FOTBAL  »  Superliga  »  SOLICITARE

Retrogradare, nu depunctare » Viitorul şi AFAN cer revenirea la vechile criterii de licenţiere pentru Liga 1

CFR - ASA, un meci de Liga 1 între două echipe aflate în insolvenţă // FOTO MediafaxFoto +1   FOTO
CFR - ASA, un meci de Liga 1 între două echipe aflate în insolvenţă // FOTO MediafaxFoto

Articol de - Publicat vineri, 15 iulie 2016 00:00

Viitorul şi AFAN cer revenirea la vechile criterii de licenţiere pentru Liga 1, pentru că "altfel se alterează competiţia prin acceptarea celor în insolvenţă sau în faliment".

Programat pentru 22 iulie, data la care va începe noul sezon al Ligii 1, Comitetul Executiv al FRF se anunţă extrem de încins. Pentru că Viitorul şi AFAN, sindicatul fotbaliştilor, vor cere revenirea la vechea prevedere prin care orice club care nu îndeplineşte condiţiile de licenţiere să fie automat retrogradat, nu depunctat, din sezonul 2017-2018. Viitorul a făcut mai demult această propunere, însă Comitetul Executiv a tot amânat dezbaterea ei.

"Au făcut cea mai mare prostie!"

Acum însă, pentru a merge mai departe cu 14 competitoare, Liga 1 este într-o situaţie incredibilă: are de ales între Rapid, un club în faliment, fără jucători şi ACS Poli Timişoara, o retrogradată, penalizată din start cu 14 puncte.

"Am fost singurul din Comitetul Executiv care a spus, în noiembrie 2014, că este o mare prostie ce fac, cu depunctarea în loc de retrogradare pentru cluburile care nu respectă criteriile de licenţiere. Atunci, Gino Iorgulescu mă lua la rost: «Băi Hulubei, unde ai jucat tu fotbal de ai gura aşa de mare?!». Le-am zis că o să iasă haos, că vom asista la un efect de domino al prăbuşirii fotbalului românesc! Şi-au bătut joc! Am fost singurul care a votat împotriva acelei decizii", îşi explică demersul Emilian Hulubei, şeful AFAN.

El spune că "trebuie să încercăm să-i convingem şi pe ceilalţi membri ai Comitetului că acest sistem nu este bun. Cine nu îndeplineşte criteriile de licenţiere să fie retrogradat! S-a greşit enorm din 2012, când s-a perimis cluburilor să nu-şi mai plătească datoriile la stat şi să joace tot în Liga 1 şi în insolvenţă. Nu se mai poate! Intri în insolvenţă, te duci în Liga a IV-a şi te reorganizezi!".

Şi jucătorii sunt de acord

Emilian Hulubei a precizat că are şi acordul marii majorităţi a fotbaliştilor reprezentaţi de AFAN: "Şi-au dat şi jucătorii seama că depunctarea nu înseamnă mai nimic. Cluburile intră în insolvenţă și nu-i mai plătesc. Aşa, fotbaliștii ar putea să-şi mai recupereze din banii restanţi".

Miza sunt doar banii din drepturile TV

Surse de la Casa Fotbalului susţin că este evident că a fost o mare greşeală tot ce s-a decis în 2012 şi în 2014 în legătură cu licenţierea internă: "În 2012 s-a spus că e criză, că să ajutăm cluburile, să nu mai plătească datoriile la stat şi să joace în Liga 1 şi în insolvenţă. În 2014 s-a acceptat depunctarea în loc de retrogradare. Datoriile au crescut, Fiscul a blocat conturile. Ca să scape şi să încaseze banii din drepturile TV, cluburile intrau în insolvenţă. Pentru că acesta este adevărul în fotbalul românesc, asta e marea miză!".

Și Petrolul, și U Cluj!

La Gazzetta dello Sport a publicat în 2015 o analiză despre cluburile de fotbal dispărute (foto 2). Concluzia: de departe, cele mai multe s-au închis în România! Italienii au contabilizat 28 de formații închise. Următoarea în clasamentul desființatelor, Rusia, pierduse 10 cluburi. Între timp, la noi s-au mai închis echipe importante.

Întâi Vaslui, un club care a participat în preliminariile Champions League și în grupele Europa League. Mai recent s-au adăugat: Petrolul, FC Brașov, Ceahlăul, U Cluj. Toate sunt în insolvență, neînscrise în competiții, și urmează lichidarea.

La Ploiești și la Cluj se pregătește înființarea unor cluburi noi, susținute de primării, care să preia culorile și însemnele fostelor echipe. Un procedeu de care va fi nevoie și la Rapid dacă falimentul va fi confirmat pe 20 iulie la Curtea de Apel.

"Cum să joace Rapid în Liga 1 când nici nu are jucători?! Sau Timişoara, cu minus 14 puncte?! Aşa se poate ajunge la jocuri de culise, la partide pentru pariuri, cu echipe care nu au din start nicio şansă"
Emilian Hulubei, preşedinte AFAN

"E un circ an de an. Regulamentul de acum nu îi stimulează pe cei care vor să facă lucrurile corect. În orice fotbal serios, intrarea în insolvenţă sau în faliment înseamnă retrogradare"
Paul Peniu, preşedinte Viitorul

111cluburi activau în primele 3 eşaloane din fotbalul românesc în sezonul trecut, faţă de 142, câte erau la finalul  sezonului 2011-2012

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
ray51
ray51  •  15 Iulie 2016, 13:42

Alo, Gino, s'aude???????????

fibra
fibra  •  15 Iulie 2016, 10:47

Este clar,renuntand la acea regula cu retrogradarea celor in insolventa, s-a distrus fotbalul romanesc,numai pentru a se mai fura din banii dati de televiziuni. Iorgulescu,Burleanu si cei care au votat,sunt groparii fotbalului.

251809008486653
Ghita Ghee  •  15 Iulie 2016, 10:27

Jurnalisti tampiti . Ei dau stiri despre hagi si regheblat.in loc sa dea despre Poli Iasi.care s jucat ieri in cupele europene.... Dar na...nu da bine ...Ei scriu orice stire despre fcsbisti si ciobanul lor...In mod sigur ***..prea bate la ochi....*** *** in inima de *** !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează