FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

Robert Maah trebuie să-l facă uitat la Cluj pe Sougou: ”Voi încerca să fiu mai bun decît el”

Robert Maah a venit la CFR de la Cittadella
Robert Maah a venit la CFR de la Cittadella

Articol de GSP - Publicat miercuri, 23 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat marti, 22 ianuarie 2013 21:41

Fotbalistul francez cu părinţi camerunezi nu a avut o copilărie uşoară la Paris şi consideră că prin transferul la CFR este mai aproape de a-şi îndeplini visul: convocarea la "naţionala" Camerunului.

Ultima achiziţie a CFR-ului, francezul Robert Maah, s-a prezentat fanilor clujeni într-un interviu savuros acordat Gazetei. Atacantul de 27 de ani a impresionat la prima reprezentaţie în tricoul vişiniu, amicalul cu Ferencvaros (1-0), şi îşi doreşte să fie în teren la "dubla" cu Inter, din "16-imile" Europa League.

- Robert, cum ai reacţionat cînd ai primit oferta de la CFR Cluj?
- Am fost foarte fericit, pentru că CFR e o mare echipă din România. A cîştigat multe trofee pe plan intern şi a fost onorant să primesc oferta lor. Am acceptat-o imediat.

- Pînă să primeşti oferta clujenilor, ai mai auzit de CFR?
- Cunoşteam deja lucruri despre CFR, ştiam că au jucat în Champions League. L-am sunat pe Caparco, un prieten al meu, care a jucat la Tîrgu-Mureş... Îi ştiam şi pe Piccolo, şi pe Bjelanovici, din perioada în care au activat în Italia.

- Nu ai privit cu scepticism mutarea într-o ţară din Europa de Est?
- Nu mi-e frică de vampiri, nu mi-e frică de nimic. Glumesc, ştiu că în Franţa şi Italia se vorbeşte mult despre români, dar nu e o problemă pentru mine, sînt multe exagerări. Vreau să văd lucrurile cu ochii mei. Voi avea o experienţă directă şi sînt convins că mă voi simţi extraordinar în România.

Viteza, principala calitate

- Dacă ar fi să te autoevaluezi, care sînt principalele tale calităţi ca fotbalist?
- Principala mea calitate e viteza, încerc mereu să-mi elimin adversarii din joc şi să creez pericol în faţa porţii.

- Care este recordul tău pe suta de metri?
- Nu am calculat niciodată în cît timp alerg suta de metri, dar nu mi-ar fi teamă să particip la un concurs de atletism, de amatori bineînţeles (rîde).

- La ce vîrstă ai început să joci fotbal şi care este marele tău ţel în carieră?
- Am început fotbalul la un club mic din Paris, la 5 ani. M-am născut la Paris, părinţii mei sînt camerunezi. Cel mai bun lucru care mi s-ar putea întîmpla vreodată ar fi să ajung în echipa naţională a Camerunului. Pentru a ajunge acolo trebuie mai întîi să joc la un club foarte mare şi cred că am ajuns deja la un club important prin transferul la CFR.

- Cum arată copilăria unui parizian?
- Eu am locuit într-o suburbie a Parisului şi a fost foarte greu. În Franţa nu e uşor să te ţii departe de unele tentaţii pe care le găseşti la tot pasul în oraşele mari. Am fost obişnuit cu o viaţă mai grea. A fost greu, dar experienţa asta m-a făcut mai puternic şi m-a învăţat să nu-mi fie frică de nimic.

- Dacă nu ar fi fost fotbalul, ce altă meserie ai fi urmat?
- M-aş fi făcut avocat dacă nu jucam fotbal. Mi-ar plăcea să-mi continuu studiile, dar nu prea am timp. Eram pregătit şi pentru viaţa adevărată, să mă trezesc dimineaţa, să muncesc din greu ca să-mi întreţin familia. Fotbalul e o chestie aparte, sîntem într-un fel privilegiaţi.

"În Italia e presiune şi la un meci amical"

- Cum cataloghezi experienţa ta din fotbalul italian?
- Antrenorii italieni sînt foarte exigenţi în ceea ce priveşte aspectele tactice. E însă o experienţă care mă va ajuta foarte mult. Acolo, fiecare echipă se antrenează ca şi cum ar evolua în Champions League. Ceea ce am învăţat în Italia mă va ajuta să mă integrez mult mai uşor la CFR.

- Rasismul a fost şi este o promblemă în fotbalul mondial. Ai căzut vreodată victimă atacurilor cu tentă rasistă?
- N-am avut probleme, dar cred că am fost norocos. Poate o singură dată la Verona, pentru că acolo e un stadion unde mai apar asemenea reacţii. E păcat, pentru că Verona e o echipă mare.

- Vii din Serie B la o formaţie care se bate an de an la cîştigarea campionatului. Nu va fi prea mare impactul pentru tine?
- Nu cred că voi avea probleme, în Italia erai sub presiune şi înaintea unui meci amical. Nimeni nu te menajează în fotbal, indiferent la ce nivel joci. Toata lumea vrea să cîştige, să obţină rezultate. Voi fi pregătit pentru ambiţiile CFR-ului.

- Ce impresie ţi-au lăsat noii tăi colegi după primele zile de antrenamente împreună? O să prinzi un loc de titular?
- CFR e o echipă bună, un melanj interesant între jucători tineri şi unii maturi, experimentaţi. E un lot valoros, iar cei care se vor antrena mai bine vor juca din primul minut. Va fi o concurenţă benefică pentru echipă.

- O să-l faci uitat pe Sougou la CFR?
- Sougou e un jucător foarte bun şi un tip foarte simpatic. Am văzut că are posibilitatea să semneze cu un club mare, Olympique Marseille. Îi doresc tot binele din lume! Voi încerca să fiu mai bun decît el.

"Vreau să-l ameţesc pe Chivu"
Noua achiziţie a feroviarilor, Robert Maah, vrea să se impună cît mai repede în primul 11 al feroviarilor şi să fie în teren în "dubla" cu Inter. "Chivu e un jucător foarte bun, de nivel internaţional, va fi o plăcere să joc împotriva lui. Va trebui să muncesc de 40 de ori mai mult pentru ca românul să nu-mi fure toate mingile. Dar cred că voi reuşi să-l ameţesc puţin. Am jucat împotriva Fiorentinei, a Cataniei, dar nu împotriva lui Inter", a spus atacantul francez.

Citeşte şi cîntă la chitară
Maah are şi alte preocupări pe lîngă fotbal. Atacantul francez preferă să citească şi să se relaxeze cîntînd la chitară. "Îmi place mult muzica, cînt la chitară, dar mă preocupă şi lucruri legate de cultură sau politică. Citesc acum biografia lui Obama, citesc din domenii variate, îmi place să descopăr lucruri noi", a detaliat jucătorul care trebuie să acopere la CFR Cluj plecarea lui Sougou.

Reîntîlnire cu Traore?
Oficialii CFR-ului sînt foarte aproape să perfecteze un amical cu echipa lui Lacina Traore, Anji Mahacikala, în cantonamentul din Marbella. Ar fi un bun prilej şi pentru Robert Maah să-şi întîlnească idolul, pe Samuel Eto'o. "Idolul meu e Eto'o, nu l-am întîlnit niciodată, din nefericire, dar am înţeles că vom juca aici, în Spania, un amical cu echipa lui, Anji", a menţionat Maah.

"Cred că familia mea încă mai dansează. Toţi apropiaţii mei sînt fericiţi şi încîntaţi că am ajuns la CFR Cluj" (Robert Maah, atacant CFR Cluj)

"Hagi a marcat şi fotbalul internaţional. Pentru mine, România nu e pe harta fotbalului mic. Se joacă un fotbal bun, iar CFR şi Steaua au obţinut rezultate foarte bune în Europa" (Robert Maah, atacant CFR Cluj)

"Îmi place tactica de contraatac, dar antrenorul ne-a cerut să ţinem mai mult de minge" (Robert Maah, atacant CFR Cluj)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (13)
andystar
andystar  •  23 Ianuarie 2013, 19:33
Postat de cfrclujole pe 23 Ianuarie 2013, 18:46

e Maah!

Abia acum au schimbat poza !

cfrclujole
cfrclujole  •  23 Ianuarie 2013, 18:46
Postat de andystar pe 23 Ianuarie 2013, 02:34

Ce caterinca :)) Este a 3 a zi in care in poza este Weldon si nu Maah !

e Maah!

andreiutzcfr
andreiutzcfr  •  23 Ianuarie 2013, 18:22
Postat de misucfr pe 23 Ianuarie 2013, 11:27

Cel din poza este Weldon, dar nu-i nimic sunt la fel de buni !

eu zic sa te uiti mai atent!;)

Vezi toate comentariile (13)
Comentează