FOTBAL  »  Superliga  »  RETROSPECTIVĂ

O altfel de retrospectivă a Ligii 1 » U Cluj, fără victorie de 41 de ani cu CFR! Corona merge pe drumul Gloriei

Articol de - Publicat marti, 24 decembrie 2013 00:00 / Actualizat marti, 24 decembrie 2013 18:19

Anul fotbalistic 2013 s-a încheiat pentru echipele din Liga1, dar cititorii GSP.RO pot rememora  cele mai importante momente trăite de formaţiile lor favorite.

Sub titlul “O altfel de retrospectivă” se vor regăsi, cu bune şi rele, fiecare din cele 18 combatante.

Locul 17 – U Cluj

Universitatea Cluj va fi întotdeauna doar o campioană a elanurilor nestăvilite. Poate exista oare un titlu mai frumos? Aşa se-ncheia "Biblia" simbolului tinereţii studenţeşti scrisă de Ioan Chirilă în 1969, atunci cînd "şepcile roşii" impliniseră jumătate de veac!

Peste 44 de ani, gruparea ardeleană avea să trăiască momente de cumpănă, momente ce au pus faţă-n faţă istoria unui club iubit nu pentru performanţă, ci pentru lupta de a-şi păstra originalitatea, şi vremurile noi.

Astfel "Tempo, U!" a însemnat la prima vedere trecerea în viteză de la punguţa cu bani strînşi pentru jucători la hotelurile de 5 stele unde cazarea s-a bazat pe prietenie, după spusele unui oficial.

De asemenea, contrastul a fost la fel de vizibil şi din punct de vedere fotbalistic: returul stagiunii trecute a însemnat o luptă lăudabilă pentru onoare, în timp ce turul ediţiei curente i-a găsit pe aceştia stăpînii celei mai lungi serii de meciuri fără victorie din 2013/14, 12 partide.

Dar, cel mai dureros pentru "şepcile roşii" a fost faptul că strigătul "Haide, U! Haide, U!" s-a auzit din ce în ce mai încet pe o arenă care în ultimele 6 meciuri jucate acasă a găzduit sub 2000 de spectatori.

Şi tot făcut, primele semne de revenire au fost date de "un student în ale antrenoratului", Mihai Teja, cel care a reuşit după mai bine de 16 ani să lege 4 victorii pe teren propriu.  Oare-i o întîmplare faptul că tehnicianul "alb-negrilor" este cel mai tînăr antrenor din Liga 1?

Top 3 cei mai tineri antrenori din sezonul 2013/14:

Mihai Teja    22.09.1978
Bordeanu Valeriu   02.02.1977
Flavius  Stoican   24.11.1976

Alte cîteva date statistice bifate de U Cluj în ediţia curentă:

- 29 de jucători au evoluat pentru "U" în ediţia actuală, printre aceştia aflîndu-se şi Zsolt Lorant Szilagyi, fotbalist supranumit de fanii "şepcilor roşii" "unicul căpitan" pentru ataşamentul arătat faţă de culorile acestui club pentru care a slujit încă din perioada junioratului, 1991.

- Robert Veselovsky este jucătorul din Liga 1 care a produs cele mai multe penalty-uri, 4.

- Niciodată în acest campionat U Cluj nu a ocupat un loc deasupra liniei retrogradabile.

- După remiza albă înregistrată pe teren propriu în faţa CFR-ului, U a rămas fără victorie în Liga 1 obţinută în derby-ul Clujului de mai bine de 41 de ani, ultimul succes fiind pe 3 mai 1972. Totuşi, merită remarcat faptul că după mult timp, duelul dintre cele două a înregistrat zero cartonaşe galbene sau roşii.

Locul 18 – Corona Braşov

Ajunsă în premieră Liga 1, formaţia braşoveană s-a înscris repede în rîndul echipelor "nou-promovate" care an de an au ocupat unul din locurile retrogradabile încă din primele etape.

Modelul de succes "a fost încoronat" cu un antrenor ce tocmai fusese ciuca bătăilor în ediţia precedentă, ba mai mult printre jucători s-au numărat şi foşti elevi ai acestuia de la Gloria, plus o serie de fotbalişti "la fel de experimentaţi".

-21 din cei 22 de jucători cu minute jucate pe prima scenă în trecut şi care au fost utilizaţi de Corona în stagiunea curentă au în carieră cel puţin o retrogradare!

Asemănarea cu Bistriţa 2012/13 mai este dată şi de alte cîteva statistici:

- echipa cu cei mai mulţi jucători utilizaţi, 35;

- echipa cu cei mai mulţi debutanţi, 13;

- echipa cu cele mai multe penalty-uri contra, 8 (la egalitate cu U Cluj).

Printre puţinele aspecte pozitive se remarcă faptul că a terminat neînvinsă cu echipele romîneşti prezente în faza grupelor în competiţiile europene, Steaua şi Pandurii, dar şi cu Dinamo, punctul scos în faţa "roş-albilor" fiind primul în Liga 1.

De asemenea, merită notat faptul că Ionel Gane este singurul antrenor care a condus de două ori Steaua în 2013 şi nu a pierdut, 1-1 cu Severin şi 1-1 cu formaţia braşoveană.

În zilele următoare vor urma retrospectivele şi pentru celelalte echipe! Urmăreşte GSP.RO pentru a le citi!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
dash.berlin
dash.berlin  •  03 Ianuarie 2014, 00:37

"U" este singura echipa care conteaza in Cluj.

red-dog69
red-dog69  •  25 Decembrie 2013, 07:28
Postat de alexs_steaua pe 24 Decembrie 2013, 17:39

-punctul scos în faţa "roş-albaştrilor" fiind primul în Liga 1.-primul punct pentru Corona a fost cu Dinamo,in etapa a 5-a parca,nu cu Steaua.Pana sa joace cu Steaua avea deja si o victorie,cu Vaslui.Sarbatori fericite!

" dar şi cu Dinamo, punctul scos în faţa "roş-albilor" fiind primul în Liga 1."Mai citeste odata

alexs_steaua
alexs_steaua  •  24 Decembrie 2013, 17:39

-punctul scos în faţa "roş-albaştrilor" fiind primul în Liga 1.-primul punct pentru Corona a fost cu Dinamo,in etapa a 5-a parca,nu cu Steaua.Pana sa joace cu Steaua avea deja si o victorie,cu Vaslui.Sarbatori fericite!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează