FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Radiografia transferurilor din vară făcute de roş-albaştri: 37,5% achiziţii reuşite » Două lovituri, unul OK şi cinci petarde

Articol de , - Publicat vineri, 28 decembrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 28 decembrie 2012 09:17

Steaua a adus 7 jucători noi în vară, iar pe Nikolici, împrumutat în Ghencea în sezonul precedent, l-a transferat definitiv. Dintre aceştia, doar trei au confirmat, cîştigîndu-şi un loc de titular


Încă o dovadă că la Steaua lucrurile merg bine o reprezintă şi campania de achiziţii din vara trecută. Roş-albaştrii au legitimat în total 8 jucători, iar dintre aceştia doi s-au dovedit a fi foarte utili echipei. Cele mai bune transferuri din intersezon ale steliştilor au fost Pintilii şi Szukala, amîndoi piese importante în angrenajul gîndit de Laurenţiu Reghecampf. Acestora li se adaugă şi muntenegreanul Georgievski, care a fost titular atunci cînd a fost apt de joc.

La capitolul transferuri nereuşite, iese în evidenţă cel al lui Doru Bratu, care deşi are 6 luni de cînd e la Steaua, n-a prins nici un minut din cauza accidentării cu care a venit. De asemenea, Dumitraş a fost cedat înapoi celor de la Piatra Neamţ, în schimbul a 100.000 de euro, deşi se plătiseră pe el 300.000 de euro. Celelalte trei achiziţii care n-au confirmat sînt Filip, Rocha şi Nikolici. Brazilianul a avut un început bun de sezon, dar criticile lui Gigi Becali au făcut ca el să încheie anul pe făraş, iar Nikolici s-a remarcat mai mult prin escapadele sale nocturne decît prin evoluţiile de pe teren.


Lukasz Szukala
- Vîrstă: 28 de ani
- Post: fundaş central
- Cît a costat: 300.000 €
- Meciuri la Steaua: 14
- Media notelor GSP: 6,00
- Verdict: reuşit
Polonezul a venit de la Petrolul la insistenţele lui Laurenţiu Reghecampf. Ca şi Georgievski, iniţial nu i s-au dat şanse mare în Ghencea, însă i-a luat repede faţa lui Gardoş şi a ajuns coleg în centrul defensivei cu Chiricheş. Ba mai mult, deşi colegul său e monitorizat de Milan, Szukala e considerat de oamenii de fotbal cel mai bun stoper al roş-albaştrilor în acest sezon. Statistica dovedeşte asta, arătînd că defensiva stelistă se clatină atunci cînd Szukala nu se află pe gazon. Fără el, roş-albaştrii au încasat 12 din cele 15 goluri primite în tot acest tur de campionat! "Nu credeam că e atît de bun. Vă spun eu că pe Szukala o să-l vindem cu trei milioane de euro! Sînt încîntat de el", a punctat Becali.

Mihai Pintilii
- Vîrstă: 28 de ani
- Post: mijlocaş central
- Cît a costat: 800.000 €
- Meciuri la Steaua: 28
- Media notelor GSP: 6,00
- Verdict: reuşit
Mihai Pintilii a confirmat în Ghencea imediat după venirea de la Pandurii. În Liga 1, a jucat în 17 meciuri pentru Steaua, 12 ca titular, reuşind să înscrie şi un gol în meciul cu Oţelul. Evoluţiile sale în tricoul roş-albastru l-au propulsat pe mijlocaşul de 28 de ani şi la echipa naţională. Acum, Reghe nu concepe să facă echipa fără el, Pintilii fiind, alături de Bourceanu, unul dintre cei mai constanţi fotbalişti din lot!

Daniel Georgievski
- Vîrstă: 24 de ani
- Post: fundaş dreapta
- Cît a costat: gratis, era liber de contract
- Meciuri la Steaua: 16
- Media notelor GSP: 5,64
- Verdict: OK
După ce a dat greş cu Gabi Matei, Mihai Stoica şi-a mai încercat o dată şansă, de data aceasta cu Georgievski. La început, fanii nu l-au considerat un transfer bun, însă a reuşit să le cîştige simpatia prin evoluţiile sale de pe teren. Fiind şi singura soluţie viabilă din lot pentru postul de fundaş dreapta, macedoneanul a prins 11 meciuri pentru Steaua în Liga 1, 10 din postura de titular. În plus, în Europa League, Georgievski a jucat titular în 5 din cele 6 meciuri disputate de Steaua. Pe finalul anului s-a ales cu o fractură de peroneu şi e de aşteptat să revină pe teren în primăvară.

Lucian Filip
- Vîrstă: 22 de ani
- Post: mijlocaş central, fundaş stînga
- Cît a costat: gratis, era jucătorul Stelei
- Meciuri la Steaua: 11
- Media notelor GSP: 5,00
- Verdict: dezastruos
Filip a venit tot de la Concordia Chiajna, după ce i-a expirat împrumutul, însă a prins la Steaua în acest an doar trei meciuri din postura de titular. Acesta a fost folosit ca titular şi-n cele două partide din Cupa României, cu FCM Tg. Mureş şi Chiajna, cînd roş-albaştrii au fost eliminaţi. "Nu poţi să joci fotbal cu Filip. N-ai ce să faci cu el!", a răbufnit patronul după acel meci.

Doru Bratu
- Vîrstă: 23 de ani
- Post: fundaş central
- Cît a costat: gratis, era liber de contract
- Meciuri la Steaua: 0
- Media notelor GSP: -
- Verdict: dezastruos
Reghecampf l-a luat cu el de la Chiajna, însă fundaşul n-a bifat nici un minut în tricoul roş-albastru. Bratu a venit accidentat în Ghencea, suferind de o ruptură de ligamente încrucişate la genunchi, iar refacerea sa a durat mai mult decît se preconiza iniţial. Acum e apt şi se va alătura colegilor săi pe 7 ianuarie, cînd e programată reunirea lotului. "E un fotbalist fantastic, eu cred că la nivel de calităţi poate e chiar peste Chiricheş. Are viteză mai bună, joc de cap mai bun şi e şi de picior stîng" e descrierea pe care i-a făcut-o Reghecampf fotbalistului crescut în Giuleşti.

Stefan Nikolici
- Vîrstă: 22 de ani
- Post: atacant
- Cît a costat: 900.000 €
- Meciuri la Steaua: 25
- Media notelor GSP: 5,47
- Verdict: slab
Muntenegreanul a fost transferat definitiv în Ghencea după ce îi expirase împrumutul de la Poli Timişoara. Atacantul de 22 de ani a jucat pentru Steaua în 16 meciuri, dintre care 9 ca titular, reuşind să înscrie doar două goluri: cu Petrolul şi Chiajna. Nici în Europa League nu a strălucit, marcînd un singur gol în cele 7 partide. Cu toate acestea, a reuşit să-şi cîştige locul de titular în dauna lui Rocha, Reghe considerînd că acesta e mult mai util echipei, însă în această iarnă se doreşte să se aducă încă un vîrf de careu.

Andrei Dumitraş
- Vîrstă: 22 de ani
- Post: fundaş dreapta
- Cît a costat: 300.000 €
- Meciuri la Steaua: 8
- Media notelor GSP: 5,40
- Verdict: slab
Adus în vară de la Ceahlăul Piatra Neamţ, fundaşul a fost trimis înapoi după doar jumătate de sezon. A bifat doar 5 meciuri în campionat, două în Cupa României şi o partidă în Europa League, cu Ekranas (3-0), la Bucureşti. "Un jucător de care mie îmi pare foarte rău, pentru că avea anumite calităţi fizice incredibile. E un copil foarte timid, un coleg incredibil, dar în momentele critice nu a făcut faţă", a spus Reghe după plecarea acestuia.

Adi Rocha
- Vîrstă: 27 de ani
- Post: atacant
- Cît a costat: gratis, era liber de contract
- Meciuri la Steaua: 21
- Media notelor GSP: 6,18
- Verdict: slab
Rocha a reuşit în cele 12 meciuri pe care le-a jucat la Steaua în acest sezon să înscrie şapte goluri şi, astfel, să ajungă al doilea marcator al Stelei, după Rusescu. Cifrele sale sînt bune, demne de un transfer bun, însă realizările lui au existat doar pînă la jumătatea lunii septembrie. Contestat şi hulit de către patron încă de la venirea sa în Ghencea, brazilianul de 27 de ani a încheiat anul dezastruos, marcînd o singură dată în trei luni şi jumătate, în succesul de la Chiajna (6-0). Becali a vrut să scape de el în această iarnă, însă Reghe, care a lucrat cu Rocha şi la Chiajna, l-a salvat. Cel puţin deocamdată.

Anul trecut, procentaj de 18%
Spre deosebire de vara lui 2012, în 2011, steliştii au adus nu mai puţin de 11 jucători, însă după o jumătate de sezon, deşi transferurile de atunci au fost mult mai sonore, numai doi dintre ei confirmaseră! Atunci au ajuns în Ghencea: Tatu, D. Popa, G. Matei, Rusescu, M. Costea, Fl. Costea, Bourceanu, Nikolici, T. Bălan, Prepeliţă şi Băjenaru. Dintre toţi, la finalul turului, numai Bourceanu şi Rusescu îşi făcuseră loc printre titulari.


2,3 milioane de euro au costat cei 8 fotbalişti veniţi la Steaua în vara trecută

"Chiricheş şi Chipciu pot juca în Spania"
Fostul internaţional Gică Graioveanu a remarcat cîţiva dintre jucătorii Stelei după prestaţiile din toamnă. "Mi-a plăcut Chipciu, îl văd ca pe un jucător diferit, schimbat. Şi Chiricheş m-a surprins, nu mă aşteptam să aibă un sezon atît de bun. Este constant, iar asta este cel mai important pentru un fundaş, nu faptul că a dat un gol din foarfecă. Chiricheş şi Chipciu ar putea juca fără probleme în Spania. Un alt jucător foarte talentat este Mihai Costea, dar trebuie lăsat în pace, fără prea multă presiune, că atunci nu se mai exprimă bine", a spus Craioveanu la DigiSport.

Sfaturile lui Ghionea
Fundaş de bază timp de şase ani la Steaua, Sorin Ghionea şi-a găsit urmaşul în Ghencea: "Vlad Chiricheş nu trebuie să plece urechea la unul şi la celălalt, că e viitorul nu ştiu cine, actualul nu ştiu cine, trebuie să fie el, să muncească, să-şi vadă de jocul lui şi cu siguranţă va avea numai de cîştigat. Este un jucător foarte bun, însă mai are foarte mult de muncit şi de demonstrat. Şi el trebuie să fie cu capul pe umeri, cu picioarele pe pămînt şi să fie la fel de serios".

"Nu sînt chiar atît de bucuros"
Daniel Georgievski speră să revină cît mai repede la antrenamentele roş-albaştrilor, după ce a suferit în luna noiembrie o fractură de peroneu: "Nu sînt chiar atît de bucuros, dar zîmbesc, asta e tot ce contează. Privesc totul foarte pozitiv şi sînt sigur că piciorul se va vindeca rapid. Am suportul tuturor de la club, suportul fanilor Stelei. Chiar şi cu piciorul rupt eu sînt pozitiv. Totul va reveni la normalitate".

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (28)
ciuleavvictorms
ciuleavvictorms  •  28 Decembrie 2012, 21:37

l-au trecut pe Nikolici de 2ori, precum pristanda! asta da creier!

xhthu
xhthu  •  28 Decembrie 2012, 15:32

numai gsp,saorma asta cu detoate a ziarelor de sport, puteau sa faca o analiza cu verdict ca un jucator care n-a jucat deloc fiind accidentat ,n-a jucat bine .

rdevil
rdevil  •  28 Decembrie 2012, 15:14

a fost nevoie de doi oameni sa faca o analiza incorecta asupra unor jucatori si sa-l uite pe unul dintre cei mai importanti : adi popa

Vezi toate comentariile (28)
Comentează