FOTBAL  »  Superliga  »  GAZETA ESTE ÎN AUSTRIA ALĂTURI DE STEAUA

Piţurcă a reformat aproape complet lotul şi atmosfera » Nu mişcă nimeni!

Articol de , - Publicat joi, 01 iulie 2010 00:00

Steaua încheie azi primul stagiu de pregătire şi primul pas din revoluţia începută de Piţi. Lucrul cel mai clar sesizabil e că jucătorii şi staff-ul nici nu respiră fără încuviinţarea antrenorului.

Becali a admirat atît de mult Urziceniul lui Dan Petrescu încît a ajuns să aibă o echipă asemănătoare. Steaua de azi e copia campioanei din Bărăgan, cea mai clară asemănare fiind dată de atitudinea antrenorului. Ca şi Petrescu în Ialomiţa, Piţurcă dictează acum în Ghencea. A vrut o echipă disciplinată şi toţi paşii pe care i-a făcut de cînd a acceptat postul de antrenor au urmărit planul.

Copii plus oameni credincioşi lui
Deşi au trecut doar două luni de cînd s-a terminat campionatul, Steaua e de nerecunoscut. Dacă s-ar întoarce Ghionea, de exemplu, care a plecat acum o jumătate de an, ar mai recunoaşte puţini jucători din actualul lot. Piţi a renunţat la 15 fotbalişti care evoluaseră pentru roş-albaştri în sezonul precedent! În locul lor, a adus puşti de la "satelit", plus alţi tineri, precum Răduţ şi Gardoş.

Aşa a ajuns să aibă o echipă docilă, în care majoritatea jucătorilor nu scot nici un cuvînt pe terenul de antrenament şi fiecare acceptă orice regulă, orice comandă. "Veteranii" lotului îi sînt şi ei credincioşi lui Piţurcă: Nicoliţă a fost printre oamenii preferaţi de el la "naţională", ca şi Dorel Stoica. Olteanul a refuzat în vara asta 500.000 de euro, o ofertă pe care o avea din ţările arabe, doar ca să-l urmeze pe Piţi în Ghencea, pe bani de două ori mai puţini!

Două săptămîni de suferinţă
Fostul selecţioner nu şi-a dus echipa la Forban, aşa cum proceda la ultimul mandat pe care l-a avut la Steaua, din 2000, dar a păstrat reţeta. A venit la Bad Gastein, unde a nimerit temperaturi de 5 grade Celsius dimineaţa, la 7:00, cînd şi-a trezit jucătorii pentru primul antrenament al zilei. Şi în 9 zile din cele 13 petrecute în Austria, Nicoliţă şi restul s-au antrenat de cîte trei ori pe zi! Nimeni n-a avut voie să doarmă mai mult, fiindcă autocarul pleca la 7 fix din faţa hotelului şi regula antrenorului a fost clară: "Cine întîrzie vine pe jos la antrenament!".

Democraţie la Dinamo
În două săptămîni, jucătorii au avut voie să iasă o singură dată din hotel altundeva decît pe teren, cînd li s-a permis să meargă la cumpărături. În rest, nu le-au rămas decît 4-5 ceasuri libere zilnic, în afara celor destinate pentru antrenament, somn şi masă. Acele 4-5 ore le petreceau însă tot în camere sau la recepţie, uitîndu-se la meciuri la TV sau stînd cu laptopurile în faţă. Dinamo, cazată la 70 de kilometri distanţă, arăta cu totul alt stil: muzică în cantonament, plimbări cu bicicleta sau cu telecabina, glume pe teren între jucători, chiar şi în timpul testelor fizice.

Drastic la prima abatere
Deşi programul a fost mai dur ca oricînd, fiindcă nici un antrenor n-a mai făcut trei antrenamente pe zi, Piţurcă n-a avut deloc bătaie de cap. Tinerii din lot, care fac 75 la sută din echipa deplasată în Austria, nici nu ridică privirea atunci cînd sînt strigaţi de antrenor. Cînd Piţurcă a zis "părerea mea e că ar fi mai bine să vă odihniţi în ziua liberă şi să amînaţi cumpărăturile", nici un jucător n-a mai mers la shopping. Au amînat deplasarea la Salzburg cu 5 zile.

Singurul caz de indisciplină l-a dat portarul Stanca. Fiindcă a vorbit la telefon, la miezul nopţii, în emisiunea lui Dan Capatos, goalkeeperul a fost taxat imediat: "Mie nu-mi plac lucrurile astea! Să fie ultima oară". Stanca riscă şi o amendă la revenirea în Bucureşti. Oricum, mesajul lui Piţi l-a vizat şi pe el, dar şi pe ceilalţi din lot şi din staff: "Cine nu se supune regulilor mele plăteşte şi pleacă de la Steaua!".

2 jucători de peste 30 de ani sînt în lotul Stelei: Stanca şi Dorel Stoica. Următorii ca vîrstă sînt Păcurar şi Todorov, de cîte 28 de ani

"Dan Petrescu nu zicea niciodată «Rămîneţi în cantonament». Tot timpul spunea «Părerea mea e să staţi aici, să vă odihniţi, însă nu vă oblig». Mesajul era, de fapt, clar: dacă pleci acasă, te autoexcluzi!"
un jucător de la Urziceni

"Piţurcă e obişnuit să dicteze, el nu a scris niciodată după dictare"
MM Stoica, manager Urziceni

"Acum Piţurcă e patron la Steaua, eu nu mai am nici un cuvînt de spus"
Gigi Becali

Înainte, antrenorii erau sfidaţi
Piţurcă a reuşit să transforme Steaua foarte repede dintr-o echipă-problemă într-una disciplinată. De exemplu, Stoichiţă n-a a reuşit să gestioneze ieşirile în decor ale fotbaliştilor. Becali a povestit că "unii se băteau la antrenament şi Mihai închidea ochii". "Lippi" nu intervenea nici atunci cînd jucătorii le răspundeau asistenţilor lui sau refuzau să execute comenzile. Comparativ, Piţurcă a scos cîte trei rezerve la încălzire, în timpul amicalelor. Fotbaliştii se ridicau de pe bancă prin rotaţie, fără să mai fie nevoie ca Piţi sau Neagoe să-i nominalizeze.

Tot staff-ul e nou
Ca să-şi asigure controlul total, Piţurcă a ales să colaboreze numai cu oameni devotaţi lui. Neagoe, Costeşin, Boldici, Martin Tudor îi sînt cu toţii apropiaţi antrenorului principal. Cu Boldici a colaborat ani de zile, iar Neagoe îi e chiar rudă. În afara lor, Piţi a schimbat şi medicul, şi preparatorul fizic.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează