FOTBAL  »  Superliga  »  OPINIE

Răzvan Prepeliţă compară peluza Rapidului cu cea a Stelei: "Dacă etalonul performanţei e în Ghencea, sufletul model rămîne în Giuleşti"

Articol de - Publicat miercuri, 11 martie 2015 00:00 / Actualizat miercuri, 11 martie 2015 18:32

La Steaua, cel mai răsfăţat susţinător a fost, de departe, performanţa. Rudă cu trofeul cîştigat în '86, una dintre cele două borne ale fotbalului românesc, alături de '94, performanţa a venit la stadion avînd ca alibi prezenţa masivă a suporterilor.

Istoria fotbalului românesc în perioada comunismului este identică cu istoria unui CAP, nu mai despicăm firul în clişee. Nici un stadion mai acatării în mediul rural, nici o cultură a fotbalului care să bată centralizarea comuniştilor. Un birt şi un televizor, acolo s-au născut simpatiile din tată în fiu. Stelişti, dinamovişti, cîţiva rapidişti, craiovenii şi restul. Favorizată, pînă la un punct, Steaua a ţinut cont de pumnii strînşi de cei de acasă şi a devenit, inevitabil, cea mai bună echipă mioritică, care speria Europa.

Ciudat cum succesul Stelei, cum forţa siglei sale, s-a întors, acum, împotriva audienţei ca o implozie. Pînă în '89, ultraşii aveau perciuni, mergeau la defilarea de 23 August şi se înghesuiau împreună cu militarii pe acelaşi scaun în tribună. Apoi democraţia a adus steagurile, petardele, torţele şi violenţa verbală peste cea fizică, lucruri pe care le vedeam, cîndva, la televizunea bulgară. Becali a adus un nou nume, o nouă siglă. Stranii alegeri, de ambele taberi.

Pleşu scria cîndva despre iubire, cum că "rămîne o abstracţiune. Că iubirea fericită nu are istoric". Şi aici, fără să clipesc, fără să simpatizez, mă gîndesc la meritul lunaticului suporter al Rapidului. Care iubeşte aplauzele tăcute ale spiritului. Impresia e că oricît de bogat ar fi, Rapidul rămîne cu imaginea unui haiduc, care fură inimi fără să fie nevoie să facă nimic.

Am fost mereu de părere că masa presei are un scaun la peluze. Că de acolo se vede cel mai bine. Am privit din ambele locuri şi nu ştiu cîţi suporteri ar strînge vreodată, acolo, Steaua, dacă ar retrograda, cum nu ştiu cîţi suporteri ar strînge, acolo, Rapidul, dacă şi-ar schimba sigla ori numele. Dar Rapidul a retrogradat, şi în tribune nu s-a văzut. Dacă etalonul performanţei e în Ghencea, sufletul model rămîne în Giuleşti. E timp berechet pentru răsturnări de situaţie. Apropo, uitasem un amănunt, Real Madrid a remodelat sigla de vreo 6 ori, iar Barcelona de vreo 10 ori.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (47)
scorpionul1923
scorpionul1923  •  13 Martie 2015, 13:00

" mă gîndesc la meritul lunaticului suporter al Rapidului. Care iubeşte aplauzele tăcute ale spiritului. " Imi recunosc limitele si declar deschis ca eu unul nu am mai citit asocierea "aplauzele tacute ale spiritului" (este drept ca nici nu am citit tot ceea ce a scris dl. Plesu - spre pierderea mea). Daca insa imaginea va apartine, sunteti mare domnule ziarist. Va felicit! Si daca este preluata meritati felicitari deoarece chiar se potriveste la fix peste "nebunia" rapidista. Mai rar sa plec cu o senzatie placuta de pe un site de sport. Tineti-o tot asa!

fangigi
fangigi  •  13 Martie 2015, 00:35
Postat de spartakus. pe 11 Martie 2015, 22:21

Tineti cont de urmatorul aspect, din 2006 pana in 2012 cand Steaua a castigat ultimul titlu, a avut anual cea mai buna medie de spectatori per meci. Chiar si in 2008-2009 cand se zbatea in anonimat pe locurile 6 tot a avut cea mai mare audienta. Eu garantez ca Steaua Bucuresti, echipa adevarata, o sa aiba sustinatori chiar si daca plecam din liga judeteana. Noi suporterii adevarati nu tinem cu o echipa pentru rezultate. Asa cum nici la Rapid nu mereu vine suporterul la meciuri. Daca era asa Rapid trebuia sa joace cu stadionul plin meci de meci,.

Fugi ba cu cercu'!

fangigi
fangigi  •  13 Martie 2015, 00:29

Da, performanta de neegalat de a fi cea mai slaba echipa din istoria unei competitii nu se pune si ea?

Vezi toate comentariile (47)
Comentează