FOTBAL  »  Superliga  »  CAZUL ARBITRILOR DEGHIZAȚI PENTRU PARIURI

Investigație GSP » Dovada că arbitrii fără ecuson mint: au arbitrat meciuri dubioase în Antalya și în 2012. Primarul PNL a fost recunoscut de fotbalistul care a ieșit de pe teren în semn de protest față de blat

Articol de , , - Publicat miercuri, 01 februarie 2017 02:00

Din episoadele anterioare:

  • 8 arbitri români s-au dat drept străini la meciurile amicale susținute de echipe românești în Antalya și Cipru
  • Meciurile arbitrate de rețeaua din Dâmbovița sunt suspecte de aranjament la pariuri, potrivit agenției mondiale de monitorizare Federbet
  • Unul dintre ei a fost în Singapore, altul și-a schimbat lookul de două ori, altul este primar PNL și a refuzat o vizită la Parlamentul European ca să meargă în Antalya
  • Singaporezul Wilson Raj Perumal, cel mai cunoscut aranjor de meciuri din lume, a explicat pentru Gazetă că în spatele arbitrilor se află sindicatele de crimă organizată din Asia

Reporter: Ați mai fost să arbitrați în Antalya, Cipru sau Spania și în alți ani?

“Nu, nu am fost!”.

Răspunsul, dat pe un ton ferm, îi aparține lui Valentin Mihalache, fost arbitru asistent, fost director de școală și actual primar PNL în comuna dâmbovițeană Dărmănești. E unul dintre arbitrii români deghizați care au mers în ultimele săptămâni în Antalya și Cipru, pentru amicale ale unor echipe românești suspectate ulterior de aranjamente la pariuri.

În această iarnă, Mihalache și-a luat concediu și a plecat fără familie în Antalya. Susține că a mers la o rudă și că singurul meci arbitrat a fost Pandurii - Krîlia Sovetov 2-2. Mihalache spune că nu a luat bani și că a arbitrat doar pentru că a fost rugat de colegul său de brigadă, Cristian Catană, arbitru de Liga 3 și secretar AJF Dâmbovița. Al treilea component al brigăzii a fost Costinel Neagu, vicepreședintele Comisiei de Apel de la Comisia Județeană de Arbitri.

a

Poză din ianuarie 2017. Valentin Mihalache, Cristian Catană și Costinel Neagu, la meciul Pandurii - Krîlia Sovetov 2-2, din Antalya. Sursă: Pandurii

“Am stat două zile”, a declarat Mihalache inițial. La finalul discuției, durata sejurului în Turcia a crescut la o săptămână.

Vineri, în încheierea discuției, reporterul a întrebat: Cum veți reacționa dacă vor apărea fotografii cu dumneavoastră de la alte meciuri din trecut?

Mihalache a ezitat: “Sunt curios dacă o să apară”.

Arbitrii români și un apus de soare în Antalya

Astăzi, Gazeta Sporturilor prezintă dovada că Mihalache nu a spus adevărul. Pe pagina unui club azer există o fotografie care contrazice spusele primarului. Mai mult, instantaneul surprins în februarie 2012 face o legătură neașteptată cu un caz uitat, cel al fotbalistului Marius Postolache.

vointa copy

Cei trei arbitri, înainte de meciul Voinței din februarie 2012. Septimiu Burtescu este central, Valentin Mihalache este asistentul din stânga lui Burtescu. Sursă: Khazar Lankaran

Imaginea imortalizează salutul jucătorilor înainte de meciul amical Voința Sibiu, pe atunci echipă în Liga 1, și Khazar Lankaran. Aflată într-un turneu în Antalya organizat de fostul jurnalist Radu Mătăsăreanu, formația sibiană antrenată de Alex Pelici a cîștigat cu 4-0. După câteva zile, a pierdut un alt amical cu polonezii de la Cracovia Krakow (0-3).

În acest al doilea meci, fotbalistul Marius Postolache a ieșit pur și simplu de pe teren în semn de protest, în startul reprizei a doua.

“Nu am vrut să joc într-o piesă de teatru”, a declarat Postolache pentru ProSport. La pauză, când scorul era 0-0, colegii lui stabiliseră ca meciul să se termine 3-0, lucru care le-a ieșit.

Imediat după partida cu Cracovia, Voința a cîștigat cu 3-0 în fața Daciei Mioveni. Aici, arbitrul central a prelungit nejustificat meciul cu 10 minute, iar ultimul gol a fost înscris dintr-un penalty, la ultima fază, în minutul 100.

Toate cele 3 partide din 2012 sunt suspecte de blat. Potrivit celor de la Voința, toate au fost arbitrate de aceeași brigadă. Jucătorii Voinței au știut tot timpul că e vorba despre “șoferi de TIR români” veniți să arbitreze în Turcia.

Gazeta a intrat în posesia unei imagini cu cei trei “șoferi” și a arătat-o mai multor persoane din fotbalul târgoviștean.

Verdictul e clar.

“Șoferul de TIR”, recunoscut de Postolache

Personajul din dreapta, un asistent înalt și cu o siluetă puțin mai suplă decât în 2017, este actualul primar Valentin Mihalache, pe atunci directorul școlii din Vlădeni.

Marius Postolache l-a recunoscut și el în poza de pe afișul electoral, publicată luni de Gazetă: “Mi se părea cunoscut. Acum, știu de unde. E șoferul de TIR de acum 5 ani. Eram în restaurantul hotelului, în Antalya, în 2012, voiam să mănânc o omletă. M-am uitat fix la el și mi-au rămas în minte ochii ăștia albaștri. Sunt neobișnuiți. Da, arbitrii meciurilor au stat în hotel cu noi”.

După ce a mărturisit că a ieșit de pe teren într-un meci trucat arbitrat de arbitrii români deghizați, Postolache a fost acuzat de public că este paranoic. De atunci, fotbalistul de Liga 1 nu a mai primit vreo ofertă de a juca la vreo echipă din primele trei ligi! Acum are 32 de ani și lucrează la firma RCS-RDS.

10 marius postolache vointasibiu ro

Marius Postolache, fotbalistul rămas pe drumuri după ce a denunțat un blat din Antalya. Sursă: Gazeta Sporturilor

În schimb, “șoferul de TIR” din 2012 a ajuns primar.

Contactat din nou de Gazetă, edilul PNL a refuzat să mai răspundă la întrebări. “Ați scris că am refuzat să particip la Parlamentul European, dar fusesem acolo în noiembrie anul trecut. O să fac o conferință de presă cu una, două, trei televiziuni naționale, câte or vrea să participe, și o să spun tot ce am de spus”.

Reporter: La ce oră este întâlnirea aceasta?
Primar: Nu pot să spun.

Reporter: De ce, domnule primar? Pare o lipsă de transparență.
Primar: Nu, sunt transparent, dar nu-mi place când mi se pun vorbe în gură.

Reporter: Ce vorbe v-au fost puse în gură?
Primar: Îți doresc să ai o zi frumoasă. Să ne vedem cu bine.

Reporter: E o problemă cu o fotografie din 2012 în care apăreți dumneavoastră.
Primar: Da, este o fotografie din 2012. De ce este o problemă?

Reporter: Ați spus că nu ați mai fost niciodată în Antalya.
Primar: O zi frumoasă să aveți.

 mihalache cu elevii

Valentin Mihalache a fost profesor de educație fizică și sport. Sursă: Facebook

Directoarea școlii: “A fost în concediu și în ianuarie 2016”

Conform mărturiilor obținute de Gazetă, Mihalache a mers constant în Antalya și Cipru în ultimii ani. Și-a luat mereu concediu în luna ianuarie de la Școala Gimnazială "Stan Ștefan" Vlădeni, acolo unde lucra ca profesor de educație fizică și sport.

Directoarea instituției, Elena Marilena Despa, confirmă spusele sursei: "Da, este adevărat, anul trecut, în ianuarie, s-a învoit. Și-a luat concediu. Nu îl puteam obliga să spună unde merge, chiar nu am știut că a fost în afara țării. Putea invoca motive simple, precum unele familiale, că i s-a îmbolnăvit copilul ori că are probleme de sănătate”.

În discuția cu reporterii Gazetei, Mihalache a spus că anul acesta a mers în concediu, fără familie. “Mi s-a îmbolnăvit copilul, iar soția a rămas acasă. Am plecat singur”.

Sursele spun că Mihalache rata și evenimente din viața sa politică. ”Lipsea și de la ședințele Consiliului Local Dărmănești când pleca și declara în grup că nu ratează el o deplasare care îi aduce câteva mii de euro”.

Gazeta a verificat declarațiile de avere ale omului politic Valentin Mihalache. În 2016, primarul a depus documentele de trei ori și de fiecare dată a menționat că a avut venituri de 12.000 de lei din “joc noroc”. Soția sa, Isabela Anemona, are 930 de lei obținuți din aceeași sursă. Într-o altă declarație, venitul soției din "joc noroc" este, însă, de 10 ori mai mare, adică 9500 de lei.

10 declaratie de venit

Declarația de avere a primarului Mihalache, cu veniturile provenite din "joc noroc". Sursă: ANI

Sunt bani din pariuri?

Primarul care a admis că a avut un cont la pariuri a refuzat să răspundă.

Gazeta a contactat-o și pe președintele PNL, Raluca Turcan: “Haideți, vă rog frumos. Doar nu o să mă pronunț acum despre meciuri, arbitri…”.

Reporter: E vorba despre un primar PNL care a plecat să arbitreze meciuri suspecte de aranjament.
Turcan: Dacă a încălcat legea, va suporta consecințele. Partidul va aplica statutul. Dacă este trimis în judecată, va fi suspendat automat din funcție. În rest, făcături, arbitru, vă rog să mă înțelegeți…

Reporter: Și dacă nu se sesizează nimeni? PNL are o problemă de imagine.
Turcan: Din ce îmi spuneți, pare că a încălcat legea. Va suporta rigorile legii.

Centralul din 2012, descris ca om de casă al șefului Comisiei SRI

În imaginea din 2012, de la meciul Voința - Lankaran, lângă Mihalache apare și Septimiu Burtescu, un personaj din Dâmbovița considerat a fi unul dintre “managerii de proiect” în rețeaua care duce arbitri în Antalya și Cipru.

Burtescu ocupă funcția de consilier la Direcția Județeană de Tineret și Sport Dâmbovița și, potrivit surselor, este unul dintre oamenii extrem de apropiați de fostul șef al Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.

Țuțuianu este acum președintele Comisiei de Control a SRI!

Imediat după începerea investigației Gazetei, Burtescu a spus ferm: “Nu am fost plecat în Antalya sau în Cipru, deci nu are cum să fie vreo imagine cu mine”.

Ulterior, s-a făcut nevăzut și și-a închis telefonul.

Nu înainte de a-și da demisia din postul de antrenor la o grupă de copii și juniori de la Chindia Târgoviște.

Bănuit de aranjamente în Antalya, antrenorul îi învăța pe copii tainele fotbalului!

Președintele Chindiei, Marcel Ghergu, a confirmat pentru Gazeta Sporturilor demisia lui Burtescu: ”Luni mi-a solicitat rezilierea pe cale amiabilă a contractului. Începând de pe 1 februarie nu mai lucrează la noi. El avea contract până pe 30.06.2017. M-am întâlnit cu el în oraș, am discutat mai multe. A zis că nu vrea să implice numele clubului Chindia în acest caz. Dacă își va dovedi nevinovăția, îl vom reprimi. Dacă nu, mai vedem”.

Dovada deghizării: au arbitrat fără ecusoane

Până atunci, Gazeta a intrat în posesia unei noi dovezi care leagă între ei arbitrii din meciurile suspecte. E vorba despre o fotografie în care apar Septimiu Burtescu și cei doi centrali din Antalya și Cipru, Dan Petre și Cristian Catană.

img 20170129 wa0000

Dan Petre, Cristian Catană (cu glugă și fără barbă) și Septimiu Burtescu se pregătesc de plecarea în Antalya. Sursă: Gazeta Sporturilor

Într-o parcare din Târgoviște, cei trei își împărțeau echipamentele de arbitru pentru turneu.

Toți cei implicați în caz au susținut în declarațiile lor că nu s-au deghizat în Antalya și Cipru. “Ne-am legitimat peste tot”, a declarat Dan Petre. Dar bluzele lor negre scoase dintr-un portbagaj nu au avut atașat niciun ecuson, pe durata meciurilor amicale suspecte, conduse la centru de Petre și Catană.

colaj burtescu

Burtescu, fără ecuson, la meciul Voința - Khazar Lankaran, disputat în Antalya în 2012. Sursă: Gazeta Sporturilor

Conform articolului 115 din Regulamentul de Organizare și Desfășurare a Activității Arbitrilor de Fotbal, arbitrii au obligația “să poarte în mod obligatoriu la jocurile pe care le arbitrează echipamentul stabilit de Comisia Centrală a Arbitrilor şi ecusonul FRF, F.I.F.A sau A.J.F./A.M.F.B.”.

În Antalya și Cipru, românii din Dâmbovița au vorbit în engleză și au arbitrat fără însemne.

Pe vremuri, bandiții mărilor care aveau cuib pe coasta Antalyei arborau un steag negru cu cap de mort atunci când ieșeau să jefuiască corăbiile comerciale venite din Africa, prin Cipru.

Iohannis l-a susținut pe patronul 
echipei, bănuit că ar fi ordonat trucarea meciurilor

În primăvara lui 2012, Marius Postolache a dezvăluit în ProSport că a fost exclus din lotul primei divizionare Voința Sibiu după ce a ieșit de pe teren în timpul partidei amicale cu Cracovia Krakow, disputată în Antalya, în luna februarie a acelui an. Fostul atacant de la Sportul a declarat că i-a auzit pe colegii săi discutând la pauză că meciul trebuie să se termine cu scorul de 3-0. Mai mulți fotbaliști au confirmat mărturia lui Postolache, sub protecția anonimatului. În plus, ei susțin că finanțatorul echipei, Vasile Hămbășan, le-a cerut să trucheze meciurile pentru că echipa era în criză financiară.

Procurorii din Sibiu au chemat mai mulți jucători la audieri, în timp ce FRF - pe atunci condusă de Mircea Sandu - a mușamalizat cazul. Ulterior, federația condusă de Răzvan Burleanu l-a inclus pe Postolache într-un program de prevenție împotriva trucării de meciuri, dar jucătorul nu și-a mai găsit niciun contract în primele 3 ligi.

În meciurile dubioase din Antalya, Voința Sibiu juca pe piept cu Primăria Sibiu. Primar era Klaus Iohannis, dar actualul președinte al României a declarat că are încredere în controversatul finanțator al echipei: „Îl susţin în continuare pe Hămbăşan să rămână la Voinţa Sibiu. Aceste lucruri nu afectează în niciun fel imaginea Primăriei“.

6864530 mediafax foto victor ciupuliga klaus iohannis

Arbitrii din Turcia au lovit din nou în meciul Stelei

"Fluierașii" și-au făcut din nou de cap la meciurile amicale din Turcia. De această dată, la meciul Stelei cu Wisla Cracovia, scor 3-4.

"Centralul" a acordat un penalty extrem de ciudat în minutul 34, după un corner al vicecampioanei României.

Tamaș a încercat să lovească o minge cu capul, n-a reușit, a căzut, iar arbitrul a acordat penalty, fără ca fundașul Wislei să-l fi atins pe cel al Stelei.

Decizia a scandalizat cele două echipe, iar Denis Alibec a confiscat mingea și a executat pe lângă poartă.

Atacantul nici măcar n-a mai așteptat să iasă jucătorii din careu, a lovit mingea intenționat pentru ca aceasta să nu pună în pericol poarta adversă. Imagini, aici!

Episoadele investigației: 

1 - Rețeaua românilor în amicale: arbitrii români se dau turci și bulgari și sunt suspectați că truchează meciuri la pariuri!
2 - Rețeaua se extinde! Încă două nume în scandalul "fluierașilor" care se dau turci și bulgari. Fost arbitru FIFA, considerat "capul" » Cum se desfășura totul
3 - Arbitrul român care s-a dat sloven și turc a fost luna trecută în Singapore! Sume incredibile scoase după fiecare meci » Polonezii: "Bizar, grotesc"
4 - A refuzat Parlamentul European ca să arbitreze în Turcia! Primar PNL în Dâmbovița, arbitru deghizat în Antalya
5 - VIDEO EXCLUSIV "Ia vezi, bă, cât e? 1.80?" » Reacția lui Șumudică după ce arbitrul deghizat a dat penalty pentru Astra

6 - Investigație GSP » Gazeta a discutat cu cel mai cunoscut aranjor de meciuri din lume. Singaporezul Wilson Raj Perumal: “Cu românii e ușor! Nu au integritate”. Cum funcționează sistemul din Antalya și Cipru

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
adicn
adicn  •  02 Februarie 2017, 09:54
Postat de zizu pe 01 Februarie 2017, 10:30

aceasta este si una din cauzele atator si atator arbitraje cu dedicatie si partinitoare din liga 1! credeti ca ceilalti arbitrii nu stiu,nu stiau ce si cum se face? si de ce sa nu ia si ei ceva banuti arbitrand cu dedicatie in liga 1?ce banii infractorilor fcsb isti nu sunt buni?

Sau ciorbele mâncate prin cantină pe la Rin, din parte *** ;)

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

zizu
zizu  •  01 Februarie 2017, 10:30

aceasta este si una din cauzele atator si atator arbitraje cu dedicatie si partinitoare din liga 1! credeti ca ceilalti arbitrii nu stiu,nu stiau ce si cum se face? si de ce sa nu ia si ei ceva banuti arbitrand cu dedicatie in liga 1?ce banii infractorilor fcsb isti nu sunt buni?

para.para
para.para  •  01 Februarie 2017, 09:39

"Ulterior, federația condusă de Răzvan Burleanu l-a inclus pe Postolache într-un program de prevenție împotriva trucării de meciuri, dar jucătorul nu și-a mai găsit niciun contract în primele 3 ligi." - cand lovesti in mafia fotbalului romanesc, nu te astepta ca tot mafia sa te angajeze.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close