FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV // VIDEO Pe străzile din București cu Zeljko Kopic: „Vreau să învăț limba română”. Ce a răspuns când a fost întrebat dacă Dinamo evită și barajul și cum își vede viitorul în alb-roșu

Pe străzile din București cu Zeljko Kopic
Pe străzile din București cu Zeljko Kopic

Articol de , - Publicat luni, 11 martie 2024 18:30 / Actualizat miercuri, 13 martie 2024 10:59

Reportaj premium cu Zeljko Kopic în prim plan, eroul lui Dinamo explicând suporterilor prin intermediul Gazetei Sporturilor ce așteptări are de la play-out, cum vede posibilă salvarea de la retrogradare și ce planuri are de la vară încolo. Totodată, croatul a povestit cum și-a schimbat percepția despre România.

Zeljko Kopic, 46 de ani, este noul idol al suflării dinamoviste! Croatul a reușit să reaprindă speranțele "câinilor", care sunt ferm convinși că Dinamo se va salva de la retrogradare. Poate chiar direct, fără baraj.

Chiar și specialiștii prezenți în studiourile TV, unii foști dinamoviști care nu simpatizează deloc cu conducerea clubului, sunt de părere că Zeljko Kopic a avut un impact major și strategia lui va reuși, iar "haita" va evita o nouă retrogradare. Da, fără baraj, așa consideră și ei!

4victorii, o remiză și un eșec a bifat Dinamo în ultimele șase etape din sezonul regulat, urcând, în premieră, pe un loc ce ar duce la baraj, în startul play-out-ului

Dinamo amenințată de un inamic invizibil! Care este situația „câinilor”
DINAMO
Dinamo amenințată de un inamic invizibil! Care este situația „câinilor”

Zeljko Kopic s-a întâlnit cu Ovidiu Burcă la sala de fitness!

"Câinii" vor începe play-out-ul în deplasare, la Sibiu, contra lui Hermannstadt. Va urma o serie de nouă meciuri pentru Dinamo, care n-a mai fost în play-off din primăvara 2017. Cinci deplasări și patru partide acasă.

Zeljko Kopic este omul-momentului pentru dinamoviști. A redat o parte din mândria "câinilor", iar suporterii au totală încredere în croat. Gazeta Sporturilor l-a însoțit la o plimbare prin București, într-o după-amiază senină de martie, un reportaj special cu un om special.

Antrenorul a fost recunoscut de câțiva suporteri ieșiți cu familia la plimbare. Un bărbat l-a salutat cu simpatie pe croat, iar Zeljko a reacționat zâmbind când a văzut că respectivul a coborât dintr-o mașină roșie. "Ești dinamovist?", a întrebat croatul. "Bineînțeles. Succes, Mister", a reacționat bărbatul, după care și-a ajutat copiii să iasă din automobil.

Un interviu la pas prin Bucureștiul liniștit, în ultima zi de week-end, prin cartierul Primăverii, aproape de apartamentul închiriat de Kopic. Deja Zeljko a început să fie familiarizat cu zona de nord a Capitalei, mai iese să-și adune gândurile, uneori. Aceasta când nu merge să se destindă la sala de fitness, acolo unde s-a întâlnit tocmai cu Ovidiu Burcă, antrenorul de la care a preluat Dinamo! "Întâmplare. Da, am vorbit puțin", a reacționat croatul.

M-am întâlnit o singură dată cu domnul Kopic. A avut acces la tot ce s-a făcut în perioada mea, n-a fost nevoie să se întâlnească personal cu mine. La cum arată echipa cred că sunt îndreptățiți să spere la salvarea directă
Ovidiu Burcă, ex-antrenor Dinamo

Zeljko Kopic despre simpatia dinamoviștilor: „Nu sunt faimos. Oamenii văd că facem ceva pozitiv"

O discuție relaxată, pornind de la ceea ce vrea să facă la Dinamo într-o primăvară ce poate fi memorabilă pentru el și întreaga suflare a "câinilor roșii" până la impactul pe care România și Bucureștiul îl exercită deja asupra lui. Jonglând printre idei și planuri, trăgând cu ochiul și la unele case somptuoase din zona cea mai scumpă a Capitalei - poate chiar a țării.

Și-a tras sufletul și pe o bancă pe malul lacului, în Parcul "Bordei", dialogând relaxat în timp ce trecătorii își vedeau de ale lor, unii salutându-l din mers, fie și printr-un semn al capului sau al mâinilor. "Kopa" este un personaj care a trezit deja multă simpatie printre bucureșteni, cel puțin, nu neapărat exclusiv fani ai lui Dinamo.

- Bună ziua, Mister Kopic, "hvala" (n.red mulțumesc, în croată) pentru că ați acceptat să ne întâlnim, ce faceți?
- Bună ziua și mulțumesc și eu pentru invitație.

- Văd că sunteți deja faimos prin București, oamenii vă salută cu simpatie.
- (râde încurcat) Nu sunt faimos. Dinamo București are mulți fani... Bineînțeles, mă recunosc, este un feeling bun. Oamenii ne încurajează, văd că facem ceva pozitiv. Simt o energie bună în jurul echipei și sunt foarte fericit datorită acestui lucru.

Pe străzile din București cu Zeljko Kopic: „Vreau să învăț limba română”. Ce a răspuns când a fost întrebat dacă Dinamo evită și barajul și cum își vede viitorul în alb-roșu

Întotdeauna gândind pozitiv: „Energia și atitudinea noastră trebuie să arate respect fanilor"

- Sunt mulți fani care cred în dumneavoastră mai mult decât în echipă, în club. OK, ați zis când am vorbit în decembrie că nu aveți o baghetă magică, dar i-ați făcut pe oameni să creadă că Dinamo se va salva. Cum resimțiți această atmosferă?
- Înțeleg că Dinamo este un club mare, că așteptările sunt mari. Cu fiecare victorie, fanii doresc mai mult. Este vorba de munca echipei, de interacțiunea din interior, a tuturor celor din echipă, din club, fiecare ducând munca la cel mai înalt nivel. Performanța cea mai mare este a jucătorilor, ei își fac treaba bine pe teren. Sunt în formă bună, cei mai mulți dintre ei, devin tot mai buni. Dennis Politic este accidentat, dar ceilalți sunt bine. Cred că se vede pe teren faptul că toți jucătorii sunt gata de a da tot ceea ce au mai bun, iar acesta este cel mai bun rezultat.

- În ultimele șase meciuri, aveți patru victorii și o remiză. Putea fi perfect, dar e bine și așa. Credeți că atunci când va veni un moment negativ, totul se poate strica?
- Nu mă gândesc așa. Mă concentrez zi de zi să dăm tot ceea ce avem mai bun, să le ofer jucătorilor tot ceea ce au nevoie ca să fie la cel mai înalt nivel pe teren. Nu știu despre reacții, despre ceea ce ar putea face unul sau altul într-un moment negativ. Sper ca energia, atitudinea noastră, să arate respect fanilor, indiferent de rezultat. Suntem în situația ca fiecare meci să fie extrem de important. Energia noastră de pe teren trebuie să fie la cel mai înalt nivel, iar restul depinde și de situații, de ceea ce se va întâmpla pe teren.

Željko Kopić, conferință de presă după victoria lui Dinamo cu UTA Arad

Trecând pe lângă casa lui Mircea Lucescu: „Mă sună, îmi zice că am jucat bine, este frumos"

- Credeți că Dinamo poate evita retrogradarea fără baraj?
- În acest moment, este greu de zis. Sunt nouă meciuri pentru fiecare echipă. Cred că, mai întâi, trebuie să fim concentrați pentru fiecare meci, apoi vom vedea ce vor face și alte echipe. Ați vorbit de ultimele șase meciuri care ne-au dat mult optimism în vestiar, ne-au făcut să credem că putem continua în direcția bună.

- Uitați, trecem pe lângă casa lui Mircea Lucescu! Că tot a venit dânsul și a vorbit cu dumneavoastră, cu echipă, vă încurajează la meciuri. Cum resimțiți "intruziunea" acestui reputat tehnician în viața de la Dinamo?
- Dânsul este o parte importantă a istoriei. Oricând va dori să vină este binevenit și este dorit de toată lumea. Apreciez mult că vine cu o energie pozitivă, îmi place când mă sună, recunosc, și-mi zice că a fost la meci, că am jucat bine. Este frumos, îl văd ca un om cald, cu multă experiență, un antrenor cu mare succes și respect asta.

DINAMO - UTA ARAD 1-0 » Mircea Lucescu, laude pentru Kopic după ce echipa nu mai este pe loc retrogradabil: „A fost alegerea corectă”

Zeljko Kopic despre România și români: „Crește ca țară, va fi mai mult recunoscută în Europa"

- Cum este viața dumneavoastră în București?
- Pentru moment, e clar, pot spune doar lucruri frumoase despre toată România. Cei mai importanți pentru mine sunt oamenii, mereu. Care sunt foarte politicoși, toți! De asemenea, orașul e foarte frumos. De fapt, toate orașele sunt frumoase, din ceea ce am apucat să văd. România crește, foarte curând, țara va fi recunoscută în Europa mai mult decât acum.

- Cum vă descurcați cu traficul? Vă întreb fiindcă mulți străini s-au plâns de trafic, bine, și românii o fac.
- Bucureștiul e un oraș mai mare decât Zagreb, acolo sunt aproape un milion de oameni, capitala voastră e mai populată. Apartamentul meu... Am ales un loc aproape de Săftica, să nu petrec mult în trafic. Dar am învățat orarul, anumite ore, evit când e mult trafic. De fapt, evit acele ore. Da, știu când e foarte aglomerat.

Îmi imaginez că va fi mai frumos în București peste câteva săptămâni, când totul va fi verde. București este un oraș frumos. Cred că oamenii care sunt născuți aici, care locuiesc aici, ar trebui să fie mândri de orașul lor și de țara lor
Zeljko Kopic, antrenor Dinamo

Pe străzile din București cu Zeljko Kopic: „Vreau să învăț limba română”. Ce a răspuns când a fost întrebat dacă Dinamo evită și barajul și cum își vede viitorul în alb-roșu

Ce apreciază la români: „E foarte, foarte ușor de comunicat, sunt politicoși"

- Cred că ați sesizat că românii, bucureșteni, au mașini mari, unii, unele foarte scumpe, vedeți că trec pe lângă noi.
- Știu de când eram mai tânăr că România a parcurs epoca lui Nicolae Ceaușescu, că ați trecut printr-o Revoluție. Pentru croați, România încă este o țară din estul Europei. Nu m-am așteptat, sincer, la ceea ce văd acum. Dar România s-a dezvoltat mult, iar feeling-ul meu e că este la un nivel bun și va fi și mai bine în viitor. Cred că în București se poate trăi într-un mediu de calitate.

- Ați văzut, cred, că mulți patroni din fotbalul românesc au Maybach, vedeți și pe stradă...
- (râde) Nu este ceea ce caut să văd, să fac comparație, nu contează ce mașini au anumiți oameni, ce lucrează ei. Pentru mine, mai importantă este personalitatea, lucrurile care contează. Nu-mi pasă chestiile astea materialiste.

- Ce apreciați cel mai mult la români?
- Ceea ce am văzut la oameni, aici, este că e ușor să comunici cu ei. E foarte, foarte ușor. Toți sunt politicoși, mi-a făcut plăcere să comunicăm.

- Există și ceva ce nu vă place?
- Am văzut multe detalii pozitive la România, dar unele drumuri din afara orașelor ar putea fi mai bune! Poate acesta ar fi un lucru ce s-ar putea îmbunătăți, în rest, am păreri pozitive despre România, București, stadioane, facilități, fotbalul vostru.

Am văzut și ceva din Cluj, foarte frumos oraș, Iași, de asemenea. N-am apucat să văd Brașovul, am auzit că e frumos, mulți mi-au spus
Zeljko Kopic, antrenor Dinamo

Pe străzile din București cu Zeljko Kopic: „Vreau să învăț limba română”. Ce a răspuns când a fost întrebat dacă Dinamo evită și barajul și cum își vede viitorul în alb-roșu

Zeljko Kopic bea doar ceaiuri și apă plată

- Ați încercat și mâncarea tradițională românească?
- Este relativ asemănătoare cu cea croată. Am încercat sarmaki, aaa, sarmale. Și în Croația avem ceva similar. Nu am resimțit diferență mare față de ceea ce mănânc zi de zi în Croația.

- Ați încercat vreun pahar din vinurile românești?
- Sincer, nu. Nu beau nici cafea. Eu sunt cu ceaiurile, cu apa.

- Ce faceți în timpul liber?
- Am început să merg din nou la sală. Nu am avut prea mult timp liber în ultima perioadă, am încercat să mă adaptez, am căutat și apartament, acum m-am stabilizat, încerc să am o viață normală aici. Îmi iau o oră doar pentru mine la sală. În rest, mi-am făcut prieteni, sunt cu oameni din staff, luăm masa, în rest, în cea mai mare parte a timpului sunt la Săftica, analizând, pregătind, muncind.

- Soția și fiul au fost aici acum câteva săptămâni. Le-a plăcut?
- Da, da, le-a plăcut. Or să revină când vor avea mai mult timp pentru turism, au fost impresionați.

Viitorul lui Zeljko Kopic la Dinamo mai departe de vara 2024: „Mereu, care este cea mai bună soluție pentru club"

- Ați început să pricepeți limba română?
- Încă nu. Este ceea ce vreau să fac în perioada imediat următoare. Să încep să învăț româna. Timpul meu a fost focusat doar pe fotbal, dar vreau să învăț româna în perioada imediat următoare.

- Ceea ce presupune că veți continua cu Dinamo și din vară, indiferent ce se va întâmpla.
- Ține de meseria mea, într-o zi ești aici, apoi pot fi alte circumstanțe. Momentan, mă bucur de timpul meu aici, mă focusez sută la sută pe munca de la Dinamo.

- Veți continua cu Dinamo și din vară?
- Să vedem cum se încheie sezonul, până la capăt, apoi cum va fi performanța noastră, care sunt planurile clubului, apoi vom vedea care este cea mai bună soluție pentru club. Întotdeauna, care este cea mai bună soluție pentru club.

Cum a ajuns Zeljko Kopic să poarte banderola cu însemnele clubului pe manșetă

- Cum vă simțiți ca fiind un idol pentru suporterii dinamoviști?
- A fost o perioadă scurtă, aici, ca să fiu idol!

- Resimțiți presiune din această cauză?
- Responsabilitate! Să dau tot ceea ce am mai bun pentru club, pentru echipă. Să fac mai mult pentru club, să fiu, să fim, o parte importantă în istoria grupării. OK, echipa s-a dezvoltat, dar nu mă pun pe mine în situația aceea de care ați vorbit. Eu sunt cu picioarele pe pământ, încercând să obțin rezultate pozitive pentru Dinamo.

- A fost ideea dumneavoastră cu eșarfa pe mânecă la meciuri? Ați mai făcut-o vreodată?
- Este o premieră. Vorbeam cu Sabin, team-managerul echipei, un băiat extraordinar, eram în vestiar și nu câștigasem de trei meciuri. OK, puteam face un rezultat bun cu Rapid, însă... Și ne gândeam ce să facem ca să dăm o altă energie echipei, să priceapă și jucătorii că acest club e foarte important. Și i-am zis că trebuie găsit ceva ca jucătorii să fie mai capacitați. A fost ideea noastră să facem acest lucru mic, la Constanța, să-mi pun acea banderolă. A fost un meci bun, am câștigat, (râde), asta e istoria. Și-am zis să o las la mână. A fost o chestie să fim mai interconectați și să oferim grupului mai multă energie.

Citește și alte știri:

Iată sumele cheltuite și veniturile FRF din mandatul lui Răzvan Burleanu pe 10 ani!

VIDEO+FOTO Soția lui Nicolae Badea a deschis magazin pentru dinamoviști: „Doar atât vreau să le transmit fanilor”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (15)
chaplin
chaplin  •  12 Martie 2024, 16:09
Postat de elgabri pe 12 Martie 2024, 11:20

Nu mi place ca nu se bazeaza prea mult pe tranzitia pozitiva si pe axul central ;)))

Si eu vad mult prea multe pase dat înapoi in mod inutil! Invita adversarii sa vina peste ei.

rocky3
rocky3  •  12 Martie 2024, 14:57
Postat de elgabri pe 12 Martie 2024, 11:20

Nu mi place ca nu se bazeaza prea mult pe tranzitia pozitiva si pe axul central ;)))

Dacă nu l-ati luat director tehnic pe Mister Ilie așa va trebuie!:)))Poate se eliberează în vară Haralambie, că noi la asta lucrăm!;)

Barna
Barna  •  12 Martie 2024, 14:28

Felicitări pentru articol!

Vezi toate comentariile (15)
Comentează