FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Moke explică de ce a lăsat Spania pentru Liga 1: "Am venit în România de curiozitate"

Moke a fost titular în toate cele trei meciuri disputate de Steaua de la transferul său // Foto: Raed Krishan
Moke a fost titular în toate cele trei meciuri disputate de Steaua de la transferul său // Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat duminica, 18 septembrie 2016 00:00

Mijlocașul de 28 de ani a lăsat Spania pentru Liga 1. Consideră că alegerea de a juca aici nu este un pas înapoi, chiar dacă rămâne cu regretul de a fi ratat un transfer la Real Madrid.

- Wilfred, cum ai ajuns în România, la Rapid?
- Voiam să plec din Spania, după ce am petrecut acolo 8 ani, pentru că aveam nevoie de o schimbare şi în plus nici nu mai avansam în carieră. A venit oferta de la Rapid şi ştiam câte ceva despre echipa asta, că a jucat în Europa şi că este o echipă cu nume în România.

- Nu ai jucat prea mult în Liga a doua şi ai făcut pasul către prima divizie. Cum e?
- Eu am venit în România să ajung în Liga 1! Dacă joci în prima divizie, nu contează că e România, deja devii mai vizibil în Europa. Eu nu am venit aici pentru bani.

- Despre ţara noastră ştiai ceva?
- Sincer? Absolut nimic! (râde) A fost o provocare pentru mine să vin aici, am drumul meu bine stabilit şi mi-am propus să încerc aici să fac lucrurile cum trebuie şi să fac pasul mai departe.

"Nu îmi place mentalitatea francezilor"

- Te aşteptai să stai atât timp în Spania?
- Nu. Iniţial am vrut să prind doar experienţă pentru a putea reveni în Franţa sau să ajung chiar în prima ligă spaniolă. Dar în fotbal întâlneşti persoane care nu te lasă să avansezi şi a trebuit să stau foarte mult timp în liga a treia...

- Dar acum te-ai mai întoarce să joci în Franţa?
- Acum nu, nu îmi place mentalitatea francezilor. Am încercat doi sau trei ani să revin în Franţa, cred că am un nivel mai mult decât suficient să joc la ei în orice ligă. Cum eu am plecat din Franţa foarte tânăr, la 19 ani, şi ei nu cunosc nivelul la care pot juca, nu vor să rişte să mă ia la vreo echipă.

- Adică?
- Dacă eşti un jucător din străinătate şi joci într-o ligă bună, pentru o echipă bună te iau, dar dacă evoluezi într-o ligă unde nivelul este mediu, nu te iau. Ei preferă să ia un jucător din liga a patra franceză, pe care îl cunosc, decât să rişte pentru un jucător din a treia ligă spaniolă sau engleză pe care ei nu îl cunosc.

"Era să ajung la a doua echipă a lui Real Madrid"

- Când a fost cel mai greu moment din carieră?
- Înainte să merg în Spania voiam să renunţ la fotbal. Eram în Franţa şi voiam să intru în fotbalul profesionist, dar am fost blocat şi mă săturasem. Am crezut că dacă nu am oportunitatea să cresc ca fotbalist mai bine mă las şi mă concentrez pe studii. Tocmai atunci am primit oferta din Spania şi nici nu am stat pe gânduri.

- Dar...
- Şi mi s-a mai întâmplat ceva! Un agent m-a lăsat fără echipă. Terminasem al doilea sezon în Spania, am stat o vară întreagă fără echipă, deşi aveam oferte. Vorbea rău de mine tuturor cluburilor care mă voiau. Şi am renunţat la agent, mi-am căutat singur echipă. Chiar şi în momentul acesta eu îmi negociez totul.

- Când erai mic pentru cine voiai să joci?
- Locuiam în Paris, deci visam la PSG. Evident că mă gândeam la Real Madrid, Barcelona... Deşi pentru Madrid puteam să joc, pentru că am avut o ofertă de la echipa a doua. Aveam 22 de ani, dar, iar, un agent a hotărât să strice şi planurile astea...

- Dacă ai avea ocazia să petreci o zi cu Cristiano Ronaldo, ce ai face?
- Nu aş juca fotbal cu el, doar aş trăi viaţa lui, aş vrea să îl cunosc pe el, să văd dacă este arogant cum apare prin presă, să îi văd stilul lui de zi cu zi, pentru că noi nu avem viaţa lui. Într-un interviu, Ronaldo a fost întrebat ce i-ar plăcea să facă şi a răspuns că să meargă într-un mall cu nepotul lui. El visează la lucruri simple pentru că nu le mai poate face, dar mie mi-ar plăcea să îi conduc maşinile! (râde)

400.000 €este suma la care este cotat Moke pe site-ul transfermarkt.de

10.000 €încasează lunar Moke din contractul cu Steaua. Francezul născut în Congo a semnat pe doi ani cu roș-albaștrii, cumpărat de la Voluntari cu 150.000 de euro

CV Wilfred Moke

  • Data naşterii: 12 februarie 1988
  • Locul naşterii: Kinshasa (Congo)
  • A jucat la: San Fernando (L4, 2007-2008), Puertollano (L3, 2008), Socuéllamos (L4, 2009), Écija (L3, 2009-2010), Cadiz (L3, 2010-2013), Burgos (L3, 2013-2015), Rapid (2015), FC Voluntari (2016), Steaua (prezent)
  • Meciuri/goluri în liga a treia spaniolă: 176/2
  • Meciuri/goluri în liga 1: 22/0

La EURO GSP, Pițurcă a prevăzut finala Champions League și dă de pământ cu 3 „grei” ai vremurilor noastre: „Au fost PANARAME!”

„E foarte grav ce a spus Șucu!” » A „citit” ce se întâmplă la Rapid: „Vine președinte cu Șumudică antrenor!”


Comentarii (5)
plischi
plischi  •  18 Septembrie 2016, 11:39

cred ca este singurul jucator de fotbal care a ajuns la steaua trecand pe la rapid. nu ma refer la cei din vremea comunismului, cand erau obligati de partid sa se transfere. apolzan, fl. marin, rica samd.

steaua1986forever
steaua1986forever  •  18 Septembrie 2016, 11:26
Postat de ortega pe 18 Septembrie 2016, 09:26

Da mă ganni , dar putea să fie născut și 5-th Avenue , dacă a ajuns la Mogoșoaia , tot congoez e ...

pai si tu te dai rapidist, esti de fapt o clona ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

gerulozaurus
gerulozaurus  •  18 Septembrie 2016, 09:37
Postat de ortega pe 18 Septembrie 2016, 09:26

Da mă ganni , dar putea să fie născut și 5-th Avenue , dacă a ajuns la Mogoșoaia , tot congoez e ...

seamana cu aia, poti sa te fi nascut tu si la polul nord sau printre vikingi, *** :)

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează