluri primite în 38 de etape

82 la sută dintre meciurile disputate de Barcelona în campionatul trecut s-au încheiat cu victorie pentru trupa lui Guardiola

"Eu l-am întrebat dacă îl vrea pe Brandan şi el mi-a zis că dacă i-l aduc o să arătăm ca Barcelona. I l-am adus"
Gigi Becali, patron Steaua

La Vaslui, Steaua a fost ca Barcelona
Stilul implementat de Ilie Dumitrescu în Ghencea s-a văzut deja, iar în ceea ce priveşte lungimea echipei, meciul în care Steaua s-a organizat precum Barcelona a fost cel în care a cîştigat cel mai clar. La FC Vaslui - Steaua, trupa lui Ilie a reuşit, în cea de-a doua repriză, un record: distanţa dintre ultimul fundaş şi cel mai avansat atacant să fie de doar 34,2 metri.

Se adaptează cei de la Urziceni?
Tehnicianul Stelei ar putea avea o problemă în a reuşi să facă o echipă scurtă. Cei 7 jucători veniţi de la Unirea au jucat în ultimii doi ani la o formaţie care s-a clasat pe ultimele locuri în topul celor mai scurte echipe din Liga 1. Chiar în anul în care a luat titlul, Urziceniul lui Dan Petrescu a fost pe penultima poziţie, cu o lungime a echipei de peste 50 de metri, mai precis 52,4.


30 de zile au trecut de cînd Ilie Dumitrescu a condus primul antrenament în Ghencea, pe 11 august

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (46)
vasilescugeo
vasilescugeo  •  11 Septembrie 2010, 23:44

e asta e diferenta dintre barcelona si steaua. barcelona vrea sa fie barcelona iar messi sa fie messi, xavi sa fie xavi , pedro sa fie pedro,, etc. in timp ce steaua e barcelona ,iar fiecare jucator roman e poreclit imadia ba raul ba messi, ba terry . ideea e ca acolo fiecare jucator vrea sa fie el insusi , inconfundabil, iar la noi fiecare vrea sa fie altcineva, o replica ieftina (chinezarie)iar jurnalistii de pe meleagurile noastre adora chinezariile, si stim noi din ce cauza.

m1sfit
m1sfit  •  10 Septembrie 2010, 18:10

Ilie e mai inteligent ca majoritatea. Sa prinda experienta.. o sa vedeti voi!

sibelius
sibelius  •  10 Septembrie 2010, 13:52

@spartanul: Modul de exprimare reflecta nivelul de inteligenta. Unul care nu a invat unde si cand se pun cratimele, virgulele si sa faca acordul dintre subiect si predicat exceptand cazul in care e vreun Capello sau Messi nedescoperit are o validate a parerilor personale comparabila cu a unei maimute, de care nu e departe nici ca gandire, nici ca mod de exprimare.

Vezi toate comentariile (46)
Comentează