FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Laurenţiu Reghecampf lasă o moştenire grea » 5 reforme prin care a făcut "minuni" la Steaua + 3 provocări pentru viitorul antrenor din Ghencea

Articol de - Publicat sambata, 31 mai 2014 00:00 / Actualizat sambata, 31 mai 2014 13:41

După 6 ani trişti, pentru fanii Stelei au urmat doi ani fantastici cu Laurenţiu Reghecampf pe bancă: două titluri, optimile Europa League, apoi grupele Ligii Campionilor, performanţe foarte greu de atins în perioada următoare. O analiză rapidă arată că cel care va veni după Reghe va avea o misiune foarte dificilă.
"Am revoluţionat fotbalul românesc", e una dintre concluziile trase de proaspătul antrenor al sauduţilor de la Al Hilal. Într-un moment de cumpănă pentru campioana României, care n-are încă un tehnician, putem evidenţia 5 reforme prin care Reghecampf a reuşit să creeze din Steaua, în doar doi ani, o forţă fotbalului european.

1. Prin Thomas Neubert a implementat metode de ultimă oră în pregătirea fizică a jucătorilor.

După 6 ani trişti, pentru fanii Stelei au urmat doi ani fantastici cu Laurenţiu Reghecampf pe bancă: două titluri, optimile Europa League, apoi grupele Ligii Campionilor, performanţe foarte greu de atins în perioada următoare. O analiză rapidă arată că cel care va veni după Reghe va avea o misiune foarte dificilă.
"Am revoluţionat fotbalul românesc", e una dintre concluziile trase de proaspătul antrenor al sauduţilor de la Al Hilal. Într-un moment de cumpănă pentru campioana României, care n-are încă un tehnician, putem evidenţia 5 reforme prin care Reghecampf a reuşit să creeze din Steaua, în doar doi ani, o forţă fotbalului european.

1. Prin Thomas Neubert a implementat metode de ultimă oră în pregătirea fizică a jucătorilor.

619624-cpr0529-thomas-neubert-minge-steaua-echipa.jpg

De la venirea lui Reghecampf în Ghencea, Steaua a dominat în primul rînd fizic campionatul românesc. Diferenţa a devenit atît de mare la acest capitol, încît adversarii roş-albaştrilor au lansat suspiciuni de dopaj, "inspiraţi" de energizantele la pungă administrate de Neubert jucătorilor.

Măcar la capitolul pregătire fizică se poate spune că Reghecampf şi staff-ul său au revoluţionat fotbalul din Liga 1. Luînd ca model Steaua, echipă care a demonstrat că la acest capitol e la nivelul unor formaţii precum Chelsea sau Schalke, rivalele echipei din Ghencea şi-au ridicat standardele în privinţa pregătirii fizice a fotbaliştilor.

Cel mai bun exemplu pentru "laboratorul" creat de Neubert e Claudiu Keşeru, care după 10 ani în Franţa, a fost uimit de metodele găsite la Steaua: ”Mi se părea imposibil să rezist!”

2. A impus o disciplină de fier în cadrul lotului şi a demonstrat o capacitate impresionantă de a-şi motiva fotbaliştii.

619625-cpr3656-laurentiu-reghecampf-steaua-echipa-minge.jpg

Spre deosebire de alţi predecesori, Reghecampf n-a avut probleme în relaţia cu jucătorii. În ciuda vîrstei apropiate de cea a elevilor săi, 36 de ani la momentul trecerii la Steaua, Reghe le-a cîştigat rapid respectul fotbaliştilor. Probabil impresionaţi de progresul rapid pe care-l fac şi de rezultatele bune ale echipei, Tănase şi colegii săi nu au protestat niciodată, deşi Reghecampf le-a impus antrenamente serioase cu o zi înante de meci, dar şi după, cantonamente foarte grele şi reguli foarte clare în privinţa organizării echipei. În aceste condiţii, jucători precum Mihai Costea sau Adrian Cristea s-au autoeliminat.

Reghecampf are capacitatea de a gestiona foarte bine relaţiile şi cu jucătorii care şi-au pierdut statutul de titular sau n-au reuşit să şi-l cîştige. Exemple în acest sens sînt Keşeru şi Piovaccari. În retur, cei doi, plătiţi cu peste 200.000 de euro de Steaua, au prins rar primul "11", dar au jucat cu ambiţie de fiecare dată cînd au intrat şi au înţeles şi respectat deciziile şi strategia antrenorului.

3. Prin stilul şi caracterul său, a reuşit ce se credea imposibil: să-l facă pe Gigi Becali să respecte antrenorul de pe banca Stelei şi să nu-i permită să se implice în alcătuirea echipei.

619626-600221-steaua-reghecampf-l-a-dat-in-primire-pe-gigi-becali-103832-1.jpg

"Eu am prins un an cu Becali, un an fără. Nu ştiu cum  s-a lucrat cu Gigi înaintea mea, cu mine însă a avut o relaţie perfectă, bazată pe respect enorm, pe prietenie şi mai ales pe foarte mare încredere. La mine nu suna nimeni la 3:00 sau la 7:00 dimineaţa. Dacă n-ai parte de respect unde munceşti, înseamnă că nu-l meriţi", a povestit Reghecampf într-un interviu recent pentru Gazetă.

Vorbele antrenorului explică perfect diferenţa dintre modul în care patronul Stelei a colaborat cu el şi felul în care proceda cu tehnicienii care au trecut prin Ghencea. Becali i-a impus şi lui Hagi decizii, afirmaţia "să facă echipa cum vrea el, dar îl vreau pe Mirel Rădoi fundaş central", devenind celebră. Nici Cosmin Olăroiu n-a scăpat de intervenţia patronului. Oli povestea cum îl păcălea pe Gigi că un jucător e accidentat, ca să-l poată lăsa în afara primului "11", în timp ce Ilie Stan a dezvăluit recent cum Becali i-a făcut la un meci echipa de start, iar în timpul partidei a efectuat şi schimbările.

Reghecampf l-a speriat pe Gigi: a avut rapid rezultate la Steaua, i-a refuzat schimbările transmise în timpul meciului şi a ameninţat cu demisia după meciul pierdut suspect de echipa sa pe finalul sezonului trecut cu Viitorul, scor 2-5. Aceste episoade l-au temperat pe patron şi i-au creat antrenorului o poziţie de forţă în cadrul echipei.

4. A adus o nouă "modă" în fotbalul românesc: un spirit optimist şi o mentalitate de învingător.

619627-alx4929-laurentiu-reghecampf-bucurie-steaua-steaua-echipa-il-arunca-in-sus.jpg

Reghecampf a suprins prin optimismul avut în momentul în care Steaua a ajuns în grupele Ligii Campionilor. "Vom juca la victorie cu Chelsea, Schalke şi Basel, vrem să ne calificăm mai departe".

Chiar dacă n-a reuşit calificarea, Reghecampf le-a crescut mult încrederea jucătorilor şi i-a obişnuit să nu se teamă de nici un adversar. În timp scurt, prin metodele sale de pregătire, fostul tehnician al Stelei i-a adus pe fotbalişti la nivelul maxim.

Rusescu, Chiricheş şi Bourceanu au progresat şi prin evoluţii bune pe plan extern au fost vînduţi pe bani mulţi în străinătate. Pe modelul Hagi, care spunea că "unui jucător nu-i reproşez niciodată execuţiile tehnice, nu-i nici o problemă dacă ratează sau nu-i iese vreun dribling. Mă supăr doar dacă nu respectă sarcinile tactice", Reghe a creat un echilibru între disciplina tactică şi libertatea de creaţie oferite jucătorilor.

5. A creat o echipă tip a Stelei, care n-a fost "spartă" decît de transferuri la echipe tari din străinătate.

619628-steaua.jpg

Adeptul unui 4-2-3-1 pe stil nemţesc, schimbat pentru scurte perioade în 3-4-3, Reghecampf a confirmat că reuşeşti performanţe atunci cînd creezi un prim "11" tip.

Evaluînd repede şi corect potenţialul jucătorilor, a format o echipă care putea fi recitată pe nerăsuflate de orice fan al Stelei. Echipa creată în primul sezon a fost "stricată" de plecările lui Chiricheş, Rusescu şi Bourceanu. Performanţele pe plan extern ale roş-albaştrilor au adus în bugetul clubului zeci de milioane de euro şi au creat o perspectivă excelentă pentru Steaua privind viitorii ani.

Cum arată cel mai bun "11" al Stelei din perioada Reghecampf:
Tătăruşanu - Varela, Szukala, Chiricheş, Latovlevici - Pintilii, Bourceanu - Chipciu, Sînmărtean, Cr. Tănase - Rusescu

Ştafetă grea
Întreaga lume din fotbalul românesc aşteaptă cu interes alegerea lui Gigi Becali pentru postul de antrenor. Cel care va veni la Steaua după Reghecampf va avea misiunea dificilă de a menţine nivelul creat de proaspătul tehnician al celor de la Al Hilal.

Trei PROVOCĂRI pentru viitorul antrenor din Ghencea:
1. Cum va reuşi să-i menţină pe jucătorii Stelei la acelaşi nivel din punct de vedere fizic

2. Cum va face faţă presiunii mediatice şi din partea suporterilor, după ce Steaua a cîştigat două titluri consecutive

3. Cum va reuşi să-şi cîştige independenţa faţă de Gigi Becali şi să-şi impună propria viziune

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (35)
band0leros
band0leros  •  31 Mai 2014, 18:32
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Bai? de unde le scoateti bai? eu inteleg ca frustrarea doare si te aduce in stare sa vorbesti aiureli, dar nici chiar asa! Ceea ce spui tu este ca si cum la nivel de Nationala degeaba participi la un campionat mondial daca nu ai si niste rezultate notabile. Daca participi la mondial si nu treci de grupe esti egal cu 0+0+0 nu? adica pe aceeasi lungime cu Malta care n'a participat nu?

anthony.p
anthony.p  •  31 Mai 2014, 18:00
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

"logica" ratonului lasa de dorit... n-are asa ceva, iti pierzi timpul cu el. s-au saturat si adminii acestui site de acest specimen. cat de curand il vor bloca. e recordmen la conturi blocate. apasa " raporteaza" de fiecare data la orice postare a psihopatului. :))

conasu_boeru
conasu_boeru  •  31 Mai 2014, 17:50
Postat de geo.b. pe 31 Mai 2014, 17:22

Si punctul 6,gasirea unor arbitrii competitivi cu ajutorul carora au castigat in jur de 12 puncate,in acest campionat plus cele din campionatul trecut.Nu-ncercati sa-i uitati pentru ca au si ei meritele lor.

Uiti de "vitaminizarea" futurista la care Agentia Antodoping raspunde cu un control al ...rezervelor de portar si a celor care nu jucau !

Vezi toate comentariile (35)
Comentează