FOTBAL  »  LIGA 2  »  RAPID

Rapid low-cost » Se închide robinetul în Giulești, după ratarea promovării! Strategia pentru noul sezon

Rapid va avea un buget redus în noul sezon. Sursă foto: FC Rapid 1923 +18   FOTO
Rapid va avea un buget redus în noul sezon. Sursă foto: FC Rapid 1923

Articol de , , - Publicat miercuri, 12 august 2020 10:13 / Actualizat miercuri, 12 august 2020 10:52

Rapid a ratat promovarea în Liga 1 cu un buget de salarii uimitor pentru o formație din liga secundă, 100.000 de euro lunar, și va încerca în sezonul următor să aibă succes cu bani mai puțini, ceva mai mult de o jumătate din suma de anul trecut.

Giuleștenii nu mai fac paradă cu bogăția, așa cum procedau în vara anului trecut, după două promovări consecutive, acum trec la tăierea costurilor. L-au angajat pe Adrian Iencsi în locul lui Dan Alexa după ce au fost refuzați de tehnicienii pe care îi plasaseră în capul listei. Bogdan Andone a ales să continue la Astra, Viorel Moldovan a preferat să semneze cu Petrolul. Salarii mai mari decât au fost în Liga 1!

Salarii mai mari decât au fost în Liga 1! 

Iencsi, fost căpitan al Rapidului, unul dintre cei mai importanți jucători ai vișiniilor în perioada de după Revoluție, se înscrie în noua politică de reducere a cheltuielilor. A condus până acum doar echipe de juniori și cluburi de seniori din ligile mici. Are 45 de ani și jobul pe care l-a căpătat acum constituie cel mai înalt nivel la care ajunge ca antrenor.

Și va trebui să obțină rezultate mai bune cu bani mai puțini decât au existat în stagiunea precedentă. În campionatul pe care l-a terminat pe locul al 6-lea, ultimul din play-off, Rapid a consumat cu salariile 100.000 de euro lunar. Suma este enormă pentru un club din "B"! Gaz Metan a pornit sezonul trecut cu un buget salarial de 75.000 de euro lunar și ajunsese, în primăvară, să cheltuiască 90.000 de euro. 

Cu sumele acestea, Mediașul s-a calificat în play-off pentru prima oară în istoria clubului și a jucat, până să se instaleze pandemia, de la egal la egal cu adversare bogate și cu pretenții: CFR, Craiova, FCSB. Cu bani mai mulți, Rapid a fost depășită de: UTA, FC Argeș, Mioveni, Turris, Petrolul.

E concurență mare

Giuleștenii au sperat că salariile exagerat de mari aveau să le garanteze promovarea, acum nu-și mai permit să consume la fel de mult. Bugetul va fi redus în campionatul următor la 65.000 de euro pe lună, oricum o sumă suficient de mare pentru ca Iencsi și staff-ul să-și propună progresul către Liga 1.

Vor întâmpina și de data aceasta o rezistență serioasă. În afara cluburilor din play-off care au ratat promovarea, o să mai apară și alte pretendente. U Cluj tocmai l-a adus pe Gabi Tamaș și încearcă să-și facă o echipă mai puternică după doi ani în care a procedat ca Rapid, "a tocat" milioane de euro fără să ajungă în prima ligă. 

Concordia Chiajna speră și ea să se întoarcă în eșalonul de elită, Metaloglobus ar mai avea de gând să forțeze promovarea, după un sezon în care a terminat a 7-a, prima în afara play-off-ului. Trupa din Pantelimon nu avea, oricum, licența pentru prima ligă, de aceea nici n-a dorit să participe în turneul pentru promovare

9.000 de euroîncasează lunar Bogdan Andone la Astra, un salariu pe care Rapid n-a putut nici măcar să-l egaleze, dat fiind regresul economic la care sunt forțați acum giuleștenii

Epurare după eșec

Dan Alexa n-a fost singurul care a plătit pentru rezultatele dezamăgitoare ale Rapidului. El preluase postul după demiterea lui Pancu, mutat ca președinte doar fiindcă societatea nu își permitea să-i rezilieze contractul și să-i achite despăgubiri

Daniel a renunțat acum la postul din administrație, care oricum nu-l atrăgea, și redevine antrenor, la Poli Iași. A mai dispărut din club Florin Manea, al cărui rol era de director sportiv, responsabil cu achizițiile de jucători. După finalul campionatului a plecat și președintele Ovidiu Burcă. 

Acționarul principal Angelescu l-a ofertat ca președinte pe Daniel Niculae, dar fostul atacant nu e încântat să revină după ce a plecat din club și a criticat comportamentul pe care-l aveau Burcă și Andrei Nicolescu, un alt șef al giuleștenilor, un avocat apropiat de Sebastian Ghiță.

VIDEO Costin Lazăr, despre situația din ultimii ani de la Rapid

+14 FOTO

Citește și alte știri despre Rapid: 

Daniel Niculae a spus „NU” Rapidului! Cum motivează decizia: „Nu pot lucra cu anumite persoane de acolo” + Ce spune despre relația cu Pancu

Victor Angelescu explică numirea lui Adrian Iencsi la Rapid + „înțepături” pentru Dan Alexa: „Nu joacă CV-ul”

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (9)
cristi05
cristi05  •  13 August 2020, 16:06

pai au de unde lua si asa jucatori buni ptt liga 2 - vezi de exemplu jucatorii plecati de la turris (sau uta) care sigur nu aveau salariile de la rapid

octavianus
octavianus  •  12 August 2020, 15:20
Postat de sibelius pe 12 August 2020, 13:07

Teoretic ai dreptate, dar nu uita ca "fotbalistul roman" viseaza la transferuri afara(oriunde, da' afara ca se castiga mai bine) sau macar la echipele care platesc mult si la timp in liga I. Nu uita ca moda "jucati, castigati, banii dupa campionat" a generat niste tepe luate de jucatori. Toti sufla-n si-n iaurt. Din pacate pentru voi, fostii rapidisti ramasi inca in activitate care sa vrea sa promoveze "din teren" s-au cam terminat. S-a vazut in play-off: Prepelita la 34 de ani a fost peste toti ceilalti jucatori. La polul opus copilul ala eliminat la Ploiesti.

Jumatate din viata, mi-am petrecut-o facand sport de performanta si cu asta mi-am si intretinut familia, daca ai valoare de liga 1 joci in liga 1 pe bani de liga 1, daca insa vii sa zicem la Rapid in liga a doua, ori nu ai valoare de liga 1 pentru ca altfel iti gaseai echipa acolo, ori ca Prepe esti aproape sa pui ghetele in cui si banii nu mai sunt o problema, dar nu poti sa vii la liga a 2 a sau a 3 a si sa ceri cat tu nu faci. De transfer afara nu mai incape vorba. Daca insa, gasesti niste fraieri care sa-ti dea mai mult decat faci, fraier este ala care da, nu ala care cere. Personal nu as plati decat performanta, o spun cu riscul de a ma repeta obsesiv, exista contracte si clauze si daca ai performat iti ei si banii...dar asta este alta poveste. Nu poti sa vii la Rapid sa iei 6mii pe luna si tu sa nu poti sa alergi 100de m sau sa dai o pasa de 40m...etc. Nu este centru de abilitare si reabiliatre si nici mama ranitilor Rapid.

sibelius
sibelius  •  12 August 2020, 13:07
Postat de octavianus pe 12 August 2020, 12:29

Total de acord cu tine, de aia sunt primele de joc si de obiectiv, pot castiga mai mult daca "dau mai mult" simpla semnatura pe un contract nu trebuie sa garanteze si un salariu mare fara perfomanta. Daca nu te-am convins cu oamenii care lucreaza in vanzari pe salarii mici dar pe comisioane mari, iti mai spun ca de exemplu mai toate multinationalele ( care platesc bine...nu ? ) au la fiecare sfarsit de an un "performance review" si angajatul este evaluat, functie de asta, va fi platit anul ce urmeaza, primeste bonusuri sau NU....etc...la fotbal de ce nu ?? mai ales pe praful asta sa platesc ce ? DOAR PERFOMANTA MERITA TOTI BANII....SPER CA RAPID A INTELES ASTA...

Teoretic ai dreptate, dar nu uita ca "fotbalistul roman" viseaza la transferuri afara(oriunde, da' afara ca se castiga mai bine) sau macar la echipele care platesc mult si la timp in liga I. Nu uita ca moda "jucati, castigati, banii dupa campionat" a generat niste tepe luate de jucatori. Toti sufla-n si-n iaurt. Din pacate pentru voi, fostii rapidisti ramasi inca in activitate care sa vrea sa promoveze "din teren" s-au cam terminat. S-a vazut in play-off: Prepelita la 34 de ani a fost peste toti ceilalti jucatori. La polul opus copilul ala eliminat la Ploiesti.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează