FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

În România e OK, dar riscă în Europa! » Steaua poate să fie pedepsită dur de UEFA din cauza condamnării lui Becali şi a lui Teia Sponte

Steaua a obținut calificarea în Ligă pe teren, dar ar putea-o pierde prin tribunale
Steaua a obținut calificarea în Ligă pe teren, dar ar putea-o pierde prin tribunale

Articol de , - Publicat miercuri, 05 iunie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 05 iunie 2013 09:27

Regulamentul din România prevede sancţiuni ridicole pentru Steaua, însă pericolul vine de la UEFA, care a anunţat că analizează atent situaţia şi a pomenit de precedentul Fenerbahce, campioana Turciei exclusă din UCL în 2011.

Becali a mai bifat ieri două condamnări şi una dintre ele o priveşte şi pe Steaua. Patronul a fost condamnat la trei ani cu executare pentru dare de mită în cazul "Valiza" şi s-a întrunit, practic, scenariul de groază pe care Thomas Giordano, oficial al UEFA, anunţase în Gazetă că forul european îl va analiza. "Ar putea fi corupţie, ca în cazul Fenerbahce", declarase omul federaţiei europene.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au considerat vinovat pe Gigi pentru mituirea fotbaliştilor de la U Cluj. În 2008, U juca în ultima etapă cu CFR şi Steaua avea nevoie ca alb-negrii să nu piardă derby-ul local ca să devină ea campioană.

Becali l-a trimis la Cluj pe Teia Sponte cu 1,7 milioane de euro destinaţi motivării lui U în partida cu CFR. Sponte a fost descoperit de către poliţişti şi i s-au confiscat banii, iar "feroviarii" din Ardeal au cîştigat meciul şi au luat astfel şi titlul de campioni.

Amenda ar fi sancţiunea maximă în Liga 1
Argumentul lui Becali, "premierea nu este mită", n-a funcţionat la Înalta Curte. Cum va fi judecat cazul în fotbal? "Comisiile au suspendat judecata pînă la aflarea unui verdict final din justiţie", a explicat preşedintele Mircea Sandu.

Dragomir i-a liniştit însă pe roş-albaştri: "Au trecut cinci ani de atunci, faptele s-au prescris deja!". Realitatea este că regulamentul nu prevede retrogradarea echipei. Pedeapsa pentru motivarea jucătorilor unui alt club, potrivit legilor LPF, este suspendarea pe doi ani a persoanei implicate şi aplicarea unei amenzi de un milion de lei.

Din moment ce Becali are oricum de petrecut minimum doi ani în închisoare, suspendarea Comisiei de Disciplină nu-l poate afecta.

Riscă excluderea din Champions!
Steaua ar putea să aibă cu adevărat de suferit în urma sancţiunii pe care a primit-o Becali dacă UEFA ia vreo măsură. Thomas Giordano, unul dintre oficialii forului, a vorbit ieri pentru Gazetă: "Urmărim cu mare atenţie cazul Stelei. Aşteptăm să vedem ce demersuri fac comisiile interne şi apoi vom comunica şi noi hotărîrea noastră".

Acelaşi Giordano a pomenit săptămîna trecută, referindu-se la situaţia roş-albaştrilor, de precedentul Fenerbahce. Clubul turc cîştigase campionatul în 2011, dar i s-a interzis participarea în Liga Campionilor şi locul i-a fost luat de către Trabzonspor, de pe poziţia a doua.

UEFA i-a recomandat federaţiei din Turcia s-o retrogradeze pe Fenerbahce, dar comisiile de la Istanbul au argumentat că nu existau decizii definitive legate de oficialii lui Fener implicaţi în meciuri trucate. Galben-negrii au rămas în prima ligă şi au fost reprimiţi în sezoanele următoare şi în competiţiile europene.

O persoană din fotbal apropiată de UEFA a explicat de ce e dificil de intuit ce hotărîre ar putea să ia federaţia europeană: "E greu de estimat ce va face UEFA. Nu există o practică foarte clară pe un asemenea caz şi nici prevederi regulamentare. UEFA poate să se autosesizeze sau să fie o sesizare făcută de către un membru".

574313-condamnari-becali.jpg

"Steaua a fost judecată în 2008 şi sancţionată cu penalizare de şapte puncte şi amendă de 200.000 de lei. Nu poţi să fii judecat şi să plăteşti de două ori în aceeaşi speţă" (Cătălin Ciubotă, avocatul LPF)

"Steaua nu poate fi exclusă din Liga 1. Dacă va fi scoasă din Champions League, va avea un an de zile la dispoziţie să se refacă moral. Reghecampf e dator să continue, chiar şi în situaţia asta grea" (Emeric Ienei)

"Pe noi ne-au băgat în "B" acum patru ani pentru un caz asemănător şi mor de ciudă cînd văd că Steaua e iertată!" (Andrei Penescu, patron FC Argeş)

"Nu sînt Mafalda, să ştiu ce va decide UEFA. Dar pe plan intern, Steaua a fost deja judecată şi sancţionată în 2008, nu mai poate plăti din nou. Nu seamănă deloc cu cazul lui FC Argeş, Gigi Becali nu avea nici o funcţie la echipă" (Dumitru Dragomir, preşedinte LPF)

574314-participante-liga.jpg

ALTE ŞTIRI DE LA PROCES:

Un an Piţurcă, doi ani Sponte
În afara lui Becali, au primit condamnări şi celelalte persoane implicate în cazul "Valiza". Teia Sponte, pe care Gigi îl trimisese cu banii la Cluj, a primit doi ani cu suspendare, Victor Piţurcă, semnatarul unui act de tranzacţionare a unui teren, pe care Gigi a recunoscut că l-a falsificat, a fost condamnat la un an cu suspendare, iar alte două persoane implicate în acest caz, Alina Ciul şi Radu Gheorghe Marino, au fost condamnate la cîte un an şi şase luni cu suspendare.

Banii rămîn la stat
Cei 1,7 milioane de euro pe care procurorii i-au confiscat la Cluj în 2008 rămîn definitiv în proprietatea statului. Ei sînt consideraţi mită şi nu mai pot fi înapoiaţi lui Gigi Becali. Verdictul dat ieri a fost votat de toţi cei cinci judecători din completul ÎCCJ, care au votat pentru condamnare.

UEFA decide curînd
Indiferent ce vor face comisiile LPF, UEFA va anunţa în zilele următoare dacă Steaua are sau nu dreptul să participe în Champions League. Federaţia va comunica hotărîrea probabil la începutul săptămînii viitoare, fiindcă trebuie omologată lista cu participantele în cupele europene din toate ligile. Steaua ar trebui să intre în urne la tragerea la sorţi pe 24 iunie. Atunci se stabilesc meciurile din al doilea tur preliminar al UCL.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (433)
aius
aius  •  05 Iunie 2013, 21:29

.kwqrfh steaua;orfy 1lwiehfhcjksdqcfbj327dw1jds

andrei_ag
andrei_ag  •  05 Iunie 2013, 18:39
Postat de dimebag pe 05 Iunie 2013, 18:04

Spuneti-mi si mie ce legatura are Becali cu Steaua? Becali e Becali, Steaua e Steaua. Becali nu este legal patronul Stelei, nu apare in acte. Deci ce legatura are depunctarea echipei Steaua sau orice prostie UEFA cu aceasta condamnare a unui om care NU are legatura cu Steaua? Vreau si eu un raspuns pertinent pentru care s-a redeschis cazul si la LPF si la UEFA

Bai balalau, dar Teia Sponte (ala pe care l-au prins cu valiza) are vreo functie la club? Ce neam de rahat suntem. Orice numai sa nu respectam, legi, reguli, regulamente, etc. Suntem prea smecheri pentru astea. Niste puscariasi!

dimebag
dimebag  •  05 Iunie 2013, 18:04

Spuneti-mi si mie ce legatura are Becali cu Steaua? Becali e Becali, Steaua e Steaua. Becali nu este legal patronul Stelei, nu apare in acte. Deci ce legatura are depunctarea echipei Steaua sau orice prostie UEFA cu aceasta condamnare a unui om care NU are legatura cu Steaua? Vreau si eu un raspuns pertinent pentru care s-a redeschis cazul si la LPF si la UEFA

Vezi toate comentariile (433)
Comentează