FOTBAL  »  Superliga  »  POLI TIMIŞOARA - DINAMO, MÎINE, 17:00, ANTENA1 ŞI LIVEVIDEO PE GSP.RO

Nicolae Badea ştie reţeta succesului: "Mai mult Torje decît Borcea!"

Foto: Raed Krishan
Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat vineri, 20 mai 2011 00:00 / Actualizat joi, 19 mai 2011 19:14

Este unul dintre cei mai solizi şi mai discreţi oameni de afaceri din România. De peste un deceniu conduce Dinamo. Nicolae Badea este un personaj cifrat, ca un soft de calculator. O dată rulat însă programul, poţi afla lucruri interesante


Preşedintele Nicolae Badea fumează Marlboro scurt şi soarbe din cînd în cînd dintr-o cafea neagră. Telefonul mobil al şefului dinamovist clipeşte nervos, semn că afacerile presează fotbalul. Îi răspunde la un moment dat lui Dragoş Săvulescu, noul "executiv" din Groapă. Îi spune că vorbeşte cu cineva de la Gazetă, care îl întreabă de ce conducerea lui Dinamo a ieşit mai puţin la rampă în acest sezon.

- Chiar aşa, domnule Badea, de ce v-aţi auzit atît de rar anul acesta?
- Nu e un reflux în relaţia cu publicul dacă nu ne-am auzit noi. Faptul că au fost mai multe interviuri cu Torje decît cu Cristi Borcea e foarte bine.

- Mă rog, pentru Borcea era şi mai greu să vorbească de la Miami!
- A, nu distanţa l-a împiedicat, nu-l cunoaşteţi! E mistuit de o pasiune care nu doarme şi nu cunoaşte distanţe. Dar a înţeles şi el că e bine să dozăm vorbele.

- În concluzie, a fost o strategie.
- Am lăsat să vorbească mai mult conţinutul. Sportivii, antrenorii. Noi, cei din conducere, nu trebuie să ne substituim sportivilor. În afară de asta, comunicarea ad-hoc, la cald, nu este în serviciul clubului.

Cu rata la meciuri

- De cînd sînteţi dinamovist, domnule Badea?
- Din copilărie, vîrsta exactă n-o ştiu. Veneam la meciuri de la 40 de kilometri de Bucureşti, cu rata. Călătoream împreună cu suporteri stelişti şi rapidişti, fără probleme.

- Se întîmpla cam prin ce epocă?
- Sfîrşitul anilor '50. Eram în clasele primare, Dinamo avea jucători pe care nu puteai să nu-i iei drept model. Fraţii Nunweiller, Popa, Ivan, Datcu. Practic, ţin cu Dinamo din perioada cînd meciurile începuseră să fie transmise şi la televizor.

- O amintire de colecţie din viaţa de suporter?
- Meciul cu Hamburg, de departe. Şi victoria cu Inter, cu golul lui Orac.

- Dezamăgirea care vă urmăreşte şi acum?
- Lazio, 1-3 pe Stadionul Naţional. Era 1-0 la pauză. Cînd am intrat din nou în tribună se făcuse deja 1-1. Aveam nişte invitaţi, pînă am apucat noi să ajungem, egalaseră.

"Acţionarii nu exersează cornerele!"

- Dinamo şi-a cîştigat deja dreptul de a participa în Europa League şi joacă finala Cupei cu Steaua. Ce fel de sezon aţi avut?
- Unul la limita minimului acceptat. Dar am jucat pe teren toate partidele, asta pot să vă asigur.

- Andone continuă?
- A fost o discuţie serioasă din iarnă, mergem mai departe. Asta e sigur.

- I-aţi sugerat vreodată să bage pe cineva anume în teren?
- (Mă priveşte lung) Nu, niciodată. Tot ce fac eu împreună cu Ando e ca uneori să analizăm împreună cifrele jucătorilor. Atît. Noi, acţionarii, nu sîntem aici să exersăm loviturile de colţ şi formule de echipă!

- Care va fi bugetul lui Dinamo în sezonul următor?
- Între 7,5 şi 9 milioane de euro.

- Vor mai pleca jucători?
- Dacă la începutul campionatului vor fi 24-30 de jucători în lor, din aceştia nu trebuie să plece mai mult de 2.

- Inclusiv Torje sau Alexe?
- În cazul unor oferte avantajoase, da.

Teoria timpului liber şi comedia apărării

- Care este nota campionatului nostru?
- Un 6 din toate punctele de vedere. Calitate, spectacol, arene, suporteri.

- Dinamo nu are un stadion ofertant. Este şi acesta un motiv pentru care nu vin oamenii la meciurile de acasă?
- Teoreticienii vorbesc deja despre o nouă industrie. Industria timpului liber. Stadionul Dinamo nu poate fi o atracţie pentru timp liber, pentru oamenii non- fotbal. Astăzi, arenele sportive au devenit spaţii de entertainment. Siteuri de petrecere a timpului liber.

- Teoria sună frumos, dar suporterul dinamovist cînd va putea beneficia de condiţii occidentale?
- Nu ştiu, avem în proiect un stadion multifuncţional de 32.000 de locuri, dar nu depinde doar de noi. Şi, reţineţi, nu investitorii lipsesc! Probabil pînă la construirea lui vom juca pe National Arena.

- Sînt destui cei care vă reproşează că, de fapt, nu aţi investit prea mult la Dinamo.
- Ca simplu dinamovist, îmi cumpăram bilet sau lojă şi mergeam la meciuri. Dar eu am făcut mai mult.

- Adică?
- Am investit şi bani, şi competenţă, şi raporturi de afaceri. Mult în opinia mea, puţin sau deloc în a altora. Dar eu nu vreau să mă identific fotbalului, eu am identitatea mea profesională.

- Haideţi să mai vorbim puţin şi despre echipă! Dumneavoastră cum explicaţi comedia asta a erorilor din apărare?
- Fluctuaţii în sistem, jucători noi, accidentări. Plus o filosofie ofensivă. Am şi o explicaţie de natură intuitivă. O linie de apărare conştientă că are un mijlos solid şi un atac productiv tinde să fie mai puţin atentă.

- Victoria Oţelului este o victorie a ascensiunii Provinciei?
- Da, şi o dovadă a decăderii Capitalei. Dar cluburile din Provincie trebuie să arate şi ceva continuitate. Modelul Urziceni nu avantajează pe nimeni.

- Care ar fi replica potrivită a Bucureştiului fotbalistic?
- Competitiv, nu orgolios.

Polisportivul George

- Au făcut vîlvă glumele dumneavostră cu George Copos. Pînă la urmă, care-i adevărul despre el? Este sau nu este dinamovist?
- În tinereţe, mergeam cu George împreună la meciurile lui Dinamo. Îl las pe el să spună ce era.

- De cînd vă cunoaşteţi?
- De mult timp. George a făcut sport şi a fost implicat în mişcarea studenţească dinainte de '89. L-am cunoscut bine atunci cînd mi-a solicitat suportul IT pentru organizarea informatică a Mondialelor de handbal universitare. Aceea a fost prima mea implicare profesională în sport.

- Cum a ajuns la Rapid, ştiţi?
- Cel puţin la început, Rapid a fost o provocare managerială şi mai puţin emoţională.

Upgrade pentru market share

- Ţineţi cont de părerea suporterilor?
- Eu însumi am participat la întîlniri cu reprezentanţi ai lor.

- Cu vreun rezultat?
- Nu au pretenţia să decidă, dar au cerut schimbarea imaginii publice a jucătorului dinamovist. Ştiţi că într-o vreme ştirile mondene î ncepeau şi se terminau cu noi.

- Se tot vorbeşte despre posibilitatea ca Dinamo să aibă probleme financiare în viitor.
- Un club ca Dinamo nu va avea niciodată probleme. Şi nu-i vorba doar despre clubul de fotbal. Cîte cluburi din lume se pot lăuda că au campioni ca Ivan Patzaichin sau Elisabeta Lipă?

- De ce mediatic se vede mai bine Steaua decît Dinamo?
- Steaua are beneficiul istoric al performanţei. Noi trebuie să facem un upgrade pe imaginea de azi. Iar atunci vom reuşi să cîştigăm market share!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (20)
ianis365
ianis365  •  22 Mai 2011, 11:05

Dinamo a castigat mult anul acesta la imagine si la ceea ce vrea sa arate in viitor. Felicitari Badea

ovydyyu
ovydyyu  •  21 Mai 2011, 15:40

asteptam si noi un stadion, de valoarea echipei dinamo,daca u cluj a putut noi de ce nu putem,ce e asa greu sa avem un stadion alb rosu ,sa se gaseasca sponsori mai repede si sa fie ridicat,ramanem in urma provinciei la toate capitolele

guest_one
guest_one  •  20 Mai 2011, 19:58

Fara Torje ati fi pe undeva pe 10 ...12 !

Vezi toate comentariile (20)
Comentează