FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

Interviu-eveniment cu Porumboiu despre fotbal, afaceri, poker şi politică: "Crăciunescu negociază arbitrajele cu cluburile şi Kassai ca să-şi ţină postul!"

Articol de - Publicat sambata, 23 iunie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 23 iunie 2012 00:20

Porumboiu susţine că 9 cluburi sînt împotriva şefului CCA, care le-ar promite celorlalţi protecţie în campionatul următor ca să-şi salveze funcţia


20 de secunde filmate cu Porumboiu înseamnă o reclamă bună pentru vreo marcă de baterii. Omul îşi aruncă sacoul într-o parte a canapelei, el se aşază alături şi vorbeşte încontinuu. În două minute scoate un telefon din buzunarul hainei, respinge apelul şi aruncă aparatul peste sacou, dar telefonul sună iar, soneria se va auzi de zeci de ori într-o oră şi jumătate, cît a durat discuţia. "Da, te sun eu", "Ajung într-o jumătate de oră", "Da, da, bea o cafea acolo, că vin şi eu!". E recunoscut de un tip aflat şi el în cafenea, acesta vine să-l salute. "Da, da, vorbim". Tipul insistă: "Dar mă cunoaşteţi, nu?". Porumboiu se opreşte din vorbit o secundă şi-i zîmbeşte. L-o fi cunoscut? Probabil şi dacă apărea Wesley, tot un zîmbet de o secundă primea. Vasluianul era prea prins să vorbească şi mai tresărea doar la soneria telefonului. Pe care o aude cam o dată la două secunde, zice el.

- Domnule Porumboiu, e OK dacă înregistrăm discuţia?
- Da, sigur, aşa e cel mai bine, să înregistrăm tot. E mai uşor şi pentru voi să descrieţi crocobaurii, aşa cum face Tolontan. Bine, el cred că nu înregistrează, dar are o memorie fantastică.

- Crocobauri?
- O să-i vedeţi. După ce vă vorbesc despre ei, vă va fi mai uşor să-i desenaţi.

- Care a fost diferenţa dintre arbitrul Crăciunescu şi arbitrul Porumboiu?
- Crăciunescu a avut talent ca arbitru. Aşa cred. Dar el a avut mereu probleme cu mai multe echipe. L-au scos nea Ion Alecsandrescu cu generalul Coman vreo opt luni după un meci prin Valea Jiului sau la Arad. Eu, dacă ştiam că mi-a lăsat cineva 5 dolari într-o debara, nu aş mai fi avut forţă să suflu în fluier!

"Mircea Sandu l-a ales pe Crăciunescu fără să ştie care e mai bun"
- Dar...
- Apropo de Ion...De Crăciunescu, nu-i mai spun Ion! Vorbeşte de sistem. El este o creaţie pură a sistemului. Eu cu el am mers mulţi ani bară la bară pe plan intern, am fost de mai multe ori declarat arbitrul anului. Dar la un moment dat, UEFA i-a cerut FRF să nominalizeze unul singur, că nu putea România să meargă cu doi arbitri pe plan internaţional. Cine a luat decizia asta? Ştiţi cumva? Vă spun eu acum: Mircea Sandu. Am aflat asta cîţiva ani mai tîrziu, dintr-o discuţie cu René Eberlé, iar Sandu mi-a confirmat. Deci eu cu Crăciunescu eram ca nişte gladiatori, şi Mircea Sandu l-a ales pe el fără să ştie care este mai bun! Acum, două persoane importante din fotbalul românesc mi-au propus să ne întîlnim şi să mă împac cu el, dar în vecii vecilor n-o să mai fac treaba asta!

- Deci Mircea Sandu v-a sunat să vă împăcaţi?
- Nu, nu, nu, nu pot să dau nici un nume. Înţelegeţi şi voi, că sînt momente cînd dai nume, dar acum nu pot.

- V-a enervat atît de tare Crăciunescu cu povestea cu sifilisul?
- Domnilor, eu i-am cerut şi îi cer şi acum să declare public ce a discutat la telefon cu Tudor imediat ce acesta a oprit definitiv jocul U Cluj – CFR Cluj. Sau ce au discutat la Comisia de Arbitri cînd Tudor a înaintat raportul suplimentar. Nimeni de la LPF, FRF nu a fost interesat să afle adevărul. Cred că este unul din cazurile evidente de corupţie. FIFA, UEFA, prin toate recomandările transmise federaţiilor naţionale, precizează clar că este absolut interzis ca un arbitru să consemneze în raportul de arbitraj generalităţi de genul "bătaie, încăierare generală", ci trebuie să se precizeze exact jucătorii, persoanele implicate. Ce-mi răspunde Crăciunescu? Că, vezi Doamne, am avut sifilis cînd jucam la Slatina.

"Crăciunescu a fost sub pulpana lui Valentin"
- A spus că regretă c-a povestit...
- Aşa a zis, "Da, bă cretinule, dacă eu n-am avut sifilis?". Boala asta nu dispare niciodată, eu pun analizele astea pe masă, ca pariu! N-o să-l iert în viaţa mea pe acest individ meschin! În ce postură m-a aruncat el? Eu am copii, nepoţi, nurori. Nepotă-miu citeşte pe IPad tot ce apare în presă. Ce ar fi să spun eu acum că mi-a zis cineva că Mitică Dragomir, cînd juca la Vîlcea, a avut sifilis? Mitică m-ar împuşca sigur! Face rost de pistol şi mă împuşcă! Sau să spun aceleaşi bazaconii despre Mircea Sandu.

- Copiii ce păreri au?
- Copiii ce să zică, "Tată, tu nu vezi că vă certaţi numai cînd e el şef la arbitri?". Eu le-am povestit mai demult copiilor ce s-a întîmplat la Slatina, unde zice Crăciunescu că m-am îmbolnăvit de sifilis. Le-am zis ca să le arăt ce înseamnă să ai pe cineva care să te tragă de mînă şi să nu te duci într-o prăpastie. Adică prietena mea de atunci m-a tras de mînă cînd cineva îmi propunea altceva. Înţelegeţi, că sînteţi bărbaţi. (Mai răspunde o dată la telefon: "La 12? Da, plec eu pe la 11:30. Da, da". Închide şi aruncă iar telefonul peste sacou).
Reţineţi: Crăciunescu este un fals, un mare fals! Ce a muncit el în viaţa lui? Mie mi-era frică să ţin în bancă mai mult de 30 de zile 300 de franci elveţieni, baremul de la un meci internaţional. Alţii arbitrau un meci cu 100.000 de dolari ascunşi sub covor acasă! Voi nu vă daţi seama ce dimensiune, domne! El a fost şi sub pulpana lui Valentin.

"Banul e religia supremă a 90 la sută din Pămîntul acesta"
- Ce înseamnă că era sub pulpana lui Valentin?
- Juca şah cu el. Şi mai intervenea în diverse probleme, ba să-l scoată p-ăla, ba pe altul. Apoi a trecut la Copos, de la Copos la Giovanni.

- A fost şi la dumneavoastră.
- La mine nu se pune, eu nu l-am privit ca pe o investiţie, era vorba despre prietenie. Dar a mai fost la Iancu, la Neţoiu. Incredibil e altceva: Crăciunescu negociază acum viitoarele arbitraje din prima ligă cu conducătorii care trebuie să-l susţină ca să rămînă şef la CCA!

- Deci s-ar dori schimbarea lui?
- Din ce ştiu eu, sînt vreo nouă cluburi care vor să-l schimbe. Şi el trebuie să-şi asigure susţinerea celorlalte. Are şi lista celor care sînt împotriva lui, dată de Kassai. Crăciunescu m-a dat în judecată şi eu voi cere să fie şedinţa publică. Presa să aibă acces pentru a vedea ce prezint despre Crăciunescu. Abia aştept!

- Dar de ce ar fi Crăciunescu apropiat de CFR? Fiul lui a avut şi un conflict cu conducerea de acolo...
- Atunci nu era şef la arbitri. Sînteţi tineri, poate n-aţi priceput încă felul în care merge lumea asta, că altfel nu m-aţi mai întreba aşa ceva. Banul e religia supremă a 90 la sută din Pămîntul acesta! Iar Crăciunescu iubeşte banul. Mai ales pe cel nemuncit.

"Ce şpagă lua Crăciunescu la un meci ia un arbitru azi de la două-trei echipe"
- E mai mare tentaţia de a lua şpagă pentru un arbitru de acum decît era înainte de 1990?
- Da, sigur, sigur. Atunci erau sumele mici, acum sînt sume imense.

- Ce înseamnă imense?
- Mari! Imense! Ce să...Ce lua actualul şef al arbitrilor la un meci internaţional ia un arbitru de azi de la două-trei echipe din campionat. S-au schimbat toate, ritmul de viaţă e trepidant, nevoile sînt mari, toată lumea vrea s-o ducă bine, toată lumea vrea să cîştige fără să muncească. Toţi sînt după chilipiruri.

- Aţi pomenit despre mafia pariurilor după un Buzău-Vaslui 4-1, cînd încă nu discuta toată lumea despre aşa ceva. Care e realitatea?
- Nu e, dom'le, nimic de vorbit despre asta. Toată lumea tremură!

- Aţi avut vreun caz cu un fotbalist de-ai dumneavoastră implicat în pariuri? Sau cu un agent?
- Da, unul chiar recent. Dar nu vreau să dau detalii, nu pot să dezvolt. E ceva prea puternic. Gîndiţi-vă cît de mare e tentaţia! La pariuri dai lovitura, dai un tun rapid! Cum e şi la arbitraj. Nu v-am spus eu de Bogaciu că a luat bani? Nu i-am pus eu eticheta, direct? Am zis de Corpodean, de Serea şi de toti ceilalţi. Şi a intrat DNA la ăia de la Piteşti, care terminau pe locul 8 şi dădeau cîte 2.000. Să-i ia p-ăia care cîştigă campionate şi care plătesc 150.000, 200.000. Cinci generaţii de arbitri ar dispărea din România! Dacă vreţi ghidul excrocheriilor în arbitraj, luaţi-l pe Zotta o dată la un şprit. Şi mai e unul care-mi zicea: "Nu iei şi tu 10.000, 20.000". "Fugi, mă, de aici, că nu intru eu în d-astea!". Ştiu şi cine i-a dus banii! Şi nu mă refer la aia cu Dinu, cu Marseille. Dar e tot un meci internaţional, unul mare!

- Obişnuiţi să pariaţi?
- Nu, dacă-mi ceri, nici nu ştiu cum se procedează. Am pariat cu toţii o dată, pe un singur meci, Oţelul cu CFR Cluj. Hehehehe!

"Cu Crăciunescu încă trei ani la CCA, CFR Cluj va depăşi toate recordurile, va deveni marea campioană din istoria fotbalului! El are targetul ăsta şi-l va duce la bun sfîrşit, că se pricepe bine la aşa ceva! Deja cand vorbesc de CFR am vocea joasă, că am auzit de la Mureşan că sînt peste Barcelona şi Real Madrid la trofee."

"Dacă vor să avem un campionat corect, Dragomir şi Sandu să se uite ce fac Collina în Ucraina şi Rosseti în Rusia. Să-l aducă şef la CCA pe unul din comisia de arbitri a UEFA, că aşa i-ar propulsa şi pe arbitrii români!"

"Nu doar Crăciunescu m-a tratat cu şmecherii făcute pentru alte cluburi, ci şi cei dinaintea lui. Singurul om cu adevărat valoros ca şef al CCA de cînd sînt eu patron la Vaslui a fost Ioan Igna. Asta probabil şi pentru că sîntem făcuţi din acelaşi aluat. Oriunde şi oricînd am respect pentru Igna"

CITEŞTE ÎN ZIARUL DE LUNI:
- Poveşti despre partide de poker spectaculoase întrerupte de un pistol cu gaze
- Cum începe Porumboiu să plîngă în plin tir la adresa lui Crăciunescu şi a arbitrilor
- Dezvăluiri despre suma incredibilă la care a ajuns averea lui
- Cine “semnează dicţionarul şmecheriilor din arbitraj”
- De ce a aruncat Porumboiu roţi de caşcaval în gara din Constanţa
- Cît timp vorbeşte la telefon şi felul inedit în care îşi petrece concediile

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (26)
albusibiu
albusibiu  •  26 Iunie 2012, 15:12

Interviul asta e cea mai haioasa chestie citita toata saptamana. Felicitari! :))

andreiyiy
andreiyiy  •  26 Iunie 2012, 10:50

Intrebare pentru GSP: Ce este aceea o "excrocherie"?

dreamer123
dreamer123  •  26 Iunie 2012, 10:48

la puscarie cancerul de mircea sandu

Vezi toate comentariile (26)
Comentează