FOTBAL  »  Superliga  »  PANDURII - PETROLUL 1-3

"Lupii" au un fotbalist-fantomă! » Povestea incredibilă a azerului Elhad Naziri

Naziri n-a apucat să debuteze pentru Petrolul, sîmbătă, la Tîrgu Jiu, fiind pentru prima oară rezervă +2   FOTO
Naziri n-a apucat să debuteze pentru Petrolul, sîmbătă, la Tîrgu Jiu, fiind pentru prima oară rezervă

Articol de - Publicat luni, 08 aprilie 2013 00:00 / Actualizat luni, 08 aprilie 2013 02:50

Presa din Azerbaidjan a descoperit, acum două luni, cine e misteriosul conaţional care face carieră în Europa: fundaşul şi-a schimbat numele din Ahmedov în Naziri, a jucat în ţara natală numai pentru o echipă-satelit plus fotbal pe plajă şi ar fi mai bătrîn cu trei ani.

Iarna Petrolului a fost bogată în transferuri. Şi nu numai la capitolul plecări, acolo unde Cristea, Galamaz ori Opriţa au bifat primele ieşiri în străinătate. Bolivianul Mojica, ex-CFR, a fost "repatriat" din America de Sud, brazilienii Renan şi Romario au dat Rapidul şi Bistriţa pentru galbenul locului 3. Nume necunoscute microbistului român au fost doar două: francezul Sauvadet şi azerul Naziri.

Primul s-a remarcat drept killerul lui Dinamo, al doilea a rămas un mare semn de întrebare. Nu e de mirare: pînă acum cîteva luni, era neştiut inclusiv în ţara natală!

Convocarea din neant
Ceva de neconceput într-o lume în care "stranierii" se numără pe degete, iar presa le monitorizează atent fiecare joc! Mai întîi, la finele lui 2012, Naziri a apărut la "naţională", convocat de Berti Vogts! "Cine este Elhad Naziri?", se întrebau jurnaliştii portalului qol.az.

Îi prezentau doar CV-ul pe scurt: un fotbalist născut în 1992, care s-a transferat în septembrie 2012 la echipa Milsami, din Republica Moldova. "În ţara noastră a jucat pentru Qarabag şi Neftci", titrau azerii. Nu erau siguri pe ei. Şi greşeau!

"Vedetă" la satelitul lui Qarabag!
A prins 19 minute în meciul din preliminariile CM cu Irlanda de Nord, după care a fost "uitat". Pînă la transferul la Petrolul. "L-a convins pe Contra şi a semnat pe 3 ani şi jumătate", nota apasport.az în februarie. Pentru că numele Naziri nu apăruse niciodată în lumea fotbalului azer, acelaşi site săpa mai adînc şi găsea adevăratele origini ale fotbalistului.

Jurnaliştii îl identificau în persoana lui Elhad Ahmedov, un fundaş ce evoluase în sezonul 2007-2008 la Qarabag II, formaţia secundă a clubului trecut în CV. Pe site-ul federaţiei azere, acest fotbalist apare născut în 1990!

A jucat fotbal pe plajă
Altă descoperire: Naziri a jucat, sub numele de Ahmedov, şi pentru selecţionata Azerbaidjanului de fotbal pe plajă! Se întîmpla în 2011, în Rusia, iar totul e consemnat de site-ul beachsoccer.ru. Care afişează şi data naşterii fotbalistului: 8 ianuarie 1990.

O diferenţă semnificativă faţă de 29 decembrie 1992, aproape trei ani! Alte date indică participarea lui Ahmedov, tot în "naţionala" de fotbal pe plajă, la un turneu de calificare la CM, disputat în Spania, în 2009.

Facebook-ul îl dă de gol
Fotbalistul se afişează pe Facebook cu numele real, Elhan Naziri. Totuşi, în adresa URL, după numele site-ului de socializare, numele afişat este "elhad.ahmedov"! Terminaţia este aleasă de orice utilizator Facebook, fiind o modalitate uşoară pentru găsirea oricui. (foto 2)

Nu e singular în Azerbaidjan
Cazul lui Naziri nu este o noutate pentru statul ex-sovietic. Alţi doi internaţionali azeri sînt în aceeaşi postură. Rail Melikov, de la Neftci, a apărut în sport sub numele de Ramil Mirzoev, în timp ce Saşa Yunisoglu, fotbalist la AZAL, e "fostul" Aleksandr Mamedov!

464 de minute în 6 meciuri a jucat Naziri la Milsami, locul 4 în Moldova: o medie de 77 de minute pe joc

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (4)
laurentz
laurentz  •  08 Aprilie 2013, 09:36

Centrul de copii si juniori al Petrolului va da jucatori foarte buni primei echipe, chiar din 2014. Investitie de bani, pricepere si rabdare = reteta de succes a marilor cluburi. Da' pe voi va fecundeaza grija pentru onomastica unui fotbalist azer.... Tabloid de sport.

alexandru_p
alexandru_p  •  08 Aprilie 2013, 08:26

ba fratilor, dupa ce contra a propus pentru nationala romaniei un haitian cu 43 de selectii, voi chiar credeti ca prajitul ala are habar ce are in lot? dati'i pace!

gannicus2013
gannicus2013  •  08 Aprilie 2013, 07:27

pai s-a luat dupa patronul lui , Florian Walter nascut Buşcă cum a facut ? iar stirea este veche de 2 luni , presa azera a scris asta in luna februarie ...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează