FOTBAL  »  Superliga  »  INEDIT

EXCLUSIV FOTO Povestea din spatele unei fotografii ANTOLOGICE, publicate în premieră de GSP » Amintirile copilului de mingi, care a ajuns o legendă

Articol de - Publicat joi, 23 noiembrie 2023 15:07 / Actualizat joi, 23 noiembrie 2023 16:12

Dintr-o fotografie, o poveste minunată despre iubirea pentru fotbal și pentru Steaua. Ilie Dumitrescu era copil de mingi în 1982 și avea să devină un mare fotbalist, dar tot a păstrat amintiri care i se par și acum magice.

Auzim des vorbindu-se despre „spiritul clubului". Sunt cuvinte tocite de cât de des au fost repetate, dar chiar înseamnă ceva?

În arhiva Gazetei există o fotografie realizată la începutul anilor '80, o imagine în care Ilie Dumitrescu apare pe marginea terenului din Ghencea. Viitorul mare internațional era copil de mingi și urmărea fascinat un duel dintre Septimiu Câmpeanu și Aurel Țicleanu.

+31 FOTO

Pornind de la poza aceasta, Ilie redă o poveste frumoasă despre pasiunea pentru fotbal, despre atașamentul față de un club, un atașament pe care numai un copil crescut acolo îl poate dobândi.

„Cea mai mare plăcere era să simt mirosul ierbii și al Revulsinului pe care îl foloseau jucătorii", își amintește Dumitrescu.

 Totul din programul zilnic avea legătură cu fotbalul, cu Steaua: „Făceam antrenament de la opt, pe urmă rămâneam la stadion ca să văd antrenamentul seniorilor, de la ora unsprezece. Chiar cu riscul de a întârzia la școală rămâneam să-i văd. 

Când urma să fiu copil de mingi nu dormeam în nopțile dinaintea meciurilor, mă simțeam ca și cum aș fi avut eu meci! Ajungeam la stadion cu vreo trei ore înainte, mergeam în vestiar, primeam echipamente frumoase. În pauze ne lăsau să intrăm pe teren, să dăm la poartă. Ce mai, în pauzele acelea ne simțeam fotbaliști!".

Fotografia cu Câmpeanu și cu Țicleanu e dintr-un joc Steaua-Universitatea Craiova disputat în 1982. Ilie avea 13 ani atunci. Sigur că nimeni de pe stadion nu bănuia că acel copil de la marginea terenului avea să devină un mare internațional, un erou al unui campionat mondial.

El își amintește clar și cum a progresat: „Aveam șaptesprezece ani și tot primeam telegrame de convocare la lotul UEFA '87. Iordănescu era antrenorul seniorilor și a întrebat «Ce e cu copilul ăsta? Că tot primește convocări încontinuu! Vreau să-l văd!». Și au venit el și Lăcătuș la un meci al nostru. 

Am jucat cu Aripi Pitești, și acum țin minte. La ei juca Vlădoiu. Cred că am dat două goluri în meciul acela. După puțină vreme, câțiva dintre seniori au fost convocați la echipa națională și Iordănescu a completat cu câțiva juniori lotul pentru antrenamente. Atunci mi-a spus prima oară «Copile, mâine să fii la antrenamentul seniorilor!»".

Avea să urmeze un an de împrumut la FC Olt, după care Dumitrescu s-a întors la Steaua și continuarea poveștii e cunoscută de toată lumea.

Au trecut mai mult de patruzeci de ani de când a fost realizată poza aceea și Ilie se leagă cu ușurință de niște madlene proustiene, elemente care-l ajută să călătorească prin timp: „Chiar și acum mai am în urechi sunetul crampoanelor pe tunel. Ieșeau seniorii spre teren și-i auzeam cum tropăiau. Mai târziu, când mi-a dat Lăcătuș ghetele să i le «calc», adică să le rodez eu, eram fericit. Jucam cu ghetele lui Lăcătuș!".

Când m-a chemat prima oară la antrenament, Iordănescu m-a întrebat «Ai ghete?». Era o întrebare firească pe atunci. I-am răspuns fără să respir «Am și turnate, și înșurubabile» ! M-am grăbit să-i zic că da ca nu cumva să ratez ocazia!

- Ilie Dumitrescu

Citește și: 

Sponsorul care plătește 500.000 de euro Rapidului, zguduit de un scandal de proporții » Prima reacție a clubului

Radu Drăgușin își bagă banii în noul proiect imobiliar din Colentina » Interviu pe șantier: „Este o inovație. Trebuie să facem alegeri inteligente”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (31)
Vic_5864
Vic_5864  •  29 Februarie 2024, 11:22

Esti prea mic ca sa-ti spun. Cred ca te jucai cu aia in tarana cand Rapidul avea jucatori de clasa. Nu ai tu cum sa intelegi. Mai intreaba si tu pe oamenii mai maturi.

Vic_5864
Vic_5864  •  03 Ianuarie 2024, 20:35

Daca mai traia ,,Generalul", ne scapa de ei..... Esti prea mic ca sa intelegi.

Vic_5864
Vic_5864  •  10 Decembrie 2023, 10:33

Ionele, se vede ca esti cam teleleu, eu iau tamvaiul de 200 CP la ora 10 ca sa ma plimb. Tu vezi sa nu pierzi tramvaiul de 6, ca te da afara aia de la munca.

Vezi toate comentariile (31)
Comentează