FOTBAL  »  Superliga  »  ARBITRI

Promovări la negru? » Ultimul concurs al arbitrilor a provocat un val de nemulţumiri printre participanţi

Fluieraşii din ligile inferioare s-au revoltat pe Crăciunescu +1   FOTO
Fluieraşii din ligile inferioare s-au revoltat pe Crăciunescu

Articol de - Publicat duminica, 24 iunie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 23 iunie 2012 19:13

Unii dintre cei care au dat concurs susţin că o parte dintre arbitri ştiau dinainte ce imagini conţine testul video. Crăciunescu spune însă că respectiva probă nici n-a contat la media finală, deşi ea a fost susţinută.

Scandalurile ce vizează arbitrajul românesc nu se opresc doar la prestaţiile brigăzilor de la meciurile de Liga 1. Polemicile s-au mutat acum la nivelul eşaloanelor 2 şi 3 şi se leagă de ultimul concurs de promovare, susţinut în această primăvară. Unii dintre participanţi s-au arătat nemulţumiţi de cum s-a desfăşurat acest concurs şi acuză faptul că întrecerea între sutele de arbitri nu a fost loială.

Aceştia formulează mai multe capete de acuzare la adresa conducerii Comisiei Centrale a Arbitrilor, iar punctul lor de vedere e găzduit astăzi de Gazeta Sporturilor, care a cerut şi părerea lui Ion Crăciunescu, şeful CCA.

Acuzaţia numărul 1

"Unii ştiau testul video dinaintea concursului"
Cea mai dură acuzaţie se referă la una dintre probe, e vorba despre testul video. "La bibliografie era specificat doar "Legile Jocului". În schimb, la examen, pe lîngă testul teoretic din Legile Jocului, a mai apărut şi un test video, care a constat în nişte faze de joc de pe un DVD de la UEFA. Acest DVD a putut fi vizionat cu mult timp înainte de un anumit grup de arbitri, în cadrul unui curs de instruire, grup de arbitri care a participat şi acum la examen şi care, evident, ştia dinainte ce conţine testul", susţin unii dintre cei prezenţi la examen.

Ce răspunde Crăciunescu
"Proba video s-a desfăşurat, dar n-am luat-o în considerare"
Şeful CCA nu infirmă varianta că unii arbitri ar fi văzut fazele de pe DVD înainte de concurs, dar susţine că "am decis ca proba asta, testul video, să nu mai fie luată în considerare pentru nota finală, chiar dacă ea s-a desfăşurat. Cei ce susţin că au fost concurenţi care au avut de profitat după ce au văzut imaginile la un curs de instruire aberează. Pe un DVD sînt şi 200 de faze, la un concurs nu le poţi da 200 de faze să le analizeze".

Acuzaţia numărul 2

"Nu ni s-a comunicat cum se calculează media finală"
Al doilea capăt de acuzare în direcţia CCA-ului e modul de calcul al mediei finale. "Ponderea fiecărei probe de la testele fizice şi de la testele teoretice a fost necunoscută atît înainte, cît şi după concurs. Nu ni s-a comunicat cum se calculează", susţin contestatarii.

Ce răspunde Crăciunescu
"Poate n-au fost atenţi cînd i-am anunţat"
Aici, şeful CCA e tranşant: "A fost un calcul foarte simplu, care le-a fost adus la cunoştinţă, dar dacă n-au fost atenţi asta nu mai e problema noastră. S-a făcut o medie artimetică între cele 7 note de la testele fizice, s-a înmulţit cu 3 şi s-au adunat cu rezultatele de la proba teoretică, apoi s-a împărţit la 5. Aşa s-a ajuns la nota finală a fiecărui candidat".

Acuzaţia numărul 3

"Rezultatele testului teoretic n-au fost afişate"
Ultima nemulţumire a unor arbitri vine din faptul că nu au fost publicate rezultatele fiecăruia la testele teoretice: "Pe site-ul frf-cca.ro sînt anunţaţi cei care au promovat şi ni se spune că putem face contestaţii pînă marţi, însă din moment ce nu ni s-a comunicat ce rezultate avem la testele teoretice, cum putem face constestaţie?".

Ce răspunde Crăciunescu
"Să caute la AJF-ul de care aparţin"
Cum replică Ion Crăciunescu? "Am început să trimitem tuturor AJF-urilor notele şi de la proba fizică şi de la cea teoretică. Pe site la noi, la comisie, sînt doar notele finale, dar să meargă la AJF-ul de care aparţin şi găsesc acolo totul în detaliu, după care pot face contestaţie", a explicat şeful CCA.

"Cei care se plîng au picat la testul teroretic doar pentru că n-au învăţat, iar cei care se plîng de testul fizic o fac degeaba pentru că nu se mai cronometrează manual, ci cu fotocelule. Nu mai poate umbla nimeni să măsluiască nici un rezultat" (Ion Crăciunescu, preşedinte CCA)

"Un concurent a făcut contestaţie pentru că a picat din cauza a 10 sutimi la nota finală. Asta e, se mai întîmplă. Îi vom recorecta lucrarea şi admit că e posibil să existe şi erori de evaluare chiar dacă le-am corectat de două ori înainte de a anunţa nota finală" (Ion Crăciunescu, preşedinte CCA)

50 la sută dintre concurenţii pentru promovarea de la Liga a III-a la Liga a II-a, adică 45 din 92, au luat note finale între 9 şi 10

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (2)
florinch
florinch  •  01 Iulie 2012, 17:06

Atata timp cat la sefia CCA vor fi fosti arbitrii va exista coruptie in arbitraj>Toti,dar absolut toti arbitrii au avut si vor avea party-pryuri cu echipele din Liga 1.De ce credeti ca in conducerile cluburilor din Liga 1 sunt atat de multi fosti arbitrii?Pentru ca sunt buni manageri?Nu,pentru ca au legaturi cu mafia din arbitraj,mafie intretinuta de Sandu si de Mitica.

jalemare
jalemare  •  24 Iunie 2012, 14:41

totul este aranjat si asta de 22 de ani. meritele pentru distrugerea arbitrajului romanesc sunt impartite intre mircea sandu si ion craciunescu. nu se intreaba nimeni de ce, in continuare, la liga aIVa arbitreaza personaje dubioase ajunse spre 60 de ani iar arbitrii tineri si talentati nu primesc meciuri? asa ii ajutam?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează