FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Ilie Stan aplică metodele a doi dintre cei mai mari antrenori români din istorie » Luce şi Puiu transformă Steaua!

Articol de - Publicat sambata, 08 octombrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 07 octombrie 2011 22:35

Antrenorul are zilnic discuţii individuale cu fotbaliştii, aşa cum a văzut că proceda Iordănescu. Strategia asta l-a ajutat pe Lucescu să motiveze şi cei mai indolenţi jucători


"Nu există zi în care să am o oră liberă. Am programul făcut aşa încît să nu fie timpi morţi". Ilie Stan poate să nu fie cel mai bun antrenor pentru Steaua, dar sigur e implicat. I-a uimit şi pe oamenii cu care lucrează doar de o săptămînă: "Omul ar conduce el şi autocarul echipei, dacă ar putea!". Pe lîngă determinare, Ilie se comportă astfel şi ca să copieze metodele cîştigătoare ale lui Iordănescu, tehnicianul căruia i-a fost jucător şi apoi asistent.

Psihoterapie cu Ilie:)
Modelul Puiu nu e aplicat tactic, fiindcă lotul de acum al Stelei n-are nici o legătură cu echipele pe care le-a antrenat Iordănescu. Dar felul în care "Generalul" comunica a fost preluat întocmai de Stan. El face zilnic şedinţe individuale cu fotbaliştii, discuţii de cîteva zeci de minute cu fiecare dintre ei. Nu neapărat despre joc sau despre rolul respectivului în formaţie. "Iordănescu proceda aşa cu Hagi, cu Belodedici, jucători mari de tot, pe care ce să-i mai fi învăţat? Dar voia să-i cunoască, să ştie cum reacţionează ei la mesajele pe care le transmite, dacă unul nu acceptă să fie criticat sau altul e tentat s-o lase mai moale şi are nevoie să fie împins de la spate", povestesc oameni apropiaţi lui Iordănescu. Stan foloseşte discuţiile şi ca să reabiliteze un lot cu moralul afectat, fotbalişti cu cote bune, dar care au ajuns şi ei să se îndoiască de calităţile lor din pricina rezultatelor proaste.

Şmecheriile lui Lucescu
Aceste episoade sînt combinate cu strategii pe care le folosea mai ales rivalul istoric al lui Iordănescu, Mircea Lucescu. Stan vine la teren cu o oră înaintea începerii antrenamentului şi aşază el toate materialele care urmează să fie folosite. Lucru pe care, în mod normal, la majoritatea echipelor din lume, îl fac secunzii şi preparatorii fizici.

Care e legătura cu nea Mircea? Un fost fotbalist al lui: "Lucescu venea la 8 la teren cînd antrenamentul era programat la 10. Se uita la oamenii care tundeau gazonul şi le arăta cînd sesiza că mai rămînea vreo păpădie printre firele de iarbă!". Dar Luce era şi adeptul unei relaţii foarte apropiate cu lotul, la fel ca Iordănescu, pe care Stan îl copiază.

Abilitatea de motivator fantastic era dată tocmai de discuţiile scurte pe care le avea cu jucătorii. O amintire a unuia pe care l-a şocat înaintea unui meci: "Urma să jucăm cu fosta mea echipă. Lucescu m-a chemat în biroul lui: «Ţi-ai revenit?». «Din ce?». «Din ce ţi-au făcut ăia cît ai fost la ei. Incredibil cum şi-au bătut joc de tine! Da' lasă că a venit acum momentul să le-o plăteşti pentru cum te-au călcat în picioare!». Am cîştigat meciul, eu am dat un gol şi am fost printre cei mai buni".

Cum uiţi că ai fost slab
Altă dată: "Lucescu m-a schimbat prin minutul 60, jucasem prost şi mi-era ruşine şi să mai stau pe bancă. S-a apropiat de mine şi zice «Bravo, băi băiatule, ai alergat incredibil! Nu ţi-a ieşit azi, dar n-are cum să nu fie bine data viitoare!». M-am dus acasă şi mă simţeam mîndru că m-a lăudat Lucescu. Ajunsesem să cred şi eu că am fost bun! Şi cînd îl lăsa pe unul pe bancă, nea Mircea nu-i permitea să se gîndească la ce a greşit sau cît de slab e. Îi spunea: «Se va juca închis, o să fie bătaie, n-are rost să te bag, că meciul nu e potrivit pentru calităţile tale. Da' vezi că etapa viitoare atacăm şi am nevoie de tine!»".

Ilie Stan a simţit, cum a călcat prima oară în vestiarul de la Mogoşoaia, că Steaua de acum e la pămînt: "Am venit aici convins că putem să luăm campionatul. Plec dacă nu! Ar fi culmea să nu reuşim! Voi sînteţi cei mai buni din România, nici nu-mi explic cum aţi ajuns în situaţia asta!". Şi la debut, cu Oţelul, le-a proiectat în vestiar un discurs tăiat dintr-un film în care un antrenor de fotbal american interpretat de Al Pacino vorbeşte despre o echipă fără rezultate, cu moralul la pămînt, şi sacrificiul necesar în căutarea luminii.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
godot
godot  •  08 Octombrie 2011, 14:26

Jucătorul respectiv al lui Mirrcea Lucescu, este anonimul care se numeşte Robert Niţă.

seba133
seba133  •  08 Octombrie 2011, 12:07

daca sar intoaarce pe ghencea ar avea sanse sa revina,daca nu locurile 5-8 o asteapta.

bigbelly
bigbelly  •  08 Octombrie 2011, 10:55

aveti grija ce titluri puneti :) Daca, prin absurd, actuala echipa a Stelei (sau ma rog, a ceea ce e numit generic "Steaua", pentru ca nu mai are nimic de-a face cu acel mare club european) va reusi sa obtina vreo performanta cat de cat de luat in seama, va veti trezi cu Lucescu tipand ca el a construit-o, ca ideile lui au stat la baza ei si ca de fapt el o antrena prin interpusi.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează