FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

Lacina Traore: "Mă uit spre cer şi mulţumesc"

Lacina Traore, Traore, CFR Cluj
Lacina Traore, Traore, CFR Cluj

Articol de GSP - Publicat luni, 18 ianuarie 2010 00:00

Lacina Traore spune că secretul reuşitei sale este faptul că a ascultat sfatul fratelui său şi a rămas copilul modest de pe străzile Abidjanului

În mare vogă în Liga I, monitorizat de Arsenal şi de alte cluburi importante din Europa, Traore a rămas modest şi şi-a povestit viaţa într-un interviu inedit acordat Gazetei Sporturilor. Atacantul a povestit cum s-a apucat de fotbal, dar şi care a fost antrenorul care l-a marcat după ce a ajuns în România. Ivorianul a dezvăluit care a fost momentul în care s-a decis să accepte oferta Clujului şi a admis că şi acum mai trimite bani acasă.

- Toţi îl ştiu pe Traore de astăzi, dar puţini ştiu cum te-ai apucat de fotbal. Care este povestea ta?
- Încă de cînd eram copil mi-a plăcut foarte mult fotbalul. Am mers un juniorii unui club din Africa la 13 ani şi am ştiut imediat că fotbalul este destinul meu. Sînt un jucător înalt, dar baschetul nu m-a tentat niciodată. Am ştiut însă mereu că sportul este o modalitate de a ieşi din viaţa dificilă din Africa şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că astăzi am ajuns unde sînt.

- Care este diferenţa dintre Traore de la 13 ani şi cel de astăzi?
- În fiecare zi mă uit spre cer şi mulţumesc pentru fiecare lucru bun care mi se întîmplă. Am învăţat că dacă munceşti din greu atunci vine şi răsplata. Deşi am 19 ani, m-am maturizat foarte repede fiind departe de casă şi am mai învăţat un lucru esenţial. La Abidjan a fost un moment dificil, cînd nu prindeam prima echipă şi toţi prietenii mă abandonaseră. De atunci, îmi aleg foarte atent persoanele cărora le fac confidenţe.

- Faci parte dintr-o familie de sportivi?
- Eu mai am patru fraţi şi trei surori. Toţi fraţii mei joacă fotbal, iar unul dintre ei, Masi, a jucat chiar şi la Poli Timişoara, dar în urmă cu mai mulţi ani. A fost prima persoană cu care am discutat cînd am aflat că am o ofertă din România. Sîntem însă o familie foarte unită, iar cu verişori şi nepoţi sîntem vreo 21 de persoane. Nu ascund faptul că şi astăzi mai trimit bani acasă.

- Fratele tău te-a convins să vii la CFR?
- Hmm... a fost o discuţie interesantă. El mi-a spus cîte ceva despre România, dar cînd am ajuns aici am văzut că lucrurile se schimbaseră foarte mult. Mi-am dat seama repede şi că Timişoara de astăzi nu era aceeaşi la care a fost el.

"Nu mai vreau să cresc în înălţime!"
- Îţi aduci aminte ce ai făcut cu primii bani cîştigaţi din fotbal?
- Nu puteam să fac prea multe pentru că nu cîştigam foarte mult. Primii bani i-am primit după ce am semnat cu Stade D'Abidjan, dar mi-am permis doar să îmi cumpăr un echipament nou. Restul banilor i-am dat pe mîncare, mi-am satisfăcut toate poftele atunci.

- Cum ai ajuns să semnezi tocmai cu Clujul?
- A fost un moment special pentru mine. Aveam meci în acea zi, iar managerul meu a venit şi mi-a spus că voi fi urmărit de o echipă din România. Am avut emoţii, dar totul a ieşit bine şi apoi am început să discutăm condiţiile pentru a semna contractul.

- Atunci însă erau tatonări puternice şi de la Sparta Praga...
- Da, dar eu sînt un om de cuvînt. Nu puteam să nu le arăt respect unor oameni care au venit pînă în Africa să mă vadă la un meci. Toţi africanii speră ca la un moment dat  să ajungă la un club din Europa, iar în acea zi pentru mine, s-a împlinit un vis. Imediat am fost conştient însă că voi avea foarte mult de tras ca să pot confirma în România şi eram convins că nu-mi va fi deloc uşor. Cei de la Sparta au vrut să mă ia şi în vara lui 2008, dar am refuzat din acelaşi motiv.

- Eşti cel mai înalt atacant din liga I. Te avatanjează acest lucru?
- Eu cred că da. Pe la 13 ani am început să cresc în înălţime, iar astăzi am ajuns la 1.98 m. Am doar 19 ani, dar este de ajuns, nu îmi doresc să mai cresc în înălţime (rîde).

Recunoscător lui Ciorceri
- A fost vreun moment în viaţă în care ai primit vreun sfat după care să te ghidezi?
- Da! Fratele meu mi-a spus să nu fiu figurant niciodată şi să nu uit de unde am plecat. Mi-a spus să fiu liniştit, m-a asigurat că voi ajunge la un club mare şi mi-a spus ceva ce-mi va rămîne mereu în minte. "Nu uita că oamenii te fac ceea ce eşti, iar părerea lor trebuie să o respecţi mereu. Dacă ajungi la un club de top trebuie să rămîi acelaşi mic Traore cu care mă jucam şi care era mereu modest"

- Care a fost antrenorul care te-a marcat după ce ai ajuns în România?
- S-ar putea să te surprindă, dar un om foarte important pentru mine a fost George Ciorceri la de CFR 2. Tocmai venisem în România, iar el m-a luat deoparte, mi-a dat mereu sfaturi şi mi-a spus că trebuie să am răbdare că va veni şi momentul meu. Datorită lui am învăţat foarte multe lucruri şi îi voi rămîne mereu recunoscător.

Este fan Chelsea
- Ai vreo explicaţie pentru care jucătorii africani se impun atît de uşor în Europa?
- Explicaţie este simplă. Campionatele din Africa sînt foarte dure. Cînd ajung în Europa jucătorii sînt căliţi deja şi în plus au o mare dorinţă de afirmare.

- Arsenal, Udinese, Napoli. Echipe mari te urmăresc. Nu-ţi va fi greu să rămîi concentrat dacă nu pleci?
- Deocamdată, nu ştiu lucruri concrete despre un posibil transfer. Normal că m-aş bucura să pot juca la Arsenal, chiar dacă sînt mare fan Chelsea (rîde). Dacă nu, ştiu foarte bine ce am de făcut în România şi voi da totul pentru a fi din nou campion cu CFR. Sînt conştient că acum va fi mult mai greu pentru că sînt o grămadă de echipe care ţintesc primul loc.

"În urmă cu cîţiva ani jucam mijlocaş central, şi putram tricoul cu numărul 11. Apoi am luat numărul 9 şi am trecut în atac"
Lacina Traore

"Sînt mîndru să aud că astăzi sînt dorit de nume importante din Europa"
Lacina Traore

19 ani, 1.98 metri şi 44 cm are la picior Lacina Traore

13 şuturi a tras Traore în grupa din Europa League, în 357 de minute jucate

EVOLUŢIA LUI TRAORE LA CLUJ

- a venit la CFR în ianuarie 2008, fiind trimis la echipa a doua
- Andone l-a chemat la cîteva din antrenamentele primei echipe
- CFR l-a legitimat în august 2008 după ce a împlinit 18 ani
- "Fălcosul" l-a luat în cantonamentul din Austria în vara lui 2008
- a jucat în liga a treia marcînd 15 goluri pentru CFR II în 13 etape
- Uhrin l-a debutat în Liga 1 pe 4 aprilie 2009 (CFR - Vaslui 3-0), meci în urma căruia antrenorul a fost demis
- în vara lui 2009 clujenii au vrut să-l împrumute pe Traore la Alba Iulia. Plecarea lui Ruiz în Turcia l-a salvat pe ivorian
- Traore nu a fost trecut iniţial pe lista fotbaliştilor cu drept de joc în Europa League. Un gol decisiv cu Oţelul (1-0) a reparat "greşeala"
- Traore e golgeterul CFR-ului atît în campionat cît şi în Europa League

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (11)
 •  18 Ianuarie 2010, 15:24

are o lopata in loc de picior :)))) poarta nr 44 nu 44 cm la picior :)) au fumat prea multa iarba ziaristii astia

 •  18 Ianuarie 2010, 14:08
Postat de pe 18 Ianuarie 2010, 11:48

ce nebun esti,44 este o marime normala,mai ales la inaltzimea lui!!stiu multe peroane care au marimea 44 chiar si 45!!dar intradevar i un "monstru"de picior!!:)))

44 de cm e o marime normala???? =))) inseamna k picioru lu e cat 2 mingi de fotbal una langa alta =))) tare asta.....marimea 44 merge da nu 44 de cm....auzi marime normala.....dupa comentariu sigur esti dinamovist, k numai voi puteti sa fiti asa inculti...;)

 •  18 Ianuarie 2010, 12:19
Postat de pe 18 Ianuarie 2010, 08:34

Bravo Lacina.Esti un mare caracter si vorba fratelui tau daca nu te vei schimba sant sigur ca vei ajunge foarte departe.Pt. cei 19 ani ai tai ai facut deja f. mult. Probabil ca daca jucai mai mult in acest retur erai golgeter national!

CeFeRistul....e vb de 44 cm...niciodata nu o sa il vezi tu pe traore cu pantof,adidas,etc cu lungimea de 44 CM!!! marimea 44 da, merge!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează