FOTBAL  »  Superliga  »  DOSARUL TRANSFERURILOR

INTERVIU Regretul lui Victor Becali: "Păcat că n-am făcut noi offshoruri, să cîştigăm mai mult!"

Victor Becali e relaxat: nu se teme de o eventuală pedeapsă în Dosarul Transferurilor.
Victor Becali e relaxat: nu se teme de o eventuală pedeapsă în Dosarul Transferurilor.

Articol de - Publicat sambata, 25 februarie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 24 februarie 2012 21:54

Victor Becali e relaxat "Dosarul transferurilor e făcut pe regulamente, nu pe legi. Dacă avem vreo vină, putem fi sancţionaţi doar sportiv, nu cu închisoare. Dacă va fi o judecată nedreaptă, avem căi de atac!"

Este unu dintre cei 8 inculpaţi în Dosarul transferurilor. Procurorii au cerut pentru el şi pentru fratele lui cele mai grele pedepse, adică condamnarea spre maximumul pedepsei, spre 20 de ani de închisoare. Victor Becali zîmbeşte. "Am venit să vorbim despre Dosarul transferurilor", îi zic. "Foarte bine, întreabă-mă, că îl ştiu pe dinafară", spune sigur pe el. Nu minte, chiar îl ştie. A fost prezent în sală la 36 dintre cele 38 de termene, iar fratele său la 35, "din respect pentru justiţie. Dar voi, presa, nu scrieţi asta, vă interesează doar să daţi în noi"

- Domnule Becali, vă consideraţi vinovat cu ceva în acest Dosar al transferurilor?
- În nici un caz. Păi, ce au împotriva mea? Că, deşi nu aveam licenţă de impresar, am semnat contractul de muncă al lui Sînmărtean de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos şi că, atunci cînd s-a semnat memorandumul prin care firma olandeză Phoenix BV oferea Oţelului 700.000 pentru Florin Cernat, eu, care eram impresarul lui, am fost de faţă fiindcă actul trebuia semnat şi de jucător. Păi, pentru asta să mă acuzi de înselăciune, de evaziune fiscală şi să ceri 20 de ani de închisoare? Să fim serioşi!

- La transferul lui Ionel Ganea de la Gloria la Stuttgart, aţi primit 650.000 de dolari în contul personal de la Tierney International, un offshore din Insulele Virgine, care angajase firma Phoenix BV, cea care a preluat drepturile federative de la Bistriţa.
-Corect. Era o recompensă pentru serviciile mele, pentru că recomandasem jucătorul acelei firme, Phoenix BV. Îmi asum banii ăia, am plătit taxe pentru ei.

- În rechizitoriu se menţionează că banii veneau, de fapt, de la fratele dumneavoastră, Ioan Becali.
- Greşit! Procurorii susţin că se presupune că acei bani ar fi venit de la fratele meu. Dar nu au nici o dovadă că eu sau Giovani am fi fost măcar asociaţi la acele firme. Or, pe presupuneri, încă nu se poate condamna un om. Oricum, dosarul e construit pe regulamente, nu pe legi. Dacă am fi încălcat vreun regulament, putem fi sancţionaţi pe linie sportivă, nu penală, nu cu închisoare

- În dosar apar tot felul de offshoruri din Olanda şi din Insulele Virgine Britanice care cumpărau drepturile jucătorilor, pe bani puţini, şi îi vindeau apoi pe sume importante în străinătate. Nu la recomandarea dumneavoastră?
- Ba da, noi le recomandam aceşti jucători, colaboram cu acele firme, dar îi ştiau şi ei pe jucători. Duceţi-vă în Olanda să vedeţi ce sediu are Phoenix BV. Fac afaceri în toată lumea. Dacă ar fi firma nostră, cum se spune, ar trebui să fiţi mîndri de noi, nu să ne criticaţi. (Rîde)

"Firmele acelea au cîştigat poate foarte mulţi bani, dar nu noi, impresarii. Poate că s-ar putea pune o problemă de moralitate, ca să fi condamnat trebuie să ai o probleme de ilegalitate. Ori noi nu am încălcat legea" (Victor Becali)

"Gloria a cîştigat la Ganea"

- Gloria l-a cedat pe Ganea la Phoenix BV pentru 600.000 de dolari, dar firma olandeză a luat 2.000.000 de dolari pe el de la Stuttgart.
- Pe vremea aia, Ganea venise la Gloria pe 80.000 de dolari. Rapid l-a luat şi urma să dea 225.000 de dolari pe el. Cum n-a plătit, Gloria a făcut acel memorandum cu Phoenix. La recomandarea noastră, Gloria a cîştigat aproape de trei ori mai mult decît ar fi luat de la Rapid.

- Dar putea să cîştige 2.000.000 de dolari.
- Nu-i dădea nimeni la ora aia banii ăia pe Ganea. Ulterior, Ganea a crescut şi a putut fi vîndut la Stuttgart. Gloria nu s-a plîns, Stuttgart nu s-a plîns, a fost un acord comercial, unde e problema? Pe atunci, legislaţia nu prevedea nimic despre astfel de situaţii. Şi ce nu e interzis e permis, nu?

"Dinamo n-a vrut să dea nimic pe Mitea"

- Cum a fost posibil ca Dinamo să-l cedeze gratis pe Mitea, iar apoi Ioan Becali să-l vîndă la Ajax cu 720.000 de euro şi să ia toţi banii.
- Păi, nu ştiţi povestea lui Mitea. El a plecat liber de la Rapid. Şi-a căutat echipe prin Europa, avea 18 ani, era necunoscut, a revenit acasă. Dinamo l-a luat de la firma noastră, liber, dar noi am cerut 125.000 de euro. După un an, Dinamo n-a vrut să dea nimic pe el. L-am dus noi la Ajax, a stat acolo o lună, lui Ronald Koeman i-a plăcut. Am cerut un milion de euro pe el, ei au dat numai 720.000 de euro, banii au intrat prin firmă, am plătit taxele. Iar întreb, unde e înşelăciunea, unde e evaziunea?

- Păi tot spuneţi că aţi ajutat fotbalul românesc, nu puteaţi să-l vindeţi prin Dinamo, să ia şi clubul ceva?
- Nu înţelegi că ei nu l-au vrut şi n-au dat nimic pe el. Ce să fac, muncă patriotică? E o afacere, normal că vreau să cîştig. Aşa e în fotbal, uneori iei un jucător gratis şi îl dai pe două milioane de euro, alte ori dai două milioane de euro pe el şi pleacă gratis. Îţi dai seama cît a dat Inter pe Chivu? Uite, la vara ar putea pleca gratis.

- Dar n-aţi cîştigat cam mult la transferul ăsta?
- Nu, deloc. Ştii ceva, îmi pare rău că n-am făcut noi firmele alea offshore şi că n-am cîştigat şi mai mult din fotbal.

"Codrea nu însemna nimic atunci"

- Codrea a fost cedat de Dinamo la Phoenix BV pe numai 20.000 de dolari, pe o factură, ca o marfă.
- Voi nu ştiţi, dar toate transferurile se fac pe astfel de facturi. Verificaţi la cluburi. Iar Codrea, pe atunci, nu însemna nimic. Avea 20 de ani, dar era deja operat de ligamente la un genunchi. Dinamo l-a dat la FC Argeş în contul transferului lui Mutu. Dinamo dăduse pe el 5.000 de dolari. În actele cu Phoenix BV, olandezii se obligau să mai dea încă 50.000 de dolari la un eventual transfer. Deci Dinamo a dat pe el 5.000 şi a cîştigat de 14 ori mai mult. Nu e bine?

- Dar Phoenix l-a vîndut cu 2.650.000 de dolari.
- După doi ani. Păi, în doi ani, viaţa unui fotbalist se schimbă radical, de la anonimat la vedetă. A fost un caz fericit.

Probleme la Contra

- La transferul lui Contra de la Dinamo la Alaves, Dinamo avea un contract de 800.000 de dolari, iar spaniolii unul de 1.812.000 de dolari.
Acolo da, ar putea fi motive de suspiciune, dar Dinamo a fost de acord ca tot ce depăşea 800.000 de dolari să intre în contul jucătorului. A fost un contract care să-l ajute pe Contra. Înţeleg să se sesizeze fiscul din Spania, nu din România.

- E o diferenţă de un milion de dolari.
- Nu s-au mai dat toţi. Contra n-a stat pînă la finalul contractului. Ulterior a plecat la Milan şi nu s-au plătit decît 1.200.000 de dolari.

Totuşi, Victor Becali poate fi şi surprins

- Domnule Becali, unul dintre cei 8 inculpaţi mi-a spus mai demult, neoficial, că, citez, "pentru tot ce am făcut în fotbal ar trebui să fim toţi arestaţi"
- (Pentru prima dată e surprins). Înseamnă că omul ăla e dus cu capul. (Revine). Înseamnă că are alte matrapazlîcuri pe conştiinţă, dar nu e vorba despre transferuri.

- Ultima întrebare. Cum de e fotbalul românesc aşa de sărac, iar oamenii din fotbal sînt atît de bogaţi?
- Am răspuns şi la asta. (Zîmbeşte iar). Cei care au avut şi alte afaceri au prosperat din ele, nu din fotbal, gen Borcea, Gigi Becali, Nicolae, Copos şi alţii. Restul, care au trăit doar din fotbal, cum sînt Mihai Stoica sau Jean pădureanu, nu sînt bogaţi.

"Procurorii n-au logică"

- Dumneavoastră şi Ioan Becali nu aveţi toate cele trei capete de acuzare, dar vi s-au cerut pedepsele cele mai mari.
- Asta e treaba procurorilor, să ceară pedepse. Nu are logică. Dar ştii de ce? Pentru că procurorii nu au logică. Nici comisiile rogatorii din dosar nu sînt legale. La audierile unor martori ar fi trebuit să fie de faţă şi avocaţii noştri. Ei au făcut ancheta în REM, adică fără să ne anunţe. De aia am cerut să fie audiat iar Versluis, de la Pjoenix BV, dar ni s-a respins cererea.

- Vă temeţi de o pedeapsă care să fie exemplu pentru alţii?
- Eu nu mă tem de nimic, n-am nici o emoţie. Cred în justiţie, dar dacă va fi o decizie nedreaptă, sînt căi de atac, nu se termină totul la Tribunalul Bucureşti. Dar eu spun iar că nu au probe să ne condamne. Să vedem cum va decide judecătorul.

"Gică Popescu a luat comision la Bratu. A uitat de el şi s-a dus mai tîrziu să plătească impozitul pentru ei. Avea dreptul, legal, se numeşte rectificativă şi ai dreptul la ea într-un interval de timp" (Victor Becali)

"Ca să vedeţi incompetenţa organelor de anchetă. Mă acuză că sînt implicat în cazul Sînmărtean, dar eu am semnat doar contractul de muncă. Ce treabă are asta, în discuţie e transferul. Dacă s-o fi ocupat un procuroraş care a făcut facultatea pe bani!" (Victor Becali)

"Nu comentez dacă Jean Pădureanu a colaborat sau nu cu anchetatorii. N-am o relaţie prea bună cu el, dar e un om în vîrstă, probabil d-aia a şi propus procurorul o pedeapsă mai blîndă pentru el" (Victor Becali)

"Am ajutat fotbalul românesc şi cluburile, nu pe conducători. Am cîştigat bine şi noi. Dacă făceam filantropie, stăteam acum într-un apartament de două camere, ca Jean Pădureanu" (Victor Becali)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
oldlion
oldlion  •  25 Februarie 2012, 13:52

Pai apartamentul de doua camere a lui Tata Jean, o sa vi se para locuinta de lux, în comparatie cu "garsoniera" unde o sa va cazati voi peste putin timp....

plop
plop  •  25 Februarie 2012, 11:53

Ce lipseste in poza , sint catusele...

manole1985
manole1985  •  25 Februarie 2012, 10:31

Nu e ok sa doresti asta nimanui dar : Nu mai muriti ma odata ?! Nesimtitilor !

Vezi toate comentariile (10)
Comentează
Close