FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Opinie Cătălin Ţepelin » "Nimeni nu-l vrea înapoi pe vechiul Gigi Becali!"

Articol de GSP - Publicat vineri, 06 martie 2015 00:00 / Actualizat vineri, 06 martie 2015 20:05

Gigi Becali se apropie de libertate. Şi de o alegere care îi va marca următorii ani din viaţă. Nimeni nu duce dorul istericalelor lui de la TV, oamenii preţuiesc liniştea, iar steliştilor le e dor de echipa lor.

S-o luăm pe rînd, schematic, şi să ne aducem aminte.

Cum a ajuns Gigi Becali la închisoare?

  • A fost condamnat în 3 dosare diferite (“Valiza”, “Sechestrarea” şi “Schimbul de terenuri cu MApN”).
  • Noroc cu legea contopirii pedepselor, cumulat au rămas doar 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
  • Capetele de acuzare pentru care a fost trimis la puşcărie, multe şi diverse: fals, dare de mită, lipsire de libertate, complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată.
  • După o vreme, a renunţat la a mai poza în victima sistemului şi a părut că îşi acceptă vina, dimpreună cu pedepsele.

 

Ce a făcut în ultimii doi ani?

  • A petrecut în detenţie 656 de zile. Aproape un an şi 10 luni, adică peste jumătate din pedeapsă.
  • S-a plimbat de la o puşcărie la alta, bătînd cuba cu alţi grei din fotbal prin curţile penitenciarelor sau culegînd mîndru aplauzele altor deţinuţi pentru care “sînt coleg cu nea Gigi la bulău” a devenit maximum-ul din CV.
  • S-a făcut că munceşte la Academia lui Hagi, s-a făcut că scrie cărţi.
  • A vorbit la mobil cu cei din exterior aproape la fel de mult ca atunci cînd era în libertate, a condus clubul prin telefon şi a făcut schimbări în timpul meciurilor de parcă era în lojă, pe stadion. O fi jucat şi Candy Crush, că puşcăriile noastre par să ţină ritmul cu accesul la tehnologie.
  • A scos multe milioane de euro din conturile Stelei, “vreau profit, sînt banii mei, fac ce vreau”.
  • În afară de îndepărtarea de familie, unicul mare chin pentru Gigi în ultimii aproape doi ani a fost absenţa de pe TV, unde apărea mai des ca logo-ul posturilor. În rest, s-a adaptat în noul mediu şi a făcut aproape tot ce a vrut.

 

Ce poate face Gigi după eliberare?

1.       Îşi reia viaţa ca şi cum ar fi 21 mai 2013. Adică fără să fi învăţat ceva din aceşti doi ani de răcoare şi întuneric. Se va transforma iar în şeful circului, va scuipa în stînga şi în dreapta pe reguli, suflete, pasiuni şi caractere, îşi va zbiera credinţa şi actele de binefacere în prime-time, că nu te ajută la nimic să fii bun în tăcere, va uita că i-a fost dor de familie şi va face iar tărăboi ore în şir pe la televiziuni, va nesocoti orice îndemn la cumpătare şi bun-simţ. Etc, etc şi etc.

2.       Va lepăda zeghea, va pipăi libertatea şi va aluneca voit într-o zonă low-profile. Se va bucura în tihnă de familie, prieteni şi afaceri. Îşi va conduce unicul business profitabil, clubul adică, în surdină. Va tăcea. Mult, mult, foarte mult, pînă cînd ni se va părea că ăsta e chiar un semn de înţelepciune. Şi, ca semn suprem de recunoştinţă pentru afacerea care l-a scos din anonimat şi l-a plantat cu forţa în creierii oricărui român, se va da peste cap să recapete sigla Stelei, eventual palmares şi culori, dacă şi astea or intra în ce crede Ministerul că a primit în justiţie.

Da, MApN-ul a zis mersi acum 12 ani că a scăpat de un club mîncat de datorii şi îngropat în non-performanţele girate de fraţii Păunescu şi de generali, iar acum s-a trezit că ar vrea să sugă nişte bani din învîrteli juridice. Dar iertarea înseamnă putere. Şi Gigi Becali va tînji degeaba să fie acceptat de tribuna stelistă dacă el nu va arăta un ataşament palpabil pentru culori, emblemă şi istorie. Le-a desconsiderat destulă vreme, poate e timpul să le preţuiască. Fără să reîntregească identitatea Stelei, cu siglă şi toate celelalte palmate acum de Minister, Becali va fi doar circarul de dinainte, care vrea să scoată bani din club, nu conducătorul Stelei Bucureşti.

O parte a suporterilor s-ar bucura ca el să vîndă clubul, alţii ar vrea doar ca echipa să recupereze sigla şi să-şi păstreze forţa fotbalistică din ultimii ani. Sigur e că nimeni nu-l vrea înapoi pe Gigi cel vechi. Şi toţi sînt curioşi să vadă dacă doi ani la răcoare l-au schimbat în vreun fel.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (65)
lck2290
lck2290  •  31 Martie 2015, 18:34

primul lucru sa-l dea imprumut la Dinamo pe Iancu 2 ani :)) al doilea, sa il lase pe arlauskis liber la Dinamo =)))

vap_andrei
vap_andrei  •  08 Martie 2015, 15:42

Cătălin Țepelin, JAVRĂ COMUNISTĂ!

ddenisssa
ddenisssa  •  07 Martie 2015, 22:17

Suporterii aia care nu-l vor pe Becali, sa se uite in prima Liga cum e fara Becali. Sunt 17 exemple.

Vezi toate comentariile (65)
Comentează